На море в Гърция - 5

• 127 395
  • 732
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Лодките от Акратос са 40 евро на ден плюс 20-30 евро за гориво.

Ха, имаше и "такси" с магаре и нещо като ремарке със седалки от пристанището до плажа, руснаците го ползваха  Laughing.
Аз предния път не съм разбрала, че има лодки от Акратос. Сами ли ги управлявате или си имат капитан?
Явно и таксито с магаре е нововъведение. Grinning Звучи забавно. За пристанището на Амулиани става въпрос, нали?

# 316
Преди две години се запознах с българи, които целогодишно си наемат апартамент в Неа Перамос и те казаха, че те ходят на плаж след Неа Перамос, по стария път за Кавала, който е покрай морето. Разгледай в гугъл мапс, наистина се виждат прекрасни места.

Малко след дъжд качулка, но букет за Кари   bouquet, за координатите които ми даде.

# 317
  • София (Възраждане)
Този плаж в близост до Неа Перамос е хубав: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.198387513507963.55222.112510952095620, има си свободна зона има и бийч бар, детска площадка обаче не си спомням да има. Плитко е доста навътре в морето, пясъкът е ситен, свободната зона вероятно няма да е чиста обаче /обичайните фасове, пластмасови отпадъци Twisted Evil/

# 318
Аз предния път не съм разбрала, че има лодки от Акратос. Сами ли ги управлявате или си имат капитан?

Пред всеки хотел дават лодки под наем. Управляват се елементарно, дори синът ми кара, искат само шоф. книжка.
Е, на Вурвуру са малко по-готини /и по-скъпи/. Водното колело с пързалка / 10 евро за 30мин./ също се оказа много интересно за децата.

# 319
  • София
Засега съм набелязала Неа Перамос, Неа Ираклица и Палио.

Били сме в Неа Ираклица и Неа Перамос. В Неа Ираклица плажът е голям и пясъчен, но не сме се къпали (беше в началото на май) и не знам за дълбочината. Предимството там беше, че семейните хотелчета (апартаменти) са направо на плажа, не ги дели улица. От задния двор на къщата се излиза на пясъка Laughing  В Неа Перамос плажът е тесен и малък и ми се стори леко мръсен, но веднага след градчето имаше голям плаж. Тук селцето е отделено от плажа с улица, а заведенията имат маси и шезлонги и от двете страни на улицата. За детски площадки и забавления - не знам.

# 320
  • зад парка
Da predloja edna malko komentirana destinacia - Pilio
Ochakvat vi zakatani lazurni plajove, shemetni gledki , mnogo shofirane i stranno poznato istorichesko minalo.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 00:45 от InaDot

# 321
  • В най - голямото село
InaDot уникални снимки

# 322
  • Düsseldorf
Здравейте, нещо не може да тръгне търсачката като хората и не намирм инфо. А тук със сигурност има знаещи - каква е процедурата за издаване на разрешение за посещение на Атон? Мерси много!!!  Hug

# 323
  • софия
Здравейте, нещо не може да тръгне търсачката като хората и не намирм инфо. А тук със сигурност има знаещи - каква е процедурата за издаване на разрешение за посещение на Атон? Мерси много!!!  Hug
Но гугъл работи безотказно Peace
Цитат
Достъпът до Света гора

е силно ограничен. Жени не се допускат. Дневният лимит е 100 православни и 10 неправославни за цялата Света гора. Но все пак това е Гърция и мисля, че тази бройка беше далеч надвишена (може би за Великден се правят компромиси). Целта е монасите да могат да се справят с потока от поклонници, без това да пречи на другите им задължения. За издаване на разрешение (Diamonitiri) се иска уговорка от приемащия манастир (в случая българите са облагодетелствани, тъй като Зограф е най-малко посещаваният манастир). По принцип разрешението важи само за изписания върху него манастир, но на практика никъде не отказват гостоприемство при наличие на възможност. Така че човек може да посети няколко манастира, като прави всеки ден пешеходни преходи между манастирите. В Интернет,както и на картите, които се продават в Уранополи, има телефони на манастирите, както и отстояние между манастирите в километри и часове. Пътищата и пътеките между манастирите са добре маркирани. Разрешението се получава всяка сутрин в 9.00 часа в Уранополи в офиса на Светата общност (до бензиностанцията вдясно). Единствената връзка е фериботът, който тръгва в 9.45 към главното пристанище Дафни и в обратна посока — в 12.00 часа. От Дафни на юг тръгва друг ферибот, а също така автобус до Кариес.
Ще спомена, че на Света гора няма туристи, а поклонници. Забранени са видеокамерите. Фотоапарати се допускат, извън манастирите снимането е неограничено, но в манастирите се иска разрешение, което обикновено се дава за сградите, но не и за вътрешността на църквите. За светкавици по време на литургия да не говорим. Поклонниците-гости на всеки манастир се подчиняват строго на режима на манастира — време за ядене, литургии, лягане и т. н. Не е възприето „шматкане“ из манастира, обаждаш се в приемната (архонтики или нещо подобно), където монах те приема, гощава с локумче и чашка узо и развежда из манастира. От само себе си е ясно, че високо говорене, пеене, внасяне на алкохол и даже консумация извън трапезарията са строго забранени неща.

# 324
  • Düsseldorf
Ами не е точнот ака, само Гугъл понякога не стига.
Разерешителните се получават в Уранопули, но се заявяват дни преди това, можело да отнеме и седмици. (инфо: пак от Гугъл).

На места пише, че искане за виза/разрешително се заявява в Министерството на Външните работи или на Северна Гърция, но в консулският им отдел никой не вдига;
на места пишеше, че се заявяват в Поклонническата служба в Солун или в Уранопули, но не исках да звъня до Гърция...;
и на места пише,че в манастира край с.Герман имали правомощия да приемат заявления за Зографския ман. И на тяхния телефон никой не ми вдига...

Та ми трябваше инфо от първа ръка все пак.

Здравейте, нещо не може да тръгне търсачката като хората и не намирм инфо. А тук със сигурност има знаещи - каква е процедурата за издаване на разрешение за посещение на Атон? Мерси много!!!  Hug
Но гугъл работи безотказно Peace
Цитат
Достъпът до Света гора

е силно ограничен. Жени не се допускат. Дневният лимит е 100 православни и 10 неправославни за цялата Света гора. Но все пак това е Гърция и мисля, че тази бройка беше далеч надвишена (може би за Великден се правят компромиси). Целта е монасите да могат да се справят с потока от поклонници, без това да пречи на другите им задължения. За издаване на разрешение (Diamonitiri) се иска уговорка от приемащия манастир (в случая българите са облагодетелствани, тъй като Зограф е най-малко посещаваният манастир). По принцип разрешението важи само за изписания върху него манастир, но на практика никъде не отказват гостоприемство при наличие на възможност. Така че човек може да посети няколко манастира, като прави всеки ден пешеходни преходи между манастирите. В Интернет,както и на картите, които се продават в Уранополи, има телефони на манастирите, както и отстояние между манастирите в километри и часове. Пътищата и пътеките между манастирите са добре маркирани. Разрешението се получава всяка сутрин в 9.00 часа в Уранополи в офиса на Светата общност (до бензиностанцията вдясно). Единствената връзка е фериботът, който тръгва в 9.45 към главното пристанище Дафни и в обратна посока — в 12.00 часа. От Дафни на юг тръгва друг ферибот, а също така автобус до Кариес.
Ще спомена, че на Света гора няма туристи, а поклонници. Забранени са видеокамерите. Фотоапарати се допускат, извън манастирите снимането е неограничено, но в манастирите се иска разрешение, което обикновено се дава за сградите, но не и за вътрешността на църквите. За светкавици по време на литургия да не говорим. Поклонниците-гости на всеки манастир се подчиняват строго на режима на манастира — време за ядене, литургии, лягане и т. н. Не е възприето „шматкане“ из манастира, обаждаш се в приемната (архонтики или нещо подобно), където монах те приема, гощава с локумче и чашка узо и развежда из манастира. От само себе си е ясно, че високо говорене, пеене, внасяне на алкохол и даже консумация извън трапезарията са строго забранени неща.

# 325
  • софия
Това е разказано от първа ръка. Вярно не тук, но според мен дава доста подробна информация. Но, така или иначе, и аз като теб щях да искам да говоря по телефон с някой. А ако звъннеш в Синода дали няма да знаят?

# 326
  • София
alex_shu, наш познат редовно ходи на Атон, като за издаването на визата му съдейства една управителна на хотел в Йерисо. Тя е българка. Предполагам, че ходи да вади визите в офиса в Уранополис. Мисля, че иска копие от лична карта около 1-2 месеца предварително и 25 EUR. Довечера ще разпитам за телефон.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 17:34 от dechy

# 327
  • София
Здравейте момичета! Не знам дали е коментирано Нафплю като дестинация, но спешно моля някой да ми препоръча хубав и нескъп хотел,студио или вила. Аз сега съм в Атина и утре пътуваме натам. Доста се разочаровах от хотелите тук, преди това пък бяхме на Камен Вурла. Там става, ама само за пенсионери Simple Smile)  Много ви моля някой ако може да помогне със съвет. Мерси!

# 328
Ето едно в Стария град- била съм в подобен хотел в Крит, малко е странно усещането...
и едно пак в центъра с по-съвременен дух,
а ето и едно извън града, съвсем евтино - но вие така или иначе сте с кола...
Нафплио е страхотно място, да ти кажа, няма да съжалявате, че сте го посетили.

# 329
  • София
много ти благодаря! като се приберем ще споделя впечатления!

Общи условия

Активация на акаунт