Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кога да заведем детето на очен преглед?

 • 120 684
 • 76
 •   1
Отговори

Анкета

Колко често водите вашето дете на очен преглед?

Опции:

* Гласуването приключено: вт, 13 сеп 2011, 18:20

 • Мнения: 651
Когато бебето навърши 6 месеца, трябва да го заведете на офталмолог. Ако всичко е наред, детето трябва да бъде прегледано отново в периода между 3 и 5 годинки. Трябва да подходите с повишено внимание, ако в семейството ви има страдащи от очни проблеми и заболявания.
За да следите състоянието на детските очички, трябва да посещавате детски офталмолог поне веднъж годишно.
В никакъв случай не бива да отлагате прегледа за времето, когато детето тръгва на училище! Не забравяйте, че ако детето ви не вижда добре, то най-вероятно не знае за това или не може да Ви каже. Колкото по-рано се открие определен проблем, толкова по-голям е шансът да се коригира.

Тревожни сигнали:
    Неволево треперене на очите (нистагмус)
   Очите са насълзени през цялото време.
   Oчите винаги са чувствителни на светлина.
   Очите са зачервени в продължение на няколко дни.
   Очите изглеждат кръстосани при гледане напред.
   Детето постоянно търка очички.
   Често си криви очите.
   Непрекъснато накланя глава.
   Клепачите му са отпуснати надолу.
   Едното или двете очи изглеждат необичайно изпъкнали.
   Едната зеница е по-голяма или по-малка от другата.
   Бебето не осъществява контакт с очите на 3 – месечна възраст.
   Бебето не фокусира и не проследява предметите на 3 – месечна възраст.
   Бебето закрива или затваря едното око.
   Едното око се върти (постоянно или понякога) нагоре-надолу, наляво-надясно.
   Секрет или корички в окото.
   Необичаен вид на очите (мътност).


Aко забележите някой от тези сигнали, незабавно потърсете помощта на офталмолог!

# 1
 • Мнения: 3
Много е важно да се намири отличен лекар, който обръща внимание на децата. За мен поне веднъж в годината е разумно, защото децата растат бързо, а с тях бързо растат и диоптрите. И майки, не си оставяйте децата по цял ден пред компютъра - нека гледат и надалеч.

# 2
 • Мнения: 6
В Хасково кой добър офталмолог може да ми препоръчате за дете на 3 години?Мерси предварително.

# 3
 • Мнения: 651
Съжалявам, но не познавам офталмолози в Хасково, които да работят с деца.
Когато намерите такъв и останете с добри впечатления от него, ще ви помоля да споделите името, за да бъдем в помощ и на други.
Успех!

# 4
 • Мнения: 2
Здравейте, напоследък чувам за кампании на очни клиники, които имат за цел да преглеждат деца из страната безплатно. Имате ли някаква информация по въпроса?

# 5
 • Мнения: 253
Здравейте!Бих искала да Ви инфрмирам,че безплатен скрининг на очния статус на Вашето детенце,бихте могли да направите в единствената специализирана детска оптика в България -Kid Optics.Тя се намира в София на бул."Мария Луиза"41.Повече информация за кампанията,от която можете да се възползвате все още,ще намерите на www.kidoptics.com.Пожелавам Ви една  мноого хубава година!

# 6
 • Мнения: 2
Благодаря много, не бях чувала за тази оптика, но една приятелка горещо ми препоръча една клиника. Мисля, че се казва Ресбиомед, ако не се лъжа. Ще съм Ви благодарна за мнение.
Ето линк към страницата им във фейсбук: https://www.facebook.com/pages/Resbiomed-Vissum-Sofia-Eye-Clinic … 468596901?fref=ts

# 7
 • Мнения: 253
Здравейте!Не бих могла да коментирам работата на колегите .А и знаете ,че всяко мнение е субективно.Важното е да не забравяте профилактичните очни прегледи на детенцето .Уверявам Ви на там са насочени и нашите усилия в оптики JOY-,GRAND-,KID-Optics-да популяризираме сред родителите скрининга на детското очно здраве и да ги направим по-ангажирани и по-спокойни за децата им.Поздрави от мен!

# 8
 • Мнения: 2
Дъщеря ми преди няколко години на прегледа не отчете астигматизъм, наскоро направихме нов очен преглед и машината показа някакъв лек астигматизъм? Тези машини достатъчно прецизни ли са и възможно ли е астигматизмът да се появи впоследствие. Също така, за очното налягане, където машината духва, за да го измери, тя винаги се плаши и отчита високо, защото подскача и в момента в който трябва да се отчете, тя присвива очи...затова лекарката каза, че се отчитало винаги по-високо, отколкото е...как тогава да сме сигурни в стойностите?

# 9
 • Мнения: 253
Здравейте!Твърде възможно е астигматизмът да се е появил в последствие.Предполагам ,че дъщеря Ви все още расте и очите и също променят размери.Или пък този астигматизъм да не е бил отчетен при предишния преглед.Апаратите,които измерват диоптъра/авторефрактометри/ на различните фирми -производители могат да дадат известна разлика помежду си.Затова и измерването от тях е само ориентировъчно за лекаря,но не и абсолютно точно.Вътреочното налягане може да се измерва по различни методи.Като тези с въздушна струя имат недстатъка да се влияят от стягането на клепачите и напрягането им.Най-точен метод е измерването по Голдман-златен стандарт в офталмологията.Там измерването става след накапване на упойващи капки в очите,което намалява рефлекса и измерването е много по-достоверно.Поздрави!

# 10
 • Мнения: 2
Много благодаря, това за очното налягане ми подейства доста успокояващо!:) Поздрави

# 11
 • Мнения: 621
Здравейте! От няколко дни забелязвам, че синът ми, който е на 2 години, при гледане на телевизия започна много често да премигва с очи. А също така и да жуми с тях, свива ги и ги отпуска, незнам как точно да го обясня- когато не гледа телевизия, не го прави, но забелязах че и при пуснат компютър пак прави така.
Имам ли някакво основание за притеснение и трябва ли да го водя на очен лекар? Предварително благодаря!

# 12
 • Мнения: 253
Здравейте!Тези симптоми може да ни насочат към няколко основни причини.Едно от нещата е да изключим наличието на някакъв диоптър ,който да влошава образа.Друга причина за честото мигане  при децата е чувствителност към светлината или вече развит алергичен конюнктивит.Понякога неврологични причини от типа на хиперактивност на детето,също биха могли да провокират често мигане.Като начало-консултирайте се с детски офталмолог.Поздрави!

# 13
 • Мнения: 17
Здравейте и от мен! Аз водих моето момче на очен преглед на 9 месеца, тъй като при нас явно личеше, че имаме проблем. А именно, той все още кривеше очетата. Педиатърката определи проблема като нистагмус, който с времето трябва да отшуми от само себе си, но въпреки това го заведохме на офталмолог. Резултатите показаха, че имаме диоптър. На дясното 2 диоптъра, на лявото 2,5. Април месец ни предстои нов преглед, за да установим дали ги е намалил и до колко, но ме предупредиха, че очилата няма да му се разминат. Въпросът ми е следният: знам, че при всяко дете си е строго индивидуално, но какъв е възстановителният период, след поставяне на очилата. Колко време ще трябва да ги носи. Също така искам да знам, дали е напълно лечим нашия проблем. И не на последно място искам да попитам, дали е застрашен от развиването на други очни и по-сериозни проблеми, като астигматизъм и други. Благодаря ви предварително!

# 14
 • Мнения: 253
Здравейте!За кривенето на очичките определено има значение наличието на диоптър,който не е коригиран с очила.Когато има и нистагъм нещата са по-сложни.Не бих могла да се ангажирам с никакви прогнози.При всеки е много индивидуално.Проследявайте редовно детенцето при детски офталмолог.

Общи условия

Активация на акаунт