Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • варна
 • Мнения: 252
Здравейте.Д-р Петрова! Синът ми е на 6 години.Има изписани очила от 3 годишна възраст ,очилата ги носеше до 5 години и след това откзва да ги носи.Искам да попитам до какви проблеми може да доведе това,че не носи очилата.През какъв период от време трябва да правим контролен преглед.
Диагнозата е Хиперметропия и Хетерофория.Последния преглед е от март месец 2012 година.
ARF +3.5/+0.5/93        +3.75/0

Изписаните очила са + 2.25 и на двете очи.

# 46
 • Мнения: 253
Здравейте!Ползването на очилата във Вашия случай е задължително.Рискът от развитие на "мързеливо око" и кривогледство е голям.Опитайте се да бъдете по-настоятелни и така да предотвратите тези неприятни възможности.Пожелавам Ви упоритост и успех!

# 47
 • Мнения: 8
Здравейте!Много моля за консултация.Сина ми е на 7 години и7 месеца.Откриха му далекогледство и астигматизъм.Поръчахме му очила +3 диоптъра и +3,5 цилиндъра на двете очи.В рамките на една седмица го водихме на три различни очни лекаря.Диагнозата им беше една и съща.Казаха ми,че отсега нататък трябва да носи очилата постоянно.На първия преглед,докторката ме посъветва  да потърся мнение при детски очен лекар,тъй като тя не е детски.Искам да попитам дали след носенето на очилата постоянно,ще се подобри зрението му и има ли някаква алтернатива за лечение.Посъветваха ме да отидем при доцент Митов или доцент Контрова във Варна.
Последната докторка каза след като носи очилата 20 дена да отидем на контролен преглед.Сега не знам да изчакам ли тези 20 дена до контролния преглед или да отида във Варна при доцентите на преглед.
Искам да попитам има ли вероятност след носенето на очилата да се повиши зрителната му острота.
Също така и да добавя,на втория очен преглед докторката ни изписа очила с по-малък диоптър +2,5 за да свикне детето с очилата.На последния ни изписаха реалния,който както Ви споменах по-горе е +3.Ние поръчахме+3.Според Вас дали сме направили правилен избор?

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 09:55 от snegana_bs

# 48
 • Мнения: 253
 Здравейте!Най-важното е да си носите очилата и да изберете един детски очен лекар,който да проследява детенцето.Не се лутайте между много лекари,ще чуете много различни мнения.Твърде рано е да се дават прогнози.Трябва да се изчака около 2 месеца,за да се установи дали има ефект от очилата.Пожелавам Ви успех и упоритост!

# 49
 • Мнения: 8
Благодаря Ви много за бързия отговор Доктор Петрова!

# 50
 • Мнения: 8
Здравейте отново,д-р Петрова!
Много моля да ми обясните какво точно означава цилиндър,при астигматизма.Понеже при прегледа се бях притеснила и не се сетих да питам.Благодаря ви предварително.

# 51
 • Мнения: 253
Здравейте,snegana_bs!
Астигаматизмът има две важни характеристики - диоптър,т.нар. цилиндър и
                                                                               - ос на разположение/градус/ .
Това са и данните,които виждате в една рецепта за корекция на астигматизъм.
Поздрави!

# 52
 • Мнения: 8
Благодаря за отговора,д-р Петрова!

# 53
 • Мнения: 1
Здравейте,детето ми има наследствена дистрофия на роговица.Знам,че няма лечение,освен оперативно,но да ми препоръчате някакви витамини,които да приема за намаляване пристъпите и по-бързо възстановяване./иначе си капем капки/.Може ли да ми кажете след колко време е препоръчителна операция?

# 54
 • Мнения: 253
Здравейте!За съжаление витамините няма да намалят пристъпите,така че каквито и детски очни витамини да изберете,разликата няма да е голяма.Не бих могла да се ангажирам тук с определени фирми.Капките,които поставяте,биха били по-ефективни за потискане на активност,макар че не съм наясно за каква дистрофия говорим точно.Изборът на оперативно лечение и неговия точен момент зависят от вида на дистрофията и нейния стадий.Поздрави!

# 55
 • Мнения: 285
Здравейте д-р Петрова!
Преди около 10 дни забелязах оток на левия горен клепач на моето дете (в момента 3месеца и половина). Отока започва от кладенчето, представлява нещо като по - изпъкнала вена или жила и завършва с топче под веждата, точно по средата. Когато окото е отворено този оток не се забелязва. Показах окото на личната лекарка по време на консултация (24.01). Тя каза че той така се бил родил и нищо му нямало. Въпреки това настоях за направление за офталмолог и на 29.01 си взех направлението. Диагнозата в направлението е Микрофталмия, Макрофталмия и Анофталмия. Прочетох какво представляват тези състояния и се втрещих! Михаил движи окото, следи предмети с поглед и когато очите са отворени няма никакъв проблем. Имаме час за офталмолог за петък, но на мен ми се вижда много далеч, та въпросът ми е възможна ли е тази диагноза!? Благодаря Ви предварително за отговора!

# 56
 • Мнения: 253
Здравейте!В тази диагноза всъщност се съдържат три различни състояния и за коя точно се касае е трудно да Ви отговоря.Предполагам,че сте прочели за всяка от тях.Ако не сте получили адекватно обяснение от офталмолога за причината и вида на отока,задължително  е да потърсите и второ мнение.Това,което мога да Ви кажа е,че нито една от тези три диагнози не се проявява с оток на клепачите.А и ако няма видима разлика в размера на двете очи или видимо по-големи,или видимо много малки очи-няма повод за притеснение.Очаквам да пишете след прегледа!Поздрави!

# 57
 • Мнения: 285
Здравейте д-р Петрова,
Благодаря за отговора. Исках да пиша днес след прегледа, но за съжаление лекарката днес не беше на работа. На регистратура казаха да отидем в понеделник без час. След прегледа ще пиша отново.

# 58
 • Мнения: 285
Здравейте д-р Петрова,
Днес минахме преглед при офталмолог. Тя прегледа очите и каза, че очните ябълки са наред, но не даде обяснение за отока на клепача. Питах има ли възможност това да е някаква жлеза, която е уголемена/запушена или лимфен възел, но лекарката нищо не каза. Само ни вика след 15 дни отново на преглед. Успокоявам се защото топчето не е пораснало за времето откакто го наблюдавам.

# 59
 • Мнения: 253
Здравейте!Благодаря за това,че писахте!Радвам се,че се отхвърлиха неприятните диагностични варианти,за които се говореше.Относно отока,не мога да кажа нищо категорично без да съм го виждала.Проследявайте за каквито и да било изменения и потърсете още едно мнение от детски офталмолог.

Общи условия

Активация на акаунт