Отговори
# 630
Добре де, този хемоглобин колко често ви го изследват. На мен ми го изследваха в началото, и от тогава май не са. Напрегледа преди месец ми взеха кръв и ми казаха, че всичко е наред, но не знам какво точно са изследвали. Този мсец само урина, а следващия ще правят изследването за диабет. Другия месец със сигурност ще питам за този хемоглобин. Междувременно - ниският хемоглобин съпроводен ли е със симптоми?

# 631
Разбира се, че солта не може да се избегне напълно, не е и необходимо. Въпросът е там, където може и зависи от теб  да редуцираш до минимум. Пример: Да не си ръсиш манджите на цвят, а не на вкус, както правех аз. И действително лека-полека се свиква с безсолните храни, въпрос на търпение и малко воля.
По другия въпрос с изтръпващите крайници съм некомпетентна, уви. newsm78

# 632
Сирене , как да ям като трябва ???
сиренето си го обезсолявай във водичка. Аз май бях писала напред - много движение - ходене по равно.
аз пък не мога да си обясня защо като дойдох тук, спряха да ми се подуват краката. Имах същите оплаквания като вас в Бг и се чудех как ще изкарам до девети месец, а тук изведнъж - няма подуване. И не мога да открия причината, тук е много влажно, вечер като излезем навън и се потя много, а вкъщи е приятно прохладно.

# 633
hrisiikole това с изтръпването е нармално за бременноста. Казва се китков синдром или нещо такова. Имам приятвлка която през цялото време беше така, даже е плакала милата от болка. Но като роди всичко се оправи.

# 634
Ами с безсолната диета знам че е трудно, ама просто по-внимателно. В месото може и да има сол, но е минимум, просто не му добавяй като готвиш. Салати - без сол, сирене - ако има откъде да си набавиш прясно, може да хапваш такова, ако не - замени по-голямата част от сиренето с кисело и прясно мляко. Хляба също е добре да го намалиш. Имам приятелка, която беше взела да развива прееклампсия и беше минала на безсолна диета - не се хранеше никъде навън, а салатите си ги правеше с тофу.
Хриси не съм имала подобни проблеми..  newsm78

# 635
  • Китна Тракия
Добре де, този хемоглобин колко често ви го изследват. На мен ми го изследваха в началото, и от тогава май не са. Напрегледа преди месец ми взеха кръв и ми казаха, че всичко е наред, но не знам какво точно са изследвали. Този мсец само урина, а следващия ще правят изследването за диабет. Другия месец със сигурност ще питам за този хемоглобин. Междувременно - ниският хемоглобин съпроводен ли е със симптоми?

по принцип в началото на бременността, а после в 20-тата седмица, но аз имам мейждинно изследване заради бъбречна криза, та то него разбрах за хемоглобина си.

# 636
сирене - ако има откъде да си набавиш прясно, може да хапваш такова,
Прясното сирене е изцяло забранено.... ако не се лъжа ... за съжаление

# 637
  • Бургас
За безсолните диети питайте патило Laughing .Заради кръвното се налага да внимавам какво ям.Манджички и супички си ги овкусявам по мой вкус, почти до безсолни /според мъжа ми/, но за мен са си добре, не прекалявам въобще.Не соля допълнително.На салатите слагам много малко и наблягам на обезсолено във вода сирене.Избягвам туршии и мариновани истории в този си период /те спомагат да се задържа вода в организма/.Мазното е изключено също от менюто.Киселото мляко е позволено, а течностите да не надвишават 2 литра.Ми това е общо взето.
И аз се чудя как моя лекар досега само в началтоо на бременността ми пусна изследвания и повече не е, а вие си следите явно хемоглобина по-често, гинеколога ли ви пуска изследвания?
Добре дошли на новите мами!
А за изтръпването, на мен от време-на време ми изтръпва по нещо и е доста неприятно.Ако е постоянно, някой лекари предписват медикаменти, други - не.

# 638
  • Китна Тракия
За безсолните диети питайте патило Laughing .Заради кръвното се налага да внимавам какво ям.Манджички и супички си ги овкусявам по мой вкус, почти до безсолни /според мъжа ми/, но за мен са си добре, не прекалявам въобще.Не соля допълнително.На салатите слагам много малко и наблягам на обезсолено във вода сирене.Избягвам туршии и мариновани истории в този си период /те спомагат да се задържа вода в организма/.Мазното е изключено също от менюто.Киселото мляко е позволено, а течностите да не надвишават 2 литра.Ми това е общо взето.
И аз се чудя как моя лекар досега само в началтоо на бременността ми пусна изследвания и повече не е, а вие си следите явно хемоглобина по-често, гинеколога ли ви пуска изследвания?Добре дошли на новите мами!
А за изтръпването, на мен от време-на време ми изтръпва по нещо и е доста неприятно.Ако е постоянно, някой лекари предписват медикаменти, други - не.

Шоки, по-горе отговорих Simple Smile

# 639
Не знаех, че е забранено прясното сирене..това заради онази бактерия като в плеснивите сирена ли? Иначе току що ми дойде наум - ако в бг също се продава де - наместо хляб, хапвай мацес. Безсолни са напълно, но са много приятни и хрупкави. Вчера си купих цял пакет.  Simple Smile

# 640
  • Across the Multiverse
Здравейте, отново. Искам да ви попитам нещо. От няколко дни ми изтръпват пръстите на ръцете докато спя нощем. Много е неприятно. Имали ли сте подобен проблем?
Здравей и добре дошла. Аз имах този проблем до около 3ти- 4ти месец, после от самосебеси изчезна. Доктора ми каза, че няма лекарства които да може да ми изпише, тъй като докато съм бременна не може да ми направи снимка, за да разбере на какво се дължи със сигурност. Неговото предположение беше- притискане на кръвоносните съдове по време на бременност поради засилено кръвоснабдяване, увеличени лигавици ( до тук все нормални неща) и задържане на вода. Което пак ни връща към безсолната диета. Като започне сезона на туршийките, които обожавам, направо не ми се мисли какво ще правя!  Blush Доки каза ако искам да си взема да пия витамини за бременни, нямало значение кои  newsm78, защото при някои помагало; аз докато си взема и започна да ги пия проблема изчезна. Та това е моя опит с изтръпването, дано не се повтори, защото беше ужасно.
Radi4ka me, мисля че има известна разлика между това което при нас се предлага като прясно сирене / свежо сирене ( на мен въобще не ми прилича на сирене, то си е продукт на основата на изварата с ниско съдържание на сол) и меките плесенни сирена, които наистина са крайно непрепоръчителни.
Не знаех, че е забранено прясното сирене..това заради онази бактерия като в плеснивите сирена ли? Иначе току що ми дойде наум - ако в бг също се продава де - наместо хляб, хапвай мацес. Безсолни са напълно, но са много приятни и хрупкави. Вчера си купих цял пакет.  Simple Smile
Аз нямам идея какво е това...  baby_neutral

# 641
Момичета, имайте предвид, че прекаляването с безсолни диети, когато не са по лекарско предписание, може да е също толкова вредно, колкото прекаляването със сол. Обезсоляване на сиренето и ограничаване/избягване на пушени, осолени, мариновани и прочие храни, е хубаво по принцип, не само за бременни, но съвсем без сол - не е добра идея.  Peace

Добре дошли на новите мами - titi 84 и hrisiikole - включени сте на първа страница.

Хриси, изтръпването на пръстите се смята за нормално явление. Както Гигито е писала, от задържането на вода и притискането на тъканите става. Да не те отчайвам, но при мен с първата бременност беше много зле, от 4ти месец до края, като в деветия месец не можех да правя нищо с дясната ръка, много болеше. Мина около две седмици след раждането. Добре, че нямахме бебешки дрешки с копченца...

Карола, искам да знаеш, че винаги ще си мисля за теб и ще се надявам скоро да имаш най-прекрасното здраво бебче.  Hug  Hug  Hug

# 642
За хемоглобина , ходя в поликлиниката и си плащам сама да ми го проверят .Без направление , без нищо.Само казвам на лелката дето взима кръв 4е исам да си проверя хемоглобина и захарта .Взимат ми 5 лева .Може да си го проверявате и в някоя часна лаборатория и ако има проблем да се обаждате на доктора.

# 643
Не знам на български дали не са ги превели по друг начин..тук им викат мацес - това са тънки хрупкави платки, реално само от брашно и вода.

# 644
  • Across the Multiverse
Момичета, имайте предвид, че прекаляването с безсолни диети, когато не са по лекарско предписание, може да е също толкова вредно, колкото прекаляването със сол. Обезсоляване на сиренето и ограничаване/избягване на пушени, осолени, мариновани и прочие храни, е хубаво по принцип, не само за бременни, но съвсем без сол - не е добра идея.  Peace
Ianajar, съгласна съм с теб, но в съвременното общество е така или иначе невъзможно да се изключи напълно солта от диетата, така че не мисля че има опасност. Ако си гледаш всичко в градинката, колиш си прасенце, доиш си млекце и си събираш яйчица може и да стане, но при положение, че почти всичко е от магазина сме в зоната на безопасното. Wink

Общи условия

Активация на акаунт