Консултантски фирми за образование в чужбина

• 28 176
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
ma cherie е права. Да не забравяме, че децата ни, макар и сами, ще имат много силен коз и това е, че ще владеят съответният език на доста добро ниво. Това предполага, че няма да се затруднят по институции, транспорт, настаняване и прочие.
Не че обаче и на мен не са ми минавали същите мисли Embarassed като на Sheheresada, но затова сме майки. Да мислим, да се тревожим, да се питаме кое как ще е.

# 31
Ами всъщност, независимо, че се изказвам така нахакано, аз не съм по- различна майка. Ето, тази вечер, като мина 20,30ч и я нямаше за вечеря, търпях, търпях и не издържах - врътнах й едно телефонче да я видя накъде е  Mr. Green Време ни е обаче да свикваме, че децата ни са големи и самостоятелни

# 32
Споделям нашия опит. Става въпрос за Германия. За университет се ръководехме от тук: http://ranking.zeit.de/che2011/de/quickranking/show?esb=7&ab … 2&left_f7=346
След като се спряхме на няколко университета и специалността ползвахме консултант 2-3 пъти с почасово заплащане -20лв/час за да питаме разни неща, да получим съвет. Документите подготвихме сами, като имахме информацията от университетите и подсказките на консултанта. Лично аз съм много доволна. Не дадохме излишни пари и получихме много ценни съвети не само за обучението, но и от чисто битово естество. Друг е въпроса ако детето не е ориентирано. Тогава има пакетна цена за проучване и подготовка на документи.

# 33
20 лева на час Rolling Eyes Това отдавна ли е било?
При нас тарифата беше 25 лева за половин час и 50 за цял.

# 34
А как се ориентирате за университетите? Трудно е да почнеш да се ровиш из интернет и да търсиш какви университети има в отделните държави и т.н.... Има ли нещо като каталог в тези фирми или на изложенията, които се правят... За мен това е трудното-да избереш университета. След това вече от сайта му можес да получиш достатъчно подробна информация, за да не ти трябва консултантска фирма...

Според мен си трябва консултантска фирма, за да насочи родителите и детето към подходящата държава и учебно заведение на база знания на детето, силни и слаби страни, доходи на семейството и т.н. Някои семейства нямат възможности да изпратят детето в скъпи и елитни колежи и трябва да се търси по-евтин вариант... Другото което е важно според мен е, че агенцията е запозната с цялата документация, информация и практики, ако трябва сами да проучвате всичко, според мен ще ви отнеме много повече време ... Ако имам средствата бих се доверила на консултантска фирма, не бих рискувала да изпратя детето си сам само в чужбина, без да има рамо, на което да се опре, ако не дай си боже стане нещо и т.н.

Joy  Голям смях. Особено с рамото, на което да се опре.  Joy
И как според теб агенциите си предлагат рамото за опора?
Дори не си наясно кога и как приключват взаимоотношенията с тях.
Защо пишете за толкова сериозно нещо "по принцип" и изказвате мнения без да знаете какво всъщност се случва?

Според мен има резон в това, което казва Sheheresada. Ако стане някъв проблем с детето, всичко се случва, оберат го или си загуби парите или личната карта, контузи се или някъв здравословен проблем, поне може да звънне на агенцията и да разчита на някъв хелп от тяхна страна. Доколкото знам агенциите поддържат непрекъснат контакт с децата, докато трае престоя им в учебното заведение. Поне моята приятелка ми беше споменала за тази агенция скай лаинс, че имали т.нар. гардианс, които отговаряли за всяко едно дете. А и нека наистина да уточняваме за какво обучение говорим, до колкото разбрах тук не говорим само висше, но и за средно и езиково обучение в чужбина. За студентите съм съгласна, че са на възраст, която предполага самостоятелност и т.н.  Но за учениците под 16 год. вече е малко по-различно... 

# 35
20 лева на час Rolling Eyes Това отдавна ли е било?
При нас тарифата беше 25 лева за половин час и 50 за цял.
За миналата година става въпрос-2010. Много коректно се държа женат през цялото време. Казваше ни варианти и цени. Ако човек не се чувства сигурен си плаща иначе действа сам

# 36
Явно има поскъпване на услугите в този сектор. Въобще не ме учудва.

# 37
ma cherie е права. Да не забравяме, че децата ни, макар и сами, ще имат много силен коз и това е, че ще владеят съответният език на доста добро ниво. Това предполага, че няма да се затруднят по институции, транспорт, настаняване и прочие.
Не че обаче и на мен не са ми минавали същите мисли Embarassed като на Sheheresada, но затова сме майки. Да мислим, да се тревожим, да се питаме кое как ще е.

Нека да конкретизираме за какво образование и обучение става въпрос. За висшето образование сте прави, младежите са пълнолетни, би трябвало да владеят английски или друг език достатъчно добре, че да се справят и сами. Но за по-малките деца, за средното образование и за езиковите курсове в чужбина не съм съгласна? Не става въпрос за детегледачки, а за компетентно и професионално съдействие и насоки при непредвидени ситуации, проблеми и въпроси от страна на ученика...

# 38
Малко не е по темата, обаче не знам къде точно да го напиша.
Днес видях плакат за презентация за обучение (на италиански и английски) в Италия. Презентацията ще бъде на 30 септември от 18 ч в Американския университет в София. За съжаление не можах да запомня мейла на организатора, а пък нямаше как да го запиша. Мернах плаката пътьом.
Дано съм била полезна на някого Laughing

# 39
А как се ориентирате за университетите? Трудно е да почнеш да се ровиш из интернет и да търсиш какви университети има в отделните държави и т.н.... Има ли нещо като каталог в тези фирми или на изложенията, които се правят... За мен това е трудното-да избереш университета. След това вече от сайта му можес да получиш достатъчно подробна информация, за да не ти трябва консултантска фирма...

Според мен си трябва консултантска фирма, за да насочи родителите и детето към подходящата държава и учебно заведение на база знания на детето, силни и слаби страни, доходи на семейството и т.н. Някои семейства нямат възможности да изпратят детето в скъпи и елитни колежи и трябва да се търси по-евтин вариант... Другото което е важно според мен е, че агенцията е запозната с цялата документация, информация и практики, ако трябва сами да проучвате всичко, според мен ще ви отнеме много повече време ... Ако имам средствата бих се доверила на консултантска фирма, не бих рискувала да изпратя детето си сам само в чужбина, без да има рамо, на което да се опре, ако не дай си боже стане нещо и т.н.

Joy  Голям смях. Особено с рамото, на което да се опре.  Joy
И как според теб агенциите си предлагат рамото за опора?
Дори не си наясно кога и как приключват взаимоотношенията с тях.
Защо пишете за толкова сериозно нещо "по принцип" и изказвате мнения без да знаете какво всъщност се случва?

Доколкото знам някои агенции определят настойници за всяко дете. Това са хора, които отговарят за децата в пансионатните у-ща. Говоря за езиковите курсове и средното образование при непълнолетните деца...

# 40
Шехерезада, по участниците в темата стана ясно, че става дума за висше образование в чужбина. Царина не е уточнила, но понеже като майка на единадесетокласник следя темите на родителите с по-големи деца (по тази причина познавам и потребителите и съм наясно с възрастта на децата им) и затова веднага ми стана ясно за какво иде реч.
Добре е да се уточнява за какво точно става дума, за да няма безмислени спорове.

# 41
Според мен, без значение дали става въпрос за висше образование или средно, консултантските фирми спестяват много главоболия. Още повече, че има такива, които не взимат пари от теб, а си прибират комисионна от самите учебни заведения. Без да подценявам децата, но всеки може да обърка нещо. Тука, на майчин език може да се оплетем в документация камо ли в друга страна. А докъде се простират отношенията с тези агенти мога да дам пример детето на приятелско семейство, още си поддържа контакти с човека който го е съветвал през престоя му. Не че там не е могъл да черпи опит от колеги и т.н.

# 42
Аз бих била много скептична да оставя интересите на детето си в ръцете на фирма, на която й плащат университетите. Тогава те са заинтересовани да изпратят студенти на университета, а не да търсят най-доброто за моето дете.
Относно езика - ако синът ми не може да се оправи с едни документи за кандидатстване, въобще няма да го пусна да ходи в чужбина. Ами там намясто сигурно ще има още доста административни неща да се уреждат, тогава като няма фирма под ръка как ще се справя?
Но това си е мое мнение Peace У нас си имаме опитен човек по отношение на кандидатстването в чужбина и ще разчитаме на собствени сили. Ще видим каква ще я надробим догодина  Crazy

# 43
Всички изразявате мнения, без да сте проверили и без да знаете къде спира "помощта" на фирмите.
Изобщо повече няма да споря, защото аз вече минах по този път - успешно.
Моят опит е реален, но явно несравним с вашите виждания и очаквания.
Опитах се да обясня с думи прости, не се получи, така че спирам дори да чета тази тема - хората, на които бих оказала съдействие не пишат в нея (с едно виолетово изключенийце, но то още не е на дневен ред  Hug).

Успех с фирмите и дано намерите някоя, която изобщо има на идея, че от нея се очаква съдействие "на място".

# 44
Шехерезада, по участниците в темата стана ясно, че става дума за висше образование в чужбина. Царина не е уточнила, но понеже като майка на единадесетокласник следя темите на родителите с по-големи деца (по тази причина познавам и потребителите и съм наясно с възрастта на децата им) и затова веднага ми стана ясно за какво иде реч.
Добре е да се уточнява за какво точно става дума, за да няма безмислени спорове.

Е сори, ама заглавието на темата е доста общо и като цяло някои от коментарите бяха абстрактни, та реших, че говорите принципно, а не само за висшето...

Общи условия

Активация на акаунт