Майчинството счетоводно - 43

• 36 966
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ! Имам въпрос  Blush Една мама иска да се връща на работа ,детето няма 2 год. записано е на ясла, тя е на постоянен трудов договор ,но на работата й са наели друг човек на пост. договор не по заместване и са и казали, че ще я преместят на друг обект и на др длужност  Rolling Eyes Та въпросът ми е имат ли право да сменят местоработата й и по какъв начин да си потърси правата ?  newsm78
Предварително благодаря !

Промените в трудовия договор се правят с допълнително споразумение. Когато работодателят мести лицето на друго работно място би трябвало да се мотивира, съответно, ако лицето не е съгласно - може и договорът да се прекрати. Всичко е въпрос на споразумение между страните.

# 226
  • на североизток
Здравейте!
Имам едно бързи питане Simple Smile Първата година от майчинството ми, или 410те дни изтекоха на 08.09.2011г. От 09.09.2011г съм назначена на работа с нов договор, тъй като бях по заместване към момента на излизане по майчинство, а титулярката ми се завърна отдавна. Идеята е след няколко работни дни да изляза в отпуск за гледане на дете до 2год.

Въпроса ми е: Какви документи трябва да подам сега в НОИ? Може би за промяна на обстоятелствата newsm78, т.е,. че съм започнала работа или някакви други, нямам си на идея? Притеснявам се и дали не съм закъсняла с някои от тях Rolling Eyes Проблема е, че като ходих в НОИ да ги питам, ми заявиха, че съм много нахална да ги питам такива неща, защото те гледали да ограничават такива случаи(т.е. фиктивни договори), а пък аз видите ли направо там отивам. А преди малко повече от година самите те ми посочиха този вариант. Както и да е, да не разводнявам въпроса си.

И още един въпрос: след колко работни дни е възможно да изляза по майчинство и какви документи трябва да подам тогава?

И с риск да стана нахална, работодателя ще ми дължи ли някакъв процент заплата за тези няколко дни?  Идеята ми е да знам дали ще имам нещо да му връщам, за да не утежнявам човека, който ми прави услуга.

Благодаря предварително   bouquet

# 227
Здравейте момичета, с риск въпроса ми да е бил обсъждан вече си позволявам да питам  Simple Smile Наистина нямам никакво време да прегледам темите назад.
Въпросът ми е: синът ми е на 3 г. С бащата нямаме сключен брак. Имам ли право на тези детски до навършване на пълнолетие на детето, като самотен родител? И още един въпрос: бременна съм в 4ти месец и от сега мисля да започна с болничните. Ще имам ли право и за второто дете на тези добавки?
Благодаря ви за отделеното време   bouquet

# 228
  • Пловдив
Здравейте момичета, с риск въпроса ми да е бил обсъждан вече си позволявам да питам  Simple Smile Наистина нямам никакво време да прегледам темите назад.
Въпросът ми е: синът ми е на 3 г. С бащата нямаме сключен брак. Имам ли право на тези детски до навършване на пълнолетие на детето, като самотен родител? И още един въпрос: бременна съм в 4ти месец и от сега мисля да започна с болничните. Ще имам ли право и за второто дете на тези добавки?
Благодаря ви за отделеното време   bouquet

да,ще имаш право на детски и за двете деца,ако доходът на човек ви е равен или по-малък от 350 лв бруто /смяташ само твоя доход/
подай сега за първото дете /ако отговаряш на дохода/,а като се роди второто само ще му занесеш акта за раждане и ще попълниш една нова молба и ще получаваш и за двете деца

Здравейте!
Имам едно бързи питане Simple Smile Първата година от майчинството ми, или 410те дни изтекоха на 08.09.2011г. От 09.09.2011г съм назначена на работа с нов договор, тъй като бях по заместване към момента на излизане по майчинство, а титулярката ми се завърна отдавна. Идеята е след няколко работни дни да изляза в отпуск за гледане на дете до 2год.

Въпроса ми е: Какви документи трябва да подам сега в НОИ? Може би за промяна на обстоятелствата newsm78, т.е,. че съм започнала работа или някакви други, нямам си на идея? -не,няма нужда от прил 12.в момента работиш и като решиш да ползваш отпуса за гл на дете тогава ще има документи единствено ако искаш да получаваш 120 те лв /месечно/като работеща майка попълваш прил 4.но ти ще отработиш няколко дни и не си струва упражнението за прил 4Притеснявам се и дали не съм закъсняла с някои от тях Rolling Eyes Проблема е, че като ходих в НОИ да ги питам, ми заявиха, че съм много нахална да ги питам такива неща, защото те гледали да ограничават такива случаи(т.е. фиктивни договори), а пък аз видите ли направо там отивам. А преди малко повече от година самите те ми посочиха този вариант. Както и да е, да не разводнявам въпроса си.

И още един въпрос: след колко работни дни е възможно да изляза по майчинство и какви документи трябва да подам тогава?-един отработен ден,за да влезе договора в сила е достатъчен.документите са на първа страниза-линк в червено.попълваш ги,носиш ги в работата и те вече в НОИ

И с риск да стана нахална, работодателя ще ми дължи ли някакъв процент заплата за тези няколко дни?  Идеята ми е да знам дали ще имам нещо да му връщам, за да не утежнявам човека, който ми прави услуга.-да,за отработени дни работодателя ти плаща осигуровки-от фирмата ще ти кажат колко като сума.

Благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 13:04 от Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥

# 229
  • на североизток
Благодаря много Елфита, много си бърза  smile3525
Още един уточняващ въпрос Embarassed Като съм вече в отпуск по майчинство, какви осигуровки ще трябва да ми плаща работодателя - може би здравна(в какъв размер е вече?), а някакви други?

# 230
  • Пловдив
Благодаря много Елфита, много си бърза  smile3525
Още един уточняващ въпрос Embarassed Като съм вече в отпуск по майчинство, какви осигуровки ще трябва да ми плаща работодателя - може би здравна(в какъв размер е вече?), а някакви други?

да,само здравна 20.16 лв месечно

# 231
  • на североизток
Златна си Hug newsm51 newsm51 newsm51

# 232
  • София
Здравейте.
В какъв срок се изплащат болничните след подаване на документите в НОИ. По закон знам че е до 15 работни дни, но така ли е на практика или ги бавят (или пък ги дават по-рано). Болничният е от началото на септември, занесен е в НОИ вчера.

# 233
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте.
В какъв срок се изплащат болничните след подаване на документите в НОИ. По закон знам че е до 15 работни дни, но така ли е на практика или ги бавят (или пък ги дават по-рано). Болничният е от началото на септември, занесен е в НОИ вчера.

Ако не касае дни от август, няма как да е представен вчера в НОИ.
За изплащането трябва първо да приключи месеца за който се отнася.

# 234
  • София
Здравейте.

Ако не касае дни от август, няма как да е представен вчера в НОИ.
За изплащането трябва първо да приключи месеца за който се отнася.

Представен е Simple Smile Лично го занесох - самоосигуряващо се лице съм, внесох си осигуровките за септември и после занесох и болничния.

А ако за изплащането трябва първо да приключи месеца за който се отнася - то и без това 15 работни дни са до края на този месец. Това значи ли, че в началото на другия ще ми го изплатят.

# 235
Мами-счетоводителки, здравейте! Ще съм ви благодарна да ми дадете съвети по следния казус: в началото на втората година от майчинството ми за два месеца ще трябва да заминем със съпруга ми и бебето в чужбина във връзка с моя служебна работа, но не съм задължена да се върна официално на работа - т.е., може майчинството ми да продължава и през този период. Въпросът е мъжът ми в какъв отпуск е най-добре да излезе, защото дори и да се уговори да го пуснат за толкова дълъг период, платеният му отпуск е 25 работни дни, което значи, че няма да стигне, защото той трябва да бъде с мен и да гледа малкия и двата месеца. И по-точно въпросът ми е  - имат ли право работодателите му да му откажат неплатения отпуск за гледане на дете до 8г (обаче явно аз трябва да се върна официално на работа в този случай). и колко по-рано той трябва да го поиска и каква е точно процедурата? Или пък е по-добре да се върна официално на работа, да изляза в платен отпуск, какъвто имам достатъчно, и да му прехвърля майчинството? Това второто вероятно не могат да го откажат. Да ви кажа честно, предпочитам да е с колкото се може по-малко бюрократщина, и ако може да не си прекъсвам майчинството - най-добре. Моля ви, посъветвайте ме как е най-добре да постъпим.

# 236
Мами-счетоводителки, здравейте! Ще съм ви благодарна да ми дадете съвети по следния казус: в началото на втората година от майчинството ми за два месеца ще трябва да заминем със съпруга ми и бебето в чужбина във връзка с моя служебна работа, но не съм задължена да се върна официално на работа - т.е., може майчинството ми да продължава и през този период. Въпросът е мъжът ми в какъв отпуск е най-добре да излезе, защото дори и да се уговори да го пуснат за толкова дълъг период, платеният му отпуск е 25 работни дни, което значи, че няма да стигне, защото той трябва да бъде с мен и да гледа малкия и двата месеца. И по-точно въпросът ми е  - имат ли право работодателите му да му откажат неплатения отпуск за гледане на дете до 8г (обаче явно аз трябва да се върна официално на работа в този случай). и колко по-рано той трябва да го поиска и каква е точно процедурата? Или пък е по-добре да се върна официално на работа, да изляза в платен отпуск, какъвто имам достатъчно, и да му прехвърля майчинството? Това второто вероятно не могат да го откажат. Да ви кажа честно, предпочитам да е с колкото се може по-малко бюрократщина, и ако може да не си прекъсвам майчинството - най-добре. Моля ви, посъветвайте ме как е най-добре да постъпим.

Докато детето не стане на 2 години не може да се ползва отпуск  - неплатен за гледането му по КТ. Мъжът ти може да ползва обикновен неплатен отпуск, по свое желание, но работодателят може и да не му го разреши. Остава вариантът с прехвърлянето. При него отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст , който ще прехвърлиш на съпруга си не може да бъде отказан от работодателя му. Но в този случай има повече документация.

# 237
Благодаря, Лейди Брин! А ако искаме много скоро второ бебе, живи-здрави, не беше май финансово обосновано да прехвърлям майчинство, или греша?

# 238
Благодаря, Лейди Брин! А ако искаме много скоро второ бебе, живи-здрави, не беше май финансово обосновано да прехвърлям майчинство, или греша?

Майчинството / отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст / може след като го прехвърлиш за 2 месеца да си го "върнеш", фигоративно казано, т.е. мъжът ти да спре да го ползва, а ти да възобновиш ползването му. В случай, че планирате второ бебе, то трябва все още да ползваш отпуск за гледане на 1-вото дете, който да се прекъсне от болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин. Това е тъй нареченото застъпено майчинство. Можеш да прочетеш подробности в първия пост на темата по въпроса.

# 239
Зравейте момичета,
искам да попитам след като си прекратих майчинството след изтичане на първата година и работя в момента, мога ли пак да го пусна и да го ползвам до 2-та година на детето.

Общи условия

Активация на акаунт