Майчинството счетоводно - 43

• 37 078
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте. Моя приятелка в момента ползва 410 дни , които изтичат ноември. Преди да излезе в майчинство е била по заместване и титуляра се  е върнал вече т. е тя е без работа. Ще си търси фирма за да може да получава270 втората година. Въпроса ми е : Ако излезе по майченство с 2 дете преди първото да навърши 2 години ще и се полага ли сумата която е взимала с първото дете или не? Дано сте ме разбрали

# 601
  • София
Здравейте. Моя приятелка в момента ползва 410 дни , които изтичат ноември. Преди да излезе в майчинство е била по заместване и титуляра се  е върнал вече т. е тя е без работа. Ще си търси фирма за да може да получава270 втората година. Въпроса ми е : Ако излезе по майченство с 2 дете преди първото да навърши 2 години ще и се полага ли сумата която е взимала с първото дете или не? Дано сте ме разбрали

Засега през втората г. може да получава 240 лв.  Peace Да се надяваме, че ще актуализират сумата със Закона за държавния бюджет за 2012 г. (втората г. майчинство не е обвързана с МРЗ).  По другия въпрос има по-компетентни от мене.  Wink

# 602
  • София-Младост
Ако 45-дневният болничен за бременост с второ дете е издаден преди първото да е навършило 2г. и майката ползва оптуск за отглеждане на малко дете до 2г. за първото, да, обезщетението за второто ще е в размера на първото.

# 603
(втората г. майчинство не е обвързана с МРЗ).-тогава аз защо получих за м.септември-20 раб.дни-270 лв. Thinking

# 604
  • София-Младост
(втората г. майчинство не е обвързана с МРЗ).-тогава аз защо получих за м.септември-20 раб.дни-270 лв. Thinking
Защото ти получаваш обезщетение за първите 410 дни, т.нар. обезщетение за бременост и раждане, което съгласно КСО не може да е по-ниско от МРЗ за страната.
Не е обвързана втората година, която наричаме майчинство...там обезщетението за момента е 240лв.

# 605
  • в 1001-та нощ
Привет,

бих искала да попитам на кои дати се изплаща майчинство за 2 година, в моя случай 50%.

Благодаря   bouquet

# 606
  • София-Младост
Привет,

бих искала да попитам на кои дати се изплаща майчинство за 2 година, в моя случай 50%.

Благодаря   bouquet
До 15 работни дни след подаване на декл.1.

# 607
Здравейте имам следния въпрос-От 05.08.2011 съм  в болничен(рискова бременност) въпроса ми е кога ще ми бъде изплатен този болничен,защото вече втори месец нямам никакви преведени пари?
Работодателя каза , че от негова страна всичко е изрядно,каква е следващата стъпка-трябва ли да ида в НОИ за пик код или да чакам още?

# 608
  • в 1001-та нощ
Привет,

Благодаря   bouquet
До 15 работни дни след подаване на декл.1.

bouquet благодаря   bouquet нали тя се подаваше около 10-12 число  newsm78

# 609
  • Пловдив
Здравейте имам следния въпрос-От 05.08.2011 съм  в болничен(рискова бременност) въпроса ми е кога ще ми бъде изплатен този болничен,защото вече втори месец нямам никакви преведени пари?
Работодателя каза , че от негова страна всичко е изрядно,каква е следващата стъпка-трябва ли да ида в НОИ за пик код или да чакам още?

хубаво е да имаш пик код,за да следиш дали всичко е наистина наред
ако работодателят е подал документите в последния момент,законовия срок за превод е до 21 октомври.но обикновено по-рано ги превеждат
да ти кажат,кога са ти внесли болничния и осигуровките за август,щото така хвърляме боб

# 610
Здравейте имам следния въпрос от работата ми намалиха осигуровките, т.е взамам минимални , а не на това което получавам. Има ли начин , ако допълнително  се самоосигурявам например , да ми се увеличат и при евентулано второ майчинство да вземам по-вече? Незнам дали ме разбрахте, но ще бъда много благодарна, ако някой ми помогне   bouquet

# 611
  • Пловдив
Здравейте имам следния въпрос от работата ми намалиха осигуровките, т.е взамам минимални , а не на това което получавам. Има ли начин , ако допълнително  се самоосигурявам например , да ми се увеличат и при евентулано второ майчинство да вземам по-вече? Незнам дали ме разбрахте, но ще бъда много благодарна, ако някой ми помогне   bouquet

да,можеш да сключиш втори трудов договор на 4 часа-прочети да нямаш забрана или уведомление за това в договора с основния ти работодател
или като самоосигуряващо се лице
също трябва да си направиш сметка дали си струва това наливане на осигуровки-на първа страница има калкулатор

# 612
Здравейте!!!
Надявам се,че въпроса ми е за тук...
Днес видях в сайта на НОИ , че болничния  ми /период 09.08.2011г - 14.09.2011г./ е със статус - Чака представяне на документи .След това е представено уведомително писмо в което са упоменати какви корекции са необходими.Писмото е с дата 29-09-2011г. Но до днес нито счетоводителката, нито собственика на фирмата са ме уведомили за върнатия документ.Аз също нямам копие от писмото.Въпроса ми е  - Какъв е срока за корекция на сгрешения болничен?От кога започва да тече този срок?Има ли значение ,че вече не работя в тази фирма / от 14.09.съм на работа в друга/?
ПРИЛОЖЕНИЕ №15 КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 1 ОТ НИИПОПДОО- това документ,който счетоводителя представя пред НОИ ли е?
Благодаря ви предварително!!!  bouquet

# 613
Здравейте. Имам въпрос и се надявам да ми отговорите. От 02.09.11 съм в майчинство, документите за което са попълнени през август, но не помня точно кой. От моята фирма ги подават в НОИ на 10-то число. Тоест дори и след 10-ти август да съм попълнила документите, най-късно на 10-ти септември са подадени в НОИ. Въпросите ми са кога мога да очаквам да ми преведат майчинството; всеки месец на една и съща дата ли да го очаквам; по едно и също време ли се изплаща майчинството на всички майки или всичко си зависи от НОИ кога ще решат да го преведат?
Благодаря ви предварително.

# 614
  • Пловдив
Здравейте. Имам въпрос и се надявам да ми отговорите. От 02.09.11 съм в майчинство, документите за което са попълнени през август, но не помня точно кой. От моята фирма ги подават в НОИ на 10-то число. Тоест дори и след 10-ти август да съм попълнила документите, най-късно на 10-ти септември са подадени в НОИ. Въпросите ми са кога мога да очаквам да ми преведат майчинството; всеки месец на една и съща дата ли да го очаквам; по едно и също време ли се изплаща майчинството на всички майки или всичко си зависи от НОИ кога ще решат да го преведат?
Благодаря ви предварително.
едва ли са подадени на 10 ти септември.ще ги подадат през октомври.края на октомври ще ти платят септември.до 5 ти ноември ще получиш целия октомври и така докрая на 410 те дни.
първия превод т.е този за септември може да ти се забави,ако от фирмата се бавят.извади си пик код,за да следиш

Общи условия

Активация на акаунт