Майчинството счетоводно - 43

• 37 047
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, обръщам се към вас с конкретен въпрос, като се извинявам, ако вече има подобно питане. През март ми предстои раждането на второто ми дете и през 18те месеца, които ще се вземат предвид при изчисляването на първата година майчинство имам ползван неплатен отпуск за гледане на дете до 3г. възраст. Въпросът ми е: какъв осигурителен доход се изчислява за тези месеци неплатен отпуск. Много благодаря

# 616
  • София-Младост
Здравейте, обръщам се към вас с конкретен въпрос, като се извинявам, ако вече има подобно питане. През март ми предстои раждането на второто ми дете и през 18те месеца, които ще се вземат предвид при изчисляването на първата година майчинство имам ползван неплатен отпуск за гледане на дете до 3г. възраст. Въпросът ми е: какъв осигурителен доход се изчислява за тези месеци неплатен отпуск. Много благодаря
МРЗ към момента на ползване.

# 617
Здравейте! Имам въпрос, извинявам се предварително, ако не е за тук. Предстои ми раждане края на декември, доколкото знам след изписване от болницата таткото има право на 14-дневен отпуск, но ние нямаме сключен брак, живеем заедно, но се водим на различни адреси. В този случай има право на този отпуск?

# 618
  • София-Младост
Здравейте! Имам въпрос, извинявам се предварително, ако не е за тук. Предстои ми раждане края на декември, доколкото знам след изписване от болницата таткото има право на 14-дневен отпуск, но ние нямаме сключен брак, живеем заедно, но се водим на различни адреси. В този случай има право на този отпуск?
Без значение, че нямате брак,  той е баща на детето и има право на този отпуск Simple Smile

# 619
      Здравейте аз имам два въпроса. Термина ми е на 01.06.2012г. и в тези 18месеца назад, от които се изчислява обезщетението ми се включват 2 месеца на борсата. Смисъл обезщетение  за безработица от Бюрото по труда. Въпросът ми е включва ли се този доход към изчисляването на обезщетението, и ако се включва, в какъв размер? Този който реално съм получавала или базата за изчислението на същия?
      И още нещо не съм сигурна , че правилно съм разбрала следното:
   "Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на осемнадесетте базови месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични с обезщети от НОИ за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели."

т.е. се взима брутния осигурителният доход, а не 80% от него? Така ли да разбирам???

# 620
  • София-Младост
      Здравейте аз имам два въпроса. Термина ми е на 01.06.2012г. и в тези 18месеца назад, от които се изчислява обезщетението ми се включват 2 месеца на борсата. Смисъл обезщетение  за безработица от Бюрото по труда. Въпросът ми е включва ли се този доход към изчисляването на обезщетението, и ако се включва, в какъв размер? Този който реално съм получавала или базата за изчислението на същия?
      И още нещо не съм сигурна , че правилно съм разбрала следното:
   "Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на осемнадесетте базови месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични с обезщети от НОИ за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели."

т.е. се взима брутния осигурителният доход, а не 80% от него? Така ли да разбирам???

За двата месеца на борсата се взима МРЗ.
За периодът на болничен, се взима базата, от която е изчислен, а не самото обезщетение което поручавате.

# 621
Благодаря ти Elfita. Аз си мислех, че само за първите 135 дни, които изминаха, всеки месец ще подават документи в НОИ, а до края на майчинството е само еднократно подаден документ. Помислих си го защото, когато попълних документа за до края на 410-те дни, ми казаха, че няма да попълвам нищо. Иначе от фирмата никога не бавят документи за НОИ. Дори и да е почивен ден 10-ти, в първия работен след това го праят.

# 622
  • Пловдив
Благодаря ти Elfita. Аз си мислех, че само за първите 135 дни, които изминаха, всеки месец ще подават документи в НОИ, а до края на майчинството е само еднократно подаден документ. Помислих си го защото, когато попълних документа за до края на 410-те дни, ми казаха, че няма да попълвам нищо. Иначе от фирмата никога не бавят документи за НОИ. Дори и да е почивен ден 10-ти, в първия работен след това го праят.

преди края на 410 те дни отново имаш документи за попълване,ако ще ползваш майчинството втората година
на първа страница има линк-разгледай документите

# 623
.

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 20:56 от Шило_в_торба

# 624
Здравейте,сигурно вече някой е питал това което ме интересува но немога да изчета всичко....
От 01.05 сам на срочен трудов договор до 31.10 , но от 01.07 сам в болничен заради естеството на работата ми(барман в ресторант).
Имам повече от 12месеца осигурителен стаж
В 45 дневния болничен до термина излизам на 12.10
Въпроса ми е имам ли право на майчински при положения,че когато се роди бебето вече няма да съм на трудов договор?

# 625
  • Пловдив
Здравейте,сигурно вече някой е питал това което ме интересува но немога да изчета всичко....
От 01.05 сам на срочен трудов договор до 31.10 , но от 01.07 сам в болничен заради естеството на работата ми(барман в ресторант).
Имам повече от 12месеца осигурителен стаж
В 45 дневния болничен до термина излизам на 12.10
Въпроса ми е имам ли право на майчински при положения,че когато се роди бебето вече няма да съм на трудов договор?

Да,ще имаш право на обезщетение докрая на 410 те дни.като изтекат те си намери фирма,за да получаваш пари от нои и втората година

# 626
Благодаря Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥
Само още нещо да попитам,кой ще трябва да ми подава документите в ной аз или работодателя,при положение че вече не се водя на работа при него?

# 627
  • Пловдив
Благодаря Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥
Само още нещо да попитам,кой ще трябва да ми подава документите в ной аз или работодателя,при положение че вече не се водя на работа при него?

работодателят при,който си сега ще ти представя документите
има ги на първа страница на темата

# 628
Здравейте!!!
Надявам се,че въпроса ми е за тук...
Днес видях в сайта на НОИ , че болничния  ми /период 09.08.2011г - 14.09.2011г./ е със статус - Чака представяне на документи .След това е представено уведомително писмо в което са упоменати какви корекции са необходими.Писмото е с дата 29-09-2011г. Но до днес нито счетоводителката, нито собственика на фирмата са ме уведомили за върнатия документ.Аз също нямам копие от писмото.Въпроса ми е  - Какъв е срока за корекция на сгрешения болничен?От кога започва да тече този срок?Има ли значение ,че вече не работя в тази фирма / от 14.09.съм на работа в друга/?
ПРИЛОЖЕНИЕ №15 КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 1 ОТ НИИПОПДОО- това документ,който счетоводителя представя пред НОИ ли е?
Благодаря ви предварително!!!  bouquet
Момичета,извинявам се,че натрапвам въпроса...Но просто искам да разбера - не е за тук или не е видян?Извинявам се още веднъж! Hug Peace

# 629
Здравейте!Може ли след раждането на детето да започна работа и след навършването на една година осигурителен стаж да получавам майчинство?Нямам трудов стаж ,защото завърших образованието си тази година.

Общи условия

Активация на акаунт