Майчинството счетоводно - 43

• 36 822
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря на всички за отговорите   bouquet , дано в крайна сметка нещата се изгладят... Недоумявам как въобще продължават да се случват подобни нелепости в нашата реалност?!  Sick

# 691
Здравейте! От няколко места получавам различна информация, та реших и вас да попитам.

Първия ми въпрос е свързан с бройката дни на болничния. Имам право на 180 дена годишно изобщо за годината или 180 дена годишно за една диагноза без прекъсване. От началото на бременността съм в болничен, но февруари поради операция имам 30 дена болничен. И сега имам право на 150 или на 180 до края на годината? Освен това и в двата варинта няма да ми стигнат, после нещо като ТЕЛК ли следва или какво?
Имате право на 180 дена без прекъсване  независимо от диагнозата. Ако болничните са с прекъсване се броят 365 дни в годината на боледуване и две предходни години. След това се явявате на ТЕЛК.

Да разбирам, че в момента имам право на 180 дена без прекъсване, и те не намаляват от това че в рамките на годината съм използвала 30 дни преди това?
Да, ако в рамките на три години /2009, 2010 и 2011/ болничните не надвишават 365 дни.

# 692
Пак съм аз Laughing Трябва да изляза в болничен 45 дни преди термин на 9.12.2011г., а искам да ме назначат фиктивно на работа месец преди това, т.е. само за ноември. Сега се замислих, че осигуровките се плащат до 10-то число на месеца следващ текущия. Това значи ли, че ако ме назначат на 1.12.2011г.,а данните се вкарват в системата на 10-ти и ще излезе че не съм била на трудов договор на 9.12.2011г. и ще остана без майчинство. Ако е така да платя и за октомври? Thinking

# 693
  • Пловдив
това,че ще те назначата на първи не е проблем за болничня ти

# 694
Здравейте, предстои ми да се върна на работа след изтичане на 2 години майчинство. Подадох молба за ползване на платен годишен отпуск натрупал се през майчинството. От фирмата ме уведомиха, че работодателят ми не желае да ми позволи ползването на такъв отпуск. По закон аз имам ли право да го ползвам и мога ли да изисквам да ми го изплатят?

имаш право да го ползваш.плащат ти го само при прекратяване на трудовия договор
пусни жалба в инспекцията по труда

Днес се консултирах с адвокат и той ми заяви, че работодателят не е длъжен да ме пусне в платен годишен отпуск. Това било прието от скоро и не било публикувано в кодекса на труда.
Много съм объркана. До сега срещали ли сте подобен казус? Аз как да постъпя сега?

# 695
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, предстои ми да се върна на работа след изтичане на 2 години майчинство. Подадох молба за ползване на платен годишен отпуск натрупал се през майчинството. От фирмата ме уведомиха, че работодателят ми не желае да ми позволи ползването на такъв отпуск. По закон аз имам ли право да го ползвам и мога ли да изисквам да ми го изплатят?

имаш право да го ползваш.плащат ти го само при прекратяване на трудовия договор
пусни жалба в инспекцията по труда

http://podkrepa-varna.org/preview_faq.php?id=8

Платеният годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му. Когато платеният годишен отпуск е отложен при тези условия, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след из-тичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Днес се консултирах с адвокат и той ми заяви, че работодателят не е длъжен да ме пусне в платен годишен отпуск. Това било прието от скоро и не било публикувано в кодекса на труда.
Много съм объркана. До сега срещали ли сте подобен казус? Аз как да постъпя сега?

# 696
Здравейте. 2-рата година от майчинството ми изтича на 27-ми ноември, само че аз реших да се върна по-рано на работа и прекратих майчинството на 1-ви септември, попълних декларация с която до 27-ми ноември ще получавам 50% от майчинството ми, т.е. 120лв. Пуснах и платения отпуск , който ми се  е събрал през тези близо 2 години. Въпросът ми е кога се превеждат тези 120 лв., пак ли трябва да ги чакам между 15 и 20 число на месеца. Декларацията е представена в нои на 15-ти септември. Благодаря предварително.  Simple Smile

# 697
  • Пловдив
Здравейте. 2-рата година от майчинството ми изтича на 27-ми ноември, само че аз реших да се върна по-рано на работа и прекратих майчинството на 1-ви септември, попълних декларация с която до 27-ми ноември ще получавам 50% от майчинството ми, т.е. 120лв. Пуснах и платения отпуск , който ми се  е събрал през тези близо 2 години. Въпросът ми е кога се превеждат тези 120 лв., пак ли трябва да ги чакам между 15 и 20 число на месеца. Декларацията е представена в нои на 15-ти септември. Благодаря предварително.  Simple Smile

отново е 15 раБотни дни от датата на представяне на всички документи,но обикновено по-рано.както си получавала 240 те лв,така и 120 те.
сигурна ли си,че е подадена на 15 септември,защото се внасят октомври месец
прил 12 за промяна на обстоятелствата си попълнила също,нали

# 698

отново е 15 раБотни дни от датата на представяне на всички документи,но обикновено по-рано.както си получавала 240 те лв,така и 120 те.
сигурна ли си,че е подадена на 15 септември,защото се внасят октомври месец
прил 12 за промяна на обстоятелствата си попълнила също,нали
Да сигурна съм , че е на 15-ти сеп., за промяна на обстоятелствата също съм попълнила декларация. Много благодаря за отговора.  bouquet

# 699
здр-те!
При справка в сайта на НОИ пише:

за болничен 25.8.2011 г.------31.8.2011 г.   

Актуален статус на документа: Изплатен
Извършени плащания до момента (общо 30.51 лв.):
за м.8/2011г.: 30.51 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
за м.8/2011г.: 38.75 лв.

за болничен 31.8.2011 г.------12.9.2011 г.

Извършени плащания до момента (общо 213.55 лв.):
за м.8/2011г.: 30.51 лв. ; за м.9/2011г.: 183.04 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
за м.8/2011г.: 38.75 лв. ; за м.9/2011г.: 232.50 лв

Това значи ли, че имам вече пари в картата?
и те общо 30.51 лв.+ общо 213.55 лв. ли са ?
или само последното общо 213.55 лв.

# 700
здр-те!
При справка в сайта на НОИ пише:

за болничен 25.8.2011 г.------31.8.2011 г.   

Извършени плащания до момента (общо 30.51 лв.):
за м.8/2011г.: 30.51 лв.
за м.8/2011г.: 38.75 лв.

за болничен 31.8.2011 г.------12.9.2011 г.

Извършени плащания до момента (общо 213.55 лв.):
за м.8/2011г.: 30.51 лв. ; за м.9/2011г.: 183.04 лв.
за м.8/2011г.: 38.75 лв. ; за м.9/2011г.: 232.50 лв

Това значи ли, че имам вече пари в картата?
и те общо 30.51 лв.+ общо 213.55 лв. ли са ?
или само последното общо 213.55 лв.

Проверете отново в сайта - Справки - Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН и ще видите сумите и датата на която са ви преведени.

# 701
пише дата на ведом. 11.10 - това значи, че тогава ще са в картита или на 12.10?

# 702

На 11.10. ще са в картата.

# 703

[/quote

На 11.10. НОИ ще ги нареди до банката в която ви е сметката, за да може на 12.10. парите да са по вашата сметка

# 704

[/quote

На 11.10. НОИ ще ги нареди до банката в която ви е сметката, за да може на 12.10. парите да са по вашата сметка

Отговорих така,защото моите така идваха.В деня,който е посочен като дата на ведомостта  Peace

Общи условия

Активация на акаунт