Майчинството счетоводно - 43

• 37 014
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте! Имам следните притеснения: ТОзи месец лекаря ми ми издаде болничен за 30 дни,но не знам дали ще може да ми го продължава-от един инвитроцентър е болничния. Та въпросът ми е дали всеки път болничния трябва да е от един и същ лекар или мога да си взема от лекар,който ми води женската консултация следващия път примерно?
Благодаря предварително за отговора    bouquet

# 91
  • Пловдив
След няколко дни трябва да дам молба за дните от 135 до 410 на счетоводителката. Каза ми да си я сваля от някой сайт, да я попълня и да й я пратя на мейла. Някоя мама има ли я тази молба в Word-формат?
 Благодаря предварително!

всички необходими документи са на първа страница-линка в червено

Здравейте! Имам следните притеснения: ТОзи месец лекаря ми ми издаде болничен за 30 дни,но не знам дали ще може да ми го продължава-от един инвитроцентър е болничния. Та въпросът ми е дали всеки път болничния трябва да е от един и същ лекар-не или мога да си взема от лекар,който ми води женската консултация следващия път примерно?-можеш,да-от ЖК ще ти издадат пак с ЛКК 30 дни
Благодаря предварително за отговора  bouquet

# 92
Доколкото разбирам ти все още ползваш отпуск за бременност и раждане, който е 410 дни. Ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-те дни, дори и да не си осигурена, т.е. в твоя случай си прекратила самоосигуряването си. За да вземаш обезщетение и след това за гледане на дете е права счетоводителката, която ти е казала, че е достатъчно да те назначат на трудов договор и да имаш един отработен ден и след това да излезеш в отпуск за гледане на дете до навършване на 2 год. възраст.
Току-що се връщам от НОИ и ми казаха , че утре трябва да подам декларация 12. Прекратяват плащанията и утре трябва да възстановя 43 лева за последните 3 дни на август , които са преведени днес от тях. Казаха ми още , че след изтичане на 410 те дни мога да бъда назначена на работа в някоя фирма и след това да излезна пак по майчинство до навършване 2 години на детето. Т.е. нямам право на обезщетение до края на 410те дни.

Нещо не мога да се съглася с това, че ти се спира изплащането на обезщетението до изтичане на 410 дни, а да трябва и да връщаш пари  newsm78 Нека колежките се изкажат също по въпроса .  Peace
Чл. 52 от КСО: "При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50."
И според мен в случая имате право на обезщетение до 410-я ден. Никъде в чл. 52 не е посочено изрично, че ствава въпрос само за майки на труд. договор. Изпратете си официално запитване, за да Ви отговорят писмено и да се обосноват на чл., ал., т.

# 93
  • София
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ ,благодаря за бързия отговор! smile3525

# 94
  • В полите на Пирин планина
Viva_123    bouquet

# 95
Здравейте и от мен.Ще съм много благодарна ако някой ме осветли по един (или по точно няколко) въпроса. Детенцето ми се роди на 01.08.2010г. Последния ми болничен, който е за гледане на дете от педиатъра изтича на 06.11.2010 и от тогава получавам майчинство. На 01.08.2011 дететнцето стана на 1 годинка и аз звъннах на счедоводителката на фирмата, която ми каза че септември (този месец) трябва да попълня декларация за втората година. До тук добре. Този месец обаче в сайта на НОИ виждам че майчинството ми за месец Август е 53 лв (майчинството ми е 240лв) и не мога да проумея защо.Опитах се да звъня в НОИ но без успех.Никой не ми вдигна. Дали се получава някакво прекъсване между първата и втората година....не мога да си обясня. Май стана малко объркано, но.....надявам се да ме разберете. Благодаря предварително!

# 96
  • Пловдив
Здравейте и от мен.Ще съм много благодарна ако някой ме осветли по един (или по точно няколко) въпроса. Детенцето ми се роди на 01.08.2010г. Последния ми болничен, който е за гледане на дете от педиатъра изтича на 06.11.2010 и от тогава получавам майчинство. На 01.08.2011 дететнцето стана на 1 годинка и аз звъннах на счедоводителката на фирмата, която ми каза че септември (този месец) трябва да попълня декларация за втората година. До тук добре. Този месец обаче в сайта на НОИ виждам че майчинството ми за месец Август е 53 лв (майчинството ми е 240лв) и не мога да проумея защо.Опитах се да звъня в НОИ но без успех.Никой не ми вдигна. Дали се получава някакво прекъсване между първата и втората година....не мога да си обясня. Май стана малко объркано, но.....надявам се да ме разберете. Благодаря предварително!

за август ти е 53 лв,защото явно тогава ти изтичат 410 те.не се гледат раждания,термини,болнични,а се броят 410 календарни дни от 45 дневния ти болничен.вика те септември,защото тя ще ти подаде декларацията за 240 те лв септември.макар че е редно ти да попълниш документите преди да ти изтекат 410 те дни
пари за останалия август-края на септември или октомври.зависи кога плащат осигуровките

# 97
Доколкото разбирам ти все още ползваш отпуск за бременност и раждане, който е 410 дни. Ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-те дни, дори и да не си осигурена, т.е. в твоя случай си прекратила самоосигуряването си. За да вземаш обезщетение и след това за гледане на дете е права счетоводителката, която ти е казала, че е достатъчно да те назначат на трудов договор и да имаш един отработен ден и след това да излезеш в отпуск за гледане на дете до навършване на 2 год. възраст.

Току-що се връщам от НОИ и ми казаха , че утре трябва да подам декларация 12. Прекратяват плащанията и утре трябва да възстановя 43 лева за последните 3 дни на август , които са преведени днес от тях. Казаха ми още , че след изтичане на 410 те дни мога да бъда назначена на работа в някоя фирма и след това да излезна пак по майчинство до навършване 2 години на детето. Т.е. нямам право на обезщетение до края на 410те дни.

Нещо не мога да се съглася с това, че ти се спира изплащането на обезщетението до изтичане на 410 дни, а да трябва и да връщаш пари  newsm78 Нека колежките се изкажат също по въпроса .  Peace
Чл. 52 от КСО: "При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50."
И според мен в случая имате право на обезщетение до 410-я ден. Никъде в чл. 52 не е посочено изрично, че ствава въпрос само за майки на труд. договор. Изпратете си официално запитване, за да Ви отговорят писмено и да се обосноват на чл., ал., т.
Днес пак бях там , пак обсъждахме на дълго и широко на какво имам право и на какво не ... Според тях (НОИ) няма вариант да ми ги изплатят , защото съм самоосигуряващо се лице и случая ми бил по-особен. Продавам фирмата и по този начин спирам самоосигуряването си. Казват ми да почна работа другаде и да изляза в отпуск бременност и майчинство до изтичане на 410 дни и така да си ги получавам.
Другото което ми е странно е това , че ме карат да връщам пари. Сега ще си търся и правата за тия пари , защото според мен не е важна датата на договора за покупко -продажба на фирмата , а датата на съдебното решение която е 31.08 т.е. края на месеца и нямам какво да им връщам, нали?

# 98
Много благодаря Елфита! Вече ми е ясно защо така се получи.Явно грешката е в счетоводителката че е забавила нещата. Добре че е този форум някой да обясни просто и ясно без да изрежда 100 закона и кодекса Simple Smile Пак едно голяяяяяяяяямо благодаря Simple Smile  Hug

# 99
  • Пловдив
Много благодаря Елфита! Вече ми е ясно защо така се получи.Явно грешката е в счетоводителката че е забавила нещата. Добре че е този форум някой да обясни просто и ясно без да изрежда 100 закона и кодекса Simple Smile Пак едно голяяяяяяяяямо благодаря Simple Smile  Hug

аааааааа,не ги е забавила-всичко си е нормално засега.има целия септември,за да ти подаде декларацията за втората година
и вече няма да получаваш парите до 5 то число,а средата на месеза или края-зависи кога внасят осигуровките
може би от досегашния ти срок на получаване на обезщетението съдиш ,че е закъсняла,но нещата с парите втората година стоят по-различно

# 100
  • Leeds, UK
Здравейте, момичета! Малкото тръгва на ясла от утре, но те нямали практика да издават бележки, които да удостоверяват това и никой не е искал досега такава от тях! Е, само устно ли се предупреждава работодателя, че детето на служителя му тръгва на ясли? И какво да напиша в декларацията за промяна на обстоятелствата в такъв случай като не мога да го удостоверя с документ. Трябва да се върна на работа още от утре, то е ясно, ще си взема 10-на дни отпуска за периода на адаптация и ще си подам и прил 4, че дечко няма навършени 2 годинки още да си получавам още известно време 1/2 обезщетение. Кажете какво се пише в прил 12 и какъв документ да приложа? newsm78 Или да пиша, че работодателят ми разрешава платен отпуск?! Дайте съвет!
Мерси.

# 101
Може ли мъжът ми да ми прехвърли една година трудов стаж за да  взема майчинстово за втората година

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 23:48 от AnGeLcHeTyYy

# 102
  • Пловдив
Може ли мъжът ми да ми прехвърли една година трудов стаж за да  взема майчинстово за втората година

не
стаж не се прехвърля

# 103
Lady Brinne, благодаря за отговора ти!!!!!!

Последна редакция: пт, 02 сеп 2011, 02:19 от viola2003

# 104
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета! Малкото тръгва на ясла от утре, но те нямали практика да издават бележки, които да удостоверяват това и никой не е искал досега такава от тях! Е, само устно ли се предупреждава работодателя, че детето на служителя му тръгва на ясли? И какво да напиша в декларацията за промяна на обстоятелствата в такъв случай като не мога да го удостоверя с документ. Трябва да се върна на работа още от утре, то е ясно, ще си взема 10-на дни отпуска за периода на адаптация и ще си подам и прил 4, че дечко няма навършени 2 годинки още да си получавам още известно време 1/2 обезщетение. Кажете какво се пише в прил 12 и какъв документ да приложа? newsm78 Или да пиша, че работодателят ми разрешава платен отпуск?! Дайте съвет!
Мерси.

Няма нужда от документ от яслата. Не е нужно да прилагаш нещо към Приложение 12 - просто вписваш, че прекратяваш отпускът за гледане на дете от еди кога си и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт