Майчинството счетоводно - 43

• 36 963
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Привет имам едно питане,не знам дали е за тази тема,надявам се да е .2та ми година майчинство изтича на 6 ноември,от 8 септември детето тръгна на ясла и аз съм подала всички документи ,за да ми се "спре" пълното майчинство и да получавам само половината,до края на втората година.Днес проверих и ми е преведена цялата сума-240лв.Значи,интересуваме дали майчинството е месец за месец (септември си е за септември) или месец назад,т.е. сега получавам за август,че хич не съм на ясно.От гледна точка,на това в един момент да вземат да ми се обадят ,че трябва да им връщам пари.И другото ми питане е ,ако все пак си е реалната сума,нали уж увеличиха минималната заплата на 270лв или майки в заварено положение не ги хваща,това тъй "голямо" увеличение.
Много ще съм благодарна,ако получа отговор.ПРиятен ден  Hug

# 271
  • В полите на Пирин планина
Момичета,
имам въпрос.
Възможно е вече да е обсъждано, извинявам се, ако е така...
Възможно е да съм член на избирателна комисия на изборите през октомври. Имам ли право на това, при положение, че съм по майчинство в момента?

Предполагам, че възнаграждението за изб. комисия се плаща на хонорар-сметка / т.е. като граждански договор /. В този случай няма проблем да вземеш уастие в нея, докато си в отпуск за бременност и раждане.

Привет имам едно питане,не знам дали е за тази тема,надявам се да е .2та ми година майчинство изтича на 6 ноември,от 8 септември детето тръгна на ясла и аз съм подала всички документи ,за да ми се "спре" пълното майчинство и да получавам само половината,до края на втората година.Днес проверих и ми е преведена цялата сума-240лв.Значи,интересуваме дали майчинството е месец за месец (септември си е за септември) или месец назад,т.е. сега получавам за август,че хич не съм на ясно.От гледна точка,на това в един момент да вземат да ми се обадят ,че трябва да им връщам пари.И другото ми питане е ,ако все пак си е реалната сума,нали уж увеличиха минималната заплата на 270лв или майки в заварено положение не ги хваща,това тъй "голямо" увеличение.
Много ще съм благодарна,ако получа отговор.ПРиятен ден  Hug

През м.09. получаваш обезщетението за м. 08., така че няма да се наложи да връщаш нищо. Размерът не е обвързан с МРЗ и се променя със Закона за бюджета на ДОО., т.е. все още си е 240 лева.

# 272
МНого ти благодаря Simple Smile

# 273
искам да попитам колко месеца трябва да се осигуряваш за да получаваш майчинство две години? /та дори да е минималната заплата/
може ли да се пусне майката на трудов договор преди да излезне в майчинство за няколко дена и после да излезе в отпуск по майчинство???

# 274
  • В полите на Пирин планина
искам да попитам колко месеца трябва да се осигуряваш за да получаваш майчинство две години? /та дори да е минималната заплата/
може ли да се пусне майката на трудов договор преди да излезне в майчинство за няколко дена и после да излезе в отпуск по майчинство???

Минималният необходим осигурителен стаж е 12 месеца изобщо през трудовия стаж на човека, които не е нужно да са точно преди излизане в болничен и може да са с прекъсване. Може да се сключи договор преди излизане в болничен за бременност и раждане и е нужно да има поне един отработен ден, зад авлезе договорът в сила.

# 275
  • Точно където трябва
Здравейте, и аз имам въпрос. От 1,03,2010 до 31,05,2011 съм осигурявана на 750,00лв + клас 31,60 лв.
След това бях 2 мес. на борсата с обезщетение, като получавах приблизително 22лв. на ден. Сега, от 1,08,2011 съм на срочен договор за 6м. и ме осигуряват на 536,00 лв. Бременна съм. Ако си взема непрекъснат болничен могат ли да ми прекратят договора при изтичането на срока. Или  ако напусна и си продължа борсата /остават ми 6 мес ползване/ болничен мога ли да ползвам...и ако мога е 80% от базата на която е изчислена борсата или 80% от това което получавам от борсата...и изобщо как е най-добре да постъпя и как ще се отрази тована майчинството после? Живот и здраве ще родя ок.10 май
Или да поискам да ме осигуряват на по-висока заплата и да си доплащам осигуровките...

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 13:48 от elliee

# 276
  • София-Младост
Здравейте, и аз имам въпрос. От 1,03,2010 до 31,05,2011 съм осигурявана на 750,00лв + клас 31,60 лв.
След това бях 2 мес. на борсата с обезщетение, като получавах приблизително 22лв. на ден. Сега, от 1,08,2011 съм на срочен договор за 6м. и ме осигуряват на 536,00 лв. Бременна съм. Ако си взема непрекъснат болничен могат ли да ми прекратят договора при изтичането на срока. Или  ако напусна и си продължа борсата /остават ми 6 мес ползване/ болничен мога ли да ползвам...и ако мога е 80% от базата на която е изчислена борсата или 80% от това което получавам от борсата...и изобщо как е най-добре да постъпя и как ще се отрази тована майчинството после? Живот и здраве ще родя ок.10 май

При срочният може да те прекратят по време на болничен, дано не бъркам.
Не съм сигурна, че след напускане можеш да си проължиш борсата, защото си имала още 6 месеца от предишният път...но докато си на борсата няма как да ползваш болничен, защото не си социално осигурена за този период. Времето на борсата или като безработна влиза в базата за изчислениа на обезщетение като МРЗ.

# 277
  • Точно където трябва
Да, борсата може да се продължи, в това съм сигурна.

# 278
  • София-Младост
Да, борсата може да се продължи, в това съм сигурна.
Продължаване според мен не е точната дума, защото съгл.КСО:
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
В смисъл, че ти отново ще имаш право да се регистрираш в БТ, но с минимално обезщетение.

# 279
  • Точно където трябва
Не е така. Била съм 2 мес. на борсата. Започнах работа на 01,08. Ако до 9 мес. считано от тази дата ми прекратят договора си продължавам получавам обезщетение изчислено на старата база.

# 280
  • София-Младост
Не е така. Била съм 2 мес. на борсата. Започнах работа на 01,08. Ако до 9 мес. считано от тази дата ми прекратят договора си продължавам получавам обезщетение изчислено на старата база.
Би ли ми цитирала нормативно основание?

# 281
Здравейте,
имам следният въпрос,ще пускам дъщеря ми на ясла през м.Октомври,
тогава ще е на 1год.и 9 месеца,какво се получава с майчинството ми от 240лв.,при положение че няма да се върна на работа,а детето ще ходи на ясла?
Благодаря предварително

# 282
  • София-Младост
Здравейте,
имам следният въпрос,ще пускам дъщеря ми на ясла през м.Октомври,
тогава ще е на 1год.и 9 месеца,какво се получава с майчинството ми от 240лв.,при положение че няма да се върна на работа,а детето ще ходи на ясла?
Благодаря предварително

А какво смяташ да правиш...ще ползваш платен отпуск, неплатен?

# 283
  • Точно където трябва
2. Съгласно чл.54д, ал.5 от КСО, Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4, която бъде преустановена след по-малко от 9 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

# 284
  • София-Младост
2. Съгласно чл.54д, ал.5 от КСО, Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4, която бъде преустановена след по-малко от 9 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.
Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт