Майчинството счетоводно - 43

• 36 934
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • София
здравейте,

не намерих актуална информация за неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. възраст и искам да ви попитам?

1) Всеки от родителите има право на . неплатен отпуск, като няма право да преотстъпва това право на другия родител- това ли е актуалната трактовка? Защото чета:

Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.)
(4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител.

2) 6м. - календарни дни т.е. 6 x 30= 180 дена календарни ли се броят?

Благодаря предварително  Peace

# 301
здравейте,

не намерих актуална информация за неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. възраст и искам да ви попитам?

1) Всеки от родителите има право на . неплатен отпуск, като няма право да преотстъпва това право на другия родител- това ли е актуалната трактовка? даЗащото чета:

Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.)
(4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител.

2) 6м. - календарни дни т.е. 6 x 30= 180 дена календарни ли се броят?да

Благодаря предварително  Peace

Здравейте,
Живот и здраве очакваме февруари породено детенце. Въпросът ми е какви документи трябва да предам и на кого. Искам да се възползвам от клаузата в закона да получавам майчинство в размера, определен за първото детенце.

bouquet Предварително благодаря! Безценни сте!  bouquet
На първа страница "Застъпени майчинства"

Viva_123, прегледах го, но не се споменава нищо за документи. Би било прекрасно всичко да става автоматично (с подаване на стандартния болничен 45 дни преди раждане и тези от болницата и педиатъра към работодателя), но така ли е?
С болничния за 45 дни носите прилож. 12http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc за спиране на 100% майчинството за първото дете.
Попълвате и прилож. 4 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc за 50% майчинство за първо дете.
В НОИ си изчисляват по-благоприятния размер на обезщетението за и съответно изплащат него.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 21:24 от Boten Mary

# 302
  • София
Viva_123, мерси  Hug

А, можеш ли да ми кажеш:

1) къде да намеря поправката, че родителите НЯМАТ право да си ги прехвърлят тези 6м?
2) тези 6м могат ли да се прехвърлят на баба ?

Последна редакция: пт, 16 сеп 2011, 15:32 от missence

# 303
Момичета, имам едно такова питане:  работя на постоянен договор от Ноември 2010 и имам повече 18 месеца стаж по принцип. За 6 месеца през 2010 не бях в БГ и нямам внесени осигуровки и сега съм с прекъснати здравни права.
Днес ми пуснаха болничен 1 седмица от Токуда, т.к. съм болки и контракции, та исках да ви питам - имам ли право на болничен при положение, че съм прекъснати права? Утре ще ги внеса тези осигуровки в банката и би трябвало до седмица да ми възстановят правата - това ще промени ли нещо?
И най-важното - чувала съм, че ако си взимам болничен по време на бременността, това значително намалява размера на майчинството после. Това така ли е и защо така се получава и с колко горе долу би намалил майчинството ми този болничен от 1 седмица, ако засега съм изчислила, че ако си работя до края ще взимам 1300лв горе долу?
Благодаря предварително?

# 304
  • Пловдив
Момичета, имам едно такова питане:  работя на постоянен договор от Ноември 2010 и имам повече 18 месеца стаж по принцип. За 6 месеца през 2010 не бях в БГ и нямам внесени осигуровки и сега съм с прекъснати здравни права.
Днес ми пуснаха болничен 1 седмица от Токуда, т.к. съм болки и контракции, та исках да ви питам - имам ли право на болничен при положение, че съм прекъснати права?да,имаш право Утре ще ги внеса тези осигуровки в банката и би трябвало до седмица да ми възстановят правата - това ще промени ли нещо?
И най-важното - чувала съм, че ако си взимам болничен по време на бременността, това значително намалява размера на майчинството после. намаляво го ако 12 м преди него не си на една и съща сума осигуренаТова така ли е и защо така се получава и с колко горе долу би намалил майчинството ми този болничен от 1 седмица-няма да повлияе много щом е само за 1 седмица, ако засега съм изчислила, че ако си работя до края ще взимам 1300лв горе долу?
Благодаря предварително?

# 305
  • В полите на Пирин планина
Viva_123, мерси  Hug

А, можеш ли да ми кажеш:

1) къде да намеря поправката, че родителите НЯМАТ право да си ги прехвърлят тези 6м?
2) тези 6м могат ли да се прехвърлят на баба ?

В Кодекса на труда. Не се прехвърлят на никого.

# 306
Имам въпрос за казус, който е обсъждан многократно, но отново трябва да попитам за всеки случай...  малкият ще тръгва на ясла преди да ми е изтекла 2 г. от майчинството, затова ме интересува последователността на нещата, за да мога хем да си ползвам платен отпуск като си прекъсна майчинството, хем да спазя и адаптивния период в яслата, от който бебо ще има нужда все пак. Доколкото разбрах, датата на прекъсване на майчинството и ползване на годишен отпуск трябва да съвпада с тази, която подавам към НОИ за промяна на обстоятелствата и изплащане на 50% обезщетение. А пък вече дали той ще тръгне на същия ден или малко след това, има ли значение?
Благодаря  Hug

Първо пускате заявление до работодателя, че прекратявате ползването на отпуск за гледане ана дете до 2 години
След това се попълва Декларацията за промяна на обстоятелствата към НОИ с датата на прекратяването на отпуска за гледане на дете.
След това можете да ползвате натрупания платен годишен отпуск.
Подавате и Молба-декларация към НОИ ако искате да получавате 50% от обезщетението за гледане на дете.
Пускането на детето на ясла трябва да стане след като сте се върнала на работа /дори да ползвате платен годишен отпуск/
Благодаря, Дейзи   bouquet- всъщност, доколкото разбирам, от физическо връщане няма да има нужда, ако ми разрешат ползването на отпуск със заповед

# 307
Момичета,пак прибягвам към вашата компетента помощ  bouquet
Болничният ми лист е до 18,09-т.е пише"да се яви на работа на 18,09",но в поле забележки пише"да се яви на преглед на 17,09"-та това ме зачуди-кога да се явя за продължение,като се има пред вид и факта че на 17.09 е работен ден.......
Според мен в понеделник,но дали не греша,притеснявам се да не се обърка нещо ,че с тези разправии покрай болничните ми дойде до гуша........ ooooh!

# 308
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета,пак прибягвам към вашата компетента помощ  bouquet
Болничният ми лист е до 18,09-т.е пише"да се яви на работа на 18,09",но в поле забележки пише"да се яви на преглед на 17,09"-та това ме зачуди-кога да се явя за продължение,като се има пред вид и факта че на 17.09 е работен ден.......
Според мен в понеделник,но дали не греша,притеснявам се да не се обърка нещо ,че с тези разправии покрай болничните ми дойде до гуша........ ooooh!

Би трябаво на прегледа на 17.09. ако преценят, че трябва продължение на болничния да ви издадат продължение.

# 309
Благодаря много за бързия отговор!  Hug
И един последен поясняващ въпрос - аз от днес съм в болничен и от днес имам 10 месеца назад, през които съм осигурявана на 2500лв., т.е. не са 12 месеца. С колко горе долу ще ми се намали майчинството заради тази 1 седмица болничен?
И как всъщност се получава така, че един болничен за 1 седмица по време на бременността намалява размера на майчинството?

Като гледам как се изчислява, няма ли да е по-изгодно да си ги взема тези дни като неплатен отпуск, вместо болничен. Така май по-малко ще повлияе на размера на майчинството..  newsm78

Последна редакция: пт, 16 сеп 2011, 19:27 от A_vagabоnd

# 310
  • В полите на Пирин планина
Благодаря много за бързия отговор!  Hug
И един последен поясняващ въпрос - аз от днес съм в болничен и от днес имам 10 месеца назад, през които съм осигурявана на 2500лв., т.е. не са 12 месеца. С колко горе долу ще ми се намали майчинството заради тази 1 седмица болничен?
И как всъщност се получава така, че един болничен за 1 седмица по време на бременността намалява размера на майчинството?

Като гледам как се изчислява, няма ли да е по-изгодно да си ги взема тези дни като неплатен отпуск, вместо болничен. Така май по-малко ще повлияе на размера на майчинството..  newsm78

Максималният осигурителен доход на месец е 2000 лева, следователно явно на токова си осигурена за 10 месеца. Едва ли 7 дни болничен, от които 5 са работни ще ти повлияят драстично на бъдеото обезщетение. За периоди в неплатен отпуск ще ти вземат МРЗ за база. Намалението се дължи на влиянието на 2-та месеца с по-ниски осигуровки в средно-дневния осигурителен доход, от който ще бъде изчислен настоящия болничен.

# 311
  • Пловдив
Напомняне за бележките от училище за детските надбавки

представя се  удостоверение или служ. бележка, че децата им са постъпили в училище през новата уч. 2011/2012г.
1. За децата от 2-ри до 12-ти клас срокът е до 31.10.2011г.
2. За първокласниците срокът е съкратен- до 29.09.2011г.

Бележки от училище се изискват само за децата, които са здрави. За деца с ЕР от ТЕЛК не се изискват такива.

# 312
  • Шумен
Последния отговор ме подсети, че не съм запозната как стои въпроса с яслата. Трябва ли да взема бележки, че ходят за подаване на документи за детски. Сега ми предстои до края на месеца да подам, ще съм ви благодарна ако ме ориентирате.
Благодаря   bouquet

# 313
  • Mediterraneo
Детските и яслите нямат никакво отношение. Важи само за ученици, заради неизвинените- детските се спират при определен брой неизвинени, допуснати от ученика.

# 314
  • Шумен
Не съм наясно, затова попитах. Благодаря за бързия отговор  Hug

Общи условия

Активация на акаунт