Майчинството счетоводно - 43

• 36 834
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте ! Може ли някой да ми каже дали ми влиза периода ,в който съм на трудовата борса с парично обезщетение за безработица-в изчисленията за майчинство... Rolling Eyes И въобще води ли ми се за  трудов стаж?  newsm78
Благодаря и се извинявам ако въпросът ми не е за тук   bouquet

# 391
  • Пловдив
Здравейте ! Може ли някой да ми каже дали ми влиза периода ,в който съм на трудовата борса с парично обезщетение за безработица-в изчисленията за майчинство... Rolling Eyes И въобще води ли ми се за  трудов стаж?  newsm78
Благодаря и се извинявам ако въпросът ми не е за тук   bouquet

ако месеците на БТ ти влизат в 18 м база за изчисление на обезщетението за бременност и раждане,да,тези месеци също се взимат предвид и ще ти ги смятат на 240 лв

# 392
отново се включвам с въпрос Simple Smile

Детето ми е на 1г и 2м , ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2г, от работата ми сикат да се върна дори само за 1 седмица, за да махнат моя заместник  Mr. Green  Имам ли право след като изте4е тая 1 седмица примерно, да изляза отново отпуск до 2г възраст на детето? ИЛи може от рабоатта ми да не ми позволят да излезна повторно отпуск?  Какви са уловките или няма такива?

Не могат да не ти позволят, само не знам колко вр. предварително трябва да се подаде заявлението (за 6-те месеца неплатен до 8 гг. по памет беше 2 седмици).  Peace
Не могат да го откажат, само имай впредвид, че през тази 1 седмица...в тридневен срок подаваш прил. 12 за промяна в обстоятелствата, прил.4 за да получаваш макар и за тези дни 50% обезщетение. След това молба, прил.3...бумаги много.

а като се има и предвид, 4е счетоводителката е гола вода, и още съм без пари от 3месеца насам, благодарение на нея,..... Но пък и не мога да им откажа...

Мерси

А дали имам право да ползвам болни4ни известно, и след това да си взема отново отпуска за отглеждане на дете?

аз пак се връщам с въпрос  Embarassed  Ако прекъсна отпуската за отглеждане на дете до 2г, поработя 1-2 седмици, и после пак излезна отпуска, дали пак ще ми плащат по 250лв от НОИ, или след прекъсване ве4е се губи и правото за получаване на обещетение.

Откъде мога да намеря нормативна уредба по тия въпроси?

# 393
  • София-Младост
отново се включвам с въпрос Simple Smile

Детето ми е на 1г и 2м , ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2г, от работата ми сикат да се върна дори само за 1 седмица, за да махнат моя заместник  Mr. Green  Имам ли право след като изте4е тая 1 седмица примерно, да изляза отново отпуск до 2г възраст на детето? ИЛи може от рабоатта ми да не ми позволят да излезна повторно отпуск?  Какви са уловките или няма такива?

Не могат да не ти позволят, само не знам колко вр. предварително трябва да се подаде заявлението (за 6-те месеца неплатен до 8 гг. по памет беше 2 седмици).  Peace
Не могат да го откажат, само имай впредвид, че през тази 1 седмица...в тридневен срок подаваш прил. 12 за промяна в обстоятелствата, прил.4 за да получаваш макар и за тези дни 50% обезщетение. След това молба, прил.3...бумаги много.

а като се има и предвид, 4е счетоводителката е гола вода, и още съм без пари от 3месеца насам, благодарение на нея,..... Но пък и не мога да им откажа...

Мерси

А дали имам право да ползвам болни4ни известно, и след това да си взема отново отпуска за отглеждане на дете?

аз пак се връщам с въпрос  Embarassed  Ако прекъсна отпуската за отглеждане на дете до 2г, поработя 1-2 седмици, и после пак излезна отпуска, дали пак ще ми плащат по 250лв от НОИ, или след прекъсване ве4е се губи и правото за получаване на обещетение.

Откъде мога да намеря нормативна уредба по тия въпроси?
Да, пак ще ти плащат (240, а не 250 )до втората година на детето, ако не го запишеш в ясла междувременно.
Значи повтарям пак:
Връщаш се на работа за 1-2-3-колкото трябва седмици. За периода, през който работиш ще получаваш пропорционално 50% от обезщетението. За целта с връщане на работа в тридневен срок подаваш прил.12 и прил.4.
В момента, в който решиш че  си свършила работата си подаваш молба да си ползваш отново остатъка от отпуска за отгл. на малко дете. След това се подава прил.3, за да продължат да ти изплащат пълният размер обезщетение.
Източници: КТ, КСО

# 394
здравейте момичета
от октомври съм на тази работа с вискоки осигуровки
февруари излязох болничен за 3 мес поради операция и ако сега изляза болничен за няколко месецА
това ще окаже ли влияние на майчинството ми по късно и то на база осигуровките ми ли че бъде

# 395
Ала-Бала, благодаря много  Embarassed Ще видя какво ще стане в понеделник, не ми се занимава наново с купищ бумаги, но пък и ми е трудно да им откажа....

# 396
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря много  Embarassed Ще видя какво ще стане в понеделник, не ми се занимава наново с купищ бумаги, но пък и ми е трудно да им откажа....
Значи моля те поне си подай прил.12, защото ако те те водят за този перод на работа без да е подадено това прил. НОИ може и да не спрат обезщетението и ще стане като с онези майки дето сега имат да връщат. Не е толкова писане, просто закона го изисква. Ако ти се върнеш и им вършиш работата без това да е официално, всички пасиници отпадат. Но не ти знам работата и работодателя, както и каква ви е уговорката и какво вършиш;)

# 397
Ала-Бала, благодаря много  Embarassed Ще видя какво ще стане в понеделник, не ми се занимава наново с купищ бумаги, но пък и ми е трудно да им откажа....
Значи моля те поне си подай прил.12, защото ако те те водят за този перод на работа без да е подадено това прил. НОИ може и да не спрат обезщетението и ще стане като с онези майки дето сега имат да връщат. Не е толкова писане, просто закона го изисква. Ако ти се върнеш и им вършиш работата без това да е официално, всички пасиници отпадат. Но не ти знам работата и работодателя, както и каква ви е уговорката и какво вършиш;)

държавен служител съм, затова уж всичко трябва да е регламентирано, но....
Но като се има предвид, че ве4е 3 месеца седя без обещетение, защото счетоводителката  не иска да си свърши работата, значи да им нямам много доверие....
Ще отида поне да разговаряме очи в очи. Предпочитам изобщо да не се занимавам, но пък ми е и неудобно да им откажа...

МАй, че е най-добре да изчакам счетоводителката най-сетне да си свърши работата, да отнесе декларацията ми в НОИ, да видим дали изобщо ще ми изплатят тези 3 месеца със задна дата и чак тогава да взема решение дали да им направя тая услуга, да се върна за малко на работа.....

Последна редакция: нд, 25 сеп 2011, 08:54 от Boten Mary

# 398
  • Across the Multiverse
Здравейте отново.
Вече няколко пъти стана ясно, че размера на майчинството при излизане по-рано в болничен няма да се промени ако заплатата не се е променяла последните месеци. Искам да попитам  защо и как би се изменило в случай, че заплатата е била първо 6 месеца 375 лв. и после 12 мсеца 410 лв. (12 месеца назад от датата на предполагаемия термин) поради промяна на осигурителния минимум за съответната длъжност.

# 399
Здравейте отново.
Вече няколко пъти стана ясно, че размера на майчинството при излизане по-рано в болничен няма да се промени ако заплатата не се е променяла последните месеци. Искам да попитам  защо и как би се изменило в случай, че заплатата е била първо 6 месеца 375 лв. и после 12 мсеца 410 лв. (12 месеца назад от датата на предполагаемия термин) поради промяна на осигурителния минимум за съответната длъжност.
На първа страница има калкулатори. Може сама да си сметнете.

# 400
  • Across the Multiverse
Ох, да знам го този калкулатор. Имах предвид дали има нещо специфично, понеже все някой като попита и му се отговаря "ако не ти е променяна заплатата, няма да ти се намали" та затова реших, че има някаква особеност, примерно за да не се осигуряват хора изведнъж на по-високи суми само заради майчинството. А иначе за калкулатора така и не мога да разбера на последната графа с %-ите какво трябва да оставя при положение, че си работя, не съм в болничен...  Embarassed много съм боса в тази сфера.

# 401
  • Пловдив
Ох, да знам го този калкулатор. Имах предвид дали има нещо специфично, понеже все някой като попита и му се отговаря "ако не ти е променяна заплатата, няма да ти се намали" та затова реших, че има някаква особеност, примерно за да не се осигуряват хора изведнъж на по-високи суми само заради майчинството. А иначе за калкулатора така и не мога да разбера на последната графа с %-ите какво трябва да оставя при положение, че си работя, не съм в болничен...  Embarassed много съм боса в тази сфера.

ти си на плюс,защото ти увеличават осиг праг
иначе разликата няма да е голяма,защото разликата между 375 и 410 е малка

# 402
Здравейте. Simple SmileПредварително се извинявам ,ако вече има зададен въпрос като моя.Нямам време да чета назад из темите.Та въпроса ми е следния : От самото начало на бременността съм в болничен.Понеже не ми стигат дните, ако изляза сега отпуска до 45 дни преди термин това дали ще се отрази на майчинските които ще взимам след това?Или да не прекъсвам болничния и да се явя на ТЕЛК?Става въпрос за 30 дни.Благодаря  Blush

# 403
Здравейте, и аз с моя казус.След като ползвам и 20 те дни болничен от ЛКК за гледане на малко дете какви са вариантите пред мен. Бащата е с прекъснати здр. права, какво мога да направя ако се наложи да изляза в болничен? Благодаря Ви.

# 404
  • София
Здравейте, и аз с моя казус.След като ползвам и 20 те дни болничен от ЛКК за гледане на малко дете какви са вариантите пред мен. Бащата е с прекъснати здр. права, какво мога да направя ако се наложи да изляза в болничен? Благодаря Ви.

Те здравните права са си отделно от осигуровките за общо заболяване и майчинство.  Wink За неговото право да ползва болничен ще ти кажат момичетата, а ти можеш да се явяваш на ЛКК за себе си, като детето е болно (не е редно, но една позната стигна дотам от зор; иначе напълно те разбирам, защ.-то и аз, малката като беше първа група, издумках всичките 60 дена  ooooh! ). Иначе май можеш да си взимаш болничен за гледане на дете, само че с него само можеш да си извиниш отсъствията пред работодателя, от НОИ няма да ти го изплатят.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт