Майчинството счетоводно - 43

• 36 801
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос, който незнам дали е точно за тук, но моля за помощ. Въпроса е отнася до позната, която в момента е бременна 4-ти месец, не работи, т.е. преди да забременне или първия месец е напуснала работа и в момента се чуди как да процедира с вноските за майчинство. Т.е. дали може сама да се самоосигурява или задължително трябва да се води някъде на работа и да си довнася парите. Или може без фирма еднолично като самоосигурящвао се лице да си внесе парите? и по новому колко месеца назад се внасят осигуровките, преди беше 6 месеца, сега как е?
Благодаря ви, дано ме насочите към друга тема ако има или помогнете, че момичето е много притеснено и без туй има доста тежка бременност Tired

Не може да се самоосигурява без основание, т.е. без да има осъществявана дейност. Базата за обезщетението за бременност и раждане е 18 месеца назад, като жената трябва да има поне 12 месеца осигурителен стаж през живота си.

Благодаря, много за бързия отговор. Друго питане, ако сега "постъпи" някъде на работа, дори и фективно, пак ли процедира със самоосигуровките по същия начин? Внася назад година и половина, за да получава високото майчинство?
Дори и да я назначат сега, се сключва трудов договор, който се регистрира в НАП...със задна дата никой няма да го направи. Така че каквото ще се плаща ще е от сега насетне.

# 436
Ала-Бала, благодаря. Предадох, дано момичето се оправи!  Peace

# 437
Здравейте, много се извинявам ,ако въпросът ми не се отнася до вас,но бих искала да ви попитам: Излязох в болничен от 4.07.2011 и до момента съм в трети пореден такъв,но поради забавяне от страна на счетоводителката ми да ми внесе осигуровките за юли ,от нои ми отказаха болничния,и сега се чудя дали имам право да поискам да го преразгледат отново,понеже вече ми излизат всички осигуровки в нои? Незнам дали се изказах правилно,дано да сте ме разбрали  Praynig А , и още нещо Thinking понеже болничния ми за август е продължение на този за юли ,дали ще го получа,при положение че са ми отказали юлския? Благодаря ви предварително Hug  bouquet

# 438
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, много се извинявам ,ако въпросът ми не се отнася до вас,но бих искала да ви попитам: Излязох в болничен от 4.07.2011 и до момента съм в трети пореден такъв,но поради забавяне от страна на счетоводителката ми да ми внесе осигуровките за юли ,от нои ми отказаха болничния,и сега се чудя дали имам право да поискам да го преразгледат отново,понеже вече ми излизат всички осигуровки в нои? Незнам дали се изказах правилно,дано да сте ме разбрали  Praynig А , и още нещо Thinking понеже болничния ми за август е продължение на този за юли ,дали ще го получа,при положение че са ми отказали юлския? Благодаря ви предварително Hug  bouquet

Отказали са плащане по болничния или са го забавили?
Имате ли писмен отказ за изплащане на обезщетение?

# 439
  • Русе
Разбира се, че имаш право да искаш случаят ти да бъде преразгледан. Давностният срок е 3 години. Ако имаш разпореждане за отказ за изплащане на болничния, обжалвай разпореждането в НОИ. Ако няма официален отказ, пак подаваш едно Заявление, да бъде преразгледан случаят. Тъй като осигуровките ти са вече внесени, не би трябвало да има проблем  системата да ти завърти  болничните, и те да ти бъдат изплатени.

# 440
Нещо бъркаш нещата. Щом си прекъснала отпускът за гледане на дете - ползваш платен отпуск - то за какво "непрекъсване" при новия работодател говорим?

При новия работодател ще работиш ли или ще ползваш отпуск за гледане на дете?

Ако говориш за обезщетението по чл.54 от КСО /1/2 от майчинството /, то за да нямаш прекъсване в него трябва да нямаш прекъсване и в осигурителния стаж, т.е. датата на освобождаване при единия да е дата на назначаване при другия рабодател. В НОИ подаваш Приложение 12 чрез стария работодател и Приложение 4 чрез новия.
[/quote]
Ще започвам работа при нов работодател, но не знаех, че толкова бързо ще се случат нещаа, затова си пуснах платен годишен отпуск при стария, защото реално го закъсах с парите, ако трябва да съм честна. Но явно ще трябва да пусна приложенията наново както се описали по-горе, иначе ако са предвижили документите за платен годишен отпуск към момента при стария ми работодател, проблем ли ще е ? Поне за датата съм била права и това ме интересуваше най-вече, за да знам и кога да си подпиша новата заповед за назначаване и да поискам напускане по взаимно съгласие, считано от същата тази дата.
Благодаря за разяснението  Peace Hug

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 09:42 от Mis-Demeanor

# 441
Много благодаря за отговорите   bouquet Писмен отговор не съм получила,но в страницата на нои пише че е отказан.

# 442
  • В полите на Пирин планина
Момичета, добро утро, надявам се да сте имали ползотворен и релаксиращ дълъг уикенд! И сега с началото на новата седмица се появяват отново служебните въпроси, изтъркани до болка....но все пак да си ги задам, ако нямате нищо против Embarassed Blush Прекратих си майчинството и си пуснах си платен отпуск, но междувеменно си намерих нова работа, а и малчо още не е тръгнал на ясла, но е записван и на изчакване...ще бъде ли проблем ако си пусна молбата за напускане и да е с дата, тази на която ще ме назначат на новата, за да няма прекъсване и в майчинството? Правилно ли разсъждавам? Освен това ще има ли проблем с прехвърлянето на майчинството към другия работодател и тръгването на ясла на бебо по-късно от предвиденото прекъсване на пълното майчинство?Благодаря  bouquet

Нещо бъркаш нещата. Щом си прекъснала отпускът за гледане на дете - ползваш платен отпуск - то за какво "непрекъсване" при новия работодател говорим?

При новия работодател ще работиш ли или ще ползваш отпуск за гледане на дете?

Ако говориш за обезщетението по чл.54 от КСО /1/2 от майчинството /, то за да нямаш прекъсване в него трябва да нямаш прекъсване и в осигурителния стаж, т.е. датата на освобождаване при единия да е дата на назначаване при другия рабодател. В НОИ подаваш Приложение 12 чрез стария работодател и Приложение 4 чрез новия.
Ще започвам работа при нов работодател, но не знаех,че толкова бързо ще се случат нещаа, затова си пуснах платен годишен отпуск при стария, защото реално го закъсах с парите, ако трябва да съм честна. Но явно ще трябва да пусна приложенията както се описали по-горе, благодаря за разяснението  Peace Hug Иначе за датата съм била права и това ме интересуваше най-вече,за да знам кога да си подпиша новата заповед за назначаване и да поискам напускане по взаимно съгласие, считано от същата тази дата.
[/quote]

Точно така е всичко - успех  Peace

# 443
Благодаря отново, супер сте  Heart Eyes
В приложение 12 към стария работодател какви обстоятелства да впиша точно- за постъпване на нова работа и за постъпването на детето на ясла или....?
А ако са предвижили документите за платен годишен отпуск към момента при сегашния ми работодател, проблем ли ще е?

# 444
  • Добрич
Момичета,за детските надбавки нали трябва бележка за доходите за последните 12м на родителите. А нашия татко не е работил в Бг през последните 12м,а е работил в чужбина. Могат ли да видат някъде че е работил там,и каква бележка в такъв случай ще представя?

# 445
  • В полите на Пирин планина
Благодаря отново, супер сте  Heart Eyes
В приложение 12 към стария работодател какви обстоятелства да впиша точно- за постъпване на нова работа и за постъпването на детето на ясла или....?
А ако са предвижили документите за платен годишен отпуск към момента при сегашния ми работодател, проблем ли ще е?

Обстоятелството е прекратяване на трудовото правоотношение.

Момичета,за детските надбавки нали трябва бележка за доходите за последните 12м на родителите. А нашия татко не е работил в Бг през последните 12м,а е работил в чужбина. Могат ли да видат някъде че е работил там,и каква бележка в такъв случай ще представя?

Едва ли има от къде да се види какъв му е доходът за последните 12 месеца. Би могъл да представи вместо бележка декларация ...

# 446
  • в 1001-та нощ
Привет   bouquet ,

включвам се отново с питане  Hug

На работа съм от 12 юли, но едва вчера подадоха декларацията по чл.54 - да получавам 50% от майчинството за втората година.

Въпросът ми е - кога рално мога да очаквам изплащане, за да зная, ако няма такова - да се интерсувам каква е причината.

Благодаря за помощта   bouquet  bouquet  bouquet

# 447

Здравейте,обръщам се към вас с молба на моя заплетен казус..
ползвам отпуск за гледане на дете до 2г.Малкия е на 1,9м започна ясла.Трябва да си подам молба за прекратяване на майчинството,но същевременно искам да ми прекратят договора.Защото трябва да си търся нова работа,тази ми е в друг град /преместихме се като излязох в майчинство/ Счетоводителката казва,че трябва да ми изплатят отпуските и тогава могат да ми прекратят договора,но само по взаимно съгласие,а така аз няма да мога да си ползвам обезщетение за безработица.Въпроса ми е имали вратичка,как да ме съкратят за да отида на борсата,да си вземам от там полагащото ми  се/осугурявана съм на доста висока заплата ,а във фирмата съм от 10г./ а не минималното обезщетение от 120лв мисля беше...

# 448
  • София-Младост
Привет   bouquet ,

включвам се отново с питане  Hug
На работа съм от 12 юли, но едва вчера подадоха декларацията по чл.54 - да получавам 50% от майчинството за втората година.
Въпросът ми е - кога рално мога да очаквам изплащане, за да зная, ако няма такова - да се интерсувам каква е причината.
Благодаря за помощта   bouquet  bouquet  bouquet
Най-рано октомври. Прил.12 си подала юли месец нали?

Здравейте,обръщам се към вас с молба на моя заплетен казус..
ползвам отпуск за гледане на дете до 2г.Малкия е на 1,9м започна ясла.Трябва да си подам молба за прекратяване на майчинството,но същевременно искам да ми прекратят договора.Защото трябва да си търся нова работа,тази ми е в друг град /преместихме се като излязох в майчинство/ Счетоводителката казва,че трябва да ми изплатят отпуските и тогава могат да ми прекратят договора,но само по взаимно съгласие,а така аз няма да мога да си ползвам обезщетение за безработица.Въпроса ми е имали вратичка,как да ме съкратят за да отида на борсата,да си вземам от там полагащото ми  се/осугурявана съм на доста висока заплата ,а във фирмата съм от 10г./ а не минималното обезщетение от 120лв мисля беше...
Вратичката за съкращение с дете до 3г. е разрешение от ИТ и желание от страна на работодателя. Но чета, че ти искаш да напуснеш, така че...
А изплащането на отпуските принципно следа прекратяването, а не обратното.
Ако детето наистина вече реално е тръгнало поне си пуснете прил.12, върнете се на работа или ползвай натрупан платен отпуск, после да не се връща обезщетение...

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 12:30 от Boten Mary

# 449
Забелязвам,че предния пост е подобен на моя въпрос,но при мен случая е по-сложен.Подадох молба до фирмата ми да ме пуснат в платен отпуск,съответно и декл.12,че давам детето на ясла,но днес ми се обади счетоводителката и ми каза,че шефа не желае да ме пусне в платен отпуск(имал бил право да не желае - предполагам е така),но да съм си отидела до НОИ,че там санкциите били огромни,нали съм знаела за какво става въпрос.Та въпроса ми е следния - аз така или иначе ще напускма,идеята ми беше докато съм в отпуск да си пусна предизвестие за напускане,но тъй като този вариант отпада какви са опциите ми?Мога ли да изляза в болничен,неплатен отпуск ли да си пусна?
Объркан ми стана поста,съжалявам   Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт