Майчинството счетоводно - 43

• 36 801
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
В платен отпуск съм - налага се да взема болничен заради едното дете и питането ми е:
Този болничен прекъсва ли ми отпуска или трябва болничния да е за мен , за да се прекъсне платения отпуск, а такъв за дете не го прекъсва?

# 451
  • В полите на Пирин планина
Забелязвам,че предния пост е подобен на моя въпрос,но при мен случая е по-сложен.Подадох молба до фирмата ми да ме пуснат в платен отпуск,съответно и декл.12,че давам детето на ясла,но днес ми се обади счетоводителката и ми каза,че шефа не желае да ме пусне в платен отпуск(имал бил право да не желае - предполагам е така),но да съм си отидела до НОИ,че там санкциите били огромни,нали съм знаела за какво става въпрос.Та въпроса ми е следния - аз така или иначе ще напускма,идеята ми беше докато съм в отпуск да си пусна предизвестие за напускане,но тъй като този вариант отпада какви са опциите ми?Мога ли да изляза в болничен,неплатен отпуск ли да си пусна?
Объркан ми стана поста,съжалявам   Embarassed

Отпуските за стари години преди текущата не могат да се отказват от работодателя. Освен това, ако ти бъде отказан платен отпуск това трябва да стане мотивирано, т.е. трябва да има конкретна причина. Пуснала ли си молба за ползване на платен отпуск? Принципно според КТ старите отпуски могат да се ползват само със Заявление от работника, че желаят да ги ползват. Ако не си в отпуск нищо друго не ти остава освен да отидеш на работа.

В платен отпуск съм - налага се да взема болничен заради едното дете и питането ми е:
Този болничен прекъсва ли ми отпуска или трябва болничния да е за мен , за да се прекъсне платения отпуск, а такъв за дете не го прекъсва?

Прекъсва платеният отпуск, независимо, че е за гледане на дете.

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 22:54 от Boten Mary

# 452
Забелязвам,че предния пост е подобен на моя въпрос,но при мен случая е по-сложен.Подадох молба до фирмата ми да ме пуснат в платен отпуск,съответно и декл.12,че давам детето на ясла,но днес ми се обади счетоводителката и ми каза,че шефа не желае да ме пусне в платен отпуск(имал бил право да не желае - предполагам е така),но да съм си отидела до НОИ,че там санкциите били огромни,нали съм знаела за какво става въпрос.Та въпроса ми е следния - аз така или иначе ще напускма,идеята ми беше докато съм в отпуск да си пусна предизвестие за напускане,но тъй като този вариант отпада какви са опциите ми?Мога ли да изляза в болничен,неплатен отпуск ли да си пусна?
Объркан ми стана поста,съжалявам   Embarassed

Отпуските за стари години преди текущата не могат да се отказват от работодателя. Освен това, ако ти бъде отказан платен отпуск това трябва да стане мотивирано, т.е. трябва да има конкретна причина. Пуснала ли си молба за ползване на платен отпуск? Принципно според КТ старите отпуски могат да се ползват само със Заявление от работника, че желаят да ги ползват. Ако не си в отпуск нищо друго не ти остава освен да отидеш на работа.

Да,пуснала съм молба за разрешаване на 40 дни отпуск,но не ми беше обяснено,че мога да ползвам само 20 дни за предходната година (което разбирам от думите ти).А за причината - тя щяла да ми напише писмо,че ми се отказва платения отпуск,но незная каква причина ще посочат.

# 453

Здравейте,обръщам се към вас с молба на моя заплетен казус..
ползвам отпуск за гледане на дете до 2г.Малкия е на 1,9м започна ясла.Трябва да си подам молба за прекратяване на майчинството,но същевременно искам да ми прекратят договора.Защото трябва да си търся нова работа,тази ми е в друг град /преместихме се като излязох в майчинство/ Счетоводителката казва,че трябва да ми изплатят отпуските и тогава могат да ми прекратят договора,но само по взаимно съгласие,а така аз няма да мога да си ползвам обезщетение за безработица.Въпроса ми е имали вратичка,как да ме съкратят за да отида на борсата,да си вземам от там полагащото ми  се/осигурявана съм на доста висока заплата ,а във фирмата съм от 10г./ а не минималното обезщетение от 120лв мисля беше...
Вратичката за съкращение с дете до 3г. е разрешение от ИТ и желание от страна на работодателя. Но чета, че ти искаш да напуснеш, така че...
А изплащането на отпуските принципно следа прекратяването, а не обратното.
Ако детето наистина вече реално е тръгнало поне си пуснете прил.12, върнете се на работа или ползвай натрупан платен отпуск, после да не се връща обезщетение...

извинявай за тъпия въпрос но какво е ИТ?от работодателя няма никакви проблеми.Следва да пусна прил.12,да ми изплатят отпуските те са 40 дни за почти двете години майчинство /а върху тях какви удръжки се дължат от страна на работник и работодател/и тогава да ме освободят .. Правилно ли разсъждавам

# 454
  • София-Младост
ИТ-Инспекция по труда

# 455
  • В полите на Пирин планина
Объркан ми стана поста,съжалявам   Embarassed

Да,пуснала съм молба за разрешаване на 40 дни отпуск,но не ми беше обяснено,че мога да ползвам само 20 дни за предходната година (което разбирам от думите ти).А за причината - тя щяла да ми напише писмо,че ми се отказва платения отпуск,но незная каква причина ще посочат.

Това е редът, според КТ.

# 456
Здравейте! Пак опирам до вас безценни мами. След сума ти звънене в НОИ ми писна да ме прехвърлят от този на оня и пак нищо. Та пак опрях до вас. Та.... Първата година от майчинството ми изтича на 08.08.2011. Септември месец получих 50лв.....и се зачудих какво става и като се раззвънях тук там се оказа че трябва да подам молба и някакво заявление за втората година и тези 50лв били за периода от 01.08 до 08.08.2011. До тук добре....секретарката забравила да ми каже август месец....та ходих до фирмата и попълних въпросните документи в началото на септември със задна дата. Септември вече свършва а аз установявам че документите ми още не са подадени в НОИ. (прехвърлям вината за това изцяло на счетоводителката с която не мога да се свържа) Та....аз пари ми е ясно че скоро няма да видя в тая ситуация.....но ако един светъл ден документите ми стигнат до НОИ ще ми бъдат ли платени пропуснатите месеци? Август и както се очертава и септември.Благодаря предварително!!!

# 457
  • Пловдив
Здравейте! Пак опирам до вас безценни мами. След сума ти звънене в НОИ ми писна да ме прехвърлят от този на оня и пак нищо. Та пак опрях до вас. Та.... Първата година от майчинството ми изтича на 08.08.2011. Септември месец получих 50лв.....и се зачудих какво става и като се раззвънях тук там се оказа че трябва да подам молба и някакво заявление за втората година и тези 50лв били за периода от 01.08 до 08.08.2011. До тук добре....секретарката забравила да ми каже август месец....та ходих до фирмата и попълних въпросните документи в началото на септември със задна дата. Септември вече свършва а аз установявам че документите ми още не са подадени в НОИ. (прехвърлям вината за това изцяло на счетоводителката с която не мога да се свържа) Та....аз пари ми е ясно че скоро няма да видя в тая ситуация.....но ако един светъл ден документите ми стигнат до НОИ ще ми бъдат ли платени пропуснатите месеци? Август и както се очертава и септември.Благодаря предварително!!!

да,разбира се-ще ти ги изплатят накуп
предполагам,че декларацията ще я представят октомври,а може и края на септември

# 458
  • в 1001-та нощ
Привет   bouquet ,

включвам се отново с питане  Hug
На работа съм от 12 юли, но едва вчера подадоха декларацията по чл.54 - да получавам 50% от майчинството за втората година.
Въпросът ми е - кога рално мога да очаквам изплащане, за да зная, ако няма такова - да се интерсувам каква е причината.
Благодаря за помощта   bouquet  bouquet  bouquet
Най-рано октомври. Прил.12 си подала юли месец нали?

newsm78 всеки път ми се струва, че попълвам едно и също - една декларация по чл.54, която обяснява, че съм майка, имам син,той е живороден, първо дете ....

подадена е вчера на обед, но обхваща периода от 12 юли до сега ...и за напред

когато е трябвало да бъде подадена, жената била в отпуска, другите не знаели и т.н. .... аз случайно разбрах, че мога да получавам 50% от майчинството през 2 година ...попитах тук, обадих се на работа и се завайкаха ...

# 459
  • Добрич

Момичета,за детските надбавки нали трябва бележка за доходите за последните 12м на родителите. А нашия татко не е работил в Бг през последните 12м,а е работил в чужбина. Могат ли да видат някъде че е работил там,и каква бележка в такъв случай ще представя?

Едва ли има от къде да се види какъв му е доходът за последните 12 месеца. Би могъл да представи вместо бележка декларация ...

Благодаря за отговора !
Но изниква още един въпрос: В такъв случай официалните доходи на двамата (нямаме брак,нямаме други деца) са 350лв брутна заплата на която се осигурявах.  Еднократна помощ при раждане 250лв и месечни детски надбавки 35лв-това ли е всичко което мога да получа като помощ от държавата?

# 460
  • Пловдив

Благодаря за отговора !
Но изниква още един въпрос: В такъв случай официалните доходи на двамата (нямаме брак,нямаме други деца) са 350лв брутна заплата на която се осигурявах.  Еднократна помощ при раждане 250лв и месечни детски надбавки 35лв-това ли е всичко което мога да получа като помощ от държавата?

като нямате брак неговите доходи не се представят-само твоите
ако работиш,това са всички помощи,да
за редовни студенти също има помощ

# 461
Привет,
Мисля, че темата е чудесна   bouquet.
След няколко месеца ми предстои раждане и бих искала да се информирам какви са ми правата и задълженията.

Започвам да ви чета назад... ноооо ако някой има синтезирана информацията - какво ни се полага при първо раждане - на близнаци, ще съм благодарна да драсне няколко реда. /Здравно осигурена съм от почти 10 години, без прекъсване на трудовия стаж. Дохода ми е над 700 лв/

Ако не, ще чета и ще питам конкретни въпроси, ако нещо не съм разбрала Simple Smile

Хубава вечер на всички  Hug

# 462
  • Пловдив

Започвам да ви чета назад... ноооо ако някой има синтезирана информацията - какво ни се полага при първо раждане - на близнаци, ще съм благодарна да драсне няколко реда. /Здравно осигурена съм от почти 10 години, без прекъсване на трудовия стаж. Дохода ми е над 700 лв/

брак с бащата имате ли?ако доходът на човек ви е под или равен на 350 лв бруто /ако нямате брак бащата не го броиш,децата ги броиш/,имаш право на детски 105 лв на месец за двете деца.

другите помощи са без изискване за доход
-помощ за раждане 2 по 600 лв
-помощ за близнаци 2 по 1200 лв

за всичко се подават документи в социалните

# 463
Здравейте !
Август месец има 23 нормални работни дни .Аз обаче получавам болничен от НОИ за 22 дена .Не съм за 27 лв. , с толкова ме "ощетяват" , а за това ,че когато трябва да ни удържат пари , си ги вземат до стотинка , а когато трябва да дават ...  Rolling Eyes Тъпо звучи , така е . Знам ,че има няма два пъти годишно месеци с 23 раб.дни , но що пък да ни цаката с топла бира ... !?

Имам ПИК с него си проверявам болничните. Август при мен е "изчистен" на два пъти ( 20 дена + още 2 дена ) ,  тъй като с болничния  застъпвам два месеца и съответно на два пъти получавам за един месец пари.

Та :
Да не би да има нещо от рода на : болнични се изплащат за не повече от 22 работни дни ?
И струва ли си да ходя до НОИ или да запитам по телефона какво става с този един ден ?

# 464
  • Пловдив

Да не би да има нещо от рода на : болнични се изплащат за не повече от 22 работни дни ?
И струва ли си да ходя до НОИ или да запитам по телефона какво става с този един ден ?

не,няма правило за повече от 22 дни да не се изплащат
болничния не е първичен,нали?

Общи условия

Активация на акаунт