Майчинството счетоводно - 43

• 36 976
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Здравейте!Може ли след раждането на детето да започна работа и след навършването на една година осигурителен стаж да получавам майчинство?Нямам трудов стаж ,защото завърших образованието си тази година.

да,можеш.започни работа като няма да работиш реално,а ще ползваш обезщетение за бр и раждана.нямаш право да получаваш пари,но ще ти върви стаж и ще си гледаш детето.междувреемнно ще взимаш социално майчинство от социалните-за него трябва дохода на човек да ви е под 350 лв бруто
в коя седмица си точно и дали дохода ви е под 350 лв бруто,защото има и едно друга помощ
за детски и еднократна помощ за раждане,знаеш нали?

# 631
Здравейте!!!
Надявам се,че въпроса ми е за тук...
Днес видях в сайта на НОИ , че болничния  ми /период 09.08.2011г - 14.09.2011г./ е със статус - Чака представяне на документи .След това е представено уведомително писмо в което са упоменати какви корекции са необходими.Писмото е с дата 29-09-2011г. Но до днес нито счетоводителката, нито собственика на фирмата са ме уведомили за върнатия документ.Аз също нямам копие от писмото.Въпроса ми е  - Какъв е срока за корекция на сгрешения болничен?От кога започва да тече този срок?Има ли значение ,че вече не работя в тази фирма / от 14.09.съм на работа в друга/?
ПРИЛОЖЕНИЕ №15 КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 1 ОТ НИИПОПДОО- това документ,който счетоводителя представя пред НОИ ли е? да, но Вие го попълвате.
Благодаря ви предварително!!!  bouquet
Момичета,извинявам се,че натрапвам въпроса...Но просто искам да разбера - не е за тук или не е видян?Извинявам се още веднъж! Hug Peace
Срока за представяне на коригиран болничен в НОИ е 7 кал. дни от получаването на писмото.

# 632
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!!!
Надявам се,че въпроса ми е за тук...
Днес видях в сайта на НОИ , че болничния  ми /период 09.08.2011г - 14.09.2011г./ е със статус - Чака представяне на документи .След това е представено уведомително писмо в което са упоменати какви корекции са необходими.Писмото е с дата 29-09-2011г. Но до днес нито счетоводителката, нито собственика на фирмата са ме уведомили за върнатия документ.Аз също нямам копие от писмото.Въпроса ми е  - Какъв е срока за корекция на сгрешения болничен?От кога започва да тече този срок?Има ли значение ,че вече не работя в тази фирма / от 14.09.съм на работа в друга/?
ПРИЛОЖЕНИЕ №15 КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 1 ОТ НИИПОПДОО- това документ,който счетоводителя представя пред НОИ ли е?
Благодаря ви предварително!!!  bouquet
Момичета,извинявам се,че натрапвам въпроса...Но просто искам да разбера - не е за тук или не е видян?Извинявам се още веднъж! Hug Peace

Да добавя към написаното от Вива, че това е документ, който работодателят трябва да представи в НОИ и ти не трябва нищо да подписваш във връзка с него. Независимо, че договорът ти е прекратен предходният ти работодател е длъжен да представи приложението, защото се отнася за стари периоди.

# 633
Здравейте. Simple Smile Simple Smile
Бихте ли ме ориентирали кога мога да чакам превод на болничен с начална дата 30.07.Според счетоводителката ни трябва да имам превод не по-рано от 15-20 октомври,т.к срокът за приставяне да болничен пред НОИ  за моя болничен бил 30.09.
Благодаря ви. Peace

# 634
Бихте ли ме ориентирали кога мога да чакам превод на болничен с начална дата 30.07.Според счетоводителката ни трябва да имам превод не по-рано от 15-20 октомври,т.к срокът за приставяне да болничен пред НОИ  за моя болничен бил 30.09.
Благодаря ви. Peace

Срокът за представяне на болничните листове е до 2 дни след изплащане на заплатите за съответния месец. Ако заплатите не са изплатени работодателят е длъжен да ги начисли най-късно до 30-то число на следващия месец и до 2 дни да представи б. листове в НОИ. Следователно б. лист от 30.07. се подава в НОИ най-късно до 02.09. и в срок от 15 раб. дни се изплаща.Или това прави до 27.09.

# 635
Здравейте! Едва ли ще успея да получа точен отговор, защото аз самата не мога да формулирам конкретен въпрос но въпреки всичко ще опитам - единствената ми цел е да помогна на приятелка
Тя има детенце, вече на 6-7 месеца и все още не получава майчинство Причината била, че  фирмата, в която е работила, не са й превеждали осигуровките  Тя има само копие от трудовия си договор Обърнала са е към НОИ От там последно искали платежните от фирмата, но счетоводителката отговорила, че не ги намира
Голяма каша, жената не получава майчинство, може ли нещо да направи?

# 636
  • Бургас
Здравейте! От няколко месеца работя във фирма, преди това бях безработна повече от година, като не съм се вписвала на борсата, само обикновените здравни осигуровки съм плащала. До раждането обаче стажа ми (12 месеца) няма да ми стигне с около месец-два. Никакви болнични не съм ползвала през бременността. Ноември ми е първият болничен преди раждането. Въпросът ми е - има ли значение, че нямам  пълния стаж (освен че няма да получавам веднага майчинство), процедурата за мен същата ли си остава, подавам си в същия срок стандартните документи? И другият ми въпрос е има ли значение колко месеца стаж имам в настоящата фирма, за да си ползвам болничния за раждането, и той веднага ли ще ми се изплати?
Благодаря ви предварително!

# 637
Здравейте! Едва ли ще успея да получа точен отговор, защото аз самата не мога да формулирам конкретен въпрос но въпреки всичко ще опитам - единствената ми цел е да помогна на приятелка
Тя има детенце, вече на 6-7 месеца и все още не получава майчинство Причината била, че  фирмата, в която е работила, не са й превеждали осигуровките  Тя има само копие от трудовия си договор Обърнала са е към НОИ От там последно искали платежните от фирмата, но счетоводителката отговорила, че не ги намира
Голяма каша, жената не получава майчинство, може ли нещо да направи?

Би могла да пусне жалба в НОИ - няма логика да търсят от нея платежни документи, защото не тя е длъжна да внася осигурителните вноски. Може да пусне и жалба в Инспекция по труда.

# 638
  • София-Младост
Здравейте! От няколко месеца работя във фирма, преди това бях безработна повече от година, като не съм се вписвала на борсата, само обикновените здравни осигуровки съм плащала. До раждането обаче стажа ми (12 месеца) няма да ми стигне с около месец-два. Никакви болнични не съм ползвала през бременността. Ноември ми е първият болничен преди раждането. Въпросът ми е - има ли значение, че нямам  пълния стаж (освен че няма да получавам веднага майчинство), процедурата за мен същата ли си остава, подавам си в същия срок стандартните документи? И другият ми въпрос е има ли значение колко месеца стаж имам в настоящата фирма, за да си ползвам болничния за раждането, и той веднага ли ще ми се изплати?
Процедурата е същата. Няма значени естажа в настоящата фирма, гледа се осигг. стаж до сега общо. След като нямате необходимият 12 мес. стаж, имате право да ползвате отпуск за бременост и раждане, но ще бъде неплатен докато не се събарт необходимите 12. Т. е. няма да ви се изплаща от самото намало. Самият отпуск се признава за стаж без осигурителни вноски, така че в момента в който се натрупат ще започне и изплащането.

# 639

А друг предходен трудов стаж имаш ли, освен при последния работодател?
Ако е така, то ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ веднага щом набереш необходмите 12 месеца. Болничните листове преди раждане и последващите се представят на работодателя, а той ги представя в НОИ. Не знам какво имаш предвид под "Майчинство" в случая. Преди да набереш 12 месеца осиг. стаж изобщо за живота си няма да получиш плащане от НОИ на никакво основание.

# 640
Бихте ли ме ориентирали кога мога да чакам превод на болничен с начална дата 30.07.Според счетоводителката ни трябва да имам превод не по-рано от 15-20 октомври,т.к срокът за приставяне да болничен пред НОИ  за моя болничен бил 30.09.
Благодаря ви. Peace

Срокът за представяне на болничните листове е до 2 дни след изплащане на заплатите за съответния месец. Ако заплатите не са изплатени работодателят е длъжен да ги начисли най-късно до 30-то число на следващия месец и до 2 дни да представи б. листове в НОИ. Следователно б. лист от 30.07. се подава в НОИ най-късно до 02.09. и в срок от 15 раб. дни се изплаща.Или това прави до 27.09.
Много благодаря за този бърз и точен отговор.  bouquet
Аз все още съм объркана как стоят нещата в нашата фирма,т.к ни осигуряват на някаква заплата,която реално ние не взимаме изобщо,т.к сме изцяло на процент получаван в брой.А сега нали има някаква промяна  и първите дни от болничния се получават от работодателя.Може би затова и моят превод за болничен за периода 30.07-21.8 реално ще имам след 15.10.Сигурно има значение и това,че 30-ти и 31-ви юли за били събота и неделя и първи раб.ден от моя болничен е 1.08.Извинявам се,сигурно доста разхвърляно обяснявам.Благодаря отново. Peace

# 641
Lady Brinne ,
тя е подала жалба в НОИ, от там са се заели със случая и са поискали от фирмата ведомостите. Но счетоводителката на същата тази фирма казала, че не ги намира... явно сега се опитват да изкарат, че тя дори не е работила там...
Има ли нещо друго, което може да направи, или да чака известие от НОИ само?
Благодаря!

# 642
  • София-Младост
Бихте ли ме ориентирали кога мога да чакам превод на болничен с начална дата 30.07.Според счетоводителката ни трябва да имам превод не по-рано от 15-20 октомври,т.к срокът за приставяне да болничен пред НОИ  за моя болничен бил 30.09.
Благодаря ви. Peace

Много благодаря за този бърз и точен отговор.  bouquet
Аз все още съм объркана как стоят нещата в нашата фирма,т.к ни осигуряват на някаква заплата,която реално ние не взимаме изобщо,т.к сме изцяло на процент получаван в брой.А сега нали има някаква промяна  и първите дни от болничния се получават от работодателя.Може би затова и моят превод за болничен за периода 30.07-21.8 реално ще имам след 15.10.Сигурно има значение и това,че 30-ти и 31-ви юли за били събота и неделя и първи раб.ден от моя болничен е 1.08.Извинявам се,сигурно доста разхвърляно обяснявам.Благодаря отново. Peace
Така е първите три работни дни са за сметка на работодателя. Крайният срок зда подаване на обр.1 е бил 30.09(ако заплатите по ведомст не са изпр.латени по-рано), затова счетоводителката ви е отговорила от тогава да броите 15 работни дни.  Извадете си ПИК и си проверете в сайта на НОИ кога са подадени документите.

# 643
Lady Brinne ,
тя е подала жалба в НОИ, от там са се заели със случая и са поискали от фирмата ведомостите. Но счетоводителката на същата тази фирма казала, че не ги намира... явно сега се опитват да изкарат, че тя дори не е работила там...
Има ли нещо друго, което може да направи, или да чака известие от НОИ само?
Благодаря!

Ако договорът й не е регистриран в НАП ще излезе, че изобщо не е била на договор  newsm78
Но щом има сключен такъв черно на бяло може да се жалва в ИТ, че работодателят не е спазил законовите изисквания да го регистрира, съответно да я осигурява.
Щом има жалба до НОИ те ще изискат от работодателя да представи документи, съответно ще напишат предписания, ако не е спазил законовите изисквания и евентуално ще го глобят. Но това реално не означава, че той ще плати осигуровките на жената.

# 644
  • Бургас
Благодаря много за отговорите. Явно не съм разбрала, че майчинството се брои от болничния за раждане  Embarassed. Лек ден!

Общи условия

Активация на акаунт