Майчинството счетоводно - 43

• 36 841
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • в 1001-та нощ
Привет  Peace бих искала да попитам за моя приятелка  Peace

Тя е майка на тризнаци (ест. заченати без стимулация) и има и 1 момиченце - по-голямо. Общо са 6 членно семейство, има брак с бащата.

В момента ползва 2 година отпуск (децата са родени 1 ден след моя син). Получава 240 лв майчинство.

Има ли право да получава и други помощи, детски ....не зная какво е предвидил законодателя  newsm78

Тя е на моите години, работила е без прекъсване - сле ддипломирането си, до бременността е на ТД, таткото също  Peace

Благодаря   bouquet

# 706
  • София-Младост
a.l.e.n.a
има право на детски, по 35лв. за дете до 18-г. възраст, стига семейството и да няма доход по-висок от 350лв/човек.

# 707
Здравейте ! Пускам тази тема, тъй като не можах да открия отговор на въпросите си и се надявам някой от вас да ми помогне  Flowers Bouquet Първо да Ви се представя, редовна студентка съм и ми предстои раждане през януари. Вече разбрах, че ми се полага помощ за редовни студентки в размер на 2880лв(след раждането),еднократна помощ за 1во раждане -250лв, и преди раждането 150лв.Но не знам какви документи трябва да подам,къде и кога ? Тъй като не съм работила мисля, че живот и здраве трябва да вземам социално майчинство (100лв месечно + детски 35лв.в рамките на 1 година) Искам да ви попитам дали ако започна да се осигурявам сега ще получавам майчинство и втората година ? И също да попитам, от кога имаме право на стипендия от университета,веднага след раждането или трябва да мине периода на майчинството ? Моля Ви, ако можете помогнете ми !

# 708
  • Пловдив
Здравейте ! Пускам тази тема, тъй като не можах да открия отговор на въпросите си и се надявам някой от вас да ми помогне  Flowers Bouquet Първо да Ви се представя, редовна студентка съм и ми предстои раждане през януари. Вече разбрах, че ми се полага помощ за редовни студентки в размер на 2880лв(след раждането),еднократна помощ за 1во раждане -250лв, и преди раждането 150лв.Но не знам какви документи трябва да подам,къде и кога ? Тъй като не съм работила мисля, че живот и здраве трябва да вземам социално майчинство (100лв месечно + детски 35лв.в рамките на 1 година) Искам да ви попитам дали ако започна да се осигурявам сега ще получавам майчинство и втората година ? И също да попитам, от кога имаме право на стипендия от университета,веднага след раждането или трябва да мине периода на майчинството ? Моля Ви, ако можете помогнете ми !

социално майчинство,помощта от 150 лв и детски ще взимаш,ако дохода на човек ви е под или равен на 350 лв бруто.документи за всичко това /също за 2880+250/  се подават в социалните-отиваш и питаш
за да взимаш майчинство за работеща,трябва да имаш 12 м осигурителен стаж и да работиш.може да започнеш сега да се осигуряваш и като натрупаш стажа ще ти превеждат обезщетение от НОИ.дотогава ще получаваш социалното майчинство,ако имаш право на него

# 709
  • В полите на Пирин планина

Документите / декларации / за посочените от теб помощи се подават в Дирекция социално подпомагане по постоянен адрес. Ще получаваш социално майчинство и детски, ако доходът на член от семейството е до 350 лева. За да получаваш майчинство и втората година е нужно да набереш 12 месеца осигурителен стаж. Ако сега започнете да се осигурявате, то тази мисия е изпълнима. За стипендиите нищо не мога да кажа - темата не ми е ясна  Peace

# 710

А можете ли да ми кажете кой доход се гледа, понеже нямам сключен брак, на 24 години съм, с разведени родители и голям брат който не учи.

# 711

А можете ли да ми кажете кой доход се гледа, понеже нямам сключен брак, на 24 години съм, с разведени родители и голям брат който не учи.

Твоят брутен доход, докато се роди детето разделен на 1, а след това на 2.

# 712
Аз лично нямам никакви доходи, да не би да се гледат доходите на майка ми ?

# 713
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Аз лично нямам никакви доходи, да не би да се гледат доходите на майка ми ?

Ти не си едно семейство с родителите си след навършване на пълнолетие. Може да сте едно домакинство, но това не се гледа при социалните помощи.

# 714
  • somewhere over the rainbow
Здравейте! Бременна съм и последните 2 години съм безработна, регистрирана на БТ. Преди това имам 3-годишен стаж. Скоро ще ме назначат на трудов договор. Имам 2 въпроса:
1. В този случай ще си получавам майчинство, нали?
2. Колко време след започване на работа мога да се възползвам от платен болничен, след като съм била на БТ 2 години?

И един малко страничен въпрос: Бременна, инвалид 3та гр. има ли право на някакви други помощи, освен полагащите се на всички?

Благодаря!

# 715
  • Пловдив
Здравейте! Бременна съм и последните 2 години съм безработна, регистрирана на БТ. Преди това имам 3-годишен стаж. Скоро ще ме назначат на трудов договор. Имам 2 въпроса:
1. В този случай ще си получавам майчинство, нали?да
2. Колко време след започване на работа мога да се възползвам от платен болничен, след като съм била на БТ 2 години?-1 отработен ден е достатъчен

И един малко страничен въпрос: Бременна, инвалид 3та гр. има ли право на някакви други помощи, освен полагащите се на всички?-нямам представа.питай в социалните.но май нищо допълнително

Благодаря!

# 716
  • somewhere over the rainbow
Elfita, благодаря за бързия отговор!
И една поправка - бременната инвалид е 1-ва гр, а не 3та. Както и да е, ще попитаме в социалните.
  bouquet

# 717
Здравейте!Въобще не съм наясно с болнични и майчинство,но историята ми е следната...Копирам поста ми от отчетната,в която пиша..Надявам се да може някой да ми помогне,защото въобще не съм наясно:
"Момичета,помагайте,че съм в големи размисли...само като чуете за каква глупост   ...
Миналия ден се разминавам със счетоводителката на училището,в което работих преди да излезна в майчинство....За да взимам майчинство трябва да имам 1г и 6м стаж ,а за болничен 1 г....Аз в момента,в който излезнах в майчинство имах само 6 месеца стаж и следователно болничните не ми ги изплатиха...получих писма,че немогат да бъдат изплатени поради липса на стаж.... Като се разминахме със счетоводителката ми изчика "Ти вече трябва да получаваш пари! Стана 1 година! ... Ванеса на 6м и стаж преди това 6м тамън едина година... Неможах обаче да я попитам какви пари трябва да получавам...дали тия болнични се изплащат след като се навърши стажа?  Оффф,ама и аз как обяснявам...дано някой ме е разбрал и ако си има някаква представа  нека сподели какво предполага...
"
 Интересува ме общо взето какви са тези пари,които ми превеждат...Това неизплатените болнични ли са? Аз на работодателя съм дала 3 болнични листа от личния лекар..тези 3 болнични ли ще ми изплатят...Нямам стаж 1година и 6 месеца,ще ги навърша март 2011,затова нямам как това да е майчинство...Много ви благодаря предварителноЧ

# 718
Здравейте!Въобще не съм наясно с болнични и майчинство,но историята ми е следната...Копирам поста ми от отчетната,в която пиша..Надявам се да може някой да ми помогне,защото въобще не съм наясно:
"Момичета,помагайте,че съм в големи размисли...само като чуете за каква глупост   ...
Миналия ден се разминавам със счетоводителката на училището,в което работих преди да излезна в майчинство....За да взимам майчинство трябва да имам 1г и 6м стаж ,а за болничен 1 г....Аз в момента,в който излезнах в майчинство имах само 6 месеца стаж и следователно болничните не ми ги изплатиха...получих писма,че немогат да бъдат изплатени поради липса на стаж.... Като се разминахме със счетоводителката ми изчика "Ти вече трябва да получаваш пари! Стана 1 година! ... Ванеса на 6м и стаж преди това 6м тамън едина година... Неможах обаче да я попитам какви пари трябва да получавам...дали тия болнични се изплащат след като се навърши стажа?  Оффф,ама и аз как обяснявам...дано някой ме е разбрал и ако си има някаква представа  нека сподели какво предполага...
"
 Интересува ме общо взето какви са тези пари,които ми превеждат...Това неизплатените болнични ли са? Аз на работодателя съм дала 3 болнични листа от личния лекар..тези 3 болнични ли ще ми изплатят...Нямам стаж 1година и 6 месеца,ще ги навърша март 2011,затова нямам как това да е майчинство...Много ви благодаря предварителноЧ

Няма да ти изплащат нищо със задна дата, а само обезщетението от момента на набиране на изискуемия стаж от 12 месеца до 410 дни - това е обезщетение за бременност и раждане, което принципно започва 45 дни преди термин. Какъв е размерът му зависи от доходите ти за 18 месеца назад. Ако имаш периоди без доход, то се взема за база МРЗ. След това ще получаваш и обезщетение за гледане на дете до навършване на 2 годишна възраст. Понятие "майчинство" в законите няма, това е общонароден термин, просто.  Peace

# 719
Благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт