Майчинството счетоводно - 43

• 36 826
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте! Имам следния въпрос - аз имам достатъчно стаж за да взимам майчинство, но до сега през последните 2 години не се водя на договор. Сега ще ме пускат на 4 часов такъв - та въпроса ми е ще мога ли да получавам майчинство, ако съм на 4 часов договор? Благодаря предварително!   bouquet

# 721
  • Пловдив
Здравейте! Имам следния въпрос - аз имам достатъчно стаж за да взимам майчинство, но до сега през последните 2 години не се водя на договор. Сега ще ме пускат на 4 часов такъв - та въпроса ми е ще мога ли да получавам майчинство, ако съм на 4 часов договор? Благодаря предварително!   bouquet

да,разбира се

# 722
  • Пловдив
моето обезщетение винаги се движи около 250 лв,според работните дни,т.е. дневното е 12 лв,но сега за септември въпреки че е 20 р.дни получих 270 лв newsm78и се чудя защо,някакви промени да има,за които да не знам??? newsm78малката все още няма годинка

# 723
  • Пловдив
моето обезщетение винаги се движи около 250 лв,според работните дни,т.е. дневното е 12 лв,но сега за септември въпреки че е 20 р.дни получих 270 лв newsm78и се чудя защо,някакви промени да има,за които да не знам??? newsm78малката все още няма годинка

първата година е обвързана с МРЗ,а МРЗ от септември е 270 лв

# 724
  • Пловдив
нали първата година е 90% от заплатата или нетното възнаграждение?
да няма изискване да не е по-малко от МРЗ?
а за втората година преди питах-ще стане ли 270 ?

# 725
  • Пловдив
да няма изискване да не е по-малко от МРЗ? да
а за втората година преди питах-ще стане ли 270 ? засега няма да стане.оставаси 240 лв

# 726
  • В полите на Пирин планина
да няма изискване да не е по-малко от МРЗ?
а за втората година преди питах-ще стане ли 270 ?

Да, до 410 дни е не по-малко от МРЗ.
До 2 години на детето все още е 240 лева, но дали ще го променят през 2012 год. не знам ...

# 727
Знам , че е обсъждано хиляди пъти но ми е спешно и нямам време да търся.
Въпросът ми е тези  15 дни за таткото при раждане на дете кой ги плаща, работодатела или НОИ?Благодаря предварително!

# 728
  • София-Младост
Знам , че е обсъждано хиляди пъти но ми е спешно и нямам време да търся.
Въпросът ми е тези  15 дни за таткото при раждане на дете кой ги плаща, работодатела или НОИ?Благодаря предварително!
НОИ.

# 729
Благодаря много за бързият отговор.А има ли срок за представяне пред работодателя?

# 730
  • София-Младост
Благодаря много за бързият отговор.А има ли срок за представяне пред работодателя?
Ами...принципно трябва и молба да се подаде, а и други докмунти се попълват. Срок...нека отдели час време таткото по време на отпуска да занесе документите.

# 731
Здравейте, може ли да ви попитам нещо за болничните, ако някой има представа...аз съм в болнични от 05.05, а термина ми е 14.12. Ползвала съм и болничен през февруари - 5дни за гледане на дете до 18г. Получава ми се да надхвърля 180те дни, док каза, че тези дни са за времето на бременността и 5те дни през февруари нямат отношение...но аз сега пак попаднах на инфо, че имат значение, прехвърлям 180те дни с 2 или 3 дни и...кво правиме...те ми написаха болничния...утре трябва да го взема...ама...дали няма да ми го върнат от НОИ...дали някой знае какво се прави в този случай...

Благодаря ви предварително   bouquet

# 732
Забравих само да кажа, че от 31.10 влизам в 45 дневния болничен преди раждане (така ми каза сестрата при док по ЗК)...аз си мислех за промяна на термина, ама сега вече дали е късно...при положение, че утре след 14ч трябва да си взема болничния  newsm78

# 733
  • Пловдив
Здравийте!

Да попитам:

- съкратена съм /съкращаване на щата/ от 13.09.2011г.
 - раб. тогава ми каза, че нямам право на обезщетение по чл. 222
 - днес ми звънят от офиса и ми казват, че те проверили и всъщност, имам право на това обезщетение и трябва да отида са попълня една декларация и да ми попълнят тр. книжка, че съм го получила
 - а реално трябва да го получа заедно с обезщетението за неспазено предизвестие, което ще се изплати по карта на 20.10 заедно със заплатите

Може ли раб. след като попълня тая декларация и вече е записано в тр. книжка, че съм го получила, изобщо да не ми го даде? И какво да направя, че да съм сигурна в получаването на обезщетението?

# 734
  • София-Младост
Здравийте!

Може ли раб. след като попълня тая декларация и вече е записано в тр. книжка, че съм го получила, изобщо да не ми го даде? И какво да направя, че да съм сигурна в получаването на обезщетението?
Не може да ис сигурна, докато не го получиш. Те са длъжни да го впишат в ТК, но това не означава, че е изплатено. Изплащането става или по карта, или на ръка, като ти за целта се разписваш на ведомост или друг документ. След като не си се разписала да го получиш, просто изчакваш да ти го изплатят.

Общи условия

Активация на акаунт