Какво има след смъртта извън християнския догматизъм

• 44 564
  • 684
  •   1
Отговори
# 420
  • София - Рим и обратно
А твоят личен отговор все пак на поставения от теб въпрос какъв е? Simple Smile

Пред собствената си съвест можеш също да отговаряш приживе - така че не знам дали има връзка с темата.
В посочения от теб цитат пише ясно какъв е моят отговор.
Не винаги приживе си в състояние да отговориш безпристрастно пред собствената си съвест.

Аз пък се питам друго - от какво е "направена" съвестта? Питам тези, които поддържат мнението, че всичко е само физиология, хормони и жлези. Коя жлеза отговаря за съвестта на човека?

# 421
Не винаги приживе си в състояние да отговориш безпристрастно пред собствената си съвест.

Аз пък се питам друго - от какво е "направена" съвестта? Питам тези, които поддържат мнението, че всичко е само физиология, хормони и жлези. Коя жлеза отговаря за съвестта на човека?

Не ми стана ясен твоят отговор, а и по-рано каза, че не можеш да отговориш - но както и да е.

Много жлези и биологични механизми "отговарят" за съвестта. Например механизмите за действие-награда. Прочети например за домапина.

Хората са социални същества и като такива имат: (1) Вградени социални рефлекси и (2) Способност да се адаптират към обществото, в което са се родили.

Голяма част от понятията за добро и зло са заучени от средата. Съответно, имаме си механизми, които ни карат да ги следваме (базирани на тоягата и моркова). Чувстваме се зле, ако сме "лоши" и удовлетворени, ако сме "добри". При това цялото това усещане е абсолютно наблюдаемо по физиологичните промени в телата ни. А доброто за един може да е ужасно за друг - в зависимост от възпитанието им.

Гледах един филм преди време за амфетамините. Те доставят удовлетворение/щастие като действат директно на рецепторите на допамин в мозъка. Обаче често ги "прегарят". Та в резултат бившите наркомани - въпреки че са "чисти", просто не могат да бъдат щастливи или удовлетворени. Затова се чудя - може ли душата да бъде щастлива без тялото? Или нещастна (поради проблеми със съвестта)?

# 422

Не ми стана ясен твоят отговор, а и по-рано каза, че не можеш да отговориш - но както и да е.

Много жлези и биологични механизми "отговарят" за съвестта. Например механизмите за действие-награда. Прочети например за домапина.

Хората са социални същества и като такива имат: (1) Вградени социални рефлекси и (2) Способност да се адаптират към обществото, в което са се родили.

Голяма част от понятията за добро и зло са заучени от средата. Съответно, имаме си механизми, които ни карат да ги следваме (базирани на тоягата и моркова). Чувстваме се зле, ако сме "лоши" и удовлетворени, ако сме "добри". При това цялото това усещане е абсолютно наблюдаемо по физиологичните промени в телата ни.

Гледах един филм преди време за амфетамините. Те доставят удовлетворение/щастие като действат директно на рецепторите на допамин в мозъка. Обаче често ги "прегарят". Та в резултат бившите наркомани - въпреки че са "чисти", просто не могат да бъдат щастливи или удовлетворени. Затова се чудя - може ли душата да бъде щастлива без тялото? Или нещастна (поради проблеми със съвестта)?

причините за съвестта и нейните "угризения", касаят духовния свят и процеси, произтичащи там.
Не смятам че е подходящо да представям доказателства за това тук, но както беше загатнато, литература има, дори за тези, които се опитват да ни докажат, че "водата не е мокра".
Който се интересува, да ми пише на мейла, да му пратя файл за четене, не ми се преразказва.
Това започна да ми напомня на въпроса: "Защо пилето пресече улицата"?

Цитат
Основен въпрос: Защо Пилето Пресече Улицата
ОТГОВОРИ:

Учителката от детската градина:
- За да отиде от другата страна на пътя.

Платон:
- За свое добро.

Аристотел:
- Това е в природата на пилетата - да пресичат пътища.

Карл Маркс:
- Исторически неизбежно е.

Садам Хюсеин:
- Посоченото действие е непровокиран акт на бунт и ние съвсем справедливо ще изсипем пет тона нервно-паралитичен газ върху него.

Роналд Рейгън:
- Забравих.

Хипократ:
- Заради излишък на флегма в неговия панкреас.

Мойсей:
- И дойде господ от небето и каза на пилетата - "Пътят ще требва да се прекоси". И пилетата започнаха да прекосяват пътя и настъпи радост.

Ричард Никсън:
- Пилетата не са прекосявали пътя. Повтарям! Пилетата НЕ СА прекосявали пътя.

Симеон II
Пилето ще пресече пътя! Вервайте ми!

Фройд:
- Фактът, че вие изобщо сте загрижени за това, че пилетата прекосяват пътя, разкрива вашата сексуална несигурност.

Дарвин:
Още от векове пилетата съвсем естествено са се селектирани по такъв начин, че те в момента генетично са предразположени да пресичат пътя.

Исак Нютон:
- Всяко пиле във вселената винаги ще може да пресича пътя перпендикулярно на дължината на пътя в една безкрайно дълга права линия с постоянна скорост, освен ако пилето не спре в резултат на небалансирани противодействащи сили от противоположната на пилешкото движение посока.

Айнщайн:
Дали пилето пресича пътя или пътя се движи под краката на пилето зависи от гледната точка.

Хайзенберг:
- Никой никога не знае със сигурност дали в действителност то ще стигне до другата страна на пътя.

Буда:
- Задаването на този въпрос отрича природата на пилето.

Ърнест Хемингуей:
- За да умре в дъжда.

Снупи:
- Беше тъмна, бурна нощ. Някъде в дъжда едно пиле пресичаше пътя.

Вуте:
- Май пропуснах нещо
Mr. Green

Цитат
Затова се чудя - може ли душата да бъде щастлива без тялото? Или нещастна (поради проблеми със съвестта)?

както има свърхсетивно възприятие, така има и свръхсетивни преживявания, и процеси, за които не е нужно физическо тяло. Щастието според мен не е само допамин.
Даже обратното - духовни/психически  процеси може да променят физиологията и биохимията - и мисля че за това има също доказателства.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 12:27 от Vox populi

# 423
Vox populi, литература има и по въпросите на физиологията, биохимията, неврологията, психологията, социологията, антропологията и т.н.

Вярвам, че ако имаш интерес, ще намериш откъде да почнеш да четеш.

Твоята истина не е единствена и само губиш, ако се самоубеждаваш, че е така. Бъди по-отворен към света и не изпадай в догми или коловози.

# 424
Vox populi, литература има и по въпросите на физиологията, биохимията, неврологията, психологията, социологията, антропологията и т.н.

Твоята истина не е единствена и само губиш, ако се самоубеждаваш, че е така. Бъди по-отворен към света и не изпадай в догми или коловози.

можем да си помагаме по пътя към познанието Sunglasses

# 425

можем да си помагаме по пътя към познанието Sunglasses

За целта трябва да се чуваме, а да не се увличаме в мисионерство.

Макар че аз нямам особени претенции за някакво специфично познание.

# 426
"Изминаването на хилядата ли започва от първата крачка" - Лао Дзъ Sunglasses

# 427

Това защо го казваш? Самоокуражаваш ли се?

# 428

намеквам, че все от някъде може да се започне  Sunglasses
когато човек сам се убеди от личен опит в някои неща, има ли нужда някой да му доказва каквото и да било?  chef

# 429

намеквам, че все от някъде може да се започне  Sunglasses
когато човек сам се убеди от личен опит в някои неща, има ли нужда някой да му доказва каквото и да било?  chef

Не съм съгласна, че човек трябва да игнорира чуждия личен опит и познания, фаворизирайки своите.
Лесно е да сбъркаш в интерпретацията на това, което виждаш и чуваш - хората го правят непрекъснато.

Затова и се стараят да ползват методологии, които максимално филтрират субективността на личния опит и успяват да обединят множество лични опити в смислено обяснение.

А и аз не искам някой да ми доказва нещо - само да следва някаква логика, да не се държи арогантно и да уважава думите, когато си говорим. Например, да не казва "доказано е", когато не е доказано или "установено е", когато не е установено.

Дребни неща, както виждаш...

# 430

А и аз не искам някой да ми доказва нещо - само да следва някаква логика, да не се държи арогантно и да уважава думите, когато си говорим. Например, да не казва "доказано е", когато не е доказано или "установено е", когато не е установено.

Дребни неща, както виждаш...

когато аз мога с многократни повтаряеми опити да имам лично за мен и за други хора положителен резултат с използване на лечение на разстояние или анализ на психопрофила и основните тенденции в живота с астрология, на мен изобщо не ми е нужно някой да напише докторат на тази тема с публикация в научно списание. Просто го използвам и не само аз, а и още  хиляди хора - каквото и да казват Маркс, Енгелс и Ленин по въпроса!
А кога ще има научна публикация доказваща на материалистичния научен естаблишмънт че астрологията, свързана с астралните/вибрационните трансдименсионни влияния на планетите, нали се сещаш(няма да е скоро). Аз избирам да не чакам да ми докажат мокротата на водата, а да я използвам за различни неща. Може и за водни бомбички  Mr. Green Party

дребни неща както виждаш, от Живота...

# 431
Vox populi, позволи ми да проявя скептицизъм. Просто съм срещала лично и на живо достатъчно народ с претенции за какво ли не познание и какви ли не резултати. Всъщност - въздух под налягане и избиване на комплекси.

Разбира се, допускам възможността ти да си някакво невероятно изключение. Всъщност е възможно и отпред на ливадата да са кацнали извънземни и да ме чакат да ходим да пием по кафе. Всичко е възможно в този живот.

Тъй като не четеш какво ти пиша, ще го повторя пак - не копнея за цитати от научни публикации. Само за здрав разум, уважение към фактите и умение да се слуша и чуждата истина. Би било добре и да се знаят границите на собственото знание/незнание и да не се играе с термини или чужди думички, които не разбираме - така вероятността да изглеждаме смешни е по-малка.

И не - тонът ти на гуру засега не пасва на тези скромни мои изисквания.

# 432
Vox populi, позволи ми да проявя скептицизъм. Просто съм срещала лично и на живо достатъчно народ с претенции за какво ли не познание и какви ли не резултати. Всъщност - въздух под налягане и избиване на комплекси.

Разбира се, допускам възможността ти да си някакво невероятно изключение.  
Не държа да ме разглеждат като някакво невероятно изключение, мисля че има по-подготвени астролози от мен, както и рейки лечители с повече практика от мен (аз даже нямам трето мастерско ниво   Blush ), така че ако някой си е помислил, че се правя на гуру, не е така. За някои неща и аз съм чел  от книжки, но има неща, които лично съм опитал/проверил ( както и мои познати или непознати от интернет )
Уважението към опонента в дискусия, било то и през интернет, мисля че е важно.
И предпочитам тази тема да не последва съдбата на някои други...мирогледни теми.  smile3520 pironi clean

# 433
За някои неща и аз съм чел  от книжки, но има неща, които лично съм опитал/проверил ( както и мои познати или непознати от интернет )

Само да уточня - с това намекваш ли, че аз или някой друг в тази тема само е "чел от книжки", изразявайки пренебрежение към чуждите начини за опознаване на света?

Или ми се е сторило?

# 434
За някои неща и аз съм чел  от книжки, но има неща, които лично съм опитал/проверил ( както и мои познати или непознати от интернет )

Само да уточня - с това намекваш ли, че аз или някой друг в тази тема само е "чел от книжки", изразявайки пренебрежение към чуждите начини за опознаване на света?

Или ми се е сторило?
Сторило ти се е. Не познавам всички участници в дискусията и не знам.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 15:11 от Vox populi

Общи условия

Активация на акаунт