Денем дяволче, нощем ангелче, що е то? Ама разбира се – ФЕВРУАРЧЕ! (36)

• 33 328
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Цитат
Не съм наясно как става номера при вече регистрирано жилище, но специално за теб мога да разпитам, ако искаш.

Хехе, Пете, аз пък знам и ще те допълня  Grinning

Значи, за да си смени статута едно жилище, се ходи и се пише нова данъчна декларация, която да отрази промяната на обстоятелствата.  Peace
Обаче, искам да внеса известна корекция в написаното от Съни. Данъкът на апартамента се състои от две съставни: данък сгради и данък смет. И двете се плащат на квадратура, второто е адски нелепо, ама нейсе. Отстъпката, която се дава е само за данък сгради - което сами разбирате, е по-малката съставна от сумата.  Crazy Принципно е около 2,5 промила от данъчната оценка на имота, а данъчните оценки Peace на имотите ги поизравниха с пазарните цени. (това за промилите е в сила само за Столична община, в други градове е възможно промилите да са различна цифра).
Данък смет си е данък смет. Той, независимо дали жилището е основно или не, се плаща целия. Има вариант, обаче, ако не живеете на даден адрес, което можете да докажете и с документи, до 6 месеца май беше по закон, да искате  да  ви намалят ставката. Не помня дали изцяло го махаха или просто намаляваха.  Peace

С две думи - Мяу, ако имаш съмнения, че нещо не ви приспадат отстъпката, идете в данъчното по местоживеене и проверете - имат кАмпютърна система и става веднага.  Peace

Искам да направя уговорката, че не съм юрист и ако има такъв, моля да ме извини за недотам точната терминология на места.  Crazy

# 661
  • София
ДД!  Grinning
Слънч, мерси за координатите на майка ти, свързах се вече с нея и утре сутрин по план-график съм там, благодаря ти!   bouquet

Да допълня и аз относно данъка за основно жилище, че при нас предстои именно такава промяна, за която пита Мяу.  Peace
Значи отстъпката е 50% само в/у данъка, такса смет си остава на 100%, както е писала и Слънчи. Ако искате да промените "основното" си жилище, или досега не сте имали такова, то трябва да отговаря на адреса в личните ви карти, и да подадете Декларация по чл.14 от ЗМДТ - за промяна в обстоятелствата. В нашето данъчно ми казаха, че такава декларация се подава в началото на годината, т.е. месец януари е добре да се подаде, за да може за новата година вече да се изчисли данъка с отстъпка. Цялата галимация отнема 5 минути на гишето.

Sunny76, 2 месеца е срока за деклариране на имот в данъчното.  Peace Бързо да се справите със сопола!  Hug

Като ви чета, май само моите синове нямат проблем с даването на лекарства и носните манипулации.  Laughing Дори наскоро се наложи да дам на Макси няколко капки Проспан в една лъжичка, щото посиня от рев като видя, че давам на големия, а на него не.  Joy

Отивам до Лидл, до куфнята, после съм на род. среща на големия. Мъжа ми готви, маже... не ми се влиза в кухнята, а и нещо съмнително мирише на изгорели чушки, а той прави картофена салата и риба.  Shocked Joy

# 662
Дори наскоро се наложи да дам на Макси няколко капки Проспан в една лъжичка, щото посиня от рев като видя, че давам на големия, а на него не.

нещо съмнително мирише на изгорели чушки, а той прави картофена салата и риба

Никооооооооооо, уникум си ти, уникум и нищо друго! rotfImbo rotfImao rotfImbo

# 663
Слънчи, Ника, благодаря за допълнението и уточнението   bouquet Намалението знам че е само за данък сгради, ама то другото мислех, че се води такса, а не данък смет и затова не уточних. Иначе наистина парите за бАклука са си по-голямата сума. Ама и данък сгради вече не е малко, дори в нашето Люлинско село. От това упражнение спестяваме май 40-тина лв., които са си едни обувки на дребното примерно.
Сопола може да се окаже и от зъби, че и едни лиги точи и пръстите му все в устата.

# 664
Ника  Joy
Мяу дано се оправят бързо твоите кукли-както и вси1ки останали болни дечица,а те гледам са доста Sad
Иначе относно яслата-мноого ми се щеше да пусна Алина,но като гледам няма да ни огрее не само тази година ами и по-принцип,освен ако не спечеля от тотото за да си платя някаде да я вземат,защото баща и на дребната е безработен и съответно сме с много НЕдостатъчен брой точки...
Иначе за състоянието на Али,малко спа през ноща за разлика от предната,но още си е сополивав с течащи очи и има доста смачкан вид...

# 665
  • offshore & overseas
Ради, благодаря, ще се оправят, къде ще ходят. Педката е „хванала” уж ангина на фаза минус 1 и ся ще я лекуваме с хомеопатия (за пръв път наЩа педка да назначи хомео-лечение, малко съм изумена Shocked).

Като ви чета, май само моите синове нямат проблем с даването на лекарства и носните манипулации...
Ако е до синове, определено твоите са уникум!  Mr. Green

Иначе и моите щерки умират за Проспан, Панадол, промивки на носовете, и разбира се, хомеопатични бонбонки в секъв размер и форма (само на изопринозина се опъва Халята, ама туй първите няколико пъти).

Напоследък у нас е най актуално сироФчето ягодка (гнъсния Панадол). Малкия дзвер и той не мирясва, докле не му изцръкам поне 2 мл. в зиналата паст. Даже вече взех да се чудя дали не предизвикват зависимост тия препарати (за зарибяване на народонаселението от страна на ГСК).

За имотите, благодаря, друг път ще ви чета подробно, ноо преди туй да запитам, какво ако имаме 1 едничък апартмънт, пак ли можем да го посочим за „основен”, м?

Никич, кво стаа с чушките, пЪрдон, картофената салата и рибата? Само мъж ти го моЕ тва, пък само ти можеш  да го възпееш така в една обикновена отчетническа тема. hahaha

Упс, не е хубава тая безжична клавиатура, бее, ако искам да развивам скорост, ми требе нещо по-точно стрелящо. #2gunfire

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 13:59 от Мяуче

# 666
  • София
Мяу, ако имате само един апартамент, то той вероятно ви е зачислен като основно жилище. То именно и това е идеята - ако имате, примерно 3, очеизвадно не живеете в трите, а в единия от тях. И плащате за основния - с намаление, а за другите - без намаление.  Peace

Ника, дано да свършите и работа.  Peace А твоя мъж... а и начина, по който го възпявяш ме кефи максимално!  Hug

Ради, то и аз така се майтапех с госпожата на Софи - за да приемат Калина, ще сезирам АЗД, че миОто ни бие и  да се произнесат, че Калина е дете в риск.  Crazy С тия детски градини и ясли, точно до там ни докараха... да искаме да имаме баба в ДГ или да се изкараме в риск  Crazy
А госпожата ми каза, че директорката връщала без предписание самообявили се за дете в риск...  ooooh! , така де, аз на шега, ама не съм се сетила първа  Laughing

Има светлина в тунела, пишем домашно за Алианса, но си е загубила учебната тетрадка по математика  #Cussing out и утре ще ходя до фирмената книжарница на Булвест 2000 да я закупувам наново... минават ми еретични мисли дали да не взема 2, че като я знам какъв е заплес  Laughing И не стига, че си е загубила тетрадката, ами казала на г-жата - "Ами мама не ми я е сложила в чантата  ooooh! "
А като се сетя какво безгрижие беше в ДГ  Mr. Green

# 667
Звездичке, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на Рая! Да е много здрава, щастлива, ученолюбива и красива (като майка си  Heart Eyes ), да има късмет и да жъне успехи във всичко, с което се захване!!! Мъжът ми също имаше РД вчера, хубава дата, везни - както ги гледаш, че са спокойни и уравновесени, в един момент започва да не ги свърта. Това го пиша във връзка с първолачката-бунтарка, с която ти се налага да влизаш в дебати всеки ден  Wink

Балеринке, ужасно, ужасно, ужасно неприятно. Дано днес да ти е минало малко!

Ника, Никаааа  Joy

Танче, розовият ти пост е прекрасен, а ти си един от най-позитивните и усмихнати хора, които познавам.

Ние вчера нямахме ток цял ден (от 9 до 18ч)  профилактика праЯт, направооооо.... ми развалиха деня. А бях си наумила да готвя разни неща за мъжа ми, нали повод има, да го изненадвам, ама ме съботираха... И утре пак така цял ден, значиии не знам.  То не е живот без ток, интернет, асансьор (с количка и малко дете).

Марти е с хрема, имам подозрение, че е от студената стая в Априлци. Хем спа при нас на леглото, облечен в 3 ката дрехи и завит, но въздухът си беше леден. Само му фъскам в носа и давам Осцолококц., фрешове, мед. Похвалиха ми клеевата тинктура. Някой дава ли, как? А сребърната вода как се дава? Личната днес цял ден не си вдига тел.

# 668
Ох, Слънчи като прочетох за тетрадката на Софи се сетих как моя пубер в първи клас си изгуби блузата. Отгоре на всичко почти ме убеди, че съм го изпратила по тениска при температури сутрин около 10 градуса. Най-странното и шокиращо в случая бе че си я намери във втори клас къде е била една година и аз не знам.
Никоо, страшен ред си въвела, ако се почустваш свободна те каня на гости.
Ради, силна прегръдка от мен. Аз сама отгледах големия и те разбирам напълно.
Балеринка дано днес да си по-добре, много мъчно ми стана докато те четях.

# 669
  • offshore & overseas
Twisted Evil

Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 22:43 от Мяуче

# 670
  • София
Мяу, дано си остане на тая фаза ангината и да се оправяте!  Hug
Иначе да, посочвате си единственото жилище за основно и ви приспадат от данъка. Най-добре ако имаш време, провери по ЕГН-тата на гише как сте си го декларирали, че при нас се оказа мътно и кърваво и догодина ще го оправяме, че както казва и Съни - каквото и да се спести все е нещо.  Peace

Амика, да е жив и здрав мъжа ти!   bouquet Клеевата тинктура - 5 капки се разтварят в 10 мл. физиологичен разтвор, капе се 4-5 пъти на ден по няколко капки.  Peace
За сребърната вода вече не помня, но така или иначе аз вече хреми не лекувам - слагам виброцил преди лягане да спят що-годе спокойно и през останалото време бърша носове, туй то.  Laughing

Да докладвам от изтерзаната ни кухня - последно се оказа, че върху котлоните гори захар.  Crazy Shocked А що мирише на чушки, така и не се изясни.  Е те това само моя мъж го може, верно.  Mr. Green Обвини ме, че тенджерата не била добре измита отдолу и от там е дошла захарта. Да бе да, да го каже на миялната това.  hahaha В резултат на дългото и трудно готвене, налице имаме картофена салата, рибата отлежава сурова и непочистена в една чиния, а мъжо се е гътнал да спи с Макси. Нема да пипна.  Twisted Evil
Днес ми е воден ден и ш ядат квото намерят.  Twisted Evil

Оф, тва училището верно е много страшно бе!  Mr. Green Ей сега ще дойде и нашето, мамо мила.  Mr. Green

# 671
 Ехххх, благодаря ви много, момичета, за разбирането и за милите, успокоителни и окуражителни думи! Свършиха ми прекрасна работа. Знаех си, че мога да разчитам на вас   bouquet  bouquet  bouquet. Дано само не ви се струвам прекалено емоционална. Всъщност, такава съм си - прекалено емоционална.

Утрото е по- мъдро от вечерта, казал някой, и е бил прав. Сутринта станах подпухнала, неспала цяла нощ, сълзите сами течаха. Но, отидох до 9 РПУ- ми то не боляло, бе Simple Smile. Дадоха ми декларация, попълних я, оттам ме опътиха от гише на гише кое след кое следва. След 15-ина минути излязох от РПУ-то усмихната и с бележка за получаване на новия документ след 20 дни. Grinning Ма то организация страшна- аз си представях как някакви полицаи ме разпитват, забождайки ми клечки под ноктите, как и какво е станало. Очаквах и голямо висене. Само дето на снимката на новата лична карта ще изглеждам все едно ме е блъснал влак, но к`во ми пука, няма с тази снимка да кандидатствам в конкурси за красота  Flutter Crazy.

Даже и на интервю отидох (е там вече се бях понагласила). Май ще ме вземат Peace. Утре ще разбера със сигурност.

Коте, искрено се надявам да е така, но не вярвам особено. Мисля, че си има щастливци и страдалци, или пък е въпрос на гледна точка- дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна Thinking. Факт е, че живота ми е пълен с простотии и тази беше поредната.

Аааа, и за съветите за банките благодаря- свърших всичко по телефона  bouquet.

И за съветите за данъка- не го знаех това. Но на този етап не може да се получи, защото Ели е приета в ясла по моята регистрация (стария ми адрес при нашите) и докато не я преместим ще си се водя в Надежда.

Малвинке, аз съм си такава натура по принцип. Все угрижена, дори да няма за какво. Иначе вътрешно съм си весел човек, обичам забавленията, но на физиономията ми рядко можеш да прочетеш щастие. Не знам защо така, аз го отдавам на нелекото ми детство. А ти бързо да ми кажеш кой е дядо ти и ЕГН-то му Laughing Wink, дето викат на село- от кои е. Може да ми пишеш на ЛС, че да не занимаваме темата с нашето родословие.

Искам още да пиша, ама трябва и да се вечеря в нашата къща.

Благодаря ви отново на всички! Обичам ви!  bouquet  bouquet  bouquet

# 672
  • София
Цитат
И за съветите за данъка- не го знаех това. Но на този етап не може да се получи, защото Ели е приета в ясла по моята регистрация (стария ми адрес при нашите) и докато не я преместим ще си се водя в Надежда.

Балеринке, щом я запишеш и тръгне, можеш да си сменяш както искаш адресната регистрация  Peace
Много се радвам, че си свършила всичко, браво, ти си герой   bouquet
Стискам палци на интервюто да ти предложат желана от теб позиция със съответното заплащане, разбира се, като за видна форумска мама  Hug

# 673
  • София
Балеринке, много се радвам, че звучиш по-ведро!  Hug За ЛК - след като веднъж е записано детето, можеш да променяш обстоятелствата както намериш за добре - от тук нататък никой не те търси за нищо /документално/. Аз например напускам в деня на тръгването на Макси, ама това вече не вълнува никой в градината.  Peace

Родителската среща мина и замина. Хубавото е, че няма да ни събират никакви пари, освен по левче месечно за вода.  Mr. Green Играчки за чуждата градина няма да купуваме, разни моливи и т.н. си имат децата от миналата година и изненада - учебника им бил безплатен!  Crazy Нали са 5-годишни, задължителна предучилищна, леле пораснаха си децата.  Crazy

# 674
които познавам.
 Похвалиха ми клеевата тинктура. Някой дава ли, как? А сребърната вода как се дава? Личната днес цял ден не си вдига тел.

Да се оправя бързо Марти. Аз съм капала клеева тинктура разредена с физиологичен разтвор за хрема и има доста добър ефект и при Борис и при нас. И сребърна вода съм капала, но от нея не забелязах ефект.

Балеринке, днес наистина звучиш значително по-ведро. Нека след случката да имаш едно ново щастливо начало - в нов дом само с любимите хора, с нова хубава работа и много положителни емоции.

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 21:17 от Sunny76

Общи условия

Активация на акаунт