Хехе, Пете, аз пък знам и ще те допълня

Значи, за да си смени статута едно жилище, се ходи и се пише нова данъчна декларация, която да отрази промяната на обстоятелствата.
Обаче, искам да внеса известна корекция в написаното от Съни. Данъкът на апартамента се състои от две съставни: данък сгради и данък смет. И двете се плащат на квадратура, второто е адски нелепо, ама нейсе. Отстъпката, която се дава е само за данък сгради - което сами разбирате, е по-малката съставна от сумата.
Принципно е около 2,5 промила от данъчната оценка на имота, а данъчните оценки
на имотите ги поизравниха с пазарните цени. (това за промилите е в сила само за Столична община, в други градове е възможно промилите да са различна цифра).Данък смет си е данък смет. Той, независимо дали жилището е основно или не, се плаща целия. Има вариант, обаче, ако не живеете на даден адрес, което можете да докажете и с документи, до 6 месеца май беше по закон, да искате да ви намалят ставката. Не помня дали изцяло го махаха или просто намаляваха.

С две думи - Мяу, ако имаш съмнения, че нещо не ви приспадат отстъпката, идете в данъчното по местоживеене и проверете - имат кАмпютърна система и става веднага.

Искам да направя уговорката, че не съм юрист и ако има такъв, моля да ме извини за недотам точната терминология на места.

, така де, аз на шега, ама не съм се сетила първа
и утре ще ходя до фирмената книжарница на Булвест 2000 да я закупувам наново... минават ми еретични мисли дали да не взема 2, че като я знам какъв е заплес
), да има късмет и да жъне успехи във всичко, с което се захване!!!
. Дадоха ми декларация, попълних я, оттам ме опътиха от гише на гише кое след кое следва. След 15-ина минути излязох от РПУ-то усмихната и с бележка за получаване на новия документ след 20 дни.
. Факт е, че живота ми е пълен с простотии и тази беше поредната.