Професия "учител"

• 494 836
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 150
  • Costa Rica
Делфина,потресена съм. Този твоят направо е не гад,ами и аз не знам какво. Нямате ли синдикати във вашето у-ще? Егати изрода.

Има синдикати, има Mr. Green Жената на най-близкия приятел на шефа ръководи единия, другият е под егидата на един младок, назначен с протекцията на самия  дядо владика Mr. Green

Когато споделих идеята си да му спретна някоя прощална гадост с познат прокурор, реакцията беше "Не се захващай с Ц., защото е голяма к**ва".  Кратко, ясно и по същество. #Silly

Вижте сега, не си описвам житието с цел да шокирам, а за да покажа на младите колежки с розови очила, че има 193124295 начина да изманипулираш правилата и законите. На хартия всичко изглежда розово и захарно, после попадаш на гад като моя бивш началник и се радваш, че си оцелял. Не си струва, наистина.

Учителската професия е една от малкото, в която човек може да си потърси правата, може да осъди работодателя си и да спечели делото. Много жалко, че хората не си знаят правата и  не се възползват от това.
Разбира се. После получава правото да се радва на дълги години безработица.

Как една самотна майка с не много търсена специалност или една наближаваща пенсия дама от малък провинциален град да тръгнат да си търсят правата, викаш?

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 00:25 от Делфина фон Ю.

# 151
  • Пловдив
Делфина,потресена съм. Този твоят направо е не гад,ами и аз не знам какво. Нямате ли синдикати във вашето у-ще? Егати изрода.

Има синдикати, има Mr. Green Жената на най-близкия приятел на шефа ръководи единия, другият е под егидата на един младок, назначен с протекцията на самия  дядо владика Mr. Green

Когато споделих идеята си да му спретна някоя прощална гадост с познат прокурор, реакцията беше "Не се захващай с Ц., защото е голяма к**ва".  Кратко, ясно и по същество. #Silly

Вижте сега, не си описвам житието с цел да шокирам, а за да покажа на младите колежки с розови очила, че има 193124295 начина да изманипулираш правилата и законите. На хартия всичко изглежда розово и захарно, после попадаш на гад като моя бивш началник и се радваш, че си оцелял. Не си струва, наистина.

Учителската професия е една от малкото, в която човек може да си потърси правата, може да осъди работодателя си и да спечели делото. Много жалко, че хората не си знаят правата и  не се възползват от това.
Разбира се. После получава правото да се радва на дълги години безработица.

Как една самотна майка с не много търсена специалност или една наближаваща пенсия дама от малък провинциален град да тръгнат да си търсят правата, викаш?

Синдикалното ръководство се избира. От вас(нас) зависи кого ще сложим за шеф там, не се спускат отгоре.
И самотната майка, и дамата преди пенсия търсят отново синдиката. Не знам за кои градове става въпрос, но има не само синдикат в училище, има и на регионално ниво, а дори и на национално. Пристрастна съм по този въпрос, защото съм секректар на регионалния синдикат, а мъжът ми е шеф на националния към Подкрепа. И обикновено с каквото сме се захванали сме го довършили. Включително и изгонени директори от работа.

# 152
Синдикалното ръководство се избира. От вас(нас) зависи кого ще сложим за шеф там, не се спускат отгоре.
...
Включително и изгонени директори от работа.
К'о речи?! Mr. Green
Вещи, с цялото ми уважение, не мога да се съглася с теб. Убедена съм, че има и изключения в положителния смисъл, разбира се, но ...Уф, на теб ли да обяснявам, като си повече от наясно. Ако опиша ситуацията на моето работно място, рискувам бързо да изляза на светло и ако не остана без работа, да позволя да ме цакат отзад, докато е ръководство настоящото ръководство /тавтологията е нарочна/.
Впрочем, повечето колеги ближат з....ци и твърдят, че е сладолед. В малкия град /има-няма 100-ина хиляди/не е лесно да намериш работа, ако не спазваш правилата на играта.
Извинявам се на всички за цинизма. И аз бях млада и наивна.

# 153
Моят директор винаги назначава до 31.08 - ако освободи някого преди това, не трябва ли да се изплати остатъка от отпуската?

Прецакал се е  newsm62. При нас се назначават на срочен 6 месеца и след това до 31.05 за началните и до 15.06 за прогимназията. Отпуска се изплаща пропорционално на изработеното време, но и за това вече има тънкост - хората, които ще си ходят, ги пускат в отпуска в учебно време, сливат се класове / занимални, за да не се харчат пари за обезщетения.

Не смятам, че се е прецакал и то по една причина - просто е Човек, с голямо Ч.

Е, съвсем ли нямаш чувство за хумор?

Директорът е зъл, защото иска да си спазвате работното време и то в извънучебно време? По-добре не го споделяй, защото ей от такива изказвания тръгват нагласите в обществото, че учителите нищо не вършат, а "висят". Ами при такива изказвания...прави са си хората да мислят така за нашето съсловие.

Не, не са прави. Какво значи извънучебно време? Ако е след приключване на часовете, следва подготовка на уроци и материали за следващия ден. Ако е по време на ваканция, готвиш разпределения и всичко необходимо за следващата учебна година. И в двата случая не съм виждала училище, в което да има условия за това. Един компютър за общо ползване - в най-добрия случай. Наистина висиш, а после вкъщи си доработваш. Директорите трябва да са по- гъвкави, да улесняват работата, а не да я спъват, показвайки колко велики / и жалки / могат да бъдат.

# 154
  • Стара Загора
 smile3506 smile3506 smile3506 smile3506

Лелееее.. направо ми размазахте всичките представи за учителската професия и взаимоотношения в училище..  А спалнята за гости ме остави без думи просто!

# 155
  • в моя гьол
Ана, точно за ваканциите става въпрос, когато училището трябва да е отворено целодневно, защото пристигат учебници, писма, ЗУД, записване на нови ученици, издаване на служебни бележки, изпращане на справки към РИО и т.н. А за условията...не зная в какви училища работите, но в летния период компютърният кабинет в училището не е ли на ваше разположение? Говоря от гледна точка на това, че работя в селско училище и проблем с достъпа ни до компютри и интернет нямаме. В училище има компютър, в канцеларията два, в дирекцията също. Всички те са достъпни за колегите в летния период. Ако толкова калабалък се съберем на дежурство, че не стигат, в КК има поне още 10. Ама дежурим по 2-3 души и чак да се блъскаме за компютри... newsm78.
Не, не е това причината. Причината е в мисленето, че на учителя и в извънучебно време /ваканции/трябва да се осигури 4 часов работен ден. Е, извинявайте, ама няма директор, дето да си развърже гащите и да отнася глоби за това, че служителите му не си спазват работното време.

# 156
  • Пловдив
Нали, един директор на място винаги може да осигури присъствие на дежурни учители през летния сезон в училище

# 157
При нас дежурствата са по 4 часа. Първа смяна от 9 до 13 часа и втора смяна от 13 до 17 часа. така винаги има учители в училището. Всеки сам си решава кога да работи - сутрин или след обяд.

# 158
  • Пловдив
Работното време през учебната година се определя от норматива. Така че може да имаме 2 часа в училище, за сметка на другите дни и самоподготовката. Но през неучебното време работното време е 8 часа. С задължителната обедна почивка - 8 часа и половина. Тук вече времетраенето зависи от директора, колкото и да не ни се ще. Има два варианта - единият - в КТД на училищно ниво се договаряте и слагате точка, че по време на дежурства работното време е 4, 5, 6 или колкото там решите часа - директорът по този начин си връзва гащите и го подписва - ако е благосклонен разбира се - тази точка винаги минава след това през Инспекцията. За съжаление тази точка не може да мине нито на национално, нито на регионално ниво, мъжът ми вече щеше да ме набие като му я казвах, заедно с 25 май преди подписването на новото КТД преди месец, но на училищно ниво става).
Или негласно директорът ви разрешава да си тръгвате след 4, 5, 6 или колкото реши часа Simple Smile

# 159
Нали, един директор на място винаги може да осигури присъствие на дежурни учители през летния сезон в училище
Нали,не си убедителна. И принас си извоювахме да дежурят колегете на смени по4 часа. Аз съм от 8.30-16.зо. И нашият се опита да ги накара да висят по 4 часа,но с помощта на синдикатите се пребориха. Не виждам смисъл да се виси по 8 часа освен ,за да ги тормози и да се заяжда.
Делфина, вие сте уникален случай. Дано не плъзне такава зараза сред директорите. Praynig

# 160
  • Пловдив
Няма закон, на който да се опрете да го убедите. Просто човекът е бил благосклонен Simple Smile

# 161
Ана, точно за ваканциите става въпрос, когато училището трябва да е отворено целодневно, защото пристигат учебници, писма, ЗУД, записване на нови ученици, издаване на служебни бележки, изпращане на справки към РИО и т.н. А за условията...не зная в какви училища работите, но в летния период компютърният кабинет в училището не е ли на ваше разположение? Говоря от гледна точка на това, че работя в селско училище и проблем с достъпа ни до компютри и интернет нямаме. В училище има компютър, в канцеларията два, в дирекцията също. Всички те са достъпни за колегите в летния период.

Често завиждам на селските училища. При това - съвсем благородно. В моето градско училище достъп имаме до 1 компютър. Другите - в дирекцията, пом дирекцията, канцеларията, са за работещите там. В компютърния кабинет може да влезем само ако колегата по ИТ е на работа.
Колкото до това, че "пристигат учебници, писма, ЗУД, записване на нови ученици, издаване на служебни бележки, изпращане на справки към РИО и т.н. ", това не са задължения на дежурните учители. Има библиотекар за учебниците, записването става в канцеларията, писмата - при директора, сл. бележки - също в канцеларията.
Аз ужасно много си обичам работата. Това съм искала, това съм учила, при това не малко години, тъй като съм с две специалности, които навремето не вървяха в комплект. Но бумащината и бюрокрацията, директорските /разбирай и министерските и т.н. / безумия ме  smile3511.
Работното време на учителите трябва да е по-гъвкаво. Ок, на някои им доставя удоволствие да стоим по 8,5 часа. А времето за род. срещи, за индивидуални срещи с родители, за семинари, обучения, екскурзии / 24 часа от толкова възможни /, за безбройните състезания в почивните дни, за безкрайните празници, тържества, квесторства, и лекторски, които не се заплащат, за всичко това някой замисля ли се? В коя нормална държава хората работят без пари?

# 162
И аз не виждам смисъл от такова седене в училище. Да, когато има работа да седим и по 12 часа, но като няма особено. При нас сега през лятото се издават служебни бележки за детските, отпусни на ученици, които искат да се местят и се записват нови желаещи да учат при нас. Ами, затова не виждам защо да седим двама при положение, че можем да си разделим времето. Отговаряме и за телефона. Справките не ги правим ние, а главната учителка,, която си работи от вкъщи. Ние само й се обаждаме и й казваме какво трябва да направи. Тя идва и в училище, когато се наложи. Мисля, че през август ще докарат и новата училищна документация, която дежурните ще приемат. Учебниците ги карат в началото на юли и си ги приема отговорника. Ако има нещо допълнително дежурните учители звъним и на Директора и той ни казва какво да правим. Аз съм в малко училище, което е основно.

# 163
miroslinka,надявам се ,че ти се е поизбистрила представата за атмосферата в българското училище. Искахме да ти представим плюсовете и минусите на тази професия,като според мен(лично мнение)плюсовете са пренебрежително малко. Пускай край ушите си глупости за призвание,величие на просветното дело,благородна професия и др. Те няма да нахранят семейството ти. Пожелавам ти да вземеш най-добро решение и скоро да се похвалиш с добра работа,която да те удовлетворява. Hug

# 164
Спалня за гости ли  Shocked, ще се върна да прочета за нея.
Да не са въвели вече 8- часовия работен ден, отдавна се говореше, голяма глупост, честно

Общи условия

Активация на акаунт