Професия "учител"

• 493 874
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 175
Честит празник! Много съм горда с майка си, детска учителка е, а днес има и рожден ден.
Да сте живи и здрави, да възпитавате бъдещото поколение!
 Hug

# 2 176
  • в огледалото на живота
Светъл празник на всички ,които упражняват тази благородна професия!
Поклон!   bouquet

# 2 177
Честит празник, колеги!

От 15 години съм квестор по различни места, за първи път е такъв купон  Laughing

Mr. Green По този повод - един колега, с когото бяхме в едно и също училище, когато давал първоначалните инструкции, им казва: "Имената се пишат четливо, с печатни букви". Малко след като го казва това едно момче вдига ръка с думите: "Г-не, аз обърках". При което моят колега си помисля на ум: "Боже, те не са почнали още, какво може да е объркал, освен името си". Joy При което отива до него и вижда, че момчето се казва Иван и си е написал името вместо с И, с латинско N. Mr. Green След това поглежда в списъците с ЕГН-тата и установява, че въпросният е набор 87. И вече му казва: "Ти какво правиш тука, ти знаеш ли, че си ми набор горе-долу?" А отговорът бил: "Ами, господине, аз девет години се подготвям за матурата". Mr. Green

# 2 178
Честит празник!  Simple Smile

# 2 179
  • Пловдив
http://www.kmbalchik.org/razvitie_uchiteli.pdf
Това изобщо не е норматив, който може да бъде цитиран като основание.
А и освен това, написаното в този т,нар. "модул" противоречи на ПЗНП - чл. 124а, ал. 7 "казва" че за "старши" и "главен" се иска МИНИМУМ 10 г. учителски стаж.
В същия норматив - едно ПМС 254, което направи промените в ПЗНП в края на 2009 и въведе термина "кариерно развитие" не се казва между "младши" и само "учител" колко год. да е стажа...
Или, поне аз не намирам...
Затова ми е интересно каква е практиката.

# 2 180
  • Балчик
Хм, това е училището на сина ми. Учудвам се, че посочват като източник синдиката, а не нормативната база. newsm78
Може би е някаква грешка. За директор също пише, че се иска стаж 5 г, а те са 3.

# 2 181
Здравейте ,искам да попитам според вас кое е по-добро като специалност ПУПЧЕ,НУПЧЕ или ПНУП.Чудя се, тъй като според мен ПНУП дава повече възможности,но същевременно зная ,че изучаването на чужд език е доста актуално от ранна детска възраст напоследък и не зная може ли допълнително да се квалифицираш относно езика.Другото ,което се питам дали ако учиш една от двете педагогики + чужд език като самостоятелна специалност ти дава по-задълбочено обучение, отколкото ПНУП. Надявам се да ми отговорите и се извинявам ако досаждам в темата.

# 2 182
  • Пловдив
Правилно си се ориентирала за ПНУП. Определено е полезна, особено сега, когато има предучилищни групи и в училищата. Важно е обаче да имаш и език. В Пловдивския университет преди години имаше магистратура по английски език - 3 семестъра беше.

# 2 183
ЗДравейте,имам няколко въпроса.Вярно ли е,че начален учител вече не може да преподава модул ФВС?ИМа ли право някой да ми вземе часовете по аанглийски и информатика,ако имам сертификат и съм завършила"НАчална педагогика с английски език"?Въобще,има ли право някойд а взима от часовете ми,за да си допълва собствения норматив за сметка на мен?

# 2 184
  • Ямбол
Всеки учител има норматив, който се определя от директора.
Няма такива мои и твои часове. Имаш си норматив - работиш според него.
Аз като имам математика, информатика и ИТ, има и други колеги, които имат такива часове, те не са запазена марка за мен.

# 2 185
Е,да,но нали сме учили,за да преподаваме всичко!Защо ще ми взимат часовете?

# 2 186
Взимат ти часовете и ти не може да си направиш норматива ли?

# 2 187
Искате да кажете,че не можете да работите над норматива ли?Ами тогава защо е изучавано всичко това ?Защо съм се явявала на държавна практика по ФВС,а нямам право да преподавам?Особено това с ФВС-то не го разбирам ама грам.От 30 години няма такава специализация ли,как се нарича,не знам.Това означава,че ФВс ще преподават жени над 45-годишна възраст.НИкаква логика не виждам.Та аз съм им учителка,учила съм методиката,явявала съм се на държавна практика дори по този предмет,и накрая нямам право да преподавам!!!!!!!!!!!!!

# 2 188
Нормативът няма да ми падне,но не виждам защо ми се взимат останалите часове над норматива.И то от колеги,които взимат доста по-голяма заплата от мен!

# 2 189
  • Ямбол
Кои часове? Часовете, с които си започнала учебната година и после са ти ги взели ли?

Общи условия

Активация на акаунт