Професия "учител"

• 499 119
  • 4 520
  •   2
Отговори
# 255
Айви,не се държиш никак колегиално.

# 256

А сега по темата. Не виждам никой да е споменал един от най-прекрасните сценарии: прибираш се в къщи с надеждата да се размажеш с чаша и нещо гушкаво до себе си Wink и... телефонът звъни. Мама е решила, че 22ч. е най-подходящото време, за да обсъди с класната поредната изцепка на чадото си и колко несправедлив е светът към него. И се започва... ooooh! Ако мама е възпитана, се отърваш само със загубеното време, но ако е като Тумбето - не ти мърда главоболие, кръвно и тотално спадане на интереса към гушкавото нещо до теб. 8 часов работен ден, а? newsm78

И още - дипломирали ли сте абитуриенти? Е, нема такъв гърч  за без пари Sick
Обичам те  Hug!
На един от последните семинари ни обучаваха на стратегии за отклоняване на нежелани разговори от този тип. Един особено загрижен татю, разведен, с нова, млада дама до себе си, редовно ми звъни от чужбина вече две години, за да обсъждаме постиженията /или по-точно отсъствието им/ на отрочето му. А също и безотговорността на майката, останала сама да се грижи за детето си. Ако реша да не вдигам телефона, се досажда, докато най-после не кютясам и не отделя 1/2 ия час, който му е потребен, за да се почувства като отговорен родител.

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 16:01 от айви

# 257
  • Costa Rica
Най- много са ме натоварвали екскурзиите, това, че не можеш да бъдеш във всяка стая.
В училище не е имало инциденти и ексцесии, може би защото бяха по- големи деца.
Нашите бяха големи - и пак се пребиваха. Преживях как стъклото на шкафа зад мен се разбива и ме засипва с отломки. Събирали сме ножове, боксове.

Търсила съм загубени осмокласници из Мадрид и летището ooooh!

Отиваме на Албена на абитуриентска вечер. В късна доба колежка вижда, че едно смъртно пияно чааве виси от 4-тия етаж на хотела. Не знам, как не е умряла на място от ужас, аз бих. Звъни на майката  - реакцията е "Ами какво да го правя, той си е такъв - палавичък". Ако беше паднал,същата мама щеше да я разпъне на кръст, факт.

# 258
Айви,не се държиш никак колегиално.
Кое не е колегиално, Еви? Че развенчавам мита за натовареността на учителите през ваканциите?! Sunglasses
Или че не приемам отношението на Лиляна към Тумба Лумба, която се нуждае от помощ?
"Падналия не го бият." Мен поне така са ме учили. Където мога да помогна, опитвам се. И никога не съм сритвала безпомощно коте.

# 259
Трябваше да сложа Mr. Green след поста си. Беше шега,Айви. А що се отнася до Тумба Лумба явно случаят е доста тежък. Поведението и беше неадекватно. дано само да е временно.

# 260
  • Ямбол
айви, на това долу пропусна да ми отговориш:

Хайде като си много отворена, намери разпределения по информатика и ИТ за Макромедия Флаш и компютърна графика за 11 и 12 клас.

Кажи в коя книжка за учителя го има да си го препиша Praynig

....
Лилянче, къде си тръгнала, кака, на стар краставичар краставици да продаваш ?!
1. Темите в разпределението по учебен предмет са едни и същи за всички, т.е. щеш ли не щеш, няма как да си ги напишеш сама, понеже са заложени/фиксирани в учебното съдържание, което пък е задължително. Тука творчество няма  Mr. Green.

Аз говоря за ЗИП и СИП, там задължително и заложено няма. Учителят сам ги формулира първо темите, после всичко останало по точките. Ако ги препиша от ЗП, експертът от РИО ще ми ги върне, защото ЗИП надгражда, не дублира. А моят норматив е 50% ЗИП.
Ако по история, биология, география няма кой знае каква промяна през годините, то аз не мога да преподавам програми и методи от преди 5-10 години.
Отделно, че след като приключа с разпределението, всеки един урок си го правя сама, нямаме учебници, освен по ЗП 5-9 клас, благодарение на И.Иванов(да се свети името му Wink )
А Тумбата не искам да я коментирам, тя достатъчно сама се представи. Аз само казах, че не ми е интересна.

# 261
В почти всички книги за учителя има готови разпределения.

# 262
  • Пловдив
Има по ЗП, в коя книга има по ЗИП? Да не говорим какво разпределение има в "Hello" на Просвета по ЗП, че там аз си въртях нещата, за да ми се получат

# 263
айви, на това долу пропусна да ми отговориш:

Хайде като си много отворена, намери разпределения по информатика и ИТ за Макромедия Флаш и компютърна графика за 11 и 12 клас.

Кажи в коя книжка за учителя го има да си го препиша Praynig

....
Лилянче, къде си тръгнала, кака, на стар краставичар краставици да продаваш ?!
1. Темите в разпределението по учебен предмет са едни и същи за всички, т.е. щеш ли не щеш, няма как да си ги напишеш сама, понеже са заложени/фиксирани в учебното съдържание, което пък е задължително. Тука творчество няма  Mr. Green.

Аз говоря за ЗИП и СИП, там задължително и заложено няма. Учителят сам ги формулира първо темите, после всичко останало по точките. Ако ги препиша от ЗП, експертът от РИО ще ми ги върне, защото ЗИП надгражда, не дублира. А моят норматив е 50% ЗИП.
Ако по история, биология, география няма кой знае каква промяна през годините, то аз не мога да преподавам програми и методи от преди 5-10 години.
Отделно, че след като приключа с разпределението, всеки един урок си го правя сама, нямаме учебници, освен по ЗП 5-9 клас, благодарение на И.Иванов(да се свети името му Wink )
А Тумбата не искам да я коментирам, тя достатъчно сама се представи. Аз само казах, че не ми е интересна.

Няма как да отговоря, понеже не съм компетентна в тази дисциплина  Simple Smile. Не съм преподавала ИТ. Допускам, че си трябват рафтинг умения, имайки предвид скоростта на развитие на технологиите.
Но това не променя основната теза- за разпределението- максимум седмица.
Що се отнася до "правенето" на уроците- предвид практически неприложимите учебници по Човекът и обществото в началните класове, бяхме си разработили учебното съдържание така, че да може да бъде преподавано и по-важното- усвоявано от децата. Но това е толкова естествено в хода на работата, че дори не го отбелязваш като нещо много специално, просто...просто правиш каквото трябва, за да си в мир със собствените си изисквания и критерии. Последната фраза е хлъзгава и многопластова Wink.
Както виждаш, освен, че съм заядлива, не съм конфликтна и не държа непременно да наложа мнението си. Разбирам какво казваш, как го казваш, защо го казваш и знам, че 90 % от колегите ми биха казали/направили същото- това е правилно от гледна точка на лоялността към гилдията.
Но...преди да съм учител, съм Айви. 

# 264
Какво не им е наред на разпределенията? Просто питам.При нас колегите само променят титулната страница и толкова. Нали са правени от съставителите на учебниците?

# 265
  • Ямбол
Всичко им е наред - информация има много по ЗП, по ЗИП и СИП няма, няма книги за учителя, няма учебен план, няма учебник. Сега разбра ли?

# 266
  • Пловдив
Прилични са по някои предмети. И на някои издателства. Защо нямах проблеми с разпределението на Longman? Ми бяха си го направили много качествено хората. А Просвета? Пуснали ми в "Hello" кой урок за колко часа са и това е. Оттам нататък аз трябваше да си правя разбивката. В крайна сметка, като ще правят нещо, да го направят като разпределенията по БЕЛ. А и аз вече им хванах цаката и мога и сама да си ги правя, само с учебника. И променям на лаптопа само титулната страница

# 267
Лилянче, цялата тарапана около разпределения, ЗИП, СИП, проекти и пр.е около месец, хайде да не заблуждаваме хората. На всички ни нормативите ги съобщават в началото на септември, когато шефовете са готови с Образец 1 .
През последните години и за ЗИП, и за СИП, и за всички предмети разпределенията ги сваляме в готов вид от мрежата. Тука е мястото да благодаря на всички колеги, споделящи онлайн работата си и специално на пишещите в Бглог Образование.
Проектите, служебната документация, планове от всякакъв х-р ...те не са дейности, които изискват целогодишен напън.
Сакън, да не каже някой, че малко сме заети. Много колеги говорят като теб, а някои си и вярват.
Не се притеснявам, че ще излезе, че цял ден трием задници зад бюрата. На когото му харесва половиндневната работа в интелигентна среда и комфортни условия на труд- заповядайте, моля Mr. Green

Заповядай в нашето училище. Не само че ще си изработиш 8,5 часа, но няма да имаш сили да си завлечеш з...ка до вкъщи. И то през цялата учебна година, не само през ваканциите. Гарантирам ти участие в поне 4-5 комисии, в 2 от които със сигурност като председател. С малко повечко късмет ще те направят и протоколчик на ПС, които продължават ... само 2-3 часа. Ще работиш по проекти, докато започнеш да ги сънуваш, да си задаваш въпроси наглас, а после и да им отговаряш. В почивните дни ще ходиш с ученици на всички възможни градски прояви, без да имаш думата за това, което се нарича личен живот.
Телефонният терор няма да е само от страна на родителите, но и на всички по-висши от теб в училището. Ще заместваш всеки път, когато някой има неблагоразумието да си вземе болничен, без никой да те пита дали искаш или имаш възможност. Мога да продължа, но не ми е приятно.
За разпределенията. Всяка година си ги правя сама. Ползвам готови таблици и готови разпределения, но само за ориентир. За да ми е лесна работата през годината, искам всичко да си го огледам, да го направя подходящо за нивото на децата, с които ще работя. Искам сама да си планирам сам. работи, наблюденията и всякакви др. неща. Не може по едно разпределение да се работи на село с деца билингви и в големите градски училища. Но това го правя с желание, защото това ми е работата, а аз си я обичам. Така че, не прави обобщения. Хората са различни.

# 268
  • Балчик
Никога не съм дежурила лятото, кога си ползвате отпуска бе  Rolling Eyes
Дежуряха само администрацията, защото те доколкото знам са с по- малко дни отпуска.

През годината. Mr. Green Нашата директорка нареди така д се направипрограмата,ч е всеки да има по един свободен ден,съответно си го пуска като отпуска. А останалите 4 дни- д...е да ти е яко с по 7 часа. #Cussing out

# 269
  • Ямбол
... Хората са различни.

И училищата. Едно е да си в начално, друго е в гимназия, където има профили или професии.
И аз бих сменяла началните страници, ако ми се падне същата паралелка(като профил) и същия клас(като цифра), но рядко се случва, а докато съвпаднат, те променили програмите и плановете или са излезли нови програми и пакети и хайде отначало.

Общи условия

Активация на акаунт