Професия "учител"

• 499 552
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 3 765
  • София
Здравейте,
имам въпрос и се надявам, че може да ми помогнете с отовора.
Казусът в следният:

Въпросният учител излиза в болничен от началото на декември 2015 поради тежко заболяване. Болничният бива удължен от ЛКК и за месец януари, като вероятно ще се наложи да бъде продължаван още няколко месеца.
Директорът раздава парите за работно облекло този месец- януари. На учителят в болничен са отказани тези пари за дрехи с пояснението, че ще ги получи, когато се върне на работа.

Това редно ли е? Как е регламентирано законово? Имате ли някаква представа?

Благодаря предварително за вниманието.

# 3 766
  • Балчик
Да, редно е, парите за месеците, през които не е на работа се дават на заместника му. На въпросния учител ще се дадат за оставащите месеци, когато се върне на работа.

# 3 767
  • София
Да, редно е, парите за месеците, през които не е на работа се дават на заместника му. На въпросния учител ще се дадат за оставащите месеци, когато се върне на работа.

Благодаря ви много за бързие отговор bouquet

# 3 768
  • в огледалото на живота
Здравейте колеги.
Имам 4 останали дни от отпуск  от миналата година и трябва да ги изчистя този месец.
Въпросът ми е на база основно трудово възнаграждение ли се изчисляват?

# 3 769
  • Ямбол
Отпускът се изчислява на база брутно трудово възнаграждение от предходния месец на този, в който се ползва отпускът. Този месец нямаме ваканции, ще ти разрешат ли да ги вземеш? Или може би през февруари?

# 3 770
  • Пловдив
Доколкото аз разбрах, остатъкът трябва да се изчисти до юни. При нас не е проблем и през учебно време да е, стига да не са накуп, а всяка седмица по един ден се взима примерно. Аз имам три дни остатък, но вероятно ще ги пусна за зимната/междусрочна ваканция.

# 3 771
  • в огледалото на живота
Отпускът се изчислява на база брутно трудово възнаграждение от предходния месец на този, в който се ползва отпускът. Този месец нямаме ваканции, ще ти разрешат ли да ги вземеш? Или може би през февруари?
Благодаря ти.
Ами поне така ми казаха от канцеларията.
Знам,че е отпада вече за тази година предварителния график за изготвяне на отпуски,или греша?!

# 3 772
Януари ли дават парите за дрехи? И как ги дават- па куп или на части през годината?

# 3 773
  • Балчик
Някои дават през януари, други през февруари. Повечето са наведнъж, но има и такива дето дават на части. Информацията ми е балчишки училища.
При нас беше през януари, тази година казаха,че ще е февруари. Винаги сме получавали цялата сума.

# 3 774
Мерси! А каква всъщност е сумата, която се дава за дрехи? МРЗ ли е, залегнала е в КТ, във вътрешен правилник или какво?

# 3 775
  • Пловдив
При нас парите за дрехи го дават в края на януари или началото на февруари. Последните две години ни дадоха по 440 лева.

# 3 776
  • Ямбол
При нас ги дяват януари или февруари наведнъж. Сумата зависи от училището. Миналогодишните ни бяха 360лв., тази година казаха, че ще са 380 лева.

# 3 777
  • Пловдив
Според националния КТД представителното облекло е не по-малко от 350 лева. По училища директорите могат да преценят да дадат и повече.

http://www.podkrepa-obrazovanie.com/images/dokumenti/KTDN-2014.pdf чл. 49

# 3 778
Някой разбра ли в крайна сметка дали са приети новите учебни програми, които обсъждаха преди уволнението на бившия вече министър?

Силно се надявам да не са, че като ги разглеждах бяха повече от абсурдни - половината учебно съдържание от 6 клас е смъкнато в 5 клас, а старото съдържание от 5 клас си остава при същия хорариум часове - т.е. получава се, че материала за една година и половина се взима в същия обем и при същите часове в рамките на една година. Децата да не са някакви машини или роботи?  ooooh!

Даже по телевизията чух, че учителите протестирали, но не разбрах имало ли е ефект.

# 3 779
  • в моя гьол
Така се раждат легендите Simple Smile ЕЖК или по телевизора казаха...
Учебните програми за 1 и 5 клас са приети още през декември.
Последвайте линка и се запознайте.
http://mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=28

Общи условия

Активация на акаунт