Професия "учител"

• 500 209
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 765
  • Пловдив
В националният КТД допълнителният отпуск е 8 дни, но в община Пловдив сме договорили 9. Дните за две (4 дни) или три (5 дни) деца до 18 годишна възраст са допълнително.

Ето го , чл.18 и чл. 21.

http://sbu-plovdiv.hit.bg/doc/KTD_2011.pdf

Новия го подписахме миналата седмица, дните остават същите.

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 18:46 от ЗлаВещица

# 766
  • Балчик
А ние успяхме да накараме шефката да подпише, че дните, в които не се учи по независещи от нас причини, ще са служебен отпуск и няма да пускаме платен годишен, както беше досега за всяка дървена ваканция например. Макар че, това е добре за колеги ,които нямат много отпуска. Аз поне по дървените ваканции успявах да си оползотворя дните. Grinning

Иначе общо взето шефката не спазва договора, а ние не се  и оплакваме, че ни писна от проблеми. Не ни изплаща полагащите ни се лекторски за проверка на писмени работи за държавни изпити и изпити от самостоятелна форма на обучение (които са всяка сесия по 6-7 изпита).
Във връзка с това може ли някой да ми отговори има ли право да ме слага в 6 държавни комисии за проверка по три различни специалности? Няма ли лимит , да му се не види. тази юнска сесия се побърках просто- практика и теория на икономистите, две практики и теория на готвачите и практика и теория на администратор-документалистите. Вярно,там само един човек се явява, но изпитът беше по стенография, която аз никога не съм учила и нямам представа какво пише в работата ѝ. Със същият успех може да ме сложи и проверяващ на изпита по китайски език. Mr. Green На два от изпитите бях председател на комисията. И естествено всичко това за без пари. До обяд часове, след това- изпити. Да не говорим, че някои от членовете изобщо не присъстваха на изпита, защото бяха в часове, когато изпитът се провеждаше сутринта. Как оценява, не е ясно. За мен тези държавни изпити са пълна пародия.

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 19:21 от Джемма

# 767
Какви са тия социални придобивки, за които чувам за първи път??? Отпуска за деца? Имам две и никога не е ставало въпрос, че мога да ги ползвам. Лекторски за изпити на СФО??? За първи път чувам.
 Моля да ми обясните какви са законовите основания за това, за да знам как да си търся правата.

# 768
  • Пловдив
Членуваш ли в синдикат?

# 769
# 770
  • Пловдив
Ами ето това е КТД на национално ниво, което всеки директор е длъжен да спазва. В чл. 41 е казано за децата. Прочети го, може да има и други неща, които бихте могли да ползвате. Редно е председателят на синдиката в училище (или председателите, ако имате повече от един синдикат) да говори с директора ако не си изпълнява договореностите.

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … v_dogovor2012.pdf

Не знам в коя община сте, но е възможно да имате и подписано Общинско КТД, в което да има по-добри уговорки.

# 771
  • Балчик
Е, как за първи път чуваш за отпуска- тя си е по Кодекса на труда, не може да не ти я дават. Не те ли карат отделно да пишеш молба за двата дена? Странно.
лекторски за проверка на изпити  са заложени в КТД на браншово ниво, съответно и на училищно трябва да са.

# 772
  • Пловдив
За проведени изпити по СФО и при нас се заплаща

# 773
  • Пловдив
Джема, отпуск за деца се дава само ако е договорено в КТД, цитирам КТ:

Платен отпуск за две и повече живи деца
Чл. 168. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.
(2) Работничката или служителката има право да ползува отпуска по предходната алинея включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършват 18-годишна възраст.

http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121

# 774
  • Балчик
Възможно е, не споря, аз от 5 години не получавам вече такъв отпуск. Но помня, че на молбата ме караха да цитирам член от КТ. Peace

# 775
  • Пловдив
И аз за последен път го ползвам, средният ми навършва 18 сега октомври Sad

# 776
aisedora, какво преподаваш, ако не е тайна?
Дидева,като ти гледам логото май си от моя бранш.Математика и информатика.Сега ми кажи ти за каква ме взе?

# 777
Благодаря ви!

# 778
Здравейте,доколкото разбирам медицинско свидетелство и такова за съдимост се иска дори за да ти погледнат документите.Знаете ли какво точно медицинско е необходимо.Личният ми лекар не е сигурен трябва ли да включва и психолог/психиатър.Според познати това е само да се посочи,че не те водят на лечение.
Знае ли някой как стоят точно нещата?

# 779
.Според познати това е само да се посочи,че не те водят на лечение.

В някои училища искат и такова. А в други искат само медицинско от личния лекар.
Виж за конкретното място какви са изискванията.

Общи условия

Активация на акаунт