Професия "учител"

• 500 209
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 795
Нарочно така говоря,защото езика е нещо живо и децата го променят както си искат и измислят нови думачки също като един голям писател Никос Казандзакис е правил,това не моье да се преведе.

Айседора, ти си под 30 годишна, работиш на срочен трудов договор или с непълен норматив, завършила си преди година- две, вероятно педагогическа специалност в Пловдивския или ВТУ, в момента се адаптираш към професията и като че ли не я харесваш достатъчно, но на този етап не ти се предлага по-добър избор.
Уцелих ли? Така или иначе, вече оспамих темата, извинявайте, колеги  Sunglasses.
Общо взето, това е средностатистическия професионален профил на новопостъпващите учители. Ако пък реша да съм още по-брутална, ще ти кажа няколко думи и за евентуалното ти кариерно развитие. Но засега ще ги спестя.  След определена цифра години в системата ставаш някак между другото небрежно циничен, иначе...иначе викаш "Шшшшт", когато пържиш картофки. И се вземаш твърде насериозно.
А щом харесваш Казандзакис, по добре да му метнем по едно узо и да се прегърнем за сиртаки. Peace

# 796
  • Пловдив
Децата може и да си измислят каквото искат, но в учебниците е вкаран книжовният език и това е, което трябва да им се говори в часовете. Разбира се, не пречи в дадени моменти да се приближаваме до тях, но да не е прекалено

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 13:05 от tonitabrandtner

# 797
  • на брега на реката
Елиас, не знам откъде си , но дъщеря ми ходи  в едно училище и не и приеха документите- нямали свободни места. Става дума за град Русе. Тя завърши тази година с профил предучилищна и начална педагогика и има желание да работи точно това. Не се знае обаче дали изобщо що има свободни места. Има инспекторат по образование и май там се обявяват свободните места.

# 798
Съвременните езици си имат достатъчно добре измислена система за откриване на грешки,никакъв проблем, важно е  да имаш мислене,защото там се твори,а не се повтарят заучени фрази.
Езиците? Мислех, че компилаторите и интегрираните среди могат да откриват грешките. Нали все някъде трябва да си напишеш кода.  Впрочем сигурна ли си, че наистина преподаваш информатика?  Thinking
То и форумът има проверка за правопис, но много малко хора я ползват.  Wink

Всъщност  всичко написано от теб силно се вписва в профила, обрисуван от Айви. Та може и наистина да преподаваш информатика.

Има инспекторат по образование и май там се обявяват свободните места.
На някои от сайтовете на РИО съм виждала обявени свободните работни места в училищата и то не само за учители. Ето ги примерно за Русе ( като стана дума за там  Grinning ).

http://www.reg.rio-ruse.org/?nav=browse

# 799
  • Пловдив
canu6a, свободните места се проверяват в местното РИО и няма как да се подадат документи някъде, ако там няма място. Не е проблем да остави координати за връзка, стига да имат такава практика в училищетп

# 800
Ще има. Тази година последно се допълват възпитателски бройки в начален курс след въвеждане на задължителното целодневно обучение. Поне по едно свободно възпитателско място за начален в у-ще би следвало да има. Е, зависи от доста неща, но принципно е така. Свързвайте се с познати в училищата, от тях може да се почерпи по-актуална информация. Когато местата се обявят в сайтовете на РИО, често вече е късно  Wink. Добре е в края на м. август да имате готовност с документите.

# 801
По повод това да се обичат децата съм съгласна или поне да си имал допир до тях,за да знаеш какво те чака.Аз лично съм от семейство с 3деца като аз съм най-голямата,отделно имам сега и 2мои,така че съм наясно с търпението,което е необходимо,шума и т.н.

# 802
  • Пловдив
Те и сега да си следят нещата, че примерно пловдивското РИО още от началото на юли има обяви за града и областта. При това ако се задълбая по обявите, половината може да са точно за ДГ и 1-4 клас. За Русе може обаче да е по-различно, все пак са по-малък град и не знам как стои там въпросът с образователната система

# 803
Задължително тръгваш по училищата,да те видят, да се ориентираш,някъде има пенсионери които остават да работят още една две години,директорите са инертни,ти трябва да си активна.Още повече,че много работни места се крият,поне при нас е така.
Дидева,много си голяма запетайкаджийка,ей тия най ги мразя.Личи си ,че не си програмист,тези хора са по-широко скроени, не са с твоя  типичен бюрократичен стил.
Айви,много си далеч от истината.Ако часовете ти са пълна скръб и скука и нямаш чувство за хумор ,що си мислиш,че и с другите е така?Друг е въпросът,че много намират за твърде нередно да има смях в залата.В малки дози винаги помага.Аз не съм от шъткашите учители, може би защото имах един двама изключително оригинални учители и в училище и в университета,този от висшето отиде в Америка,прилапаха го заради интелигентния начин на преподаване на информатика,имах 6-ци при него.Най ме е яд на колеги,които умират да се оплакват колко са тъпи учениците и как не разбират прости неща,колко пъти им го повторили,демек аз съм голяма работа,мога знам,пък те тъпунгери такива.Ало ,децата са с различни способности,твоята работа е да си откриеш талантливите и да си ги отглеждаш, с тях с полувин дума ще се разбереш,а за другите да го направиш забавно и да не се правиш на много важен.Всяко дете си има талант в някоя област,може да не се прояви изобщо в училище.Друг е въпросът,че има родители малтретиращи децата си.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 14:04 от aisedora

# 804
  • Ямбол
Aisedora, един съвсем приятелски съвет от мен - ако преподаваш информатика, сигурно преподаваш и ИТ. Много важно правило в текстообработването е след препинателен знак да се оставя интервал. По-прегледно е, а и след форматиране може да не се получи както трябва. Не подценявай грамотното писане. Свиквай да пишеш правилно, старай се. Ще те усетят колегите и оттам авторитетът ти ще падне доста. И ние имаме такива колеги и съм с особено мнение за тях. Освен това пък ако те усетят учениците, тогава става още по-неприятно, ще ти се присмиват, ще те говорят, няма да имаш никакъв авторитет и доверие сред тях и родителите им.

Елиас, всеки ръководител(директор) е различен и по различен начин търси и назначава кадрите си. Мисля, че няма да е лошо да се представиш тук-там. Ние в РИО имаме база данни от учители, които са готови да поемат заместване, може да попиташ при вас дали може да те включат. При заместване, ще имат възможност да видят как работиш, пък и ти ще трупаш опит и впечатления. Аз така започнах - първите 4-5 години все замествах.

# 805
Дидева,много си голяма запетайкаджийка,ей тия най ги мразя.Личи си ,че не си програмист,тези хора са по-широко скроени, не са с твоя  типичен бюрократичен стил.
Какво точно разбираш под " запетайкаджийка"?  Grinning
Естествено, че не съм програмист. Как реши, че имам подобни претенции?  Впрочем ти също не си.  Wink
И как точно прецени, че стилът ми е " типичен бюрократичен"? По това, че не съм съгласна с теб и си позволявам да ти правя забележки? Или си ме виждала, знаеш как работя, общували сме помежду си?  Thinking
Благодаря за открито изразените чувства. Не съм и очаквала да ме харесаш. Опазил Бог!  Stop И не е лошо да си вземеш и един тълковен речник, когато си купуваш правописния.

# 806
Съжалявам,че ще ви разочаровам,но твърде малко български употребявам писмено.Явно вече ми личи.Никога не диктувам от тетрадка ,говоря ,обяснявам с картинки и естественно си пиша всеки път програмите без да гледам от някъде,подредени както трябва,там много държа на подредбата.Случва се да заменя символ от кирилица с латиница,рядко ,но се случва.Твърде малко са часовете седмично,че да си губя времето с писане на дефиниции,само точките и зор да се разбере що е то,така смятам за редно.Вземала съм изхабени деца,дето нищо не разбрали,ама учителката ги научила да преписват.
  Дидева,прекрасно познавам манталитета на булгаристанския родител, така си се научила от мама и тате.Прочети малко Фройд,Юнг,Адлер, вгледай се в родителите си и в себе си малко по-задълбочено.
Когато примено си ядосана не реагираш ли по-сходен на някой от родителите начин?Деца,израсли в семейства в които има мир почти няма.Това е положението.Назиданието продъльава да се предава от родители+учители на децата.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 14:52 от aisedora

# 807
  • Ямбол
Ти си знаеш. Жалко, ако не осъзнаваш проблема си.

# 808
  • Балчик
Юлия Стоянова, какво да ти кажа, страхувам се да не секне ентусиазмът ти, дано не се разочароваш след първата година. Rolling Eyes
Местата очаквай да се обявят през септември.Сега директорите са в отпуска и едва ли се занимават с катедрите. И да ходиш по училища най-много някой дежурен учител да намериш, който нищо конкретно няма да ти каже. Поне при нас  е така. Ще обявяваме няколко места, но след ваканцията.

При нас също не се разглеждат документа, които нямат приложени медицинско и свидетелство за съдимост.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 15:15 от Джемма

# 809
  Дидева,прекрасно познавам манталитета на булгаристанския родител, така си се научила от мама и тате.
Откъде тръгнахме - къде стигнахме.  Joy
Скрит текст:
Какво, бе моме, съм се научила от мама и тате? Да не одобрявам факта, че има неграмотни учители? Или да не се страхувам и срамувам да им направя забележка? Или просто да приемам неграмотността им, понеже преподават математика и информатика, а не БЕЛ?
А за израза " булгаристански родител" нямам коментар, освен ако не означава, че си опознала собствения си манталитет. В противен случай се моли някой родител на твой ученик да не те разпознае. Едва ли епитетите, които раздаваш с лека ръка ще го направят щастлив.

Общи условия

Активация на акаунт