Професия "учител"

• 494 754
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Парите за ремонти при нас гледат да се осигурят по проекти

# 121
Двойно легло Shocked Shocked : Shocked luvbed Не си губи времето вашият. А къде е поставено двойното легло?

# 122
Който иска може да се пенсионира и на 57г.
Заплатата на учителите зависи от бройките на децата,ако са над нормата в класа-заплатата скача.
Когато си на постоянен трудов договор в държавно у-ще,няма това съкращение за лятото и ново назначение през септември.
За една жена си е добра професия ,а който иска може и на 2 работа да почне,стига да издържи на шума в у-ще.

# 123
  • Costa Rica
Двойно легло Shocked Shocked : Shocked luvbed Не си губи времето вашият. А къде е поставено двойното легло?
Ми човекът ремонтира някакво мазе - май там са държали въглищата, когато отоплението е било примитивно. Спечели проект, излъска помещенията, обзаведе ги от-до, каза, че там ще преспиват "гости на училището" - повярвахме му Mr. Green. Човекът беше точно тип "дребен провинциален феодал". Все още е, всъщност. Хората го търпят, защото им е взел страха, а и към своите хранени хора, (а те са болшинство), е доста щедър.

Както и да е - минало незабравимо Whistling

# 124
Ранното пенсиониране ще отпадне. Справка: Тотю. Акога ще има време един учител за втора работа?  Излизат от училище като изцедени.

# 125
Добронамерен съвет: не се захващай с учителстване. Не ми се впуска в обяснения, понаписали са ти това-онова, но едва когато влезеш в системата, осъзнаваш на какво си се подложил. Делфина, браво на теб, аз така и не се напънах да се измъкна овреме.
Непосредствено преди да стана учителка, поработих като журналист и първото ми интервю, по някаква неведома случайност, беше с Янка Такева. Ама преди да стане това, което е сега. С мазна, необгрижена косица, с опърпано шлиферче от шушляков плат, с неуверено поведение и неотработени жестове. Но с неподправен ентусиазъм. Еми голяма съм била будала, трябваше да си направя изводите, а не месец след това да се бухна в системата. Не, не ме разбирай погрешно, професията е хубава, много хубава, особено за жена. Каквото и да си приказват, разполагаш с повече свободно време. Да, работата е много, много повече от 5-те часа в у-ще и 2-3- поне след това, но извънучилищната можеш да я свършиш, когато ти самата си решиш през деня /или през нощта  Wink/.
Заплатите са малки за столицата, но в провинцията- прилични, да не кажа едни от високите в държавния сектор. И все пак- помисли. Все имаш позната в някое училище, едва ли ще ти откаже да я посетиш за час-два и да придобиеш представа за какво става въпрос. Ако си склонна да заплатиш цената /не се шегувам/- върви и учи, че малко останаха кадърните в сектора. И все по-малко ще остават, понеже старата генерация постепенно се пенсионира, а младите не идват. И за какво ли...
Не ми прави чест да го кажа, но с годините започнах да си давам сметка, че тази професия не е моята. Работя я, даже добре я работя, пък ако не бях толкова скромна  Mr. Green, щях да кажа, че съм доста кадърна и оправна /тука се изкушавам да си развея постиженията, понеже в у-ще няма кой да ти ги признае, особено в материален аспект Wink/, обаче не ми е кеф. И няма как да е обратното в настоящата ситуация. Върви някъде, където няма да си толкова зависима и ограничена и където ще можеш да се радваш на резултатите от труда си. А тая песен с призванието отдавна е  стар градски шлагер, лъжичка бяло сладко и голяааама чаша студена вода.

# 126
Аз ви чета също и малко разнопосочни чувства изпитвам.
Аз все още уча,дори досегът ни до училище е бил доста малък..някое и друго хоспетиране,наблюденийце.Имахме тази година "Практикум в училище",този "предмет" го взехме за 2 дни на чиновете в умиверситета,правейки сценарий на урок.Общо взето тази година на държавната практика,където трябва да предам 22 урока ще си ме праснат ей така ...все едно са ме пратили в космоса да ремонтирам някой сателит.
И затова чета с интерес...не,че не сме имали досег с директори по време на хоспетирания...аз самата,срам не срам,се скарах с една такава...
Въпреки,че уж съм се ориентирала към полицията,някак ми изглежда толкова хубаво да си учител.Явно гледам още през розовите очила на учещ педагогика.И си викам така наивно-толкова е интересно,вълнуващо и вероятно задоволяващо.
И в следващия момент-да ама...парите,директорите,ужасните родители. 
Моят мъж наскоро,афектиран от караницата ни ми каза"винаги съм мислел,че ще съм с амбициозна жена.А не някоя,която иска да ходи по приюти да гледа някакви сираци или да учи малките изродчета" и бях толкова възмутена...още не съм го преглътнала това изречение.И си мисля..аз ли не съм в ред....дали наистина се занимавам с глупости 0.о .
И това за стаята за гости...чак се възмутих...то уж е смешно,но не е смешно.
Законно ли е въобще?

# 127
Моят директор винаги назначава до 31.08 - ако освободи някого преди това, не трябва ли да се изплати остатъка от отпуската?

Прецакал се е  newsm62. При нас се назначават на срочен 6 месеца и след това до 31.05 за началните и до 15.06 за прогимназията. Отпуска се изплаща пропорционално на изработеното време, но и за това вече има тънкост - хората, които ще си ходят, ги пускат в отпуска в учебно време, сливат се класове / занимални, за да не се харчат пари за обезщетения.

Заплатата на учителите зависи от бройките на децата,ако са над нормата в класа-заплатата скача.
За една жена си е добра професия ,а който иска може и на 2 работа да почне,стига да издържи на шума в у-ще.

Това е на местна почва. Не е регламентирано. Колкото до втората работа, който успее и припечели нещо, после го дава за лекарства. След времето, прекарано в училище, имаш нужда от физическа и емоционална релаксация.

Добронамерен съвет: не се захващай с учителстване. Не ми се впуска в обяснения, понаписали са ти това-онова, но едва когато влезеш в системата, осъзнаваш на какво си се подложил.

newsm10

Не, не ме разбирай погрешно, професията е хубава, много хубава, особено за жена. Каквото и да си приказват, разполагаш с повече свободно време. Да, работата е много, много повече от 5-те часа в у-ще и 2-3- поне след това, но извънучилищната можеш да я свършиш, когато ти самата си решиш през деня /или през нощта  Wink/.

Заплатите са малки за столицата, но в провинцията- прилични, да не кажа едни от високите в държавния сектор.

Професията наистина е хубава, но не съм съгласна със свободното време. Явно е въпрос на изискване от страна на директора. Заплатите навсякъде са малки, нищо общо с прилична заплата в държавния сектор / мислиш ли, че малката заплата в София изглежда по-голяма във Варна?/. То, всъщност, ние и от тоя сектор не сме, защото сега няма да ни огрее увеличението на техните заплати.

# 128
  • Costa Rica
Сетих се за друга гениална схема на нашия селски тарикат. Ние бяхме 3-ма учители по специалността, а имаше нормативи за 4-ма. Вместо да назначи човек, шеф Ц. изтупа от праха някакъв член и алинея, според която директорът може да възложи до 200 часа лекторски на учител без да е длъжен да му ги плати. Влизало ни в трудовата характеристика Mr. Green

И така, с колегите се оказахме с по 180 часа лекторски, остатъкът до 648  ч. беше разхвърлян на колеги-неспециалисти и ни беше обещано повишение на заплатата за вярна служба. Не знам те какво са получили, но моето "повишение" беше с астрономическите 5лв. ooooh!

Когато ми писна и си вдигнах багажа посред срока, моето натоварване е било разпределено на оставащите нещастници по същата схема.

Дали е законно? Вероятно да, но както им казах на изпроводяк "гад е морална категория, а не законова".

# 129
Делфина фон Ю. , това, което ти се е случило не е никак честно. Може да се каже, че е нечовешко.

# 130
  • Пловдив
Моят директор винаги назначава до 31.08 - ако освободи някого преди това, не трябва ли да се изплати остатъка от отпуската?

Прецакал се е  newsm62. При нас се назначават на срочен 6 месеца и след това до 31.05 за началните и до 15.06 за прогимназията. Отпуска се изплаща пропорционално на изработеното време, но и за това вече има тънкост - хората, които ще си ходят, ги пускат в отпуска в учебно време, сливат се класове / занимални, за да не се харчат пари за обезщетения.

Не смятам, че се е прецакал и то по една причина - просто е Човек, с голямо Ч.

# 131
Ох, момичета има всякакви Директори, които се самозабравят! Ами, аз работех при една особа, която искаше да висим по 8 часа с половин час обедна почивка. След време работех при друга особа, която ни държеше всички на минималната заплата. Просто думи нямам. Тя също искаше да дежурим по 8 часа. Много зли Директори има, много.

# 132
Делфина,потресена съм. Този твоят направо е не гад,ами и аз не знам какво. Нямате ли синдикати във вашето у-ще? Егати изрода.
Бел-етоал,мъжът ти е прав. Бягай надалеч.

# 133
Ох, момичета има всякакви Директори, които се самозабравят! Ами, аз работех при една особа, която искаше да висим по 8 часа с половин час обедна почивка. След време работех при друга особа, която ни държеше всички на минималната заплата. Просто думи нямам. Тя също искаше да дежурим по 8 часа. Много зли Директори има, много.
Shocked Shocked Shocked
Муслонка,нали каза,че имаш познат новоназначен директор. Не може ли да те вземе при него,за да не попадаш на такива недоразумения?

# 134
Ева, това че имам познат не означава, че ще трябва да работя при него. Първото, за което се сещам е, че неговото училище е мноооогооо далеч от мен. При това той още не е встъпил в длъжност - 10 август. Там си има учители и едва ли ще има място точно за мен. Ние с него сме били в един курс, но сега той вече няма да е от нашата категория.

Общи условия

Активация на акаунт