Професия "учител"

• 499 139
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 285
  • Ямбол
И на нас ни плащат заместванията като нормален лекторски час по 5лв. и 70 и няколко стотинки.
Квесторствата, водене на деца по олимпиади, състезания и други мероприятия ни влизат в задълженията и никой не роптае, без значение понеделник или неделя. После се отразява на диференцираното и ДМС-тата. Ако е в друго населено място - плащат пътни.

...В момента дежурим колеги от начален и среден курс. Описах как е минал днешният ми работен ден. А вашите? С какви дейности се занимавате в момента, колеги?
В момента съм в отпуск. Писах вече, че нямам дежурства тази година. На 30-ти съм на работа - квестор на ДЗИ.

# 286
  • Пловдив
Няма ли проекти за тези замествания? При нас има спечелен такъв, май беше "Без свободен час" - лекторския идваше чисто 5.70

# 287
Никога не съм дежурила лятото, кога си ползвате отпуска бе  Rolling Eyes
Дежуряха само администрацията, защото те доколкото знам са с по- малко дни отпуска.

През годината. Mr. Green Нашата директорка нареди така д се направипрограмата,ч е всеки да има по един свободен ден,съответно си го пуска като отпуска. А останалите 4 дни- д...е да ти е яко с по 7 часа. #Cussing out

Ах, че хитро Mr. Green, винаги съм имала свободен ден, но никога не са ми вземали от отпуската, е, изпуснали са ме, затова сега ми се връща- не ми стига  Laughing

Айви, много съм съгласна с твоите тълкувания  Peace

# 288
  • Пловдив
Това пък е абсолютно незаконно. Вие си изработвате норматива, никой не може да ви принуди да си пускате отпуска в свободния ден.

# 289
Това пък е абсолютно незаконно. Вие си изработвате норматива, никой не може да ви принуди да си пускате отпуска в свободния ден.

Абсолютно  Peace
Защо тогава е предвидена тази голяма отпуска, по мои спомени 56 дни /с тези от синдиката/, като реално нямаш време да я ползваш?

# 290
  • Пловдив
За справка - от 05.07 съм в отпуска, до 27.08 включително. Това са колко - 38 работни дни, ако помня как си пусках молбата? Оставила съм 5 дни за коледната ваканция - ето ти ги вече 43 дни. Разликата от 14 дена до 57 съм я използвала от януари до май - почивните дни през януари, имахме 5 дни през февруари, после през април и ето къде са ми дните

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 09:27 от tonitabrandtner

# 291
  • Пловдив
Има време да се използва отпуската. Изключение са само професионалните гимназии, където има през лятото и производствена практика, но мисля, че вече и те се справят с това.

# 292
Има време да се използва отпуската. Изключение са само професионалните гимназии, където има през лятото и производствена практика, но мисля, че вече и те се справят с това.

Точно в такава работех, права си, тази "практика" - голяма глупост, честно  Confused
Абсолютна загуба на време. Учебно- тренировъчните фирми са много по- добра и ефективна форма  Peace На всички е ясно, че никой не обръща внимание на децата по фирмите, на всичкото отгоре и защита трябва да пишат, защо е всичко това се питам аз  newsm78

# 293
  • Балчик
newsm78 Джемма, а това влиза ли ви в длъжностната характеристика?  Crossing Arms или лафът е: Отвън колко чакат...  #2gunfire

Заложи го в КТД,председателят беше несменяем, неин човек. Освен това ни накара да подпишем декларации, че сме съгласни толкова да е. За тези, които ще скочат-ама защо подписвате- не познават човека. И жалба се писа срещу нея. Резултатът беше комплексна проверка цял месец за нас , в резултат на което се произнесоха, че не е основателна. След това тя по подписите на жалбата (нали ежедневно ги вижда в материалната) позна кои са я писали и сега само 1 човек от тях е на работа при нас. Слава богу тя се пенсионира миналото лято, но сегашната е нейна последователка и за всичко се консултира с нея по телефона, оная си диктува от тях и до ден днешен.

Аз съм в професионална гимназия. До 14 юли бях на практика с учениците, затова после през годината по 1 ден ми дават. Законно, незаконно, ако не си в отпуск- няма методичен ден- стоиш там до 16.30.

# 294
  • Пловдив
Ако членувате към Подкрепа да се опитаме да помогнем нещо?

# 295
newsm78 Джемма, а това влиза ли ви в длъжностната характеристика?  Crossing Arms или лафът е: Отвън колко чакат...  #2gunfire

След като на 4-5 листа са изброени всевъзможните ти задължения, обикновено има една точка, в която пише, че по заповед си длъжен да изпълняваш и други неща при нужда. Разбирай - скубане на трева, почистване на прозорци, боядисване, миене на под и цокъл, чистене на хранилища, тавани и  мазета, товаро- разтовараческа дейност с училищни мебели, пренасяне на тонове учебници -  бракувани или пък завеждане на нови и .................................................  .
Който работи в съответното училище, е длъжен да спазва дл. си характеристика. В противен случай -  smile3513
Ще попитате защо колегите си стоят на задниците в тия условия.
1. Защото това е професията, в която се чувстват знаещи и можещи, и за която са вложили доста труд в университетите
2. Защото в новото у-ще ще ги назначат на минималната учителска заплата и на минималната отпуска с 6 месечен изпитателен срок
3. След приключване на учебната година ще се озоват на борсата - поне за лятото, т.е., прекъсват педагогическия си стаж
4. Някои нямат друга възможност там, където живеят
5. Възрастта на някои не им позволява експерименти

# 296
  • Балчик
Ако членувате към Подкрепа да се опитаме да помогнем нещо?

Тя и председателката на синдиката се пенсионира и най-после наскоро си избрахме колега , която не се дава току-така на шефката. Simple Smile Новата учебна година ще покаже - предстои да подпишем нов КТД, с новата шефка.

Искам да попитам колегите в професионални гимназии,ако има тук такива, заплащат ли ви лекторски за проверка на ДИ по теория? При нас от 2003 година нищо не се заплаща. Само аз от колегите, понеже съм с две специалности участвам в 2 комисии по две различни професии. Това е доста труд- проверка на около 50 писмени работи, просто ставам разногледа по време на сесията за абсолютно никакви пари + часовете, които си имам по програма за деня+ провеждането на 6 часа ДИ по практика . В КТД си е включено, но не се заплаща и никой не смее да се оплаче.

Ana*, много точно си изброила причините. Peace

# 297
  • Ямбол
Ana, по трета точка, отскоро има някаква промяна, но не помня дали кодексът е променен или има становище на инспекцията по труда, които казват, че ако те освободят през лятото, на есен не могат да те назначат отново. Затова сега вече директорите са принудени да пускат срочни договори но до края на лятото и после пускат нов договор или освобождават окончателно. Това не е в защита на учителите и други работници в подобна ситуация(макар, че на практика е някакъв вид защита), а за да не точат пари от държавата за обезщетения на борсата.
Така че малко по-спокойно е към момента при назначаването.

А за отпуска през учебно време - и при нас има такава практика, но само за онези, които са натрупали много дни(от майчинство и/или болнични). На практика така хем си гориш отпуската, хем си работиш колкото другите, хем се гърчиш в 4 дни с нормален норматив.

# 298
  • Балчик

А за отпуска през учебно време - и при нас има такава практика, но само за онези, които са натрупали много дни(от майчинство и/или болнични). На практика така хем си гориш отпуската, хем си работиш колкото другите, хем се гърчиш в 4 дни с нормален норматив.

Плюс това, че нищо не разбираш от отпуската си- то един ден минава в ежедневни задължения и пак имаш подготовка за следващия учебен ден. Peace

# 299
А какво толкова има да се подготвяте за следващия ден? Да погледне човек кой урок ще преподава разбирам,но чак пък толкова продължителна подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт