Професия "учител"

• 499 184
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 375
  • Балчик
Не е съвсем законно. Ние отправяхме запитване и ни отговориха писмено, че работодателят, когато няма съвет или други мероприятия, по време на учебната година, не може да те задължи да си в училище до 16.30, защото времето за подготовка никъде не е регламентирано, че трябва да става в училище. Може да се подготвяш  в къщи и влиза в тия 8 часа работно време! Преди 2 години беше това. Не знам да се е регламентирало след това.

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 19:53 от Джемма

# 376
 Sick Джема, вашата наистина е отврат...само дето не ви е писала по някой безплатен час да и готвите вкъщи или да и гледате семейството  ooooh!

Някой да е наясно дали черно на бяло какво става с бележниците за начален етап? Ще ги има ли или няма да ги има?

# 377
  • София
Колеги, минаха ли ви съветите (в СОУ и ПГ)? На нас ни се  изтърсиха толкова новости, че да ти се завие свят. Ние сме 8 учителя на щат. останалите 7 ще се търсят- на лекторски, при положение, че има повече от половин катедра. Предпочита се неквалифицирани учители, заради по-малкото заплащане.  Wink Така, че всеки среднист има шанс. Simple Smile Няма значение какъв ще е резултатът за учениците, важното е бюджетът да се скалъпи. (Да са живи и здрави управляващите, дето ни докараха с тия делегирани бюджети до тук.)
По английски език специално смята да вземе 2 учителки за 1 предмет. Пояснявам 11 клас имат 2 часа седмично професионален английски. Смята за 1 час да вземем една англичанка, която не знае и дума български, а за втория час другата. Възможно ли е това? Как 2 учители ще оформят крайната оценка? newsm78
По устна заповед всеки един учител веднъж в седмицата трябва да остава до 16.30 и веднъж в седмицата, когато има малко часове до 14.30, за да е на разположение на директора и да върши административна работа, освен неговите си задължения, да помага на директора (при положение, че същият този директор си е писал в проектообразеца повече лекторски, отколкото колегата на от същата катедра Rolling Eyes Аз ще си вземам лекторските, а моята работа вие ще ми я свършите ooooh!).
Всеки понеделник ще имаме оперативки рано-рано, което аз лично приветствам, защото досега беше пълен хаос, задачите ти се казваха в движение и от днес за вчера.
4 колеги, вкл и аз със заповед сме задължени да организираме и проведем практика по европейски проект на учениците от 11 и 12 клас,която е 8 часа седмично. Понеже е невъзможно да бъде в един ден, ще се разпредели в 4 дена по 2 часа. Тя се провежда по частни фирми из града. Което означава, че след часовете по 2 часа още да обикаляме като мухи без глава от фирма на фирма (ама в същото време и по 1 ден ни иска в училище на нейно разположение, 1 ден сме заети с втори час на класа Rolling Eyes) И няма още ясноти колко ще е заплащането. Каза по 3 часа на ученик за цялата година. Всеки учител има по 7 ученика (значи общо за цялата практика за 6 месеца ще вземем 21 часа лекторски), което ако е по 5 лв грубо лекторския прави по около 17 лв на месец. Училището ни е на края на града, във вилната зона и няма редовен транспорт. Не си представям зимата в студа какво обикаляне ще падне, тъй като фирмите са пръснати в целия град, не са концентрирани примерно в един район.
Има ли някой опит с този проект, как се справяте?
Тези извънкласни (извънземни) форми никъде ги няма в длъжностната ти характеристика!

# 378
  • в моя гьол

4 колеги, вкл и аз със заповед сме задължени да организираме и проведем практика по европейски проект на учениците от 11 и 12 клас,която е 8 часа седмично. Понеже е невъзможно да бъде в един ден, ще се разпредели в 4 дена по 2 часа. Тя се провежда по частни фирми из града. Което означава, че след часовете по 2 часа още да обикаляме като мухи без глава от фирма на фирма
Има ли някой опит с този проект, как се справяте?
Не, не означава това. Означава, че всеки ученик трябва да бъде проверен 3 пъти годишно. Или за 7 ученика общо 21 посещения на работното място. По мои сметки излиза по-малко от веднъж седмично за 36 учебни седмици, зависи от графика на посещения, който си направи учителят.
Нямам опит с този проект, но и нас ни чака същото, защото подадохме заявление за него. Може би не сме одобрени за тази учебна година или пък нашето РИО още го кара отпускарски и не сме уведомени.

# 379
  • Балчик
ganis, да, но тя ни го възложи със заповед. Явно и тя не е наясно, защото каза, че всеки ден трябва да ги обикаляме. Не сме се запознали още с проекта, в отпуска сме, бяхме само за съвета на работа. 31 седмици в моя случай, защото става въпрос за 12- класници.
Квестор съм на 30 и 31 в съседното село и ми сервираха , че транспорт нямало да има. Досега винаги е осигуряван такъв. Няма автобуси толкова рано, все пак в 7.00 трябва да сме там. От година на година все по-големи неуредици  и безумия стават в нашето училище(и не само в нашето).  

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 23:12 от Джемма

# 380
  • София
Ооо, и при нас имаше колеги, които ги бяха писали квестори по селата. Да, но това са неуредици от РИО или МОН (хайде, простено им е). Но директорът трябва да е на място, да взима адекватни решения и най-вече да щади колегите. И без това натоварването ни е огромно. Не казвам, че не трябва да има извънкласни занимания, но всичко да е с мярка. Слава богу, засега нямаме в училище такива проблеми.

# 381
  • Балчик
Нашата директорка е нова, неопитна и неособено всеотдайна. Съвещанията на директорите никак не и се отразяват добре. Каквото чуе от другите директори и всичко прилага върху нас.
Тя заповеди не пише, дала е заповедната книга на секретарката, която е и касиерка, и домакинка (3 в 1), да гледа от предния директор какво е писал и тя да преписва заповеди. ooooh! #Crazy Така си изкарахме миналата цяла учебна година със заповеди написани от секретарката. hahaha Не дай си боже да има промяна в някой член или алинея, основанието на заповедта няма да е вярно, защото тя не следи новостите, не ѝ е и това работата на жената. Grinning

# 382
Джемма,искрено ти съчувствам за това чудовище. Тази прекалено много се е взела на сериозно и много си позволява.Не знам какво може да направите да я озаптите тази гадина. Нямате ли синдикати? Не може така да злоупотребява с времето ви.
Що се отнася до квесторството вината наистина е в РИО. Тези наглеци разхвърлят квесторите,където им падне без грам мисъл за хората. И въобще не се съобразяват,че те трябва да отделят и средства за транспорт. На такива безумия съм се нагледала,но не ми се пише,че се ядосвам.

# 383
  • Пловдив
Джемма, и пловдивското РИО действа по същия начин с квесторите - масова практика е явно.

За заповедите - ако не са по точен член и алинея, не може ли да се направи консултация с юрист? Може пък да има ефект, знам ли

# 384
  • Ямбол
Аз също ще съм квестор, но още не знам къде. Нашето РИО пази в тайна кой къде ще е.

# 385
  • Пловдив
Аз засега не знам дали ще съм квестор - но мен на матурите не ме пращат засега, обикновено ме слагат по математика на 7 клас. Доколкото знам, от РИО до последно не пускат разпределението - поне в Пловдив

# 386
  • Балчик
Аз също ще съм квестор, но още не знам къде. Нашето РИО пази в тайна кой къде ще е.

О, те и нашите често така, в последния момент пращат. В петък дойдоха списъците.

Досега винаги Общината осигуряваше транспорт, от нашето училище отиваме в това село, а от тяхното идват при нас. Но директорът е този, който трябва да се обади да им напомни. Аз миналата година замествах директора по това време и звънях да питам в Общината за транспорт, да кажа на колегите. Сега звънях на дежурна колега да напомни на директора.
И аз досега не съм била квестор,само веднъж в коридор на септемврийска сесия. Винаги съм била председател на зрелостната комисия или в техническата комисия в нашето училище. После имах конфликт на интереси- синът ми беше зрелостник. И след това ме пропускаха 2-3 години, но сега са ме уважили, коридора ще съм обаче, не в зала. Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 авг 2012, 10:51 от Джемма

# 387
  • Луната ни пази
Здравейте. Приемате ли нови колеги в темата? Аз още няколко дни съм във ваканционно настроение, даже съм се разминала с квесторството Simple Smile При нас още съвети не са се правили, сега се набират новите кадри. Съвета го очаквам другата седмица, когато повечето колеги вече ще са на работа!

# 388
  • София
Хей, в тази тема всеки е равнопоставен, нали:)  И аз се нахаках, без да се представя. Не знам, дали е редно:) По повод матурите- не съм ангажирана, на работа съм чак на 10 септ.

# 389
  • Пловдив
Аз съм на работа от днес, но сме пет човека на кръст колеги, освен това директорът и счетоводителката, та явно ще се разминем.

Общи условия

Активация на акаунт