Професия "учител"

• 500 209
  • 4 520
  •   2
Отговори
# 885
  • в моя гьол
Елиас, никъде не съм споменала, че говоря това на децата си. Просто споделям и своите наблюдения сред колегията във форум. Освен това и аз съм в кюпа учителски, така че казаното важи с пълна сила и за мен. Ако имах хъс, амбиции и трошица талант, едва ли щях да забия на попрището образователно в средата.  

# 886
Stop Спокойно, тя ще стане 10 клас и сама ще го установи това.

Сигурно  Simple Smile Но аз няма да и създавам негативна нагласа.

Нали,  Hug

# 887
Ако имах хъс, амбиции и трошица талант, едва ли щях да забия на попрището образователно в средата.  
От едно 10-15 години преди всеки 15 септември ми иде да си взема капата и никога да не се връщам в това училище... Не е като да не съм работила паралелно с учителската и друга работа, всъщност май не съм оставала без втора работа. Не е като да нямам хъс, за талант- щом досега не съм го открила и използвала, по всяка вероятност сме се разминали по трасето, виж, амбиция определено нямам, натюрелът ми е такъв- предпочитам да наблюдавам, фиксирам, изследвам, проучвам, чопля и т.н.н.
И все пак знам, че учителството е една прекрасна професия с привилегии, каквито повечето останали нямат. И...всяко лято има Ваканция!!!! newsm47

# 888
Дидева,истината е истина и винаги побеждава накрая.Всичко е преходно.Чети малко книжки,разшири си хоризонта,злобата си я изля,имаш я в достатъчно количество.Лицемерните маски се пукат и излиза понякога истинското грозно лице.Само децата могат да кажат царят е гол.
  В бранша имам само една фантастична приятелка,която мисли като мене.Мина на свободна практика, не издържа на интригите,разболя се.Мама беше учителка и се пенсионира рано,но и тя е с диабет,твърде разпространена болест сред преподавателите.
Дидева, истинското образование е самообразование.Него никой не може да ти го даде,сам си го осигуряваш.
Училището трябва да създаде условия,в които децата да открият заложбите си,таланта,който носят и да го развиват.Ако не ти е известно отдавна науката е открила тестови методи за анализ на заложбите в едно дете.И си го  прилагат  в образователната система.И будни деца знаят какви грижи се полагат за децата в други страни,а тук се чувстват като ходещи банкноти.
Мога да съм сериозна,мога да се шегувам,мога да вляза в която роля си поискам.Цялата земя е моя,звездите ме чакат навън и тази нощ.Отивам при тях,те знаят,че ги обичам.
Едно дете във мен отказва да умре.

# 889
По-напред се говореше за осите в училищата. Да, там са. Има ги на всяко работно място. В работата на мъжа ми са 95% мъже и пак ги има, има ги и тук , във форума, и в темата.

Red_Hot, откивам много горчивина в постовете ти. Може би заради неуспеха ти да станеш учител?

Под "може" имам предвид, че частния сектор е отворен да приема всеки, който е готов да саможертва себе си в някой случаи дори и да се унижава. Дали имаш качества за това е една друга тема. Докато в обратната посока дори на ниско- платен стаж не можеш се внедри, нещо което в момента е много актуално в частния сектор.  

Стига с тоя частен сектор. Той не е предмет на темата. Още със започване на работа като учител, жертваш нервната си система, свободното ти време става достъпно за всички родителски недоволства и терзания, децата ти ще се чувстват по-далечни от чуждите, а мъжът ти в един момент  ще поиска да изхвърли всички тетрадки, учебници, сборничета............... от дома. Не се оплаквам, просто споделям какво е. Такава е професията. Колкото до унижението, гарантирам ти, че ако започнеш работа като учител, то няма да закъснее. Ще го виждаш и усещаш в поставените от ръководното тяло задачи, при разговорите с вечно недоволните родители и наследниците им. Част от романтиката на професията. Както и на много други.

# 890
Аз говоря за себе си, хиляди пъти предпочитам училището с всичките му кусури пред която и да е фирма.
Когато детето ми е болно, мога да си остана вкъщи да го гледам.
Мога да планирам почивните си дни, защото няма да му скимне на някой работодател, че уикенда има нещо спешно за вършене.
Като дойде края на месеца заплатата ми е в картата, не се моля на шефа да ми даде някой лев.....и още и още.

Елена, прочетох всичко по темата от вчера и днес и лично Ви благодаря за откровеността. Рядко, много рядко се намира хора, които да признаят това, което Вие написахте. Имам познати учителки, които ми го споделят само в личен разговор.
Абсолютно сте права, в малките и среден калибър градове заплатата на един учител средно е дори по- висока от частния сектор, където и ръце извиват, и се бачка двойно часове, че и отпуски не се ползват реално, а ако се платят под масата- платят- берекет версин.- Но понякога и това не се случва.
Познавам и учители, които са правили опити да поработят "навън" и са се върнали скоропостижно в системата.

Оси и мъжки пчели има навсякъде. Даже съм правила опити- като наречеш някого "мъжка пчела си ти", човекът най- често моментално се възгордява, решил, че си го нещо похвалил.
А частният сектор Е предмет на темата- има учители в него, вкл. работещи точно като учители. Най- чести са съчетанията, обаче- работата в общинското/държавно школо, съвместявана с другата.

# 891
А частният сектор Е предмет на темата- има учители в него, вкл. работещи точно като учители. Най- чести са съчетанията, обаче- работата в общинското/държавно школо, съвместявана с другата.

Само с това не съм съгласна по простата причина, че тук не се коментираше частното образование, а частният сектор въобще. Ако беше така - ок.

# 892
Малко по въпроса на Елиас - въпреки че може би колеги вече са уточнили (не изчетох внимателно всички страници), но според мен е безпредметно да ходиш по училищата. Първо трябва да се освободи място, да имат нужда от нов човек и тогава да обявят съответния свободен пост, за да може да кандидатстваш за него. Иначе и да ходиш на място, като нямат нужда от нови хора, за какво? Свободните работни места се обявяват тук: http://www.riobg.com/
Влизаш си в съответния град и търсиш за твоята специалност. Длъжни са да ги обявяват и го правят. Това е официалният начин да намериш работа като учител. Изключвам връзкарството, но,  колкото и да го има, все пак много хора си намират работа и от най-обикновена обява в сайта на РИО.

Да, различно е заплащането, но от степен до степен разликата е смешно малка и не стимулира колегите да се явяват за по-висока, тъй като разходите по курсове и дипломна работа не могат да се "избият" няколко години.

Точно поради този факт за момента нямам никакви амбиции да изкарвам ПКС-та. Имам колеги, изкарали по няколко. Вложиха сума средства и собствен труд, за да си докарат 20-30 лв. отгоре. Мерси. Stop

# 893

Само с това не съм съгласна по простата причина, че тук не се коментираше частното образование, а частният сектор въобще. Ако беше така - ок.

Професията "учител" се практикува и в публичния и в частния сектор.
Съгласни- несъгласни- фактът си е факт.  Peace
И има много тясна връзка с темата, част е от нея.
Като например това, че каквото не се случва в училището, а е следвало да се случи, се дослучва извън него, срещу пари- бели, черни и сиви.
Оставям темата за размисли и обсъждания.

# 894
  • Пловдив
Аржан, случи ми се навремето да си карам част от стажа в моята гимназия. Оставих си телефона за връзка - не че ми се обадиха, но понякога и това е начин.

Не ми се рови кой коментираше как стават назначенията, но обявата наистина е официалният начин да кандидатстваш. Не вярвам да има директор, който да рискува толкова много, че да не обяви такова място. То затова защитата на Образец 1 е през септември или октомври, когато вече реално всичко е заето. Та там би трябвало да лъснат нещата. Друг е въпросът вече след публикуването на самата обява как стават нещата

# 895
Дори директорът да си има човек за някое място, длъжен е да го обяви. Така че най-точен източник - РИО на съответния град.

# 896
  • Балчик
Да, всички обявяват местата. Но някои като нашата директно казват на комисията кой да е човекът и съответно как да натъкми точките, че съответният кандидат да има най-много. Mr. Green В тази комисия съм от години и ми писна от стъкмации, но на кого да се оплачеш?!
През последните години се предпочита човек с ниска квалификация и без никакви ПКС-та, ако може и без стаж, за да се плаща по-малко. Даже един кандидат, завършил в чужбина, бил инспектор е РИо преди, с ПКС беше заплашил да я съди, след като разбра, че с назначен човек с направо никаква квалификация. Но нещо се отказа явно после.

# 897
Благодаря ти, Argent  Hug
Аз се регистрихах и в БТ  и всяка седмица ходя да си проверявам на място. Трудовият ми посредник ми каза, че обикновено след 5.08 обявяват свободните места.

# 898
  • Пловдив
Не пречи да проверяваш и сега, а също и в РИО, там обикновено има всички обяви. В БТ не съм много сигурна дали получават навреме информацията. Не знам и кой е задължен да дава там обявите. При нас се носят в РИО и дали вече оттам ги подават към БТ, нямам представа.

# 899
  • Балчик
При нас директорът изпраща инфо и до РИО, и до БТ.

Общи условия

Активация на акаунт