Професия "учител"

• 500 175
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 1 155
като говорихме за странни катедри, ето от нашето РИО една обява:
http://riodobrich.ucoz.org/board/svobodno_rm_v_ou_quot_j_jovkov_ … toshevo/3-1-0-609

история и география- ок, ама и английски? Де го тоя специалист?

В езиковите гимназии всички са такива. Там всички предмети ги учихме  на езика и повечето преподаватели бяха бивши възпитаници на училището.

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 17:42 от Red_Hot

# 1 156
  • Пловдив
Не само във филиалите има двойни специалности, ПУ в Пловдив също ги предлага. Френска и Немска филология има само в София, за Търново не съм наясно. Колкото и да излизат кадри в тези специалности, не са толкова много, че да огреят навсякъде и всички училища. Освен това има много директори като моя, които ще предпочетат кандидата с БЕНЕ, защото ситуации бол и може да се наложи да води и часове по БЕЛ. Ето наесен часовете по ФЕ при нас намаляват, колежката е с БЕФЕ и ще си допълни с един клас БЕЛ норматива. Ако беше чиста филология, нормативът пада, съответно и заплащането пада.

# 1 157
С целодневното обучение, вече не се прави разлика кой възпитател и кой редовен учител.  Peace

# 1 158
A успеха от дипломата няма ли значение? Може някой да има 1 година стаж на село и да е завършил с 3,50,за мен това не е по-'елитен' кандидат от такъв завършил с отличие/без стаж.

# 1 159
  • Балчик
http://riodobrich.ucoz.org/board/svobodno_rm_v_ou_quot_j_jovkov_ … toshevo/3-1-0-609

В езиковите гимназии всички са такива. Там всички предмети се учат на езика и повечето преподаватели са бивши възпитаници на училището.

Но то е средно образование.

# 1 160
A успеха от дипломата няма ли значение? Може някой да има 1 година стаж на село и да е завършил с 3,50,за мен това не е по-'елитен' кандидат от такъв завършил с отличие/без стаж.

По преценка на директора.
В едно даскало по нашия край, учителка с 15 години стаж, я прескочиха, заради една току-що завършила кифла, щото отишла с препоръка от някакъв преподавател (доц. или проф.) от университета и директорът се впечатлил, и я назначил.  ooooh!

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 17:44 от Red_Hot

# 1 161

В езиковите гимназии всички са такива. Там всички предмети се учат на езика и повечето преподаватели са бивши възпитаници на училището.

Да, от средно е, но то едно време нямаше друго. А и сега пак са повече, от колкото завършилите висше с такива комбинации.

# 1 162
  • Луната ни пази
Не само във филиалите има двойни специалности, ПУ в Пловдив също ги предлага. Френска и Немска филология има само в София, за Търново не съм наясно. Колкото и да излизат кадри в тези специалности, не са толкова много, че да огреят навсякъде и всички училища. Освен това има много директори като моя, които ще предпочетат кандидата с БЕНЕ, защото ситуации бол и може да се наложи да води и часове по БЕЛ. Ето наесен часовете по ФЕ при нас намаляват, колежката е с БЕФЕ и ще си допълни с един клас БЕЛ норматива. Ако беше чиста филология, нормативът пада, съответно и заплащането пада.
Във ВТУ има и двойни специалности, и чисти. Аз умишлено съм се насочвала към двойните, но това не означава, че качеството на обучение е било снижено. Просто имахме двойно повече изпити, а критериите си бяха същите, преподавателите също. Във ВТУ има и филологии, и приложни лингвистики, и специалности от сорта БЕЛ+ ЧЕ (руски, немски, английски). Там важи същото за качеството. Английския също ми е от ВТУ (магистратура), но преди това имам ЕГ и записах магистратурата заради документа. НУП ми е от ШУ, но тази диплома ми е за зор заман. Радко я споменавам и не я показвам. Тя е от сорта на тези, които стоят на тавана и се наложи някой слънчев ден да ползваш.
А ето и положението във Варна. Както изглежда, има доста работни места.

# 1 163
  • Балчик

Да, от средно е, но то едно време нямаше друго. А и сега пак са повече, от колкото завършилите висше с такива комбинации.

Но със средно никой няма да вземе учител.

# 1 164
  • Пловдив
Шагия, чиста АФ има и в Пловдив, но нямаме чисти Френска и Немска филология - в СУ знам, че ги има, но за ВТУ за тях нямам информация.

# 1 165

А ето и положението във Варна. Както изглежда, има доста работни места.

Наистина при вас има обявени доста. Колко са истински е друг въпросът. При нас едно, че обявите са малко, второ 90% са за селата или за 1/2 бройка  Mr. Green

# 1 166

Но със средно никой няма да вземе учител.

Не ме разбра. Те са с висше история, география или каквото е там, но езикът им е от ЕГ. Просто до преди десетина години нямаше висши педагогически специалности с такива комбинации предмет+език.

# 1 167
  • Пловдив
То и сега няма, освен ако не запишат отделно съответната филология.

# 1 168
Не възможно студентите с двойни специалности да имат двоен норматив предмети. Naughty
Физически не е възможно за 4 години да се изучи , освен , ако не спят в университета.
Или самите дисциплини са с намален брой часове, за да се навакса.
Аз съм стояла от 8 до 5 в университета, тези с двойните трябва да са били денонощно там, за да покрият двоен уч. материал.
За съжаление най- малка тежест се дава за ценз, било да се подбере кандидат , завършил престижен университет, все пак там се влиза по- трудно и летвата по време на следване е по- висока.  Същото е и с успеха от дипломата, как ще предпочетеш този с 3.50 пред този с 5.50 , само, защото има стаж.
Но е факт, че именно стажа е с най- голяма тежест.

# 1 169
  • Луната ни пази
Шагия, чиста АФ има и в Пловдив, но нямаме чисти Френска и Немска филология - в СУ знам, че ги има, но за ВТУ за тях нямам информация.
Има ги, има и руска, и българска. Ето справка  тук, заедно със всички разновидности.  

Елена, факт е. Аз имах по осем изпита на семестър (всички изпити, които имаха историците и географите в съответния поток и семестър), а тези със чисти специалности имаха по 3 или 4. Имахме лекции и в съботите, а през седмицата бяхме по цял ден в университета, а чистите специалности до обяд или само след обяд. И съм реална (едната ми съквартирантка беше чиста история, а другата чиста география Simple Smile. Те готвеха, че имаха повече време. Е понякога на лекции се осланях на тях и пропусках, защото ми идваше много, а така или иначе бяхме в един поток, с едни и същи преподаватели. Дори някои от изпитите ни бяха в един и същи ден.)

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 17:05 от Shagya

Общи условия

Активация на акаунт