Професия "учител"

• 500 176
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 1 170
По преценка на директора.
В едно даскало по нашия край, учителка с 15 години стаж, че даже всички в училище я знаеха, че е завършила с отличие ВТУ я прескочиха, заради една току-що завършила кифла, щото отишла с препоръка от някакъв преподавател (доц. или проф.) от университета и директорът се впечатлил, и я назначил.  ooooh!
'Ма глупости, кой ги пуска тия партенки! Директорът е назначил младата колежка, защото ще и плаща с 200 лв. по-малко, отколкото на тази със стаж и вероятно поне 5-то ПКС. Това си е масова практика през последните години, затова по-възрастните колеги гледат да не си сменят местоработата, даже при наличието на свободни места в по-квалитетни у-ща.

canu6a, запознай се със системата на ПКС, за да придобие момичето най-ниската, трябва да има поне  4 години стаж. Но ако за работното място кандидатстват колеги с ПКС, наистина няма смисъл да приемат документите и, по презумпция е извън класацията. Трябва да започне от някое непретенциозно у-ще и да си изкара стажа. Или по заместване, на непълен норматив, лекторски разни...просто да си вземе 5-ото ПКС. Ето: http://www.diuu.bg/portfolio/PKS_norm.htm

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 17:06 от айви

# 1 171
Не възможно студентите с двойни специалности да имат двоен норматив предмети. Naughty
Физически не е възможно за 4 години да се изучи , освен , ако не спят в университета.
Или самите дисциплини са с намален брой часове, за да се навакса.
Аз съм стояла от 8 до 5 в университета, тези с двойните трябва да са били денонощно там, за да покрият двоен уч. материал.

Има, има. Аз съм с такава. Въпрос на акредитация на специалността е. За пример ти давам "География на туризма". Това е икономическа специалност, но ако изкараш един курс още в самия у-тет по педагогика можеш да станеш и учител по география. Има и специалности извън педагогиката, които са и така и така. Примерно сега има една нова специалност "Бизнес информационни системи". Там се учи и икономика, учи се и информатика. Въпрос на реализация е след това какво ще работиш дали икономист или ИТ специалист. Но това не означава, че са имали два пъти повече предмети, да вярно малко повече от другите, но се следва някакъв хорариум.

# 1 172
В едно даскало по нашия край, учителка с 15 години стаж, че даже всички в училище я знаеха, че е завършила с отличие ВТУ я прескочиха, заради една току-що завършила кифла, щото отишла с препоръка от някакъв преподавател (доц. или проф.) от университета и директорът се впечатлил, и я назначил.  ooooh!
'Ма глупости, кой ги пуска тия партенки! Директорът е назначил младата колежка, защото ще и плаща с 200 лв. по-малко, отколкото на тази със стаж и вероятно поне 5-то ПКС. Това си е масова практика през последните години, затова по-възрастните колеги гледат да не си сменят местоработата, даже при наличието на свободни места в по-квалитетни у-ща.

Напротив. Колегата със стажа заместваше в елитно у-ще и си търсеше постоянна работа. В у-щето, в което назначиха тая с "препоръката" беше едно от най-западналите в региона. А г-цата беше завършила същата година, никакво ПКС нямаше. Това беше втрещило целия инспекторат  Crossing Arms

# 1 173
  • Пловдив
Елена, аз съм филолог, но някои предмети сме ги карали с такива хибриди. Нищо невъзможно няма, имаха достатъчно свободно време, като не ми се струва, че са имали по-малък брой часове от чистите филологии по дадения предмет. Иначе как щяха да карат лекции с нас? Но имаше някои предмети, които БЕЧЕ не държаха, а БФ и СФ ги имат - примерно руски език, друг славянски език, Славянски литератури и Сравнителна граматика на славянските езици.

# 1 174

Напротив. Колегата със стажа заместваше в елитно у-ще и си търсеше постоянна работа. В у-щето, в което назначиха тая с "препоръката" беше едно от най-западналите в региона. А г-цата беше завършила същата година, никакво ПКС нямаше. Това беше втрещило целия инспекторат  Crossing Arms

Анджък, де  Simple Smile! Директорът предпочита този служител, който ляга по-тънко на делегирания бюджет. Не е прецедент. И има това право. Но е хм...некоректно.

# 1 175
  • Балчик
Ами точно в най-западналото, едва ли ще назначат човек с ПКС, пари няма, следователно-само с препоръки, без никакви ПКС-та. Laughing

# 1 176
Не възможно студентите с двойни специалности да имат двоен норматив предмети. Naughty
Физически не е възможно за 4 години да се изучи , освен , ако не спят в университета.
Или самите дисциплини са с намален брой часове, за да се навакса.
Аз съм стояла от 8 до 5 в университета, тези с двойните трябва да са били денонощно там, за да покрият двоен уч. материал.

Има, има. Аз съм с такава. Въпрос на акредитация на специалността е. За пример ти давам "География на туризма". Това е икономическа специалност, но ако изкараш един курс още в самия у-тет по педагогика можеш да станеш и учител по география. Има и специалности извън педагогиката, които са и така и така. Примерно сега има една нова специалност "Бизнес информационни системи". Там се учи и икономика, учи се и информатика. Въпрос на реализация е след това какво ще работиш дали икономист или ИТ специалист. Но това не означава, че са имали два пъти повече предмети, да вярно малко повече от другите, но се следва някакъв хорариум.
Няма откъде да намеря уч. планове с брой часове на студенти физика / англ. филология и такива от специалност физика и химия / англ. и бълг. филология.
Убедена съм, че разлика има.
Имам колежка с която сме в така ситуация, аз чиста, тя- двойна.
Ами, половината неща не ги е учила, ама за сметка на това учила музика, а, де. Mr. Green

# 1 177
  • Луната ни пази
За 5 ПКС, което е минималната степен, се изискват 4 години непрекъснат педагогически стаж. После за 4та степен е необходимо да мине поне една година от придобиване на 5та към момента на кандидатстване за 4та. След придобиване на 4та можеш веднага да започнеш курса на обучение за 3та, който, заедно с написването на дипломната работа, отнема поне една година, може и малко повече. После отново една година стаж за 2ро ПКС. Там трябват и публикации. И още около 2 години до придобиване на 1во. Така равносметката е следната: ако решиш да ги придобиваш ударно, т.е. без почивка, са ти необходими минимум 10 години в системата без да имаш прекъсване на трудовия стаж. Аз в момента пиша дипломна работа за трето ПКС. Имам 9 години стаж, но с прекъсвания.

Ами, Елена, явно си зависи и от специалността, и от университета. Вярно е, че има университети, които включват само необходимия минимум за акредитация на специалността. Аз лично съм завършила директно магистърска програма, т.е. преди да разделят бакалавърската и магистърската степен. Ние бяхме с 5 годишен курс на обучение.

# 1 178
Елена, аз съм филолог, но някои предмети сме ги карали с такива хибриди. Нищо невъзможно няма, имаха достатъчно свободно време, като не ми се струва, че са имали по-малък брой часове от чистите филологии по дадения предмет. Иначе как щяха да карат лекции с нас?
Добре, помисли само, как е възможно аз да уча 50 дисциплини и да съм от 8 до 17 на лекции, 4 години.
А някой друг за тези 4 години да успее да покрие 80 дисциплини, примерно/ предполагаме, че 20 се препокриват/.
Физически не е възможно, като времетраене.

# 1 179
  • Пловдив
В ПУ съм карала лекции по българските литератури масово с БЕИ, БЕРЕ, а аз съм Славянска филология - значи еднакъв хорариум.

# 1 180
В ПУ съм карала лекции по българските литератури масово с БЕИ, БЕРЕ, а аз съм Славянска филология - значи еднакъв хорариум.
И аз съм завършила там и също сме карали някои лекции смесено.
Но другите специалности нямаха някои от нашите дисциплини, не всичко, което учихме ние, го учиха и те.

# 1 181
  • София
Така равносметката е следната: ако решиш да ги придобиваш ударно, т.е. без почивка, са ти необходими минимум 10 години в системата без да имаш прекъсване на трудовия стаж. Аз в момента пиша дипломна работа за трето ПКС. Имам 9 години стаж, но с прекъсвания.
И това го правим за какви пари отгоре над заплатата?

# 1 182
  • Пловдив
Елена, аз съм филолог, но някои предмети сме ги карали с такива хибриди. Нищо невъзможно няма, имаха достатъчно свободно време, като не ми се струва, че са имали по-малък брой часове от чистите филологии по дадения предмет. Иначе как щяха да карат лекции с нас?
Добре, помисли само, как е възможно аз да уча 50 дисциплини и да съм от 8 до 17 на лекции, 4 години.
А някой друг за тези 4 години да успее да покрие 80 дисциплини, примерно/ предполагаме, че 20 се препокриват/.

Има часове и през уикенда, за разлика от БФ, БЕЧЕ не учат някои предмети, които учат БФ и СФ в Пловдив.

# 1 183

Анджък, де  Simple Smile! Директорът предпочита този служител, който ляга по-тънко на делегирания бюджет. Не е прецедент. И има това право. Но е хм...некоректно.

А бе, 2000г нямаше делегирани бюджети. На никой не му дремеше тогава кой как ляга с парите. Виж за друго лягане може и да се е имало в предвид  Joy

# 1 184

Има часове и през уикенда, за разлика от БФ, БЕЧЕ не учат някои предмети, които учат БФ и СФ в Пловдив
А, дойдохме си на думата. Това се опитвам да кажа от самото начало.

Общи условия

Активация на акаунт