Професия "учител"

• 500 166
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 1 230
  • Пловдив
Не виждам логика да влизат всички заедно, При нас поне винаги има събеседване и винаги се влиза един по един. Обаче шефът винаги върти и пита много. Преди години бях подавала документи в ОМГ, където интервюто беше точно една минута, колкото да те попитат къде си работил преди това.

# 1 231
А където пише че е след събеседване, знаете ли как става.Един по един ли влизат кандидатите,или всички са заедно вътре?Защото може така да си измият ръцете-еди кой си се представил най-добре на събеседването.

Директорът трябва да има направена формула с критерии, за които се дават точки. Например решава, че най-голяма тежест има стажа, след това ценза, след това нещо свързано със специалността. На кандидата с най-много стаж се дават максимума точки да речем 100, за най-високия ценз 80 точки, за еди си коя предпочитана специалност 50 точки. И след това се изчисляват пропорционално за всеки един кандидат. Може да има и други критерии, които да се оценят- от събеседването, от препоръките и т.н
Значи тези критерии всеки директор може да си ги нагласи както си иска, но в протокола трябва обосновката му да съвпада с тях.

# 1 232
Директорът трябва да има направена формула с критерии, за които се дават точки. Например решава, че най-голяма тежест има стажа, след това ценза, след това нещо свързано със специалността. На кандидата с най-много стаж се дават максимума точки да речем 100, за най-високия ценз 80 точки, за еди си коя предпочитана специалност 50 точки. И след това се изчисляват пропорционално за всеки един кандидат. Може да има и други критерии, които да се оценят- от събеседването, от препоръките и т.н
Значи тези критерии всеки директор може да си ги нагласи както си иска, но в протокола трябва обосновката му да съвпада с тях.

Това не е упоменато в никой нормативен документ. Постави се на мястото на директора и приеми, че наистина търсиш човек, и събеседването не е нагласено. Идва кандидат със стаж, безброй документи за квалификации, сертификати, и т.н. и установяваш, че човекът не може да каже две изречения свързано, няма представа от задълженията, които ще трябва да изпълнява, с две думи - за нищо не става. За какво ще ти е такъв учител? И в нашето училище има такива назначени не знам от кого си колеги, дето ядат хляба на някой, който иска много да работи и има хъс за това, но си стоят и никой не може да ги мръдне.

# 1 233

И в нашето училище има такива назначени не знам от кого си колеги, дето ядат хляба на някой, който иска много да работи и има хъс за това, но си стоят и никой не може да ги мръдне.
Подобно поведение не е от незнаене, абсурдно е да работиш няколко години в една сфера и да не научиш няколко основни задължения.
Това е от мързел, минаване между капките, " що да си давам зор, като така и така не могат да ме мръднат?!".
1000% съм убедена, умишлено се правят на неразбрали.

# 1 234
Moгат да ги накажат.Но ако са с връзки явно че няма да стане.

# 1 235
  • Балчик
Във всяко училище има по някой такъв. И в нашето има колега, която например всяка седмица пита как се смятат отсъствията в дневника и как се смята средноаритметично, но работи повече от 15 години . Simple Smile

Нищо не може и за нищо не я закачат. Всяка година поне по 2 пъти мрънка какви лоши колеги сме и не сме я научили да пише на компютър. Shocked Crazy Иначе има документ, от курса, който преди много години МОМН организира за комп. грамотност на учителите.

# 1 236
Вие, ако си мислите, че на тези курсове можеше да се научи нещо, аз ги посещавах и не научих нищо ново, не помня да са ми давали документ, но аз така или иначе имам от Дома на техниката.

Някой по напред беше написал, че предпочита учителската професия пред офис работата.Аз съм била и на едното и на другото и просто да ви кажа няма такава скука като стоенето по 8 часа пред компа, особено ако работиш сам в стая и на етажа, където работиш има 2 човека на кръст.

Та искам да попитам-трябва ли учителите по английски непременно да имат АФ, защото аз познавам много колеги, които са я с инженерна физика, я с българска филология, руска филология и някаква си мижава двегодишна преквалификация, но въпреки това ги държат повече от 10 години, т.е. са на постоянно място.

Каква е разликата между бакалавър и магистър специално при преподаването на езици, едните преподават на по-малките или какво?

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 11:49 от gitadam

# 1 237
Аз смятам, че вече който не се оправя с компютри не може да е учител, той дърпа прогреса назад, как ще чете новости и как ще се готви качествено за часовете си. Имаме и ние един двама такива, не разбират от компютри , не щат и да се пенсионират, но са на изживяване Peace

# 1 238
Каква е разликата между бакалавър и магистър специално при преподаването на езици, едните преподават на по-малките или какво?
Никаква, кой където успее да си намери място.
Аз с магистратура съм преподавала и в прогимназия и в гимназия.

# 1 239
Здравейте, момичета.
Аз си смених местоживеенето и ми се наложи да си сменя и Работодателя. Трябва да ви споделя, че заплатата ми падна на минималната, може би защото съм на изпитателен договор. В началото ми беше много неприятно, но сега вече започнах да си мисля позитивни неща. Наистина не е лесно да паднеш от по-високо на ниско. Поне успях да се преборя за учителско място. Предложиха ми за възпитател със стотина лева отгоре, но аз все още се замислям. Правя си сметка, че тук ще вземам и за класно ръководство някакви парички, докато възпитателя не взема. Освен това, ще трябва да пътувам и да имам разход и за карта. Договорът ми е изпитателен -деветмесечен. Кажете, ако вие сте на мое място кое щяхте да изберете - възпитателското място или учителското? Имам време да си помисля до септември.

# 1 240
Класното ръководство е 25 лв , това са никакви пари, аз обаче си мисля , че това е практика директорите да освобождават на 30 юни. Правят си икономии и така държат учителите в шах.Ако искаш да се доказваш избери учителско място, но то е по-отговорно според мен и е свързано с далеч повече ангажименти и като класно ръководство, а ако искаш да си караш по-лежерно избери възпитател. аз лично бих избрала учител Peace

# 1 241
Аз също искам да бъда учител. Разликата в заплащането е огромна, защото ми намалиха заплатата на новото място и съм на 535 лева сега. В другото училище ми предлагат възпитателско място за стотина лева отгоре. Не ми е ясно защо се получава така! Безобразие! От около месец не мога да реша, защото искам да бъда учител, а заплащането не ме устройства. Изплащам кредит. Затова и реших да споделя тук с вас.

# 1 242
То и аз съм в същото положение като Смайлинг лейди, във фирмата където работя 4 месеца не ни бяха плащали заплати/на всичко отгоре ми намалиха заплатата на 300 лева от Нова година/, към този момент също ни дължат две заплати и просто съм  ooooh!, косата ми побеля.

Та не ми остава нищо друго, освен да се върна пак към учителстването.Когато аз бях учител учителските заплати бяха мижави, вземах 280 лева заплата, говоря за 2005 година, от тогава учителите вземат добри пари.

Съветът ми е да кандидатства, където има места и да не се мае, защото кандидатите за едно място са много.

Сега видях, че вече са й предложили работа, и аз бих я посъветвала за учителско място.

# 1 243
gitadam,може и да е скучна офис работата ама ако си в някое загубено училище 1-2 часа след часовете не си способен на каквото и да било.И винаги има кой да прави проблеми,докато в офиса все ще е по-спокойно.Ако е добро училището е друг въпроса но проблемни деца вече има и в най-елитните гимназии.
А иначе аз познавам хора дето с приложна лингвистика/Английски и руски да речем ги взеха, което също не ми се струва много редно,но из моя край на всички обяви изискват Английска филология/поне на обявата.

# 1 244
 И аз бих стояла на сегашната си работа, ама ако ми плащаха редовно заплатата и изцяло както е по договор.Какъв е смисъла да стоя, ако пак няма да ми се плаща 3-4 месеца, без пари как ще караме.
Тази приложна лингвистика нищо не ми говори, може по-късно да са я въвели, аз завърших през 2001 г, тогава нямаше такава специалност, а си беше чиста АФ, също така и някаква измислена специалност Английски език и етнология, която вече не съществува.
По мое време имаше хибриди - БАЕ и РАЕ, ходихме на лекции с първите, имаха двойно повече изпити и накрая излизаха като прости учители само.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 13:47 от gitadam

Общи условия

Активация на акаунт