Професия "учител"

• 493 788
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 220
  • Балчик
И специално за теб да промени програмата, че седем часа няма да ти стигнат да вземеш всичко, децата да идват и втора смяна. Simple Smile За тебе е ясно, че ще си от зори до зори в училище. hahaha

Шегата настрани, но само който е имал 150 - 200 часа лекторски, знае какво е да се прибереш като изцеден лимон. То хубаво да вземеш парите, ама как ще ги изработиш с такава катедра... Особено такива като мен, с по 12-13 предмета.

# 2 221
В нашето училище минимумът преподавателски часове е 18 ч. седмично. Всеки час отгоре се заплаща като лекторски. Най-вероятно повтарям вече писали колеги, но е възможно директорът на колегата, която има питания тук, да е дал часовете, оставащи над норматива на учител или учители, които не формират пълен норматив и благодарение на точно тези часове, успяват да го направят. А може и просто външни лектори да вземат тези часове, които остават. И, колеги, моите уважения, но, да, изказванията на тази потребителка и колега са крайни и резки, но винаги ми е било малко неприятно като видя пренебрежението в очите на колеги с опит към младите такива или изказвания от типа: "Младите за нищо не стават!"... Изобщо ще изключа себе си, смело мога да се подпиша под думите си, познавам не малко млади учители, които си вършат изключително стриктно работата, и като класни ръководители, и по съответните предмети и са си извоювали всеобщо признание и безупречна репутация за няколкото години, откакто упражняват професията. Просто аз лично подобни обобщения на едро не бих си позволил. Има си хора и хора, не опират нещата до млади и стари.

# 2 222
  • Балчик
Argent, така е, но съгласи се, че е повече от невъзпитано да влезеш в тема, да плюеш колегите, директора, системата, законовата уредба и да имаш претенции, че си най-добър. Най-малкото впечатлението, което остави предизвика изказванията, че никой не би искал детето му да има такава учителка.
"В чужд манастир със свой устав" влиза.

# 2 223
Просто "влетялата" тук колега няма какво да я коментираме. Абсолютно съм съгласен. Освен това подобни реакции и в повечето случаи заслужени, се получават винаги когато някой влезе с шут в някоя тема, независимо на каква тематика е тя. Мисълта ми беше, че по принцип обобщенията не са мерило за достоверност.

# 2 224
  • Балчик
Така е, съгласна съм.

# 2 225
Джемма, няма проблем с програмата, редим я двете с още една колежка Wink
Напълно те разбирам - аз също се чувствам като изцеден лимон, вече втора година по стечение на обстоятелствата ми се налага да бъда с повечко лекторски. Моля се следващата година да е по-нормална, натоварването е голямо...
Argent, никой не е обобщавал за младите учители, доколкото прочетох. Напротив - обобщението беше за нас, по-възрастните (макар че не се чувствам престаряла на 42 г.), от страна на jenatanadenq: "неквалифицирани кадри по смисъла на реалността", "дремещи учители" и т.н.
Напоследък при нас се назначават млади учители и мога да твърдя, че не е до млад и стар, а до човек - има съвсем млади, току-що завършили университет, които успяха да се докажат като качествени преподаватели и бяха преназначени на постоянен договор. Имаше и такива, които бързо напуснаха...

# 2 226
  • Ямбол
В нашето училище минимумът преподавателски часове е 18 ч. седмично. ....
Нормативът часове не зависи от училището, а от предмета, който преподаваш. Ти преподаваш език, затова имаш такива часове. И да, падат се около 18 часа седмично, иначе се определят годишно - 648 часа. И моят е толкова, но на история и география мисля, че е 720 часа.

# 2 227
  • Пловдив
Шегата настрани, но само който е имал 150 - 200 часа лекторски, знае какво е да се прибереш като изцеден лимон. То хубаво да вземеш парите, ама как ще ги изработиш с такава катедра... Особено такива като мен, с по 12-13 предмета.

Аз лично съм минала по този път, сигурно и много от другите списващи колеги. Беше отвратителна онази година. Двете години, в които бях с +60 часа, ми бяха най-добре, защото така и програмата ми беше добре направена.

Лили, при нас колегите по история и география са много натоварени, както и колежката по философия, заради по-големия норматив часове, които са по техните предмети.

Аржан, ти в горен курс с 18 часа спокойно правиш норматив. Плюс евентуално класно ръководство. При мен в среден курс 19 са малко, а 20 вече са много.

# 2 228
  • Луната ни пази
Все бях чувала за некомпетентност и непознаване на елементарни норми и правила, но явно са верни слуховете за младите.
Аз като начинаещ учител не мигнах докато не се запознах с всяко изискване за моята работа и длъжност.

И хайде, да бъдем толерантни с липсата на опит, но с липсата на логично мислене и никаква връзка с реалността, че и наглост да ни обвинява като некадърни, не мога да се съглася.
Абсолютно те подкрепям! На вашето мнение съм. Не се включих в обясненията, защото доста хора се опитахте да и обясните, но тя явно си е навила на пръста и няма смисъл от повече разяснения.
Иначе да, история и география, обществени науки, физическо, музика, изобразително сме с 720, а физика, химия, биология са със 684, БЕЛ, езиците, математика, информатика са със 648, домашен бит и техника са най- зле- със 960 часа годишно.
Колегата ми тази година беше с 5 и 12 клас и само един ден в седмицата имаше 5 часа, в другите дни по 7. Като норматив и лекторски сме почти наравно, но учебната и програма до средата на май когато отпаднаха 12 клас) беше убийствена. Мен догодина ме чака това, защото аз ставам 12 клас и ще взема 5ти (приключвам 8ми в момента). Имаме по около 100 часа лекторски.

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 10:04 от Shagya

# 2 229
Аржан, ти в горен курс с 18 часа спокойно правиш норматив. Плюс евентуално класно ръководство. При мен в среден курс 19 са малко, а 20 вече са много.

Точно така. Миналата година например имах 19 (18 по предмета + часа на класа). При нас поне е така, не ми е известно за другите училища, но знам, че не може да имаш повече от 26 ч. седмично. Ние в нашето обединение ги смятаме на седмица, така сме си свикнали някакси. И колегите по английски гледам, че и те така ги броят. Иначе като си предаваме разпределенията за заверка в началото на годината пишем общия хорариум годишно, но никога не сьм си поставял за цел да ги запомня точно колко са, знам, че се падат около 600 и няколко, Лиляна вече е писала точната бройка.

# 2 230
  • Пловдив
Да, чуждите езици, БЕЛ и математика са 648 годишен норматив. Аз всяка година имам различна седмична заетост, защото правя норматив в среден курс - тази година в 5 и 7 клас. Първия срок имах 22 часа английски език, плюс час на класа, втория срок - 20, плюс часа на класа. В пети клас са половинки и при нас са 4:3.

# 2 231
Имаме по около 100 часа лекторски.

Crazy Много са наистина! Но пък погледнато от добрата страна, взимате доста парички отгоре. Аз например, когато водех 11 клас, се радвах, че имах доста лекторски. Имах повече часове, но и като си видех фиша накрая, чувствах удовлетворение.

Колеги, искам да ви попитам за широко обсъждания въпрос с преподписването на договорите. Питам колеги от нашето училище, всеки е с предположения, но никой не може да ми даде точен отговор със сигурност. Вече за трета година работя на едногодишен договор. Кога по закон директорът може да направи служител на постоянен договор? Държа да отбележа, че и трите години съм назначаван по заместване на местата на трима различни колеги. Отделно имам и още една година в друго училище, отново по заместване. Доколкото ми е известно - това има значение. Всъщност това най-много ме интересува да ми се изясни - от значение ли е дали ще си назначен все на едно и също място, защото, доколкото знам, ако две години ти преподписват и заемаш едно и също място, на третата или трябва да те освободят, или да ти направят постоянен договор? Поправете ме, ако греша. Или ако пък те назначават всяка година в едно и също училище, но все на различни места, може до безкрай да те назначават на едногодишен договор? Един колега по БЕЛ например 8 години е бил преназначаван на едногодишен договор преди да му го направят постоянен, защото през тези 8 години е заемал местата на различни колеги.

# 2 232
  • Пловдив
Моят шеф подписва постоянен след първия едногодишен договор, така че не мога да взема отношение. Ако не се лъжа, по кодекс е до три години - т.е. има право и преди това да подпише постоянен, или да освободи колегата.

Била съм по заместване - до завръщане на титуляра. След това ме освобождаваха. Когато бях назначена за 1 година по АЕ, бях на редовно място, което беше възложено на мен като титуляр. Т.е. аз бях титуляр на мястото, след което ми подписаха постоянен договор.

# 2 233
Е, да, това е ясно, че по принцип всеки директор има право по лична преценка да назначава на постоянен. Имам колеги, които станаха на постоянен договор още след 6 месеца, но това беше при старата директорка. Ръководството се смени при нас преди няколко години, точно, когато аз започвах. Питането ми е как е по КТ?

# 2 234
  • Пловдив
По КТ член 68.1.1 - не повече от три години. Което невинаги значи, че задължително трябва три години поред да си назначаван за по 1 година. На моя шеф и една година му стига да прецени. За други директори не мога да взема отношение. То при вас е една много странна ситуация като цяло май.

Освен това не ми стана ясно как така три години си на договор за 1 година, а в същото време по заместване на други колеги. За заместване се ползва 68.1.3 от КТ, ако не се лъжа

Общи условия

Активация на акаунт