Професия "учител"

• 493 649
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 235
Да, да, аз не се изразих правилно. Две години съм назначаван по заместване, но практически изкарах горе-долу пълна учебна година - по 7, 8 месеца. Титулярите се върнаха през май. Иначе договорът беше по заместване до завръщане на титуляра. Тази година отново съм по заместване, но на практика ще си я изкарам цялата, колегата ще се върне евентуално догодина.

# 2 236
  • Майничка
Argent, ето КТ в частта, която те касае:
Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 68, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
....
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа;
....
(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.
(4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Трудов договор по ал. 1, т. 1, сключен в нарушение на ал. 3 и 4, се смята за сключен за неопределено време.
.....
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Предходната алинея се прилага и при срочния трудов договор за заместване на отсъствуващ работник или служител, ако трудовият договор със замествания се прекрати през време на заместването.

Т.е., в твоя случай директорът не може да те назначи на постоянен трудов договор, докато си с договор за заместване и колегата (колежка, предполагам) не напусне или не се пенсионира, за да се освободи конкретното място. Ако междувременно се освободи постоянно място, вариантите са:

1. Да те преназначи на него (тогава пак може да те назначи до два пъти на срочен договор за една година, след което да те назначи за постоянно или да те освободи) и да търси нов човек за сегашното, което заемаш (до завръщане на титуляра)

2. Да назначи временно (със срок на изпитване или за една година) човек на постоянното място и след изтичане на срока, ако съвпадне със завръщането на титуляра за "твоето" място, да освободи новоназначения и да назначи теб на постоянното място (пак с подвариант не повече от 2 едногодишни срочни договора).

# 2 237
gargamela, благодаря! Много ми бяха полезни особено последните два абзаца от поста ти.

# 2 238
  • Луната ни пази
Имаме по около 100 часа лекторски.

Crazy Много са наистина! Но пък погледнато от добрата страна, взимате доста парички отгоре. Аз например, когато водех 11 клас, се радвах, че имах доста лекторски. Имах повече часове, но и като си видех фиша накрая, чувствах удовлетворение.
Ами като сложим моите 100 часа върху твоя норматив, се получава моя норматив, почти без лекторски. Представи си сега тези 100 часа върху моя норматив и стават  #Crazy Получават се по около 24- 25 часа седмично. На мен честно казано ми идва множко този дисбаланс в нормативите. Когато сме задавали въпроса в РИО, отговорът обикновено е, че езиците имат да проверяват контролни, имали класна и т.н. Е, да де, и ние имаме контролни, имаме отговор на исторически въпрос или географска тема, които сме длъжни да правим поне 4-5 пъти в годината. Според мен всички колеги трябва да са с един и същ норматив. Иначе се получава тази картинка: без лекторски един взима 18 часа седмично, а друг 22 седмично, а накрая са с една и съща заплата.

# 2 239
  • Балчик
Опс, нещо съм объркала аи съм отговорила на стар пост. ooooh!

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 14:02 от Джемма

# 2 240
  • Ямбол
А някой да знае за директор иска ли се магистър?
Че ми е важно една особа да не се прицели на едно място.

# 2 241
  • в огледалото на живота
За да преподаваш икономика, е необходимо да си завършил икономически ВУЗ и да имаш педагогическа правоспособност. Не може да преподаваш икономически дисциплини без едното от двете.

Може, при това като редовен учител, стига да я назначат. Дискутирали сме го вече много пъти.

Всеки, който е "бакалавър" или "магистър" по икономика може да работи като напълно редовен учител, стига да няма други кандидати и директорът да го предпочете. Peace Прочети Закона за професионалното образовние, ЗНП  и ППЗНП.
Може ли директен линк за насока  Praynig
В момента съм пред такава дилема:бакалавърска степен с икономическа специалност и магистър по ИИТО.

# 2 242
Здравейте! Интересувам се какво е заплащането на възпитателите? Ще бъда назначена като такава,до сега имам 4 месеца стаж, но по специлаността си. Беше ми неудобно да питам, а и независимо от това желая да продължа в сферата, в която съм учила.

# 2 243
  • Балчик
devi4ca, щом сега ще записваш, разбира се, че е добре да изкараш педагогика.  Peace
чл. 39 ал.3 от ЗНП
Цитат
(3) Професионалната подготовка на учениците може да се извършва и от лица с
образование по съответната специалност.

Лиляна, чл.37 ал.2 от ЗНП:

Цитат
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Директорите на детските градини, училищата и
обслужващите звена трябва да имат диплома за завършена степен на висшето
образование - "бакалавър" или "магистър", а директорите на детските градини и
училищата - и учителски стаж.

Стажът е 3 години.

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 14:14 от Джемма

# 2 244
  • Ямбол
Джемма, благодаря. За съжаление и бакалаврите могат да се целят в този пост. Тюх.

# 2 245
  • в огледалото на живота
devi4ca, щом сега ще записваш, разбира се, че е добре да изкараш педагогика.  Peace
чл. 39 ал.3 от ЗНП
Цитат
(3) Професионалната подготовка на учениците може да се извършва и от лица с
образование по съответната специалност.

Май не се изразих правилно.. Simple Smile сега се дипломирах.
Магистърския ми курс е Информатика и Информационни технологии в образованието.
Педагог съм,няма как да липсва учителска правоспособност иначе...

# 2 246
  • Балчик
Ами аз тогава не разбрах каква ти е дилемата. Имаш ли педагогика за икономическата си специалност или не? Защото педагогиката ти от ИТ не важи за икономиката.

# 2 247
  • в огледалото на живота
Ами аз тогава не разбрах каква ти е дилемата. Имаш ли педагогика за икономическата си специалност или не? Защото педагогиката ти от ИТ не важи за икономиката.
Ето това е отговора  Hug
Икономическата ми специалност е само икономическа  Peace
Благодаря за пояснението Джемма   bouquet

# 2 248
  • Луната ни пази
А някой да знае за директор иска ли се магистър?
Че ми е важно една особа да не се прицели на едно място.
Условието е бакалавър или магистър.

# 2 249
  • Луната ни пази
Здравейте! Интересувам се какво е заплащането на възпитателите? Ще бъда назначена като такава,до сега имам 4 месеца стаж, но по специалността си. Беше ми неудобно да питам, а и независимо от това желая да продължа в сферата, в която съм учила.
Възпитателите са на същото заплащане като учителите. С твоят стаж ще взимаш минимума, което е 500 лв. основна заплата.

Общи условия

Активация на акаунт