Професия "учител"

• 500 227
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 565
  • Луната ни пази
Ей, стига, спрете се. Не оставихте шанс на момичето, ами тя е неопитна и просто попита. Вие ще я изядете, не е хубаво така, може утре да става дума за вашата дъщеря. Аз пък винаги се радвам на младите и каквито и глупости да питат им отговарям. Говоря за млади колеги, може и да съм свикнала, преподавам в среден курс. Peace
Аз и отговорих, дори и дадох линк за свободните работни места в областта. Но да си сложим ръка на сърцето, дори и току що завършила ще и е трудно, но първи курс студентка???

# 2 566
Благодаря много на всички,които ми отговориха!Благодаря и за благите думи на elfi4ka и sisitons,които поне ме успокоиха!

# 2 567
Краси, писах ти ЛС  Peace

# 2 568
  • Балчик
Момичета, думата "лекторски" не съществува в Кодекса на труда. А трудови догвори се сключват според написаното там. И Наредба 3 за численността на персонала в системата на нар.просвета от 2008 е подзаконов нормативен акт (вътрешноведомствен освен това на МОН)  и не трябва да противоречи на КТ.

Да, но нормативът е основа за 8 часов работен ден, съответно пълноправен трудов договор. Ако има 30 часа лекторски примерно, как ще се назначи човек на трудов договор и на 8 часов работен ден- абсурд.

# 2 569
# 2 570

Инженерна специалност: компютърни системи и технологии и след това отделно от нея  придобиване на учителска правоспособност, какво ти дава право да преподаваш? Само специалните предмети от висшето си или всичко, което си изучавал през него?

# 2 571
  • Ямбол
В учителската правоспособност не пише ли какво можеш да преподаваш?

# 2 572
За инженерите в удостоверението не пише конкретни предмети, а само специални и общотехнически такива. Но самото удостоверение се издава към дипломата за висше. То ти дава право да преподаваш предметите от твоята специалност записани в дипломата. Но не става дума за физика химия, математика, които също фигурират там и други общообразователни предмети. Такива могат да ти бъдат дадени да се допълни норматива, например на нас се е случвало да ни дават физика, математика и информатика- говоря за инженери. Предмета методика например от удостоверението ми се нарича - методика на преподаване на инженерни дисциплини Peace

# 2 573
В учителската правоспособност не пише ли какво можеш да преподаваш?
не съм взела удостоверението още, само дипломната защита остана?

# 2 574
За инженерите в удостоверението не пише конкретни предмети, а само специални и общотехнически такива. Но самото удостоверение се издава към дипломата за висше. То ти дава право да преподаваш предметите от твоята специалност записани в дипломата. Но не става дума за физика химия, математика, които също фигурират там и други общообразователни предмети. Такива могат да ти бъдат дадени да се допълни норматива, например на нас се е случвало да ни дават физика, математика и информатика- говоря за инженери. Предмета методика например от удостоверението ми се нарича - методика на преподаване на инженерни дисциплини Peace
Висшето и учителската правоспособност са от два разлини университета

# 2 575
Ами при мен са от един от Технически университет София:peace: и беше доста отдавна за сега не знам. Но аз мисля, че ти отговорих какво можеш да преподаваш. Ако някой конкретен предмет те интересува - питай. Но съм категорична, че трябва да стъпиш на инженерни дисциплини, половин норматив и после да допълваш с другите. Аз съм специалност електронна техника и микроелектроника.

# 2 576
Ами при мен са от един от Технически университет София:peace: и беше доста отдавна за сега не знам. Но аз мисля, че ти отговорих какво можеш да преподаваш. Ако някой конкретен предмет те интересува - питай. Но съм категорична, че трябва да стъпиш на инженерни дисциплини, половин норматив и после да допълваш с другите. Аз съм специалност електронна техника и микроелектроника.
Благодря, правилно ли те разбирам, че имам право да преподавам Информатика и ИТ само и евентуално допълване на норматив с Математика.

# 2 577
Интересно как хем казват че имало недостиг хем че има по 20-30 кандидата за място.Недостиг значи да не могат да намерят кадри.Търсене има но недостиг не освен може би за начални учители и то пак в по-малки населени места.

# 2 578
Интересно как хем казват че имало недостиг хем че има по 20-30 кандидата за място.Недостиг значи да не могат да намерят кадри.Търсене има но недостиг не освен може би за начални учители и то пак в по-малки населени места.

20 кандидата за едно място, но има примерно 22 обявени места по съответния предмет, а кандидатите са 20. Същите тези  20 човека кандидатстват на всичките тези места.И като се разпределят, накрая остават 2 училища без преподаватели.

Не, че има чак по 20 обяви, но специално за възпитатели или начални учители има доста повече от 20 /говоря за Пловдив и околните села/.Отделен е въпросът, че всеки би предпочел в Пловдив и накрая някои села може и да останат без учители /особено по-отдалечените на по 20-25 км/  Rolling Eyes Там и часовете са предимно лекторски, защото има по една паралелка.

# 2 579
Точно в Търново излизат много педагози и немалко от тях защото не са ги приели друго.Все пак не вярвам по селата да има много кандидати но пък там сигурно има много цигани.
Пропускате всички че дори да я назначат ще е на 80% от заплатата като нередовен.
Всъщност имам доста познати в средите точно в Търново и региона (областта) и ти гарантирам, че има доста кандидатстващи. В градовете (Търново, Горна, Лясковец, Павликени, Свищов) по около 40- 50 човека, а по селата 20-30. За всяко място.
Понеже и аз съм от този район - да кажа. За В. Търново - не знам, но за всички останали места е смехотворно твърдението, че кандидатстват по 40-50 човека. Няма толкова много хора... А и трудно се намират педагози, които да искат да работят... За селата - съвсем..

Общи условия

Активация на акаунт