Професия "учител"

• 500 228
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 730
  • Луната ни пази
Здравейте колеги,
някой дали е запознат с мярката "Без свободен час"? Става дума за следното. Колега има неизползван отпуск от тази година - 20 дни. Може ли да ги вземе всичките /или част от тях/ до края на годината, като на заместника му да се плаща по мярката. Как се тълкува 6.1 подточка а) от НП "На училище без отсъствия" /http://www.mon.bg/?go=page&pageId=13&subpageId=665/
По "Без свободен час" се заплащат само първите три дни от отсъствието и то ако е в болничен колегата. При отпуск заместването се заплаща от бюджета на училището и за това доста директори трудно пускат в отпуск през учебната година.

# 2 731
  • Балчик
Да, голяма простотия. Имам 21 дена неизползван отпуск, половината от който ще изгори естествено. Налага ми се да ползвам два дни другата седмица и трябва да си пусна неплатен. Ами да ме прощават, но ме принуждават да си взема болничен, и без това не съм ползвала такъв от 5 години.

# 2 732
  • Ямбол
Да но в КТ пише, че работодателят не може да откаже отпуск. На какво ще се позове за да откаже?

# 2 733
Да цитирам 6.1 подточка а) от Национална програма "На училище без отсъствия":

VI. ДЕЙНОСТИ ПО ПРОГРАМАТА
А. МЯРКА „БЕЗ СВОБОДЕН ЧАС” – ЗАМЕСТВАНЕ НА ОТСЪСТВАЩИ УЧИТЕЛИ В УЧИЛИЩАТА
6.1. Описание на дейността
Допълнителните средства се предоставят за изплащане на реално проведени учебни часове от учители/възпитатели, които заместват отсъстващи от работа учители или възпитатели във връзка с ползването на отпуск съгласно глава осма, раздел I от Кодекса на труда (КТ), както следва:
а) на основание чл. 155 от КТ – за работните дни, за които педагогическите кадри ползват платен годишен отпуск при условията на чл. 176 от КТ;

Интересуваме този текст как се тълкува и прилага.

# 2 734
  • Пловдив
На мен и една колежка преди около четири  години ни дадоха през учебно време по два месеца платен отпуск (останал след майчинство) и платиха на заместниците по "мярката". Директорът и счетоводителката си направиха "събиране", прецениха, че има достатъчно пари и ни пуснаха от началото на декември до средата на февруари.

# 2 735
  • Балчик
На нас в учебно време не ни дават платен отпуск.

# 2 736
  • Ямбол
На нас в учебно време не ни дават платен отпуск.
На нас също, но ако си поискаш писмено как следва да ти откажат, като по закон трябва да си го ползваш този отпуск?

# 2 737
  • Балчик
Е, ако си го поискаш писмено, рискуваш да си навлечеш гнева на шефа. Simple Smile

# 2 738
  • Ямбол
Е, ако си го поискаш писмено, рискуваш да си навлечеш гнева на шефа. Simple Smile
Ами значи имаме избор все пак Wink - гневът на шефа или да ти изгори отпуската.

Аз май съм питала тук, но пак да питам, някой знае ли, ако нямаме синдикати и не знам дали сме присъединени към КТД, дали имам право на двата дни отпуск за две деца?

# 2 739
  • Балчик
Би трябвало да имаш, този отпуск не е по КТД, а по КТ.

Поправям се, намерих, че се ползва, ако е уговорено в КТД.

# 2 740
  • Ямбол
Но в КТ пише, ако е уговорено в КТД.

# 2 741
  • Балчик
Да, видях със закъснение. Не знам тогава. Аз вече не ползвам такъв от няколко години. Просто помня, че писах отделна молба и цитирах член от КТ. И от друга страна не помня в сегашното ни КТД да съм чела това като, изрично заложено и затова се заблудих.

# 2 742
  • Луната ни пази
Но в КТ пише, ако е уговорено в КТД.
Ако имате СО, но нямате КТД, важи националното, но във вашия случай мисля, че не, защотото той се отнася само за синдикални членове и присъединили се.  Ако Директорът ви го признава и прилага, обаче, няма проблем. Важат всичките му клаузи.

# 2 743
  • Ямбол
Директорът ни признава осемте дни само. Не знам обаче за нас кое КТД важи.

# 2 744
  • Пловдив
КТД важи само за синдикални членове. Присъединяване може да има само към КТД на ниво училище с писмена молба до директора и председателя на синдикалната секция.
8-те дни предполагам директорът ви ги дава по някоя точка от КТ или като компенсации.

Общи условия

Активация на акаунт