Професия "учител"

• 496 118
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 4 365
  • Майничка
Може ли някой да ми каже дали със спец. Философия + педагогическа правоспособност може да работиш като психолог в училище? Може, ако имаш допълнителна квалификация психология.
Също ако примерно в момента учиш психология, можеш ли без диплома да бъдеш назначен? Това като продължение на първия въпрос ли? Ако сега започваш да учиш - едва ли, но ако си пред завършване и нямат друг кандидат - защо не.

Честито и от мен! Да е спорна, удовлетворяваща и с преобладаващи хубави емоции година!

# 4 366
Успешен старт на новата учебна година! Да е спокойна и творческа!

# 4 367

Познавам жена с българска филология, която работеше като психолог, училищен, затова питах това, но може наредбите да са се променили.

# 4 368
А ако запиша следдипломна ще мога ли веднага да почна като учител по английски и с кого трябва да се говори с директора                              инспектората

# 4 369
  • Пловдив
За да започнеш работа, независимо по какъв предмет, трябва да има обявено място в някое училище. Обикновено обявите се публикуват в сайта на РУО

# 4 370
Да, задължени са да публикуват в сайта, дори да имат някой предварително избран.

# 4 371
Здравейте, успешна нова учебна година на всички!
Искам да ви попитам за мнение по един казус. Помощник директор по учебната дейност има задължителна преподавателска норма от 216 часа.  Ако помощник директорът е назначен на половин работен ден задължителната преподавателска норма пада ли на 113 часа или се запазват 216 часа?
Предварително ви благодаря!

# 4 372
  • Варна
Здравейте. Аз бих искала да ви помоля за съвет и помощ. Ще се радвам ако се отзовете бързичко.
От няколко дни работя като преподавател по народни танци в едно начално училище. Това завърших и сега се реализирам по специалността, надявам се успешно, но нямам опит... Това е първата ми работа и съм благодарна много, че ми дадоха шанс. Та, към въпроса..
Децата изобщо не ме слушат, дори не ме отразяват, че съм в залата. Пробвах различни начини за осмиряване, но ефекта трае няколко секунди. Не знам къде бъркам. Моля ви за съвет!
Попивам всички съвети и действия на колежките ми - начални учителки, но при мен нямаше ефект. Едната каза със съвсем спокоен тон "в класната стая има правила и трябва да се спазват" и настана гробна тишина, при мен обаче ефекта беше нулев. Много се притеснявам какво ще правя от тук нататък.
Едни ми дават съвет, че държа много строго и ще се отдръпнат много повече, други пък казват да ги държа строго, че иначе ще отърва дисциплината изобщо.
Първия ден, когато се изправих пред тях много бях притеснена и си бърках думите даже, може би са го усетили, че не съм строга по душа и сега си позволяват да ми се качат на главата. Иначе, докато правя проверка има тишина, но в момента в който кажа "започваме загрявката" и все едно им казвам "голямо междучасие". Едно от децата пък след края на втората репетиция дойде при мен и ме прегърна за чао. Други пък през почивката играят на гоненица и едно се скри зад мен и вика "къща"  Laughing  Направо пълна анархия. Много съм притеснена, а имам план, по който трябва да работя и вече изоставаме...  Cry
Моля ви, помогнете ми.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2016, 08:13 от Стойкови2015

# 4 373
Да се включат колеги начални учители. С големите номера е да си строг още в началото, и слушат и няма къде да ходят, като видят, че номера им не минава. Но с малките нямам опит.

# 4 374
И с малките е важно да си строг.Изтърват ли се нещата в началото, после е трудно. Прочети  в интернет -мениджмънт на класа. Има много материали. Виж какво можеш да приложиш. Успех и не се отчайвай. В началото винаги е трудно. Успех! Hug

# 4 375
  • Там,където се събуждам щастлива.
Независимо от възрастта на детето, трябва да има правила, които да кажеш по най-бърз начин на децата и да обясниш, че ако се спазват ще направите заедно нещо, което обичат (например някоя игра с малки награди), а ако не се спазват...има последствия. Не знам какви са възможностите в българските училища, но при нас остават след края на часовете или идват по-рано на училище (никой не обича да става рано...)! Много е важно да си постоянна в правилата, а не веднъж да затвориш очи и да се направиш, че не виждаш как някой не ги спазва. Много мои колеги тук вярват, че с разговори, а не наказание, могат да постигнат добри резултати. Аз не вярвам на това.

Най-важното е да не започнеш да си мислиш, че не ставаш за тази професия и никога няма да се справиш! Добър учител се става с много падане и ставане, но най-вече с много опит, който се натрупва с години. Пробвай различни начини; бъди строга, но справедлива и вярвай, че след време ще станеш много добър преподавател. Успех!!!

# 4 376
Здравейте, аз също имам проблем с дисциплината. Започнах работа като учител в  подготвителна група към училище. Повечето деца не са посещавали ДГ преди това, много трудно се работи.  А освен това са на различна възраст - 5 и 6 год. Някои са много послушни, но с други се работи много трудно, стават когато си искат да се разхождат, изобщо не слушат.   Приемам всякакви съвети.

# 4 377
Към младите колеги,
Първата работа е заедно с децата да изградите и запишете Правила на класа, групата.
Взимате голям кадастрон, цветни маркери и пишете правилата, а след това закачат е на стената.
По същият начин заедно с децата изготвяне и санкциите при неспазване на правила.
Съблюдаване Вие, и произволен помощник от класа (всеки ден или седмица, различен) за спазването им.
Това върши работа до 4ти клас...макар.че и при възрастни може да се работи на такъв принцип.

# 4 378
Момичета, участвате ли в проекта " Твоят час"?
Без мое съгласие са ме сложили начело на комисията, всички други са заявили участие с разни изсмукани от пръстите дейности.
Имах намерение да участвам, но съм възпитател и не виждам кога бих могла.
Голяма борба за тия 12 лв., голямо нещо.
На никой нищо не му е ясно, освен, че сме се регистрирали, ни анкетни карти има още, ни нищо.

# 4 379
Не са ли спуснати от министерството училищата, които участват в този проект?

Общи условия

Активация на акаунт