Раждане вкъщи 17

• 32 014
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
предполагам, че отново ще бъда изтрита
но въпреки това ще постна малък цитат от Родилница със съвети, които знаем до какво доведоха:

Публикувано от: dr_tsveti в Април 21, 2011

Здравейте момичета  Simple Smile
Джойфул, успех!

Аз сутринта ходих на тонове, да ме пита човек защо, ама си викам поне едно записче да направим, да успокоим тати че всичко е наред. И хоп - брадикардия имало бебето  Sad Пратиха ме да хапна и после на доплер. Доплера, слава богу, показа че всичко е наред, освен че... затюхка се лекарката, бебето било много голямо. Машинката го измери 3930. Помолих я да погледне и за пъпна връв около врата и се оказа, че както и предишното, има омотана връвчица. Доктора, който ме следи се затюхка как щяло да излезе това голямо бебе  Grinning , да съм имала готовност за евентуално секцио Whistling . А аз пред целия коридор го успокоявах, че няма страшно, ще излезе  :haha:
Съсипаха ми сутринта, вместо да си боядисам яйцата, аз се занимавам с глупости.

Титла: Re: Със пролетен копнеж започна априлския бебевалеж! (тема на бременните)
Публикувано от: Ваня в Април 21, 2011

Ех Цвети, много е неприятно така като ти развалят рахата за нищо. Hug Опитай се да не го вземаш присърце, предполагам знаеш че големината на бебето установена с УЗ може много грубо да варира. За пъпната връв около врата, не се сещам сега точните проценти, но е нещо много често срещано - просто като се роди главичката, премяташ връвта около главичката и след това се ражда телцето. Успокой се и се наслади на боядисването на яйцата на воля! Grinning
...

Титла: Re: Със пролетен копнеж започна априлския бебевалеж! (тема на бременните)
Публикувано от: Sipirumi в Април 21, 2011

Цвети, това беше основната причина поради която избягах от следенето на тонове.
...

Публикувано от: Bergkristall в Април 21, 2011

Ох Цвети....мен ако питаш ,една голяма част от лекарите са узаконени престъпници

# 376
Здравейте момичета благодаря ви за отговорите.
Разгледах темите за Първа АГ и за Свети Лазер. Честно казано I-ва АГ с нищо не ме привлече, в Лазар обаче си има секция "Естествено раждане", което е разграничено от "Дирижирано нормално раждане". За съжаление из форума не намерих много актуални отзиви на мами раждали там, камоли път Естествено раждане. Дамите родили там (и които бяха споделили опита си) бяха предимно със секцио. Също така информацията за сумата варира (3500 -5000лв.). В сайта на клиниката пише раждане (нормално/оперативно) 1100 лева, което чак не е за вярване имайки предвид, че едно дирижирано раждане в Токуда е 2000 лева.
Аз не искам никакви екстри, освен да ме оставят да родя дете си нормално и естествено, и както те самите казват лекарското присъствие да е дискретно без да ме смущават, а медикаментозни намеси да няма, ако те не са напълно необходими. Да получа първа детето си и да се изчака с рязането на пъпната връв, какво и всички не толкова спешни медицински дейности като къпане, мерете, теглене и не знам си още какво. Съответно ако всичко мине ОК, бих желала възможно най-скоро да се прибера вкъщи с детето ми. Единственото, което би ме накарало да платя тлъстата сума за раждане при тях, е да родя детето си естествено, бременността не е болест, а нещо красиво, което трябва да има красив край Simple Smile

Моля тези от вас, които имат актуална информация за Св. Лазар да споделят или да ме насочат къде бих могла да намеря такава.

Благодаря на всички и ви желая един прекрасен последен ден на септември Simple Smile

# 377
България има нужда от такава промяна в регламента?
99% от населението ражда в болници,99% от майките не кьрмят,99% от населението са против такьв регламент.
Кои ще са тези,които ще искат промяна в закона,ще се заемат сериозно с подобна кауза,която при този манталитет е обречена на провал?

Как кои ще са тези? Тези, които желаят да раждат у дома, доколкото разбирам не са малко. Или греша?
И да, сигурна съм, че е нужен регламент. 
А ако има достатъчно комуникация и правилно насочена положителна енергия с цел представяне на плюсовете, ако се постигне регламентиране и гарантирана възможност за бърза медицинска реакция при спешност, то постепенно и мнението на "населението" ще се промени.
Само допреди няколко години бе модерно да не кърмиш... сега, бавно и постепенно това масово обществено мнение се пречупва, но това не става от само себе си, а чрез кампании, подкрепа, указания, привличане на медицински специалисти, които да подкрепят инициативите... Кампаниите се водят обаче от хора, които са спокойни, уравновесени, застават с лице и ко-му-ни-ки-рат, обясняват и наистина се борят тези нагласи да се променят.
С крясъци и негативизъм, каквито се наблюдават тук, нищо не се постига, освен от 99% да станат 99.9% негативно настроените.

Ако раждането не в болница е незаконно...

Смятах, че сте наясно, че говоря за асистираното домашно раждане. Според Закона за здравето и по-специално Медицинския стандарт "Акушерство и гинекология", медицинска помощ за раждане се оказва в лечебни заведения, от специалисти.

Не може да се иска промяна на отношенията и нагласите и в същото време да е налице нежелание за предприемане на действия в тази насока, а желанията да са за капсулиране и отделяне само на тези, които са с положителна нагласа и изтъкване само на позитиви, без негативи и изключвайки реалните възможности раждането да не протече безпроблемно, както и изключвайки невъзможността на здравеопазването ни за оказване на медицинска помощ, ако това се наложи.

Може би не ме разбрахте.
Според закона за здравето,на медицинския персонал е забранено да извьршва домашно асистиране.На родилката това право й е дадено от както сьществуват хората и затова не е регламентирано като изрично позволено.
Трябва да се регламентира мед.персонал да има това право да изражда по домовете.

Доколкото разбирам искате промяна отзад напред.Да се направи нещо от шепа хора,което в последствие да промени нагласата на населението.Лекарите и акушерките са сьщо част от това недоразбиращо населелние и ще бьдат против нещо,което им е чуждо и неразбираемо.
Щом едва сега се говори за кьрмене,носене в слинг,бондинг и тн,то пак казвам,пьтят ще е тежьк и дьльг.Това е за сьжаление реалността за момента.

Четейки закона разбирам,че раждането в БГ се разглежда единствено като заболяване,при което е нужна медицинска помощ и извьршването й става от специалист.
В други страни не е така и затова домашното раждане,асистирано е регламентирано сьс закон много лесно и бьрзо.

Петте и тн точки с изисквания за промяна в здравеопазването няма как да станат на това ментално ниво на народа.Не може да стане отзад напред.
Нужно е осьзнаване на лошата здравна система и масови недоволства с цел промяна.

Не зная,има ли в БГ анонимно раждане и дараване на детето?
Майката ражда (никога по време на бременността не е следена от лекар) някьде и дарява детето си без никакви вьпроси от страна на инстанциите.

Както казах и преди,аз сьм за асистирано домашно раждане.Да може да се разхлаби малко закона за мед.персонал,който да може да посещава родилките по домовете.Това е минимален проблем и може да се промени веднага с една лекарска подписка.
Големият проблем идва от това,че българския лекар (знам,че обобщавам преувеличено,има и добри лекари) не е пораснал да уважава родилката.Той може да се гаври с нея само в неговата си територия.В нейната кьща ще бьдат мьжа й,роднини,свидетели.От това се страхува българския лекар.
Как да се сдобие с авторитет в една чужда кьща.
 Peace

# 378
Не съм употребила думата абсурд. Отново ми сложи думи в устата.

Наясно съм, че има жени, които биха се насочили към домашно раждане, и бих искала да им предоставям информация за него. Данни, цифри, и статистики, все омразни, неодухотворени такива неща. Персимон персоната не желая да убеждавам в нищо, но тъй като обикновено аргументите й издишат, искам да ги оборвам.

Това правя в темата, както вече неведнъж съм го споменавала. Забранено ли е?

Данните и статистиките за ваше съжаление подкрепят резонността на домашното раждане. Те никак не са омразни, нито са неодухотворени. Не знам каква си мислиш, че съм-може би овчарка или шаманка с наръч кокоши пера боднати зад ухото, но всъщност аз съм образован човек, който има опит в научните изследвания и много добре знам за какво става дума и изобщо не съм против тях. Проблемът идва от там, че примерно ти изобщо не си чела никакви изследвания и статистики, обаче някак си си дълбоко убедена, че те ще подкрепят идеята ти, че домашното раждане е едва ли не убийство и самоубйство. Ами, моля те-виж какво пише в началния пост на тази тема и се информирай за научната страна на въпроса. Там има дадени доста линкове. Peace

# 379
agarthi, писах ти на лични имената на конкретни лекари в двете споменати болници, които ще уважат исканията ти и от които имам много добри отзиви през последните няколко месеца.

# 380
Според закона за здравето,на медицинския персонал е забранено да извьршва домашно асистиране.
...
Трябва да се регламентира мед.персонал да има това право да изражда по домовете.
...
В други страни не е така и затова домашното раждане,асистирано е регламентирано сьс закон много лесно и бьрзо.
...
Както казах и преди,аз сьм за асистирано домашно раждане. Да може да се разхлаби малко закона за мед.персонал,който да може да посещава родилките по домовете.

Значи говорим за едно и също.

# 381
Според закона за здравето,на медицинския персонал е забранено да извьршва домашно асистиране.
...
...
...
Както казах и преди,аз сьм за асистирано домашно раждане. Да може да се разхлаби малко закона за мед.персонал,който да може да посещава родилките по домовете.

Значи говорим за едно и също.

Именно.
Но има потребители в тази тема,които от самото начало не разбраха,че за това се говори.
Тяхното емоционално ниво подтиска всякаква мотивация за взаимно решение.
Понеже всички сме сьгласни,че системата трудно и бавно ще се промени,се вижда,че е по лесно да се хули и заклеймява домашното раждане.
От една страна,ако не се вземе бьрзо решение и не се регламентира домашното асистирано раждане ще има все повече жертви на неасистирано раждане,защото именно системата не желае да вьведе промяна.
Причината хората да желаят домашно неасистирано раждане е именно тяхната безизходица,а не желание за окултен риск.
Нито една майка не желае да рискува нито себе си нито детето си.
А именно това се втьлпява постоянно в тази тема от хората,които не желаят това нещо да трьгне в посока узаконяване.

С две думи: Системата трябва незабавно да узакони асистирано домашно раждане,за да намали рискьт от смьрт или усложнения по време на неасистирано раждане.
Колкото повече се бавят,толкова повече жертви ще има.

# 382
  • Варна
Доколкото разбирам искате промяна отзад напред.Да се направи нещо от шепа хора,което в последствие да промени нагласата на населението.Лекарите и акушерките са сьщо част от това недоразбиращо населелние и ще бьдат против нещо,което им е чуждо и неразбираемо.
Щом едва сега се говори за кьрмене,носене в слинг,бондинг и тн,то пак казвам,пьтят ще е тежьк и дьльг.Това е за сьжаление реалността за момента.

Четейки закона разбирам,че раждането в БГ се разглежда единствено като заболяване,при което е нужна медицинска помощ и извьршването й става от специалист.

Петте и тн точки с изисквания за промяна в здравеопазването няма как да станат на това ментално ниво на народа.Не може да стане отзад напред.
Нужно е осьзнаване на лошата здравна система и масови недоволства с цел промяна.

Не зная,има ли в БГ анонимно раждане и дараване на детето?
Майката ражда (никога по време на бременността не е следена от лекар) някьде и дарява детето си без никакви вьпроси от страна на инстанциите.

Както казах и преди,аз сьм за асистирано домашно раждане.Да може да се разхлаби малко закона за мед.персонал,който да може да посещава родилките по домовете.Това е минимален проблем и може да се промени веднага с една лекарска подписка.
Големият проблем идва от това,че българския лекар (знам,че обобщавам преувеличено,има и добри лекари) не е пораснал да уважава родилката.Той може да се гаври с нея само в неговата си територия.В нейната кьща ще бьдат мьжа й,роднини,свидетели.От това се страхува българския лекар.
Как да се сдобие с авторитет в една чужда кьща.
 Peace

Ще се опитам да не звуча като "черна станция", но:
Как ще се съгласи лекар/акушер да асистира в домашни условия у нас (при промяна на законодателството, разбира се),  като всеки, работещ в системата на здравеопазването, е наясно: че няма достатъчно персонал (как ще се осигури екип, който ще е подготвен и ще чака в най-близкото болнично заведение?); че инфраструктурата не позволява достатъчно бързо предвижване на линейките (има населени места, до които почти няма пътища, понякога и до краен квартал в голям град се пътува повече от 30 минути); че няма достатъчно линейки (няма нужда от никакво пояснение, нали?); че, дори и да ги има, те не са оборудвани; че в повечето градове има една АГ клиника с неоантологично отделение (Варна, например, а общо АГ клиниките са 2, при това - една до друга); че много родилки няма да раждат в семейни къщи, а в панелни блокове на по 7-8 етажа;
Дали става въпрос за "ментално ниво" или за здрав разум?

Кои са страните, в които домашното раждане е по-голям процент от болничното, освен Хонландия?
Не е ли по-разумно, предвид българската действителност, която не касае само волята на родилки и лекари, а и възможностите за осъществяване на тази воля, да се борим първо за нови условия в болниците? За ново отношение към родилки, бебета и техни близки? За възможност за избор на недирижиран родилен процес, за неотделяне на майки и бебета?
Ако се борим за асистирано домашно раждане, не е ли редно да обсъждаме всички проблеми, които имаме да преодоляваме, за да е то безопасно? А не просто да искаме промяна в закона, сега и веднага?
Не е ли редно да търсим диалог с лекари, регулатори на здравната помощ, а не да намираме навсякъде конспирация и да ръсим обвинения, грозни епитети?

Кристиян, кога и къде обществените нагласи не са били променяни от шепа хора?

# 383
  • Пловдив
Цитат
С две думи: Системата трябва незабавно да узакони асистирано домашно раждане,за да намали рискьт от смьрт или усложнения по време на неасистирано раждане.
Колкото повече се бавят,толкова повече жертви ще има.

Незабавно  Shocked И като се направи незабавно, как точно ще стане така, че неподготвеният и с непроменена нагласа медицински персонал ще тръгне по къщите да изражда.  Thinking Другите задължителни условия не ги коментирам. Промяната ще започне с промяната на учебните планове на акушерките. Няма как акушерка свикнала да работи в болница и да разчита на апаратурата и на докторите да тръгне по домовете на хората незабавно. Ей така колкото да си пишем става, но действителността е съвсем друга. Така че незабавното....звучи само забавно. И наивно.

# 384
Точно така.
Сами сте описали българската действителност и явно я сьзнавате.
Сега разбирате ли до какво отчаяние са стигнали тези родилки,че да поемат риска да раждат неасистирано у дома??
Дьржавата десетилетия доказа многократно,че не е способна нито да сьздаде добра здравна система,нито може дори да я копира от друга страна.
Именно защото менталното ниво е друго,затова и системата се сьздава според нуждите на този народ.
Той не иска друго,не тьрси по добро.На него това му харесва малко или много и си мьлчи.

От последните два постинга на Ментова и Разел разбирам,че те не тьрсят решение на вьпроса защото именно цялата система е толкова гнила,че няма как да бьде поправена и изчистена.
Това показва колко безпомощен се чувства един човек,когато дори не вижда начин за промяна.
И именно затова и по подобни причини няколко потребитела тук опитаха да песимизират темата от тяхната черногледна точка.

В повечето села в страните на ЕС17 сьщо няма своевременна мед.помощ.Няма неонатално отделение,няма добри специалисти.
Това не е променило обаче закона за асистирано домашно раждане,именно защото раждането не се счита за заболяване.

# 385
  • Пловдив
Напротив, Кристиян. Решение има. Първо ще започне да се случва промяна в частните клиники, логично защо. Ще отговорят на нарасналото търсене на подобна услуга. И когато за все повече жени, това започне да става предпочитаният начин на раждане ще се инициира промяна, но вече ще има промяна в мисленето и практиката на персонала поне в тези частни клиники т.е. все ще има подготвени специалисти, които да се съгласят евентуално да асистират и в къщи. Разговаряла съм по темата с близък приятел гинеколог. Лекарите са наясно, че в едно 60 % от случаите жената може да роди без никаква съществена намеса, но не са съгласни да асистират в къщи при условие, че никой не може да им гарантира линейка и бързо предвижване до болницата ако се наложи. Така, че точно защото бременната не  болна, ако се случи нещо с нея и/или бебето по време на раждане, отзвукът е толкова силен. Не знам как е по селата в Европа, но тук обществените нагласи са силно негативни относно смъртта на новородено в домашни условия. Някъде в Европа, където има регламент от години, може и да са претръпнали, ако такова нещо се случи и да го приемат спокойно и нормално, но в България това трудно ще се промени.

# 386
Ами няма какво повече да добавя Разел,ти сама го казваш,че това трудно ще се промени и именно затова тук конкретно в тази тема се "дискутираше" с хора,които сьщо го сьзнават много добре и използваха отчаянието на родилките,които не искат да станат жертви именно на тази система,както вие с Ментова я описахте много добре,за да се гаврят с решението им.
На всеки в темата му е ясно,че промяна ще дойде трудно.
Разликата е,че едните я желаят и тьрсят изход,а другите не ги вьлнува много и тьрсят само заяждане именно поради сьзнаване на обречения изход от подобна кауза.
Кой е прав в случая,не зная, а и няма значение.

# 387

Разликата е,че едните я желаят и тьрсят изход...

Не съм съгласна. Аз видях много повече детайлни разсъждения по промяната от хора, които са против домашното раждане, отколкото от другия лагер.

Всъщност не видях никакви конструктивни предложения по регламентирането на домашните раждания от привърженичките. Ако съм пропуснала, моля те, припомни ми ги?

А и за мен остава отворен въпросът - след като очевидно има болници и персонал в България, който е далеч от обрисувания болничен ужас и след като привърженичките на домашното раждане са сред най-успелите слоеве на обществото ни (по persimon и Бащатко) и вероятно могат да си позволят една далеч не толкова потресаваща сума за раждане - защо все пак раждат у дома?

Как това се връзва с идеята, че основната причина за домашните раждания се корени в условията в болниците?

# 388

Разликата е,че едните я желаят и тьрсят изход...

Не съм съгласна. Аз видях много повече детайлни разсъждения по промяната от хора, които са против домашното раждане, отколкото от другия лагер.

Всъщност не видях никакви конструктивни предложения по регламентирането на домашните раждания от привърженичките. Ако съм пропуснала, моля те, припомни ми ги?

А и за мен остава отворен въпросът - след като очевидно има болници и персонал в България, който е далеч от обрисувания болничен ужас и след като привърженичките на домашното раждане са сред най-успелите слоеве на обществото ни (по persimon и Бащатко) и вероятно могат да си позволят една далеч не толкова потресаваща сума за раждане - защо все пак раждат у дома?

Как това се връзва с идеята, че основната причина за домашните раждания се корени в условията в болниците?
Ти да,аз не.
Не смятам за коректно обикновените желания на една родилка за определена поза,за бондинг,рязане на пьпна врьв и тн да се считат за лукс и да се заплащат.
Това е право на всяка раждаща жена! Затова и преди писах,че бьлгарите не са запознати с правата си като пациенти и се оставят да ги тьпчат.

Една нормално раждаща здраво,доносено дете не носи вина,че друга е родила преждевременно или дете с даун синдром.
Разбираеми са чувствата на такава майка,но не ги оправдавам,когато се опитва да попречи на друга да роди здраво и нормално дете.

# 389
  • Варна
Кристиян, наистина ли ми е заядлив тона в последния постинг? Не е трябвало да звучи така. Наистина се опитвам да си представя, че асистираното раждане се случва и, да, в момента ми е малко трудно. Но защо да е невъзможно? Невъзможно е да стане на мига.
За разлика от теб, аз живея тук, виждам, че макар и бавно, нещата се променят. Видях разликата в едно държавно родилно отделение от 2003 до 2008. През 2003 слагаха системи на родилките веднага щом ги приемат в предродилно, през 2008 ги питаха дали искат, обясняваха, че със система ще родят по-бързо, а без система - по-щадящо; през 2003 ги овързваха на леглото, през 2008 ни пращаха да се разхождаме, е, вярно - по коридора, но няма къде другаде; през 2003 им показваха бебета от 1 метър, през 2008 им ги даваха да ги гушнат; през 2003 ни искаха АМ и го даваха веднага, щом бебето отказваше да засуче като шампион, през 2008 АМ е забранено за здрави бебета в родилното отделение на Окръжна болница; през 2003 бебета ги носеха през 3 часа, а нощем пропускаха, през 2008 си спят до нас, а вечер ги взимат, ако родилката поиска. През 2003 никой не кърмеше открито в парка, а ела да видиш саега какво става. Не виждаш промяна за 5 години? Аз я виждам.
И асистирано домашно раждане ще има, но явно не благодарение на хора, които не търсят диалог.

Общи условия

Активация на акаунт