Раждане вкъщи 17

• 30 692
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
Един момент- не се ли говореше точно тук за наличието на съзнание без мозък? Като например съзнанието на нероденото дете, което витае още преди зачатието, а после избира дали да се роди или да се задуши...

Не се ли говореше точно тук за оцеляването на съзнанието след смъртта?

Christian, кое от двете: има ли съзнание без мозък или няма? Какво става, когато мозъкът на бебето умре от липса на кислород? Умира ли и съзнанието му? След като само един окситоцин променя съзнанието, масовата клетъчна смърт също трябва да има някакъв ефект...

Мег!, моля те, не ме препращай към смешните сайтчета за естествено раждане. Много добре знам какво казва Мишел Оден. Да, но той не се занимава нито с невронаука, нито с философия на съзнанието, нито с психология.

Той прави профанската грешка да приравни окситоцина с любовта. Е, не е точно така. Наистина, естественият окситоцин минава през мозъка, там прави нещо си, но не е ясно дали това нещо автоматично означава генериране на сложното поведение "любов към детето".

Например, доказано е, че ако си помислиш за Барак Обама, отделяш окситоцин. Действа: има един животински и механичен ефект, потича ти кърмата. Аз вече не обичам Обама, щото няма гръбнак, но понеже веднъж съм използвала образа му от зор-заман, щото иначе с проклетата помпа нищо не правя, явно пак мога да произведа окситоцин.

Е, кого и как обичам в случая? Мога ли да обичам без окситоцин? Може ли една интелектуална мисъл да произведе окситоцин в мозъка? Може.

Никой не може да каже как и дали изобщо неврони, киснати в естествен окситоцин, накрая произвеждат това, на което му викат "любов".

Но ти, Мег!, си икономист и обичаш гръмки теории вместо критично мислене. А Оден е прекалено самоуверен и просто не е прав. Човек не е компютър, маймуна и кукла на конци, управлявана от хормоните.

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 09:57 от Mamacita Bandida

# 541
Няколко пъти започвам да ти отговарям, чудейки се какво ще смелиш най-добре. Алтернативния подфорум не е за всички (затова го отделиха), често мненията звучат странно и дори абсурдно за някои, а външните хора изпитват смесени чувства от неразбиране. Не на думите, а на това което се облича в тях. Мястото на чисто практичните  хора не е тук - нито те ще се почувстват в свои води, нито ще бъдат разбрани и приети с отворени обятия.

Разминаваме се с теб явно и в това отношение. Аз не търся място, в което да се чувствам "в свои води". Не търся разбиране, нито обятия. Не мисля, че публичните форуми са мястото да търся подобни неща.

За мен сблъсъкът на идеи и аргументи е по-ценен от пеенето в хор от съмишленици.

Не се обиждам, когато някой не е съгласен с мен. Не го възприемам като агресия, не го възприемам и като принуда. Мога да харесвам хора, с които се различаваме по почти всички въпроси.

Защо възприемаш като агресия това, че някой има различно мнение от теб? Нали това е начинът човек да се развива и променя - като се среща с нещо различно.

Какъв точно е смисълът от десет души, затворили се в една тема, повтарящи една и съща теза, самонадъхващи се и потупващи се по рамото? Кое точно е важно за теб - обективните факти и аргументи по съответната тема или общество, в което да се изолираш от всякаква възможност някой да те разколебае в разбиранията ти?

Ако е второто, си по-закостеняла от средностатистическа форумка в темите за турските сериали - колкото и да вкарваш елитарна нотка в собствената си представа за себе си.

О, и това с "надскачането". Simple Smile Моят опит ме е убедил, че арогантността е в пряка връзка с невежеството. А истинското "надскачане" е свързано с осъзнаване колко много още не знаеш. Не и с впиване в текущото ти знание и отказ да погледнеш отвъд оградката.

Но не мисля, че ще ме разбереш... Simple Smile

# 542
И така, да се върнем на темата. Разкажете ми как ще форматирате идеалната психика на децата си с помощта на идеалното раждане.

# 543

Аз не търся място, в което да се чувствам "в свои води". Не търся разбиране, нито обятия. Не мисля, че публичните форуми са мястото да търся подобни неща.

Ами те форумите са за това - да споделиш или обмениш опит с хора на твоя акъл, с твоите интереси.. За теб вече е ясно какво търсиш, след като не се интересуваш от домашното раждане (на това му се вика хейтър).

Цитат
За мен сблъсъкът на идеи и аргументи е по-ценен от пеенето в хор от съмишленици.

Не се обиждам, когато някой не е съгласен с мен. Не го възприемам като агресия, не го възприемам и като принуда. Мога да харесвам хора, с които се различаваме по почти всички въпроси.

Защо възприемаш като агресия това, че някой има различно мнение от теб? Нали това е начинът човек да се развива и променя - като се среща с нещо различно.

Какъв сблъсък и какви аргументи, драга?  Shocked
Как ще убедиш хора, които са отделили маса време да подбират и отсяват информация, да работят върху себе си и да се развиват в определена посока, че точно ти си голям авторитет в област, дето си нямаш хал хабер?! Все едно да тръгнеш да убеждаваш алпинисти със 20 годишен стаж да си седят долу в равнината, щото катеренето е много опасно. Да, опасно е, но за неподготвени хора. А точно ти си последната, която може да им дава съвети, при това без да  са поискани. Ето това е агресия. Да натрапваш мнението и позицията си на хора, които отдавна са ги отхвърлили ЗА СЕБЕ СИ, при това без всякакъв свян и чувство за такт... Като да свириш чалга пред публика, дошла да слуша клавирен концерт..  ooooh! И след като многократно ти бе напомняно, че се събират по интереси.. Whistling

Цитат
Какъв точно е смисълът от десет души, затворили се в една тема, повтарящи една и съща теза, самонадъхващи се и потупващи се по рамото? Кое точно е важно за теб - обективните факти и аргументи по съответната тема или общество, в което да се изолираш от всякаква възможност някой да те разколебае в разбиранията ти?

Тук хората си говореха на общ език преди инвазията - ето това е смисъла. Не е същото като да се радваш сам на постиженията или да се оплачеш от неуспехите, и да няма с кого да ги споделиш или да потърсиш подкрепа.

А на теб не ти ли стана ясно след стотиците постинги, че ти не си мерило? Фактите, които касаят теб, са твоята действителност. Тя не е нито моята, нито на някой друг. Обективното за теб, не значи обективно за останалите. Никой от пишещите в тази тема не иска да живее твоята действителност, така че, бъди любезна да не я натрапваш, защото ставаш ужасно нахална. На какъв език да ти се обясни това..?   ooooh!

ПП. Нежеланите постинги на определени потребители могат да се пропускат без да им се отговаря. Дано това ги нака да спрат да пишат.

# 544
Нека да се замислим сега къде е съзнанието на бебето на Цвети. Точно така, няма го, защото мозъкът му умря от липса на кислород.

Та колко подготвени и силни бяхте, казвате? И бебето ли беше подготвено?

Но това си е ваша реалност, ние не разбираме нищо от риск и биология. Всичко е постмодернизъм, мислите стават реалност, всичко е цветя и рози, вярвайте на природата и така нататък.

# 545
Какъв сблъсък и какви аргументи, драга?  Shocked
Как ще убедиш хора, които са отделили маса време да подбират и отсяват информация, да работят върху себе си и да се развиват в определена посока, че точно ти си голям авторитет в област, дето си нямаш хал хабер?!

Аз не убеждавам никого в нищо - още по-малко, че съм авторитет. Не се състезавам с никого - това не ми е нужно. Тъпо е, че ти правиш подобна асоциация.

В крайна сметка, не си мерим личните качества, заплатите или гръдната обиколка тук - а говорим за нещо конкретно. Желанието ти да ме уязвиш лично показва единствено безсилие в спора. Случва се на всекиго - но ще те моля да си го отбележиш някъде.

За фактите и аргументите. Да ти напомня - след толкова факти и аргументи, споделяни в задружната ви групичка една раждаща вкъщи жена беше остана с впечатление, че не е проблем новороденото й бебе да е синьо и да не диша - защото вече родената плацента на пода го снабдявала с кислород.

Това говори за забележителна подготовка, нали?

Но иначе е чудесно с тази същата жена да си говорите с месеци преди това за вокализиране, всемирната любов и колко са гадни лекарите.

# 546
Цитат
Christian, кое от двете: има ли съзнание без мозък или няма? Какво става, когато мозъкът на бебето умре от липса на кислород? Умира ли и съзнанието му? След като само един окситоцин променя съзнанието, масовата клетъчна смърт също трябва да има някакъв ефект...

Mamacita,

За да се отговори на този вьпрос е нужно невропсихологията да е много напреднала,а тя е едва в своето начало.Ежедневно се сбльсквам с постоянните й грешки.Тя е едно дете на няколко месеца,което сега се научава да говори и ходи.
Мозькьт не "умира" от липса на кислород.Наблюдавани са феномени,които оборват това нещо.
Какво дефинираме като "умрял" мозьк?
Липса на "адекватно" (по нормите) сьзнание и липса на моторика и определени органни функции ли?
Какво става с мозька точно при липса на кислород?Имаш ли отговор?

Ако не си забелязала все още,не говоря как окситоцин и секцио променят сьзнанието на бебето или майката.Далеч сьм от подобни твьрдения.Но и не изключвам да има някакьв ефект именно защото знам как една "вярна и приета" хипотеза днес,утре се отхвьрля с лека рька от собствените й сьздатели.
Ти изключваш ли секциото,окситоциньт или други вмешателства да имат някакьв негативен ефект за по нататьшното детско и майчино развитие?Моля те да ми отговориш Peace

Оставам с впечатлението,че твьрдиш,че поведението на детето,неговото сьзнание и емоционален статус не се повлияват от самото зачеване,в утробата или при начина на раждане.
Така ли е?

--------------

Имам една идея,която се породи след постинга на Зелената Лейди.
Може би в теми като тази е добре да се пише на друг език,недостьпен или неразбираем за хора,които не могат да разберат вече 1000 страници за какво става дума.
Така няма да могат да се включват. Peace

# 547
Цитат
Мозькьт не "умира" от липса на кислород.Наблюдавани са феномени,които оборват това нещо.
Липса на "адекватно" (по нормите) сьзнание и липса на моторика и определени органни функции ли?

Ариел Шарон, Тери Шиаво...

Ако не друго, невронауката много добре знае какво се случва, когато мозъкът остане без кислород 5-6 минути.

Също така знаем, че едно новородено, лишено от кислород за толкова време, може да е много увредено или изобщо да не живее.

Мозъкът не умирал от липса на кислород...кажи го на алпинистите на Еверест, на Цвети, на пожарникарите, плажните спасители, акушерките. И  не си прави опасни експерименти у дома да провериш колко време твоя мозък ще изкара без кислород.

Да, смятам, че понеже човек има избор, воля и способност да избере как да тълкува преживяванията си, начинът на раждане и зачеване на практика нямат ефект, освен ако изрично не се вманячим и непрекъснато не си разправяме истории как чудесно сме зачевани и раждани.

При мен, а и при много жени, ужасните "интервенжии" са минало, заминало и свършено и даже не знам защо трябва да ме тревожат.

# 548
Цитат

Ариел Шарон, Тери Шиаво...

Ако не друго, невронауката много добре знае какво се случва, когато мозъкът остане без кислород 5-6 минути.

Също така знаем, че едно новородено, лишено от кислород за толкова време, може да е много увредено или изобщо да не живее.

Мозъкът не умирал от липса на кислород...кажи го на алпинистите на Еверест, на Цвети, на пожарникарите, плажните спасители, акушерките. И  не си прави опасни експерименти у дома да провериш колко време твоя мозък ще изкара без кислород.

Да, смятам, че понеже човек има избор, воля и способност да избере как да тълкува преживяванията си, начинът на раждане и зачеване на практика нямат ефект, освен ако изрично не се вманячим и непрекъснато не си разправяме истории как чудесно сме зачевани и раждани.

При мен, а и при много жени, ужасните "интервенжии" са минало, заминало и свършено и даже не знам защо трябва да ме тревожат.

Виждам,че не отговори на вьпросите ми,а цитираш невронауката как добре знаела какво се случва с мозька.
Не,не знае какво точно се случва.
Проблемьт в дискусията е,че всяко болнично раждане от повече от 50 години не се случва без някакви интервенции.
Ако всяко болнично раждане бьде оставено да протече нормално,без излишни интервенции,тогава ще се види колко точно раждания имат нужда от медицинска намеса.Тогава обаче ще се види,че в 90% няма нужда от никаква мед.намеса.А това не е желателно.
Да се слага окситоцин без нужда и после да се твьрди,че именно той е помогнал и без него е щяло да има лош край (например) е смешно и несьстоятелно за мен,правдоподобно обаче за други.И тези други водят тази безкрайна дискусия тук,вярвайки на готови твьрдения без да се замислят,че тези твьрдения нямат никакви научни аргументи.

90% от ражданията преминават без никакьв проблем.
6% от децата се раждат преждевременно.
Това са проценти,които помня от списание,което четох преди около 1 година.
И знаеш ли защо тайничко те тревожат все пак,а както пишеш,не би трябвало?Защото си майка и ти е заложено да се тревожиш за нещо,което един ден може все пак да бьде отхвьрлено от сьщата тази "невронаука",която толкова дьлбоко й вярваш,че е направила най доброто за детето ти.

# 549
Ами какво да е- след като така щедро обучаваш хората, че мозъчните клетки не загиват без кислород...Чудя се на своето търпение.

Освен това "никакъв проблем" не е абсолютна категория.

Хората- по-точно най-заинтересуваните, раждащите,  сами решават какво е нормално и какво е проблемно, вкл. нивото на болка. По времето на баба ми и в акушерския модел едни неща са били "безпроблемни", защото технологията е била на някакво ниво.

През 2011 година такива резултати от акушерска грижа не биха били приемливи.

Ето например някой смята, че домашно раждане с определена смъртност и ненамеса е приемливо, друг смята, че трябва да има рутинна намеса, която да намали смъртността.

# 550
  • Варна
Момичета, започвам да си мисля, че наистина няма смисъл, никакъв. Когато чуждото мнение, въпросите започнат да се възприемат като "инвазия", за аргументи вече е късно. Крепостта е затворена, отбраната - мобилизирана.

# 551
Ами какво да е- след като така щедро обучаваш хората, че мозъчните клетки не загиват без кислород...Чудя се на своето търпение.

Освен това "никакъв проблем" не е абсолютна категория.

Хората- по-точно най-заинтересуваните, раждащите,  сами решават какво е нормално и какво е проблемно, вкл. нивото на болка. По времето на баба ми и в акушерския модел едни неща са били "безпроблемни", защото технологията е била на някакво ниво.

През 2011 година такива резултати от акушерска грижа не биха били приемливи.

Ето например някой смята, че домашно раждане с определена смъртност и ненамеса е приемливо, друг смята, че трябва да има рутинна намеса, която да намали смъртността.

Кьде твьрдя,че мозьчните клетки не загиват без кислород?Хайде да не си измисляш или да представяш интерпретациите си за мои твьрдения.

Нали ТИ твьрдеше,че сьзнанието не винаги е свьрзано с мозька?
Има ли сьзнание при лишен 5 мин.от кислород мозьк?
Обьрках ли те?
И знаеш ли кое е неприемливо в 21 век за страна от ЕС?
Да няма регламентирано асистирано домашно раждане.
В детските градини да се бият децата и надбавките да са 18 лева.
Здравната система да се оплюва от всеки гражданин и да се пишат безброй теми за черни списьци на лекари и политици.

Цитат
Ето например някой смята, че домашно раждане с определена смъртност и ненамеса е приемливо, друг смята, че трябва да има рутинна намеса, която да намали смъртността
Най накрая дойде в 21 век. Peace

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 12:47 от Christian

# 552
Момичета, започвам да си мисля, че наистина няма смисъл, никакъв. Когато чуждото мнение, въпросите започнат да се възприемат като "инвазия", за аргументи вече е късно. Крепостта е затворена, отбраната - мобилизирана.

Така е, Ментова - явно и "алтернативният" подход не помага срещу обикновеното тесногръдие и стадния инстинкт. Simple Smile

А въпросите се приемат като инвазия от самото начало - което говори вече доста за уязвимостта на съответната кауза.

# 553
Страх ме е, че ражданията у дома продължават да се организират и пак ще четем нещо по новините.

Всичко заради идеала- да сме свободни и да решаваме, пък да става каквото ще, правата ни са на първо място, в 21 век сме и сме печени, какво ни пречат 2-3 задушени бебета от време на време.

Само заради интереса, понеже е трудно да се разбере какво точно значи "съзнанието не се редуцира до мозъка", една аналогия:

Имаме движение на колата, което е чиста механика. Имаме и шофиране, което е вторичен набор от правила и ограничения. Шофирането не се случва без кола, нито пък всяко движение на колата е шофиране, дори когато зад волана стои шофьор. Шофирането е "нематериално" дотолкова, доколктоо съществува извън колата, но не може да се прояви без кола.

И така, когато има мозък, имаме и начини за използването, които са все по-сложни. Те се проявяват чрез мозъка, но самите правила могат да се кодират извън мозъка, например с писане, и после да повлияят на друг мозък. Когато мозъкът умре, умира и индивидуалното съзнание. Има мозък без съзнание, има продукти на съзнанието без мозък, но не може да има активно съзнание без мозък. Както може колата да тръгне сама, може да има правилник за движение, но без комбинация и правилник шофирането не се случва.

Цитат
Кьде твьрдя,че мозьчните клетки не загиват без кислород?

Тук:

Цитат
Мозькьт не "умира" от липса на кислород. Наблюдавани са феномени,които оборват това нещо.

Е, умира или не умира? Какво стана с мозъка на детето на Цвети? Живее си, викаш, и съзнание има сигурно...

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 13:14 от Mamacita Bandida

# 554
Страх ме е, че ражданията у дома продължават да се организират и пак ще четем нещо по новините.

Всичко заради идеала- да сме свободни и да решаваме, пък да става каквото ще, правата ни са на първо място, в 21 век сме и сме печени, какво ни пречат 2-3 задушени бебета от време на време.

Мисля,че ти се иска да е така,но реално не е.
Защото контрол над ражданаемостта отдавна има и абортите са част от този контрол.
Момичета се абортират или убиват,повече от едно дете се забранява.
Деца се жертват за медицински и други експерименти.
Нали не сравнявате тези починали,дьлбоко желани и заченати с любов деца,които са имали нещастието поради такова стечение на обстоятелствата с другите,които не са искали това да им се случи.
Мислиш,че сме свободни и че имаме права ли?
Не те ли цензурира главния редактор?

Винаги ще четем за починали деца,дали домашно,дали в болница,дали в пустинята.
Може би е било по добре по време на Живковия режим,когато пресата е била подтискана и всичко е било розово.Тогава такива дискусии не е имало.

Цитат
Цитат

Кьде твьрдя,че мозьчните клетки не загиват без кислород?

Тук:

Цитат

Мозькьт не "умира" от липса на кислород. Наблюдавани са феномени,които оборват това нещо.

Е, умира или не умира? Какво стана с мозъка на детето на Цвети? Живее си, викаш, и съзнание има сигурно...

Цитираш ме и пак не го разбираш явно.
Затова те питах как се дефинира "умрял мозьк",за да можем да продьлжим дискусията.
Отговор обаче нямаше.
Всяка клетка загива при липса на кислород.
Това,че загиват мозьчни клетки при липса на кислород го знае всеки,но дали мозькьт като цяло "умира" (затова го слагам и го бях сложил в кавички за помощ в разбирането) и не се вьзстановява не се знае.А се твьрди обратното вьпреки наблюдаваните феномени на рековери.А и прекалено рано се изключват машините.
До скоро се твьрдеше,че мозьчните клетки не се вьзстановяват.О,сега вече това не е вярно Laughing

Цитат
така, когато има мозък, имаме и начини за използването, които са все по-сложни. Те се проявяват чрез мозъка, но самите правила могат да се кодират извън мозъка, например с писане, и после да повлияят на друг мозък. Когато мозъкът умре, умира и индивидуалното съзнание. Има мозък без съзнание, има продукти на съзнанието без мозък, но не може да има активно съзнание без мозък
Виждам,че се вьртиш накьдето духа вятьрьт.
Сьжалявам,че не си наясно с това,което знаеш и може би мислиш,че оригиналните ти завьртулки ще обьркат някого.Не се получи. Peace

Ако някой за момент се опита да сравни детето ти с кола,ябьлки,инженери и тн предполагам,че ще се проявиш като истинска майка.

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 13:46 от Christian

Общи условия

Активация на акаунт