Раждане вкъщи 17

• 32 014
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
  • Boston, MA
Добре, как да има диалог, като само на тази страница три пъти се преиначи поста на мамма???

Отново, бавно го четете:

1. Неасистираното домашно раждане не е забранено, и не би могло да бъде забранено. Също така, по самата си същност то е най-рисково, и доколкото си спомням, привържениците на домашното раждане тук, в тази тема, не го подкрепят.

2. Асистираното раждане е регламентирано законно в България, и не би могло да се извършва в дома.

Това изглежда като параграф 22, и предполага промяна на законовата уредба, която, ако някой иска да стане, би трябвало да почне от промяна на обществената нагласа. А не с държане от детската градина.

# 361
Бубка, аз съм за конструктивния диалог. Кажи какво е твоето предложение, за да има квалифицирана помощ за домашно раждащите?
Здравната комисия към парламента си изми ръцете със "Ми то само 4% от жените искат да раждат вкъщи" и не изглежда да работят по законодателна промяна.

# 362
Ма какво преиначаване има? Рисково или не, след като едно начинание е законосъборазно, значи не е оправдано да се налагат забрани над обсъджането му сред пълнолетни и вменяеми хора. Това е всичко. Пък разбира се, собственика на сайта може да забрани каквото си реши, негово право си е. Ако някой иска да ражда сам в къщи, кои сме ние да му кажем недей или направи го?  Абсурдно е да се чака смяна на закон за да се разреши дискусия по даден въпрос.

Добре, как да има диалог, като само на тази страница три пъти се преиначи поста на мамма???

Отново, бавно го четете:

1. Неасистираното домашно раждане не е забранено, и не би могло да бъде забранено. Също така, по самата си същност то е най-рисково, и доколкото си спомням, привържениците на домашното раждане тук, в тази тема, не го подкрепят.

2. Асистираното раждане е регламентирано законно в България, и не би могло да се извършва в дома.

Това изглежда като параграф 22, и предполага промяна на законовата уредба, която, ако някой иска да стане, би трябвало да почне от промяна на обществената нагласа. А не с държане от детската градина.

# 363
  • Boston, MA
Бубка, аз съм за конструктивния диалог. Кажи какво е твоето предложение, за да има квалифицирана помощ за домашно раждащите?
Здравната комисия към парламента си изми ръцете със "Ми то само 4% от жените искат да раждат вкъщи" и не изглежда да работят по законодателна промяна.

Защо моето? Аз ли изглеждам като най-напираща за домашно раждане?

Ако говорим за промяна в болниците, тогава бих могла да помогна.

# 364
  • Boston, MA
Ето какво написах:

... и предполага промяна на законовата уредба, която, ако някой иска да стане, би трябвало да почне от промяна на обществената нагласа....

Ето как преиначи:

... Абсурдно е да се чака смяна на закон за да се разреши дискусия по даден въпрос.

Йезуитски?

# 365
Мисля, че здравето на майките и бебетата е приоритет на всички ни, особено пишещите в тази тема. Ако ние не измислим някакво решение, не знам кой друг. Не е нужно да искам да раждам в България, за да помагам за подобрение на родилната помощ там, във и извън болниците.
Ако имаш идеи за болничното раждане ще се радвам да ги споделиш.

# 366
  • Boston, MA
Не съм употребила думата абсурд. Отново ми сложи думи в устата.

Наясно съм, че има жени, които биха се насочили към домашно раждане, и бих искала да им предоставям информация за него. Данни, цифри, и статистики, все омразни, неодухотворени такива неща. Персимон персоната не желая да убеждавам в нищо, но тъй като обикновено аргументите й издишат, искам да ги оборвам.

Това правя в темата, както вече неведнъж съм го споменавала. Забранено ли е?

# 367
България има нужда от такава промяна в регламента?
99% от населението ражда в болници,99% от майките не кьрмят,99% от населението са против такьв регламент.
Кои ще са тези,които ще искат промяна в закона,ще се заемат сериозно с подобна кауза,която при този манталитет е обречена на провал?

Как кои ще са тези? Тези, които желаят да раждат у дома, доколкото разбирам не са малко. Или греша?
И да, сигурна съм, че е нужен регламент.
А ако има достатъчно комуникация и правилно насочена положителна енергия с цел представяне на плюсовете, ако се постигне регламентиране и гарантирана възможност за бърза медицинска реакция при спешност, то постепенно и мнението на "населението" ще се промени.
Само допреди няколко години бе модерно да не кърмиш... сега, бавно и постепенно това масово обществено мнение се пречупва, но това не става от само себе си, а чрез кампании, подкрепа, указания, привличане на медицински специалисти, които да подкрепят инициативите... Кампаниите се водят обаче от хора, които са спокойни, уравновесени, застават с лице и ко-му-ни-ки-рат, обясняват и наистина се борят тези нагласи да се променят.
С крясъци и негативизъм, каквито се наблюдават тук, нищо не се постига, освен от 99% да станат 99.9% негативно настроените.

Ако раждането не в болница е незаконно...

Смятах, че сте наясно, че говоря за асистираното домашно раждане. Според Закона за здравето и по-специално Медицинския стандарт "Акушерство и гинекология", медицинска помощ за раждане се оказва в лечебни заведения, от специалисти.

По-горе цитирах законовите норми и писах, че според мен това е една от основните причини, поради която медицински лица не смеят да асистират при раждане у дома и което според мен трябва да се промени. Дори и сега е достатъчно неясен този нормативен документ, защото със сигурност е разрешено, в случай на започнало раждане извън болнични заведения да се окаже медицинска помощ.
Аз съм ЗА законова промяна и точен регламент.
Доколкото консултацията с юрист, направила съм такава относно правото ми да не допусна тема "САМО ЗА домашното раждане" изключвайки намеса на потребители, които указват възможните рискове.

Не може да се иска промяна на отношенията и нагласите и в същото време да е налице нежелание за предприемане на действия в тази насока, а желанията да са за капсулиране и отделяне само на тези, които са с положителна нагласа и изтъкване само на позитиви, без негативи и изключвайки реалните възможности раждането да не протече безпроблемно, както и изключвайки невъзможността на здравеопазването ни за оказване на медицинска помощ, ако това се наложи.

# 368
Не е нужно да искам да раждам в България, за да помагам за подобрение на родилната помощ там, във и извън болниците.
Ако имаш идеи за болничното раждане ще се радвам да ги споделиш.

А, извинявай - но би ли споделила как точно помагаш? Сигурно си разказала вече, но явно съм пропуснала.

Зашото според световната статистика домашното раждане е толкова опасно/безопасно, колкото и болничното.

Ама това в България ли, persimon? Simple Smile

# 369
Не, защото само се заяждаш. Но ако си сериозна и основете организация съвсем сериозно ти казвам, че може да разчитате на помощта ми, защото проблемът ми е близък на сърцето. А от заяждане няма полза, само си хабиш нервите.

Мисля, че това е към всички доброжелатели в темата. Единствения начин да се предотврати неасистирано раждане вкъщи според мен е да има асистирано такова. Ако наистина се интересувате от майките и бебетата, трябва по това да работите.

Мамма, виждате че се опитвам да започна диалог, но има страшно много спам от хора, които искат само да поучават. Надявам се да има и последици за спама.

# 370
  • Boston, MA
... Единствения начин да се предотврати неасистирано раждане вкъщи според мен е да има асистирано такова..

Tова просто не е вярно. Алтернативи много.

# 371
Какви са алтернативите за тези, които искат да родят у дома?

Бубка, наистина ще се радвам, да споделиш идеите си за подобряване на болничното раждане. Може тук или в друга тема, само ми пусни линк.

# 372
Въпреки че отново се направи опит за изместване на темата и залитане в лични препирни, се опитвам за пореден път да реанимирам темата, прочиствайки я, тъй като, макар едва слабо забележимо, виждам някаква идея за търсене на диалог и наистина идеи.

Ясно е, че БГ-Мамма не е парламент, нито конкретно от десетина потребители тук зависи нещо... особено когато мненията са разнопосочни, гневни и емоционални.
За да се постигне обаче някаква промяна, е нужна промяна на обществената нагласа и получаване на обществена подкрепа.

Какво може да се направи?
Много неща могат да се направят.

1. Да се работи и изисква промяна на болничните условия, отношението към родилките, прилагането на процедури/медикаменти/ваксини/захранване и т.н., когато не са жизненонеобходими и нежелани от майката.

2. Популяризиране на идеята за нормално и естествено раждане в болнично заведение с дула, за желаещите.

3. Осигуряване на по-добри условия и варианти за раждане в болница (единици са сега болниците, предлагащи раждане във вода напр.)

3. Работа за промяна на законовите изисквания за раждане в определен тип болнични заведения и създаването на Родилни къщи

4. Приемането на регламент за домашното раждане със задължителни изисквания - проследена бременност, направени изследвания, липса на показания за риск, документирани от специалиста, проследил бременността, възможност за ангажиране на присъствие на акушерка/лекар в дома, информиране на най-близкото лечебно заведение за започнало домашно раждане, така че да има екип на разположение, който да може да реагира в случай на нужда при сигнал от присъстващата на раждането акушерка

5. Подобряване на условията и бързината на обслужване от т.нар. Спешна медицинска помощ

и т.н., и т.н.

Сигурна съм, че противниците на раждането в настоящите условия на болниците в България, могат да изброят много повече неща, които искат и могат да се направят...

Нищо няма да се промени с магическа пръчка, нито ще стане бързо, нито ще стане лесно... но за да стане, то е нужно все пак да се предприемат някакви действия и инициативи в тази посока.

# 373
Мамма, склонни ли сте да подкрепите тази инициатива:
http://www.rodilnitza.com/blog/wp-content/uploads/2010/11/InfoConsent_web.pdf

Мисля, че информацията е важно да се разпространява. Мога да ви пиша повече на лични, но сте ги забранили. Ако искате ми пуснете имейл за връзка.

# 374
Принципно - да.
Имам обаче няколко въпроса.
Пишете ми на мейла, моля - видим е в профила ми.

Общи условия

Активация на акаунт