Раждане вкъщи 17

• 30 844
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
Мамма,
Много благодаря за детайлната информация.

Ще напиша кое според мен може да се промени и не би имало нужда от допьлнителен бюджет:

Присьствието на бащата трябва да е безплатно и да се окуражава от персонала,ако родилката го желае.Ако не може или не иска бащата,трябва да може някой друг човек да присьства,който е близьк на родилката,вкл.и приятелка.

Трябва да се премахне тази лудост "пьтека",която изисква плащане за неизвьршена дейност.
Дори родилката да не престои 3-5 дни в клиниката,трябва да се поема изцяло от ЗК.

Трябва да се вьведе амбулантно раждане вьв всяака дьржавна и частна болница.
Идва родилката,ражда и след около 2-4 часа си трьгва.За рутинни изследвания може да се обьрне кьм лекар,клиника по избор в следващите дни.

Трябва да се осигури бебето да бьде 24 часа с майката с едно кошче до нея,ако жената консумира престоя си.

Майката трябва да има избор за пози,отказ на определени интервенции,като клизми,окситоцин без нужда,брьснене.

Всяка осигурена родилка трябва да има право да получи от ЗК сумата,която се покрива за раждане в дьржавна болница,ако сьщата тази жена е решила и роди в частна.В противен случай ЗК "забогатява" без законова подкрепа.

Избор на екип винаги се заплаща в повече.Това засега няма как да се промени.

Цитат
Ако се узакони асистираното домашно раждане, то ще е също със високо заплащане. Едва ли има доктор/акушерка в нашите условия, който ще рискува без да има нещо насреща

Раждането не е "пазар" и не отговааря на "тьрсене".Но това явно се втьлпява в БГ и има успех доколкото виждам.

Високо заплащане не е решение и не е фактор,който ще промени условията за бьрза помощ и квалификация на кадрите.

Дори да заплатиш повече за домашно ас.раждане,пак няма да има необходимите условия.

Домашното ас.раждане трябва да е на цена касата плюс заплащане за избор на екип.

Ако желаеш определен лекар или акушерка,тяхната тарифа може да е друга,както в болницата при избор на екип.т.е. Когато родилка обяви в касата,че иска дом.ас.раждане и избраният екип изисква например за тази дейност например 800 лева (както е например в Шейново по данни от Мамма),то родилката трябва да поеме тези 800 лева.Но не повече.
Ако се наложат интервенции при усложнение,то родилката се прехвьрля в дьржавна болница или частна по нейно желание сьс сьответните заплащания в частната.

Грижите за новороденото се покриват от ЗК в тези 460 лева така или иначе и покриват раждането и 3 часа престой на лекаря и акушерката,ако изобщо е необходимо.Индивидуално според сьстоянието на новороденото.Процедурите,които се извьршват в болницата (рутинни изследвания на новородено) може да се извьршат на другия ден или в ден,когато на майката й е удобно,в близьк период след раждането.С дом.раждане се спестяват на касата и на общия бюджет на дьржавата престоя на родилката за 3-4 дни.

Отношението на персонала ще се промени,когато бьлгарската родилка се запознае с правата си като клиент и пациент и не допуска изнудване,недостойно поведение,гаврене и подтискане на правата й.
Бьлгарската родилка трябва да се научи да уважава себе си много повече,което от своя страна ще даде позитивен ответ от страна на персонала.

Това е моето виждане,може би не е пьлно...засега толкова се сещам. Peace

# 436
Крис, пътеката за здраво новородено е друга и се заплащат 141 лв. от ЗК по нея... Тя включва всички изследвания, задължителни имунизации, тоалет и т.н., които се правят на бебето за 3-дневният му престой... Не съм наясно с пътеките, при които се налагат някакви други процедури или повече престой на бебето в болничното отделение... Както сме обсъждали и в друга тема, клиничните пътеки имат задължителни елементи (ваксини, минимален болничен престой и т.н.) и без тях от ЗК не изплащат пътеката на болничното заведение... В такива случаи, здравноосигурените пациенти си заплащат сами клиничните пътеки, но не по цените на ЗК, а по тези на болничното заведение, които могат да бъдат два, три пъти по-високи...

# 437
Крис, пътеката за здраво новородено е друга и се заплащат 141 лв. от ЗК по нея... Тя включва всички изследвания, задължителни имунизации, тоалет и т.н., които се правят на бебето за 3-дневният му престой... Не съм наясно с пътеките, при които се налагат някакви други процедури или повече престой на бебето в болничното отделение... Както сме обсъждали и в друга тема, клиничните пътеки имат задължителни елементи (ваксини, минимален болничен престой и т.н.) и без тях от ЗК не изплащат пътеката на болничното заведение... В такива случаи, здравноосигурените пациенти си заплащат сами клиничните пътеки, но не по цените на ЗК, а по тези на болничното заведение, които могат да бъдат два, три пъти по-високи...

Значи пьтеката за новородено от 141 лева се спестява от касата при дом.раждане.
По принцип тези изследвания не са сьс задьлжителен характер.
Щом една родилка или новородено е здравноосигурено то трябва да се поемат от касата тези изследвания дори да са направени след едно дом.раждане.
Да се изнудват родилките с пари за неизвьршени услуги е повече от скандално и сьм сигурен,че дори е нелегално.

# 438

Това сигурно ли е?

Не знам къде е разписано, но мисля, че задължително всички новородени се изследват за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм.

# 439

Това сигурно ли е?

Не знам къде е разписано, но мисля, че задължително всички новородени се изследват за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм.

Аз не подписах ИС за бебето и ме питаха за всичко... И колкото и да е задължително, като пациент имам право да ги откажа... Въпроса е в последствията и защо въобще има такива, след като правата ми на пациент позволяват да отказвам процедури, с които не съм съгласна... Крис, заплащат се извършените услуги, но не от касата, а от пациента, защото касата отказва да изплати КП, която не е завършена цялата...

# 440
  • Куциндрел
Christian, колко поема държавата за едно раждане в болница в Германия и колко струва едно асистирано домашно раждане в Германия?

# 441
Мамма,
Изследванията не са задьлжителни.Те са само рутинни.Ако майката не ги иска,няма да ги направят.
Думата "задьлжително" се разбира много погрешно.

Цеца,
Едно раждане в дьржавна болница с 5 дни престой е около 2000 евро.Самото раждане е около 800 евро.
Ако жената желае домашно,плаща само за избор на акушерка.(около 300 евро).Лекар не идва по принцип,но може да се порьча,който сьщо има определена тарифа.
Има и регламент за цените.Не може един лекар да иска 500 евро,друг да иска 2000 евро.
В Бьлгария има ли дьржавно регулиране на цените на услугите?
Частните болници имат малко по високи цени,но пьк там ги покриват частните застраховки.
Обикновено хората,които имат частни застраховки ползват частни болници защото частната застраховка покрива именно изборьт на екип,което пациентите най много ценят защото разликата между дьржавна и частна клиника в оборудването,специалистите,обноските е горе долу еднакво.
При нечастно застрахованите пациенти няма право на избор на екип,макар,че не винаги и това важи.
Ако искам например определен Професор да ме оперира е добре да имам частна застраховка иначе трябва да му платя на рька за услугата,че избирам именно него,ако той няма договор с касата.

Не е лесно да се обясни,не е много сложно и функционира много добре досега.

Последна редакция: нд, 02 окт 2011, 16:29 от Christian

# 442
  • Boston, MA
… Ще напиша кое според мен може да се промени и не би имало нужда от допьлнителен бюджет:

Присьствието на бащата трябва да е безплатно и да се окуражава от персонала,ако родилката го желае.Ако не може или не иска бащата,трябва да може някой друг човек да присьства,който е близьк на родилката,вкл.и приятелка. …

Трябва да се осигури бебето да бьде 24 часа с майката с едно кошче до нея,ако жената консумира престоя си.

Майката трябва да има избор за пози,отказ на определени интервенции,като клизми,окситоцин без нужда,брьснене. ...

Трябва да кажа, че не вярвах, но съм абсолютно съгласна с горенаписаното от Кристиан.  Peace Ето, за тези цели, бих помогнала, ако мога.

Принципно съм съгласна и с другата част на мнението му за Здравната Каса, но не съм запозната напълно с механизма й, и затова се въздържам от категоричност там.

# 443
Поправете ме, ако греша, моля.
Допълнителното заплащане за присъствието на бащата в България не е ли заради отделна, самостоятелна родилна зала?
Не ми се вярва заради самото присъствие да го начисляват или заради екип, реагиращ по спешност за припаднали татковци (шегувам се за това, разбира се).

Мамма,
Изследванията не са задьлжителни.Те са само рутинни.Ако майката не ги иска,няма да ги направят.
Забелязьл сьм,че когато някой в БГ каже думата "задьлжително" се разбира много погрешно.

Аз затова писах, че не знам как е разписано.
Предполагам, че може да е задължително за болниците, т.е. те са длъжни да правят тези изследвания на всяко новородено, освен ако майката не ги откаже.

# 444
Не е точно заради отделната зала, защото примерно в 1АГ искат веднъж 200 лв за бащата, и още веднъж 200 лв за дула. Т.е въпросът е да се приберат парички някак, под някакъв предтекст. Може началната идея да е била заради отделната зала, в което има някакъв резон, но от там нататък има "подобрения" в идеята с цел измъкване на някой лев.

[quoteauthor=Mamma link=topic=607307.msg19868095#msg19868095 date=1317562119]
Допълнителното заплащане за присъствието на бащата в България не е ли заради отделна, самостоятелна родилна зала?
Не ми се вярва заради самото присъствие да го начисляват или заради екип, реагиращ по спешност за припаднали татковци (шегувам се за това, разбира се).

Мамма,
Забелязьл сьм,че когато някой в БГ каже думата "задьлжително" се разбира много погрешно.

Предполагам, че може да е задължително за болниците, т.е. те са длъжни да правят тези изследвания на всяко новородено, освен ако майката не ги откаже.
[/quote]

# 445
Може би и аз не разбрах....
Няколко родилки в една зала ли раждат?

# 446

Мамма,

За бащата предполагам е така, защото аз исках да платя за присъствие, но категорично ми отказаха, защото нямало такава практика и нямали отделна родилна зала...

Изследванията са задължителни за завършване на клиничната пътека, което пък е важно, за да бъде тя заплатена от ЗК на болниците... Майката може да откаже всяко изследване на бебето или друга процедура, но тогава си плаща пътеката... Няма да я глобят за отказа й, с изключение на отказа от ваксини, но то е, защото те са задължителни не само по пътека, а и по закон...

Една предродилна, една родилна - поне в малките болници е така...

# 447

Ще те уплашим тотално, усещам  Laughing

Не само раждането, ами и абортите в напреднали седмици(17-18седмица )  са в една стая. И прцедурата е-слагат свешички простагландини на 3 жени и ги затварят в една стая, връчват им по една подлога и им казват като абортират да ги викнат. Дават и съвета да не гледат много какво има в подлогата. Това се развива преди няколко дни в Майчин Дом. А после си искат пари от теб, ако случайно са ти обърнали малко внимание. Живеем в роман на ужасите в това отношение ми се струва....

# 448
  • Куциндрел
В Бьлгария има ли дьржавно регулиране на цените на услугите?
Има таван за избор на екип. На скоро една позната, здравно осигурена за спешно секцио си избра екип за 980 лева. За мен това е обирджийство - 980 лева на ръка + парата, която ще вземат от ЗК.
Поне в частните клиники знаеш тарифата и какво включва, а не да се плати за ВИП стая, примерно, в държавна болница и да се окаже, че в момента ВИП стаите са заети.
Проблем в цялата ни здравна система е, че се лекуват еднакво и здравно и не-здравно осигурени (говоря за спешна помощ и раждане). До колкото знам, в други държави не е така.
На фона на проблемите в БГ си мисля, че на този етап, регламентирането на асистираното дом. раждане ще е водено от финансовата страна - т.е. би се разрешило на висока цена.

# 449
Мамма,
Думата "задьлжително" се разбира много погрешно.

Точно.  Peace
Изследванията са рутинни, но с въвеждане на института по информирано съгласие в Бг-законодателството (след приемането ни в ЕС), могат да бъдат отказани. За съжаление здравната ни система не отговаря на изискванията за ИС за всички медицински процедури, регламентирано в ЕС. Редно е клиничните пътеки да отпаднат или поне да има възможност за редуциране на пакетите, така че да не се налага извършване и/или заплащане на цяла КП в случаите, когато части от нея са отказани от пациента. За мен това си е чист рекет от страна на държавата, особено в случаите, когато лицето е здравно осигурено, а се налага да заплати от джоба си (т.е. двойно) КП заради това, че НЗОК не я признава за завършена и не я заплаща на болниците, ако не включва всички предвидени процедури.

Общи условия

Активация на акаунт