Раждане вкъщи 17

• 30 676
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Мислила съм по въпроса. Според мен е преувеличено влиянието на ранните преживявания. Мозъкът на човека е пластичен, а съзнанието не е само продукт на мозъка.

Човек е до голяма степен свободен, съзнанието и психиката имат огромна сложност. Човек не е сложна маймуна, а нещо съвсем различно. Мозъкът влияе донякъде.

Всъщност това е една от основните ми критики към натуралното родителство- то пропуска да спомене, че човек може да се самоопределя, че психиката и съзнанието невинаги са пряк продукт на мозъка.

Човек може да травмира психиката си във всеки момент, както и да преодолее травмите във всеки момент. Човек е свободен- всъщност свободата е дефиницията на "човек".

Освен ако раждането не смачка или лиши от кислород мозъка на детето, не виждам как точно ще повлияе на съзнанието, креативността, волята. Е, ако майка му цял живот повтаря как не е роден перфектно, може и да има ефект върху психиката.

По тази тема ще пиша дипломна работа. Препоръчана литература- Реймънд Талис. За обратната страна- всичко от еволюционната психология и Патриша Чърчланд.

# 526
  • Варна

Човек може да травмира психиката си във всеки момент, както и да преодолее травмите във всеки момент. Човек е свободен- всъщност свободата е дефиницията на "човек".

Освен ако раждането не смачка или лиши от кислород мозъка на детето, не виждам как точно ще повлияе на съзнанието, креативността, волята. Е, ако майка му цял живот повтаря как не е роден перфектно, може и да има ефект върху психиката.

Най-после! Да "вкоравявам" в името на "Новото" - точно толкова е вредно, колкото в името на всичко старо.
  bouquet

# 527
  • Пловдив
Mamacita Bandida ако всички можеха да мислят, а не само да вярват безусловно на всякакви писания на други хора по нАучни списания, интернет и т.н. и да ги превръщат в символ-верую на живота си, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Но ние какво ли разбираме, щом не можем да приемем "истината" дословно и безпрекословно.  Whistling

# 528
Най-абсурдното, дори грозно нещо, което съм чувала от привърженици на натуралното раждане и родителство е, че ако раждането е подпомогнато с окситоцин, то мозъкът на майката не е в "истинското" състояние, в което може да се бондне с детето.

Мисловен експеримент: изнасилена от сърбин босненка ражда естествено, без система, без намеса, щото на никой не му пука за нея. Окситоцинът е наличен, естествен- но защо ли жената запушва уши с възглавница, за да не чуе омразното за нея бебе? (по истински случай, бебето е дадено за осиновяване).

Втори случай: жена, заченала ин витро, отива за планово секцио. Прелива от слъчеви чувства, ще литне направо, показват й едното близначе, после другото, зашиват я, система, реанимация, вижда ги чак след 12 часа пак...

Чия любов е истинска, чия е "илюзия"? Още никой не е свързал мозъчно състояние със състояние на съзнанието. Може два мозъка в различни състояния да произведат едно и също съзнателно впечатление; може едно и също съзнателно впечатление да се "отрази" по различен начин в два различни мозъка.

Обаче натуралните родители са се начели на недопечена невронаука, за съжаление. Всичко за мозъка звучи толкова солидно, научно...

Как точно детето на Berend, като порасне, ще прояви ефекта от раждането си?

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 18:04 от Mamacita Bandida

# 529
Цитат
Мозъкът влияе донякъде.

Цитат
психиката и съзнанието невинаги са пряк продукт на мозъка
.

Може би са продукт на черния дроб. Thinking
Без мозьк имаме ли сьзнание?
Вече е модерно,да.Можем да живеем без гьрди,простата жлеза,апендикс,жльчка,зьби.
И дипломни работи пишем за това,колко не разбираме и не сме способни да разберем природата.

Интелигентността на един народ се определя по това как се грижи за децата си и животните.
България не е страна,която се грижи за децата и животните си.

# 530
Без мозък няма съзнание, но може да има мозък без съзнание или пък едно мозъчно състояние да не предизвика точно определен съзнателен феномен.

Кога мозъкът създава любов? Ако ти имаш усещането, че обичаш, но мозъчната ти химия казва друго-каква е обективната реалност?

Съзнанието е продукт на невронно организирана материя, но с времето съзнанието придобива по-сложни свойства, които не могат да се редуцират до неврони и хормони.

Хайде, почети малко по темата, доста книги излязоха. Дали наистина съзнанието се редуцира до мозъчна дейност? Не е сигурно.

Кажи ми според теб коя родилка обича по-истински- изнасилената с натуралното раждане и "истинския" окситоцин или тази с планово секцио за желано дете?

Уж сте духовни, а иначе показвате инстински материализъм- мозъкът и хормоните, иначе няма ни бондинг, ни любов, всичко е илюзия на горката заблудена майка...

# 531
Да чета по темата казваш? Laughing

Без мозьк няма сьзнание.Това не означава,че сьзнанието може да е плод на друг орган,както си го написала и те цитирах.
Травмата оставя дьлбоки белези в сьзнанието.Любовта сьщо е плод на сьзнание.
Напьлно разбирам изнасилена родилка,която не иска да види детето си,но и разбирам изнасилена родилка,която обича детето си.Познавам такава.Травмата,която е изживяла не е убила заложеното в нея.

Обичта кьм детето е генетично-биологично заложена.Не можеш нито ти,нито аз да определим какво е обич кьм едно дете.Именно защото чувствата се преплитат сьс сьзнанието и става много сложно и за най надарения журналист.

Много бьрзо редактира постинга си и допьлни неща Laughing
Не мисля,че разбираш нещата,които пишеш Мамасита.Жива и здрава,но има още много да учиш. Peace

# 532
Мисля, че смесваш понятия, не ти е ясно каква е връзката мозък-съзнание и биология-съзнание.

Не те питам какво разбираш. Питам те илюзия ли е любовта, ако биологията не е според канона на естественото раждане?

Цитат
Обичта кьм детето е генетично-биологично заложена.

Обичта освен това е и вися феномен, обусловен от общество, култура, предишен опит. Биологията е само началото. Сложните процеси могат напълно да заличат ефекта от биологията.

Цитат
Травмата оставя дьлбоки белези в сьзнанието.Любовта сьщо е плод на сьзнание.

Лаик.

# 533
Не,не смесвам понятия изобщо.
Може би не разбираш за какво говоря.

Казваш,травмата не оставя белези в сьзнанието?
Веднага мога да ти оставя белег в сьзнанието с риск за бан.
Би трябвало да ги знаеш тези неща.

И как се изпитва любов без биология-сьзнание-мозьк?
Каква роля играе култура,общество,опит,ако нямаме биологична маса в черепа?

А ако не си родител или пьк не изпитваш любов кьм детето си,не желая повече да водя дискусия с теб на тази тема. Peace

# 534
Родител съм, изпитвам любов, но според канона не е истинска, защото родих със синтетичен окситоцин.

Има ли любов само с биология?

Дефинирай си темините. Правиш ли разлика между мозъчна травма и психическа травма? Не са едно и също.

# 535
http://wombecology.com/oxytocin.html
Това е само въведение по темата със синтетичния окситоцин. Мишел Оден има доста подробни изследвания за ефектите при майката и бебето.

Човешката психика е способна на невероятни неща, но може би има смисъл да помислим за последиците от масовото използване на окситоцин.

http://www.oneworldbirth.net/videos/how-is-the-release-of-oxytoc … maternity-system/ - интервю с д-р Оден за ефектите от синтетичния окситоцин.

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 18:50 от Love&Light

# 536
Разбира се,че има любов и с болнично раждане и с окситоцин и сьс секцио.

Каква е травмата за детето при определени раждания и има ли такива изследвания?

Питаш следното
Цитат
Как точно детето на Berend, като порасне, ще прояви ефекта от раждането си?

Не е задьлжително да прояви нещо видимо за нас,но е вьзможно да се различава от твоето по много неща.Например да е по уравновесено,по грижовно,по кротко,с развита фантазия.

В момента се разглеждат врьзките между отделяни рано деца от родителите им (децата се дават на 6 месеца на ясла) и агресивността-криминалността при такива деца в по кьсен етап.

Аз не се придьржам кьм канони,ако си забелязала.Нито знам какво точно е дейността на родилница и пьрвите стьпки на България в домашното раждане.
Това,което прави впечатление е,че хората в БГ не са готови да приемат неща,които всьщност за останалия свят отдавна са приети и изследвани като положителни.

Сьщо така се усеща дразнението и вид завист (това е личното ми усещане) на пишещите,които са раждали малко или много не по "канона" на тази родилница.
Лично имам и с двете неща личен опит.Домашно раждане и такова с окситоцин.

Ти имаш ли опит с домашно раждане?

Родител съм, изпитвам любов, но според канона не е истинска, защото родих със синтетичен окситоцин.

Има ли любов само с биология?

Дефинирай си темините. Правиш ли разлика между мозъчна травма и психическа травма? Не са едно и също.

Ще дефинирам,ако пьрво ти ми отговориш на вьпросьт дали има психична травма без да имаме мозьк?
Мислиш,че психиката е нещо отделно от мозька ли? Или може би си представяш мозьчната травма само като размазан от автомобил орган?
Кьде оставя психичната травма белег?
Колко ли още интересни неща ще прочета от теб... Laughing

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 19:00 от Christian

# 537
Ако ще обобщаваме, на мен пък ми прави впечатление, че Алтернативният подфорум е благодатна почва за изява на известно количество самоназначени гурута, които проявяват неочаквана за мен арогантност, липса на толерантност към различните от тяхното мнения и забележителна самовлюбеност.

А, и обикновена неграмотност, но да речем, че в това отношение другите подфоруми не са по-добре.

# 538
Ако ще обобщаваме, на мен пък ми прави впечатление, че Алтернативният подфорум е благодатна почва за изява на известно количество самоназначени гурута, които проявяват неочаквана за мен арогантност, липса на толерантност към различните от тяхното мнения и забележителна самовлюбеност.

А, и обикновена неграмотност, но да речем, че в това отношение другите подфоруми не са по-добре.

Аз пък единствено в този подфорум се чувствам комфортно.

Няколко пъти започвам да ти отговарям, чудейки се какво ще смелиш най-добре. Алтернативния подфорум не е за всички (затова го отделиха), често мненията звучат странно и дори абсурдно за някои, а външните хора изпитват смесени чувства от неразбиране. Не на думите, а на това което се облича в тях. Мястото на чисто практичните  хора не е тук - нито те ще се почувстват в свои води, нито ще бъдат разбрани и приети с отворени обятия.

Никого не искам да обиждам, но намирам че тази инвазия в темата (и подфорума) не носи нищо добро на никого. Идеята "да опазим случайно попадналите" е много глупава. Всеки такъв (попаднал по случайност) няма как да бъде запален по алтернативни идеи и е абсурдно е да хлътне ей-така, от 2-3 прочетени изречения, които не са синхронизирани с житейската му концепция. Такива хора влизат, четат и излизат.

Агресията идва от страна на нахлуващите в темата, с идеята да налеят "здрав разум". Ама моля ви, кой ви иска позицията точно тук? Има си здравен форум, има отчетни, за проблемна бременност и пр. Тук доскоро четяха и пишеха хора, които имаха какво да попитат или дадат по темата. Вие я обърнахте на арена. Заради собствените си възгледи.

Не вярвам, че това вмешателство ще промени позицията на хора, които са надскочили вашата. Питащите ще намерят къде да зададат въпроси и да получат отговори. Жалкото е, че тази тема беше погълната и обсебена от налагащи някакво масово разбиране като единствена (безопасна??) възможност. Сравнено с културата, е като да налагаш чалга на всички хора, без значение личностното им израстване. Коя си ти/ вие, че да определяш/те кой какво иска и може? Това тук не е масово изкуство! Интересно защо някой си позволява да мери другите по себе си?

# 539

Аз пък единствено в този подфорум се чувствам комфортно.

Няколко пъти започвам да ти отговарям, чудейки се какво ще смелиш най-добре. Алтернативния подфорум не е за всички (затова го отделиха), често мненията звучат странно и дори абсурдно за някои, а външните хора изпитват смесени чувства от неразбиране. Не на думите, а на това което се облича в тях. Мястото на чисто практичните  хора не е тук - нито те ще се почувстват в свои води, нито ще бъдат разбрани и приети с отворени обятия.

Никого не искам да обиждам, но намирам че тази инвазия в темата (и подфорума) не носи нищо добро на никого. Идеята "да опазим случайно попадналите" е много глупава. Всеки такъв (попаднал по случайност) няма как да бъде запален по алтернативни идеи и е абсурдно е да хлътне ей-така, от 2-3 прочетени изречения, които не са синхронизирани с житейската му концепция. Такива хора влизат, четат и излизат.

Агресията идва от страна на нахлуващите в темата, с идеята да налеят "здрав разум". Ама моля ви, кой ви иска позицията точно тук? Има си здравен форум, има отчетни, за проблемна бременност и пр. Тук доскоро четяха и пишеха хора, които имаха какво да попитат или дадат по темата. Вие я обърнахте на арена. Заради собствените си възгледи.

Не вярвам, че това вмешателство ще промени позицията на хора, които са надскочили вашата. Питащите ще намерят къде да зададат въпроси и да получат отговори. Жалкото е, че тази тема беше погълната и обсебена от налагащи някакво масово разбиране като единствена (безопасна??) възможност. Сравнено с културата, е като да налагаш чалга на всички хора, без значение личностното им израстване. Коя си ти/ вие, че да определяш/те кой какво иска и може? Това тук не е масово изкуство! Интересно защо някой си позволява да мери другите по себе си?

bouquet  bouquet  bouquet

Абсолютно точно и  на място!

Не че очаквам и капка осъзнаване и разбиране, но поне им го каза ясно. Peace

Общи условия

Активация на акаунт