Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Въпрос към майките на вече пораснали кърмачета: Колко време кърмихте близнаците си?

Опции:

# 45
 • София
 • Мнения: 9 236
  Затова правилото е възглавници, възглавници, мнооого възглавници. Аз използвах две възглавници на които лежаха ръцете ми и те поемаха тежеста на бебетата основно.
  А Николина споделя  за неиният трик да цеди едновременно с две помпи, за съжаление снимката е на компютъра ми в офиса.

# 46
 • Мнения: 19
Здравейте! От скоро и аз се мъча да кърмя моите две госпожици, но възникват трудности за които в началото се опитвах да намеря информация в предишни теми, но честно казано свободното време е нещо, което съвсем не ми достига   Confused  Реших да си задавам въпросите въпреки, че може вече да  имат отговор  в по-старите теми и се надявам да не ми се сърдите  Rolling Eyes
 Девойките ми се родиха 2 седмици преди термин с тегло 2380 и 2500. Започнах да ги кърмя още в болницата на петия ден и дохранвах с АМ. Когато се прибрахме вкъщи на осмия ден започнах да намалявам АМ за сметка на кърменето. Сега огладняват много на често  хранят се през час, два  и рядко през три. Когато сучат се уморяват  и заспиват непробудно до десетата минута. Налага се да ги оставя да си вземат дрямката за още 10 мин и после пак се храним. Това може да продължи и час. След това следва час-два спане и айде пак почваме с храненето. Това нормално ли е? Така се храним и денем и нощем. Понякога ( приблизително 3 пъти в денонощието) се случва да са още гладни даже и след 1 час кърмене и тогава им давам АМ около 30 -40 гр и само тогава може да направят 3 часа пауза между храненията. Изглежда ми така сякаш целия ми ден преминава в едно непрестанно кърмене. Имам нужда от малко кураж и някой съвет ако нещо не правя както трябва.
 Щях да забравя да питам и още нещо. Когато по време на сучене  притокът на кърма рязко се усили едната девойка започва да гълта толкова бързо, че забравя да диша сякаш се опитва да насмогне на темпото и се стига до там, че пуска гърдата и започва да диша като състезател на финала, а през това време целите се омазваме с кърма. Чак когато си нормализира дишането и се успокои отнво се връща към сукането. Има ли нещо което мога да направя за да предотвратя това?

# 47
 • Мнения: X
MadamX, ние бяхме по същия начин, а близнаците са родени по-рано и по-малки от вас. Аз обаче от връщането вкъщи не давах нищо допълнително - заинатих се и минахме без АМ. Ами нормализират се нещата в някакъв момент, само малко търпение трябва. Ако наддават добре, не виждам причина за притеснения. Бебетата не винаги плачат от глад, но в голяма част от случаите яденето ги успокоява. Аз лично се постарах да увелича кърмата, за да хапват по-лесно и бързо бебетата, но при теб като чета как имало силна струя, че чак едното бебче имало проблеми с нея, май няма нужда от допълнителна стимулация и мерки при теб. При мен девойката нощем се давеше, но се научи с времето.

# 48
 • София
 • Мнения: 9 236
    MadamX  честити бебенца, да са ти живи и здрави и много да те радват.  Hug
Поздравления за големите бебенца родени съвсем близко до термин и доколкото разбирам успешното справяне с кърменето.
Това което описваш, честото кърмене, дабъл фидинг, тоест сучат и след десет минутки сучат отново или пък клъстер фидинг или струпвания на кърменията вечер е напълно нормално и се наблюдава при почти всички кърмачета в определено момент, при близнаците е малко по-осезаемо обикновенно.
   От описанието ти за силна струя най-вероятно няма проблем наистина с количествата кърма, а и предвид честата стимулация на гърдите също най-вече. Все пак виждам че девойките са вече на 25 дни, има ли ли се мерене при педиатъра на втората седмица някъде за да се види как върви наддаването. Как са памперсите в момента и с колко средно АМ дохранваш за денонощие на бебе?
По въпроса за по-лесното сукане и поемане на повече мляко от най-голяма полза би била евентуална корекция на позата както и просто порастването на бебенцата и по-ефективното сукане. Корекция на позата може да помогне и за справянето с проблема със силната струя.
    Вариантите за справяне със задавянето при слизане на кърмата са няколко. Най-лесното е просто с течение на времето или по-дълбока захапка бебенцето ще се научи да се справя и няма да се дави. Може да се помогне и с поза в която коремчето е по-ниско от главичката, както и с поза в която майката е излегнала се по гръб, а бебчетата са почти по корем върху теб. Тогава силата на гравитацията помага и силата на струята намалява. Вариант е когато усетиш игличките и слизането на кърмата просто да отнемеш бебчетата от гърда да изчакаш да изтече като попиеш със салфетка тази най-силна струя и да ги върнеш на гърда. Лекото изцеждане преди кърмене също може да помогне, макар че обикновенно не го препоръчваме, тъй като то води до допълнителна стимулация на гърдите и като цяло увеличаване на количеството мляко и още по-голямо засилване на струята. При теб обаче може да е от полза, най-вероятно в сутрешните часове, когато кърмата е най-много и това давене най-силно ,може да изцеждаш съвсем помалко след което да слагаш бебчетата на гърда, а изцеденото да го даваш късният следобед или вечерните хранения, когато обикновенно е най-тежко положението като добавка вместо добавката от АМ.
    Последното което ползваме е просто когато усетиш че слиза млякото за пръв път леко с дланта на гърдата, близко до ареолата да притиснеш навътре гърдата. Това притиска леко каналчетата и намалява силата на струята, подобно нещо може да използваш и при протичане на гърдата между кърменията. Леко с ръка притискаш зърното навътре към гърдата и това спира рефлекса на потичане, разбира се ако гърдата е пълна съвсем скоро отново ще протече, но е временно спасение от намокряне на дрехите.
      Може ли да опишеш малко по-подробно в каква поза се кърмите и едно по едно или заедно?           
      Стреми се да поемат колкото се може повече от гърдата, тогава на бебчетата им е по-лесно да получават повече мляко с по-малко усилие. А описаното от теб с честите кърмения и буденето малко след кърмене и повторното кърмене мога да кажа че просто ме връща пет години назад и ми напомня това през което голяма част от близнашките майки сме минали. Тогава не ми се вярваше на обещанията че около шестата седмица нещата ще се нормализират, ще престане непрестанното сукане и бебчетата ще се наяждат за по няколко минутки, но това наистина стана  Simple Smile

# 49
 • Мнения: 19
Благодаря за бързия отговор и окуражителните думи.   bouquet  До сега не сме ходили на преглед. Това ще стане в понеделник когато станат на 1 месец, така че нямам идея как  качват. За денонощие средно по около 5 напишкани памперса имат и един обилно наакан. Стелияна обаче понякога ака веднъж на два дена. Тя е и по-малката от двете и подозирам, че и изяжда по-малко, защото когато дохранвам с АМ винаги изпива по-малко от Ина. Всеки ден изпиват различно количество АМ, но да речем в денонощието да им се събира по около 100 гр на бебе. През деня в повечето случаи ги кърмя едновременно в поза " Двойна люлка" или "Двойна футболна", но вечер ги кърмя предимно една по една. Сега ни мъчат и сериозни колики и понакога ми е трудно да разбера гладни ли са или просто имат колики.

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 19:43 от MadamX

# 50
 • София
 • Мнения: 9 236
  Здравей, благодаря за отговора  Simple Smile
  Споделяш че изяждат около 100 мл добавка от АМ, колко често предлагаш добавка от АМ, доколкото разбирам не е след всяко кърмене така ли?
  Притеснява ме, че досега не сте мерени и че памперсите са пет напишкани  и едва един макар и обилно наакан. Това може да е показател, че не хапват достатъчно, което разбира се не е задължително да е така. Още повече, че ти споделяш, че самите бебчета си определят добавката.
  Искам да ти предложа нещо , но ти ще прецениш дали е удачно, тъй като най-добре познаваш бебенцата и ситуацията. Предложението ми е само докато не отидете да ви премерят, тъй като тревогите ми за наддаването може да са напълно необосновани.
  Възможно ли е да се опиташ да дохранваш след всяко кърмене с около 30 мл мляко, по възможност изцедена кърма? За да видим как ще се чувстват бебчетата и дали това ще окаже промяна на броят наакани памперси. Честото кърмене наред с доизцеждането ще стимулира производството на повече мляко, а бебчетата ще имат сили да сучат по-ефективно.
  Споделяш за силна струя и дори давене на бебчетата, така че напълно вероятно това че имате едно изхождане, но обилно да е поради лекият запичаш ефект на адаптираното мляко. Все пак съществува възможността и да е поради по-малък прием на мляко. Именно затова ти препоръчвам докато не се премерите в понеделник, освен ако не е възможно да имате мерене по-рано, да дохранваш след всяко хранене. Най-добрият вариант е да е с изцедена кърма.
   Например кърмиш всяко бебче по около 20 минути от гърда, като следиш за позата, чуваш преглъщане и прилагаш компресия на гърдата ако ти е удобно. След което дохранваш с около 30 мл изцедена кърма по възможност или АМ и след това доизцеждаш. Изцедената кърма я даваш на следващото хранене като добавка първо.
   Компресия е да обхванеш гърдата с ръка и да притиснеш като задържиш няколко секунди. Прави се когато бебето суче, но не чуваш да гълта. Обикновенно малко след компресията се чува как бебчето отново започва да гълта. Като спре да гълта отпускаш и отново притискаш. Компресията може да се прилага и докато изцеждаш, целта е гърдите да се изпразнят по-добре, а от там да се увеличи и производството.
   След няколко дни когато се премерите, ако всичко е наред с наддаването дохранването спокойно може да отпадне. Дотогава с това предложение основно целя две неща.
    Първо да сме сигурни че бебчетата получават достатъчно мляко, тъй като при добро хранене при повечето бебета има поне шест хубаво напишкани памперса и поне 2-3 наакани, дори и след всяка смяна.
     И на второ място ако бебчетата все още не сучат ефективно с доизцеждането да стимулираме допълнително гърдите и производството на мляко, така че да се увеличи количеството и да отпадне дохранването с АМ за сметка на изцедена кърма.
     С порастването на бебчетата те ще започнат да сучат по-ефективно и ще отпадне нуждата от доизцеждане. Когато и количеството мляко е повече, тогава и на бебчетата им е по-лесно да получават повече мляко по-лесно от гърдата.
     Пиши ми ако може как се развиват нещата особено след прегледа и при отпадането постепенно на добавката от АМ. Ако е необходимо може да се уговори домашно посещение от наш консултант или мога да ти дам едно от моите кантарчета за да следим по-отблизо ситуацията и отпадането на шишето и добавката от АМ.
 

# 51
 • Мнения: 19
Здравей, Aila.
Сядам да пиша при първа възможност.  АМ давах около 3 пъти в денонощие. Сега послушах съвета ти и почнах да давам след всяко хранене.   Резултатът е, че изпиват от 10 мл до 50 мл (оказа се, че 30 мл понякога съвсем не им стигат), но кърменето съм го намалила от почти час на 20 мин което е малко относително защото понякога заспиват на петата мин. и трябва да ги чакам да се събудят. До момента са изпили по 160 - 170 мл всяка при дохранване. Не всичко е изцедена кърма, когато не достига давам АМ. Като мине денонощието ще направя равносметка и на памерсите, но по това, което виждам до сега се движим по същия начин както преди.
 За съжаление днес ходих на хирург да си извадя мъдреца и операцията се оказа доста по-сложна от очакваното. Може да се наложи да пия антибиотик и тогава няма как да кърмя. За сега ще се пробваме без лекарства, но по-нататък ще видим  Confused

# 52
 • София
 • Мнения: 9 236
MadamX  хубаво е че бебенцата сами си ограничават добавката и тя не е много голяма. Доколкото разбирам основната част от дохранването е изцедена кърма, което също е много добре. Предвид намалялото време на кърмене, което всъщност е съкратено дремване на гърдите, а не активно сукане доколкото разбирам, все пак е важно да имаш изцеждания след всяко кърмене в този случай. Доколкото схващам ти реално цедиш, след като основно дохранваш с изцедена кърма.
По въпроса за памперсите, обикновенно е необходим 1-2 дни с по-голяма добавка за да станат по-обилни изхожданията и памперсите, в случай че реално приемат повече мляко общо за денонощие.
Пиши ми ако може понеделник след консултацията, как вървят нещата с наддаването. Ако си от София може да се разберем да ти дам едно от моите кантарчета и евентуално да се види на живо как сучат бебенцата.
Съжалявам за мъдреца, но дори и да се налага да пиеш АБ това в никакъв случай не означава, че задължително се прекратява кърменето. Има редица АБ които са съвместими с кърменето, особено при правилно напаснато кърмене спрямо приема на АБ. Ако се стигне до АБ първо предупреди че кърмиш, почти винаги може да се избере съвместим с кърменето АБ. И след това ми се обади, ще ти дам номера на колежката ни консултант, която е магистир клиничен фармацефт с която да поговорите и да обсъдите по подробно евентуалният му прием. Аз също може да направя бърза справка, но предпочитам да се чуеш с нея. Ето тук може и директно да задаваш въпроси към нея - http://forum.framar.bg/topic-t1201.html

# 53
 • Мнения: 2 481
Момичета, чета ви, чета ви и достигам до извода, че на практика няма такова нещо като теоретична подготовка за кърмене, преди то реално да се е случило. От това, което пишете, почти нищо не мога да запомня, за да мога впоследствие да го вкарам в употреба, тъй че вероятно като ми се случи и на мен (и дай Боже да можем да се кърмим), ще ви заливам с въпроси  Simple Smile

А дотогава ще продължавам да ви чета с интерес!   bouquet

# 54
 • Перник
 • Мнения: 355
Café con leche теоретичната подготовка е в това да знаеш, че в началото не е лесно и трябва да си упорита и да не се отказваш. Също да знаеш, към кого да се обърнеш при проблем. Ти вече си намерила правилното място Simple Smile

# 55
 • Мнения: X
Café con leche, аз нямах никаква подготовка, понеже не се зачитах много тук, а и се бях съсредоточила в самата бременност. Бях гледала на картинки как трябва бебето да поеме част от ареолата, а не само зърното, имах предварително помпа, мазило за разранени зърна, подплънки за кърмачки и силиконови зърна, които така и си стоят неразпечатани. Вариантите за развитие на нещата са много, особено при близнаците, които понякога подраняват. Така че няма как да се подготвиш за всички. Важното е да си си изяснила дали имаш желание да кърмиш, защото това е нещо, в което никой не може да те замести, което е малко натоварващо в началото. Имаш ли желание и телефона на Айла, половината работа е свършена Simple Smile

# 56
 • София
 • Мнения: 767
Simple Smile Така е, желание и подходящ телефон са си гаранция за успех. На мен пък теоретичната подготовка много ми помогна, най-вече в увереността, че това е, което искам за децата и в научаването на подходящите пози.

# 57
 • София
 • Мнения: 9 236
  Eсма добре дошла  Hug
  П.П Ако нямаш против и искаш може да си сложиш нашият банер

# 58
 • Мнения: 3 638
Момичета, чета ви, чета ви и достигам до извода, че на практика няма такова нещо като теоретична подготовка за кърмене, преди то реално да се е случило. От това, което пишете, почти нищо не мога да запомня, за да мога впоследствие да го вкарам в употреба, тъй че вероятно като ми се случи и на мен (и дай Боже да можем да се кърмим), ще ви заливам с въпроси  Simple Smile

А дотогава ще продължавам да ви чета с интерес!   bouquet

Теоритичната подготовка е увереността, че ще се справиш и че е съвсем възможно да кърмиш близнаци, не е нужно да ставаш експерт Simple Smile

А пък в ноемврийския брой на сп. "Майчинство" ще има статия за кърменето на близнаци  Flutter

# 59
 • Перник
 • Мнения: 355
Привет! От известно време се опитвам да кърмя близнаците в легнало положение, но не се получава от носа им почва да тече кърма и става локвичка под тях. Чудя се защо е така, каката я кърмех предимно легнала, но с тях не се получава, а нощем ми е по-удобно така. Мога ли да направя нещо по въпроса или да се примиря с положението?

Общи условия

Активация на акаунт