Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 170 276
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
ysmivkata e, вие сте наистина на преклонна кърмаческа възраст  Laughing В интерес на истината в един момент когато бебетата порастнат повече просто хората престават да питат дали кърмиш, а и ти не си длъжна да ги осведомяваш непременно.  Wink  За растенето и отбиването, също не е съвсем така. Това, че децата разбират повече когато порастнат може да се смята за трудност от някои, но от друга страна на детенце, което разбира може да му се обяснят много неща, да се поставят някакви правила, да се разсее с нещо... Няма неотбито дете, всяко стига до и до отбиването  Simple Smile
Що се отнася до болестите, за съжаление кърменето не е 100-процентов предпазен щит срещу заболяванията. Но определено боледуването минава по-лесно. С майчината кърма дечицата получават антитела и от теб, защото и ти влизаш в досег с вирусите, които те карат и твоя организъм произвежда антитела, които се предават чрез кърмата. Това най-просто казано  Simple Smile

# 496
Ето ме и мен на отчет, че отдавна не съм се появявала...

Все още се кърмим успешно. От 8, намалих броя на кърменията на 5, уау Laughing! Вече се чувствам човек и мога да отсъствам от къщи от 10 до 15 ч.  Grinning
Кърмим се в 02.30 ч., 07, 10.30, 15.30 и 20 ч.
Наложи се да махна екстремно 3 кърмения наведнъж, тъй като се снабдих с дискова херния и минах на хапчета и инжекции. Сега съм и на физиотерапия. Лекарите, естествено, ми казаха, че трябва да ги отбивам вече, за да мога да се подложа на лечението, но благодарение на Айла, Хриси и фармацевта на НАПК, продължавам да кърмя  Grinning
Твърдите хранения са ни само 2 - обедно пюре (увеличих количеството на 1 бурканче 190 гр. на девойка) и аша към 17 - 17.30 ч. около 160 гр.

За щастие намаляването на броя кърмения се размина без усложнения. Помогна и това, че ми биеха вит.В, който малко намалява кърмата, но взимах превантивно и по един лецитин.

Опасявам се, че се докарах с тази болезнена екстра в кръста отчасти и заради кърменето. Аз май така и не успях да си намеря удобна поза. Някои от вас навярно се сещат как още в началото се оплаквах от болки в кръста и китките при кърмене  Confused Безбройните часове застинала в една и съща поза просто ми разказаха играта.... Сега откакто намалих кърменията кърмя изцяло и само в легналата поза на Айла и така си и поспивам с децата преди и след обяд.
Така или иначе не мога да върна времето назад, но за нищо на света не бих лишила децата си от това, което получиха дотук и да видим до кога Simple Smile И тук идва проблемът - не мога да реша до кога да ги кърмя  Crazy Не ми се спира, не ми се и продължава  Mr. Green На ясла смятам да ги пусна септември догодина.

# 497
По повод споделеното се сетих, че не съм пускала тук линк към един скорошен пост от блога за едновременното кърмене на близнаци с много полезно преведено видеоклипче. Може да е от полза и за бъдещите майки, които надничат в темата  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2012/10/02/ednovremenno-karmen … klip-pozi-saveti/

А "ветеранките" да изкажат предложения или критики  Wink

# 498
  • София
  Eдната ветеранка с гърди залепени за гръдният кош и чашка на сутиена А, никога не е кърмила в тази поза, нито е имало шанс да и се получава. Mr. Green Heart Eyes
  Тоест за мен при малко по-голям размер на бюста е удачна и се получава двойната футбулна топка. При моята физиология, просто няма шанс.
   Приготовленията на мамата, като идея и обяснения не са лоши, но аз лично кърмех ужасно често и ги взимах и слагах без изобщо да имам нужда от толкова време, подготовка, лигавничета, уригване и тн и тн.
   Покрай това искам да помоля майките които не се притесняват и нямат против да обогатим албумчето с пози на едновременно кърмене на близначета да ми изпратят снимчици  Simple Smile

# 499
При мен подготовката е следната. Вземам двете, слагам ги легнали до мен от двете страни, аз съм седнала на спалнята ни, в скута си слагам възглавницата за кърмене, едно по едно ги слагам върху възглавницата, по една цица в устата и готово. Като се нацокат до 6-7 мин най-много, едно по едно ги вземам от възглавницата и уригвам, а сега направо ги глагам седнали и ги подпирам да не залитнат и паднат.
Вече ми е по-удобно да ги кърмя едно след друго. Иначе като ги храня заедно почват да се бутат, закачат, смеят се, и храненето става кошмар за мен. Трябва да им държа ръцете от страната на другото бебе...

За снимки, трябва мъжът ми да ме снима, така и не го е сторил, макар че доста съм го молила.

# 500
Във самото начало ги кърмех заедно на възглавничката за кърмене, двойна футболна поза,но откакто се научих на една страна легнала ги кърмя поотделно. И през ноща така се кърмим, те цокат, а мама спи Wink Wink Wink
Когато бебчетата заспят въобще не ги вдигам да ги оригвам, нища им няма
Айла а къде можем да качваме снимки?

# 501
Здравейте,

Моят въпрос не е много по темата, защото вече не се кърмим (кърмих близнаците до 6-7 мес и по точно цедях и давах кърмата с шише), а за режима на хранене, но ще го задам и тук, защото смятам, че ще ми дадете компетентни мнения.
Та в момента се храним 5 пъти в денонощието, както следва:
 8 часа - каша/попара
12 часа - зеленчуково/меснозеленчуково пюре
16 часа - каша
20 часа - АМ
през нощта - АМ

От известно време обаче, децата много трудно пият АМ-то в 20 часа. Често трябва да ги преспя и след това насън да ги накарам да го изядат. Мисля, че ако им давам например супа или каша ще я изядат, но не и АМ. Обаче незнам дали мога да спра да давам АМ вечер. Точно това е въпросът ми - колко АМ трябва да изпиват за денонощие? Мога ли да махна вечерното АМ за сметка на супа/каша или кисело мляко (макар още да не съм го въвела). Да допълня, че сме на 10 месеца реална възраст/ 9 коригирана и тежим по 8,5 кг. Дали е рано да въведа АМ?

Много въпроси наведнъж, за което се извинявам. Благодаря ви предварително за мненията.

# 502
  • Малта
Ysmivkata, и на мен са ми милички примерно следобед за  кеф, ама нощем като се събудат в тандем и гракнат за цица - и то не за кърмене , а точно за дъвкане на цица  ooooh! Даже Давид така се е изхитрил от както лази през всякакви препятствия, че от тяхното легло (което е допряно до нашата спалня) пролазва до мен и сам почва да ми дърпа деколтето  Whistling

Позите на кърмене при мен се най невероатни вече  Joy както си мислех в началото че не мога във V да ги кълмя сега вече "всичко е възможно" просто те сами ме намират и се нагласят. Ето една снимка с мома Вяра

Кофенцеее
  no .... стига им на момите, я какви са пухави "да папкат вече кебапчета", както вика майка ми Wink

Айла аз съм ОК да се качват и моите снимки с пози за кърмене Wink Ако не можеш да ги свалиш от тези линкове които поствам тук, кажи къде и как да кача!

Последна редакция: нд, 11 ное 2012, 00:25 от medimed

# 503
Ау, Меди, много хубава и интересна снимка  Grinning Да не би да имаме новина в бяло?  Grinning

# 504
Здравейте,

Моят въпрос не е много по темата, защото вече не се кърмим (кърмих близнаците до 6-7 мес и по точно цедях и давах кърмата с шише), а за режима на хранене, но ще го задам и тук, защото смятам, че ще ми дадете компетентни мнения.
Та в момента се храним 5 пъти в денонощието, както следва:
 8 часа - каша/попара
12 часа - зеленчуково/меснозеленчуково пюре
16 часа - каша
20 часа - АМ
през нощта - АМ

От известно време обаче, децата много трудно пият АМ-то в 20 часа. Често трябва да ги преспя и след това насън да ги накарам да го изядат. Мисля, че ако им давам например супа или каша ще я изядат, но не и АМ. Обаче незнам дали мога да спра да давам АМ вечер. Точно това е въпросът ми - колко АМ трябва да изпиват за денонощие? Мога ли да махна вечерното АМ за сметка на супа/каша или кисело мляко (макар още да не съм го въвела). Да допълня, че сме на 10 месеца реална възраст/ 9 коригирана и тежим по 8,5 кг. Дали е рано да въведа АМ?

Много въпроси наведнъж, за което се извинявам. Благодаря ви предварително за мненията.
m_marinova_85, млечното хранене  има основна роля в менюто на дечицата до годинката и си остава важно и след това. Не знам дали кашите и попарата, които даваш са с мляко, така евентуално би могло да се компенсира поне малко приема на мляко. Но млякото е важно заради калция, който е много необходим за растежа на децата. Изпращам ти един документ с насоки за кърменето и захранването на МЗ, в него също е посочено, че между 10 и 12 месеца би трябвало да има няколко хранения с майчина кърма или АМ. (виж стр. 20)

http://fnap.government.bg/UserFiles/File/Hranene-info/preporaki%20karmacheta.pdf

След годинката дечицата също трябва да приемат по около 300 мл. млечни продукти на ден - това може да е АМ, кисело мляко, сирене, прясно мляко (което се въвежда след навършването на годинка), други млечни продукти. . Не е задължително да даваш непременно АМ, но в менюто на дечицата трябва да присъстват млечни продукти или храни, богати на калций - има и много такива.
Но ако правиш кашата и попарата с АМ и дечицата го пият и през нощта, мисля, че си набавят необходимите количества.  Peace

Позите на кърмене при мен се най невероатни вече  Joy както си мислех в началото че не мога във V да ги кълмя сега вече "всичко е възможно" просто те сами ме намират и се нагласят. Ето една снимка с мома Вяра

Много сладка снимка!  Heart Eyes Да, с порастването на бебетата позите за кърмене търпят голямо разнообразие  Laughing

Eдната ветеранка с гърди залепени за гръдният кош и чашка на сутиена А, никога не е кърмила в тази поза, нито е имало шанс да и се получава. Mr. Green Heart Eyes
  Тоест за мен при малко по-голям размер на бюста е удачна и се получава двойната футбулна топка. При моята физиология, просто няма шанс.
   Приготовленията на мамата, като идея и обяснения не са лоши, но аз лично кърмех ужасно често и ги взимах и слагах без изобщо да имам нужда от толкова време, подготовка, лигавничета, уригване и тн и тн.
   Покрай това искам да помоля майките които не се притесняват и нямат против да обогатим албумчето с пози на едновременно кърмене на близначета да ми изпратят снимчици  Simple Smile
Айла, и за "твоята" поза пише, даже съм посочила, че е по-удобна за майките с по-малък бюст  Wink Айде някой и клипче да направи сега   Sunglasses

Благодаря на всички за споделениет мнения  Hug

# 505
Fata,

Много ти благодаря за линка, наистина има супер полезна информация. Да разбирам ли, че щом давам млечна каша или сирене в попарата това е вид млечно хранене?

# 506
  • София
Fata,

Много ти благодаря за линка, наистина има супер полезна информация. Да разбирам ли, че щом давам млечна каша или сирене в попарата това е вид млечно хранене?
Да  Simple Smile

# 507
Благодаря Aila, доста се пообарках вече с хранителния режим, на личната не мога да разчитам........

# 508
Fata,

Да от мен  Simple Smile Важното е да спазваш горе-долу препоръчаните количества  Peace

# 509
  • София
  Които има желание и иска да ми прати снимки, ще съм благодарна да ми пише на скайп и направо през скайпа да ми ги прати - Aila_24

Общи условия

Активация на акаунт