Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Въпрос към майките на вече пораснали кърмачета: Колко време кърмихте близнаците си?

Опции:

# 735
  • Мнения: 822
Здравейте, имам нужда от малко помощ и съвети относно кърменето на близнаците ми.
Децата са на 8 седмици - момче и момиче. Родени са в 36 гс. с тегло 2680 момченцето и 2350 момиченцето.
За съжаление докато бяхме в болницата не можах да ги кърмя (правихме опити, но неуспешни според мен..) Много късно започнах да се изцеждам - едва на третия ден след раждането, а докато бяха в болницата децата ги хранеха с АМ, после като се прибрахме у дома продължихме да го даваме като добавка, а аз започнах да се опитвам да ги кърмя и да увелича лактацията си. Все още сме на смесено хранене, но има някакъв напредък.
Храненията ни би трябвало да се случват така : кърмене + добавка около 30-60 мл (изцедена кърма или АМ), приблизително 7-10 пъти в денонощието. Нощно време имаме едно или повече хранения, като те са само кърмене. Нямам физическото време да се изцеждам след всяко хранене, затова цедя когато имам възможност Sad Понякога 4-5 пъти за деня, друг път ми се случва едва 3 пъти...Вечер преди лягане задължително, но нощем нямам сили и за това. Ползвам електрическа помпа на medela swing maxi (двойна). Ползваме и прословутите им calma биберони.
Проблемите ни в момента са вече повече от седмица. След кърмене децата отказват да пият добавката (без значение цедена кърма или АМ) и 10-15 мин след това надават истеричен рев, че са гладни и търсят да сучат. Отново давам гърда, сучат, задрямват, будя ги, пак сучат, пак заспиват.... така 20-30 мин, понякога отива и час и в момента в който ги оставя настрани да спят или опитам да дам добавка пак пищят че са гладни. Така е по цял ден. Храненията ни се сливат в един безкраен цикъл. Ако имам щастието да заспят за половин-един час между тези действия може и да хапна нещо. По-лошото е, че след два такива дни започват да спадат в грамажите и памперсите да стават по-малко мокри, за акане... един път за деня, понякога и през два три дни. Акитата са жълти кашави, но ми прави впечатление, че ако ги оставя само на кърмене, без да давам добавки имат зеленикав оттенък и са по-слузести, т.е. поемат само предно мляко, но не и задното. Спят само ако са на разходка в количката или да пътувам някъде с колата, но напоследък и това не става.
Моля ви дайте ми съвет как да процедирам? Според мен не сучат ефективно, колкото и да ги будя. Теглих ги контролно преди и след кърмене и двамата изсукват по около 20-30-40 г., а след това изцеждам още по 30-40 мл кърма от всяка гърда. В повечето случаи кърмя тандемно.  Опитите за дохранване са с всякакви методи - с шише (сменихме няколко марки биберони), със сондичка, с пръст, с лъжичка, с чашка... нищо - половината  и повече от добавката е изплюта или разлята. Ако обаче се събудят гладни и не им предложа гърда, а направо шише или директно сондичката с гърдата успяваме да им дадем добавката, макар пак да има голяма част изплюта и разлята. 
Приемам всякакви съвети и предложения как да процедираме.

# 736
  • София
  • Мнения: 9 236
Здравей,
тъй като ще е по-лесно ако искаш обади ми се да поговорим по телефона - 0897446226 Мария

# 737
  • Мнения: 38
Здравейте,
Следя темата от доста време и съм благодарна на Aila за всеотдайностна и съветите. Имам няколко въпроса, които ме тормозят.
Близнаците ми са на 2 м
 и 20 дни. Почти само на кърма са като вечер последните 1-2 хранения дохранваме с 30 до 60 мл АМ общо за деня на дете. Какво ли не направих, за да махна добавката, но вечер просто млякото намалява за двете деца. Въпреки, че неохотно пият АМ, когато ревят и са гладни, след като изхразвят гърдите им даваме.
Кърмя ги последователно, понякога се разминават с час и повече. Знам, че е хубаво да се редуват гърдите, но последните седмици всяко дете установих на определена гърда. Знам, че не е хубаво, но не знам доколко е вредно. Момчето ми суче по -енергично и му давам гърдата, която произвежда по-малко. Той изсукма много повечи от нея, отколкото момата би могла. На нея й давам голямата гърда, тъй като суче по-вяло  и така и тя се нахранва добре. Не знам дали това е правилно. Тъй като понякога се разминават с часове (често се хранят и един след друг) ако трябва да сменявам гърдите, най-удобно ще е на денонощие. Знам, че тандемното кърмене е най-добло и удобно, но ми се струва невъзможно. Кърмя с протектори, сама съм през деня, всяко дете суче.с различен темп
 Нея все я побутвам и често се дави.
Тъй като са ми плоски зърната, кърмя със силиконови зърна. Каката така я кърмих две години. Дали е вредна толкома дългата им употреба. Просто няма как с плоските ми зърна, а се оформят чак когато гърдите да почти изпразени.
Сега 3 месец наддаването спадна и това ме притеснява. Първия наддадопа по около 1100 гр
 Вторият - той 1300, тя- 1100. А сега за 20 дни той е.наддал около 500, а тя 400. Просто започнаха да правят големи паузи между храненията - от по 3 и повече часа. Така понякога се събират само 6 кърмения (най-често 7), което ми се струва малко. Гледам да имат нощно кърмеве, а и те си се будят
 Но започнаха да спят и по 4-5 часа и да стават понякога чак към 4-5 сутринта, ако да легнали към 12. Децата са спокойни и усмихнати, будни и не знам трябва ли да предприемам някакви мерки за наддаването. Родиха се по около 2500 гр. 22 дни преди термин и имаха добър сукатен рефлекс.
Стана  дълъг пост. Благодаря за търпението!

Сега си прочетох поста и е пълен с правописни грешки, за което моля да ме извините. Просто бързах да го напиша, докато не се е събудил някой и от телефона често обърквам буквите. Blush

Забравих да напиша, че пълнят памперсите с пишо, но от началото ва 2 м. започнаха да акат на 3-4, дори 5 дни веднъж Sad Според педиатърът не е добре да е по-рядко от 48 часа, защото започва ферментация в червата им. Иначе не ги болят коремите, акото е идеално- жълто и кашаво, а заради интервалът - и по-обилно.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 00:37 от AnMary

# 738
  • София
  • Мнения: 9 236
Здравей,
извинявай, че едва сега ти отговарям, но не бях видяла поста.
Може за по-лесно да ми пишеш и на ЛС.
Почвам да отговарям подред.
Първо поздравления за успешното кърмене дотук!
- Дохранване само вечер с подобно количество обикновено не е проблем и лесно може да отпадне за сметка на твърдата храна, примерно каша след захранването. Пишеш, че има моменти когато правят по-големи паузи вече. Може там в паузата да вмъкнеш едно изцеждане и изцеденото да го ползваш като добавка вечерта или пък след паузата, ако не изпразнят хубаво гърдите да има едно кратко изцеждане. Това не е задължително, но все пак следи да не увеличаваш още добавката от АМ или да не включваш второ дохранване.
- Последователното кърмене и даването на една гърда само на едно бебе не е проблем, стига на теб да ти върши работа. Това е най-важното. Работила съм и с близначета, които сучеха и двете от една гърда. Някакви сериозни рискове от това няма, освен че стимулацията по време на кърмене е винаги от едната страна и ако поради някаква причина , едното не иска да суче може другото да откаже и то да яде от тази гърда, тъй като е свикнало от другата да суче само. Може ако момиченцето е сукало първо на вечерното ядене, преди момченцето и преди по-голямата пауза след като момчето суче от неговата си гърда да му предложиш и тази на момиченцето да я доизпразни. Последователното кърмене също не е проблем, просто ти отнема в общият случай повече време.
- За силиконовите зърна отново няма проблем, след като така се получава. По-добре е да кърмиш със силиконки от гърда, отколкото да цедиш. Наддаването е отлично, напълно нормално е да спадне през трети месец, но това наддаване е ок за трети месец. Ето ти табличките на СЗО за наддаване при кърмачетата като еталон за развитие на бебетата.
 . За момчета - https://www.who.int/childgrowth/standards/WFA_boys_0_5_zscores.pdf?ua=1
. За момичета - https://www.who.int/childgrowth/standards/WFA_girls_0_5_zscores.pdf?ua=1
И двамата са родени в колонката -2 sd. След първите два месеца са по-скоро в 1sd колонката. Може да погледнеш , че нужното наддаване 2-3 месец е за момчета към 700-800 грама, а за момичета 600-700 грама. Което напълно отговаря на сегашното им наддаване. За следващият 3-4 месец наддаването вече падана 500 грама за месеца.
- Изхождането за кърмачета е напълно нормално на толкова дни и не е проблем.

# 739
  • Мнения: 38
Aila, много ти благодаря за отговора и съветите. Ще ги последвам.Имах нужда и от уверение, че се справям. Мисля, че това, което правиш, да помагаш на толкова  е невероятно.

В началото не вярвах, че ще успея. Първият месец и половина - два, понякога съм дохранвала и с до 100 мл на дете на денонощие. Но сега 3 месец нещата се урегулираха и дори повечето пъти въобще не се налага дохранване. Когато се налага е 30-тина мл и те толкова се чеплезят и не го харесват, че едвам го изяждат. Но понякога се случва кърмата да намалее вечер и да не им стига. След като ги накърмя, с 300 зора хапнат малко добавка, слагам ги да сучат дълго след баня, докато заспят (един по един). И малко за изядат, пак си заспиват и си спят. После си се будят през нощта и вече има Simple Smile
Когато мъжът ми е вкъщи се цедя понякога. Но когато има кърма за доизцеждане, обикновено има и за тях  през целия ден и вечерта. А като е слаб ден за меконадоя, просто е слаб.
Твърдо съм решена да направя каквото зависи от мен, за да се кърмим повече от година. Сега дори се наложи да пия антибиотик заради зъб, но уж е съвместим с кърменето (Амоксиклав).

Общи условия

Активация на акаунт