Мама Седмокласник стяга и за здраве и успехи силно се надява!

• 55 397
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Лично аз съм доста скепттична към ползваннето на филми и постановки за нещо като заместител на четенето на първоизточника. Режисьорите и сценаристите не се придържат едно към едно към произведението, променят герои, вмъкват нови, махат, прекрояват, слагат и махат случки, и има опасност детето да привнесе някоя от режисьорските хрумки в разбирането за произведението, дори на чисто фактическо ниво. По-добре да си чете книжката и да разчита на нея, защото така няма да се "замърси" впечатлението от произведението.

# 646
  • София
С нищо не може да се сравни четенето на книга Peace
Нашата ваканция се удължи с един ден-днес разширяваха зениците на девойката и утре няма да е на у-ще. Добрата новина е, че не е качила много диоптъра. Искаше да ходи, че имала 2 контролни-по немски и музика Crazy

# 647
  • София
Никой не твърди, че филм, театър, балет или каквото и да е друго пресъздаване, подменя книгата. Това е просто провокация да откриеш екшъна  Laughing и да прочетеш книгата без досада и скука, които така и така не правят четенето пълноценно.  Peace
По математика в школата, девойката от 2 и 3 вече мина на 4. Така, бавно и славно вирви нагоре (за радост на мама  Laughing), а и тя самата "навири гребена"  Wink Утре я чака тест по география, вдругиден - история.

# 648
Привет, момичета!
Ние ще слагаме очила.Диоптъра е малък- 0,5 плюс и на двете.Има и лек астегматизъм.Вчера й разширяваха и на нея зениците.Но ще е на у-ще, защото ще преподава урок по география.

# 649
Хайде и аз ще опитам да се присъединя към вашата тема.
Здравейте!
Имам седмикласник, чиято подготовка ми образува доста нерви.
Ще се върна назад в темата ви, но това което попрехвърлих преди да пиша, ме кара да мисля, че май само аз имам такива тревоги.
Разсеян, немотивиран и неразбиращ защо трябва да се понапъне тази година.

# 650
  • София
suncholina, май бъркаш нещо! Не знам какво те кара да мислиш, че само твоя тийн е "Разсеян, немотивиран и неразбиращ защо трябва да се понапъне тази година."  Joy Това е масовката, особено при момчетата. Типично поведение. Не се ядосвай. 2 срок и те влизат в крачка.
А това да настигнат момичетата - някъде в 10-ти клас.  Laughing

# 651

Ние ще слагаме очила.Диоптъра е малък- 0,5 плюс и на двете.Има и лек астегматизъм.Вчера й разширяваха и на нея зениците.Но ще е на у-ще, защото ще преподава урок по география.

Щастливки! Диоптера на седмокласничката ми е над 4, но носи 3.25 и 3.5 плюс. Ние пък сме на вълна лещи, но малко закъсня с вълната Simple Smile. Вече бяхме купили нови рамки(че старите се поизносиха) и поръчахме отново фотосоларни стъкла(защото е със светли очи и е леко алергична към светлината), което си прави към 170лв. Уговорихме се да ги поноси година и тогава да решим дали ще пробва лещи. Очната докторка каза, че няма проблем да опита с 3-месечни лещи, колкото да прецени дали ще ги търпи.

# 652
  • София
Тъкмо щях да питам някой дали няма опит с лещи. Моята седмокласничка е с 3 диоптъра, сменихме стъклата на очилата тази есен, но по препоръка на офталмоложката взехме и тримесечни лещи. Само че трите месеца ще минат, а тя почти не ги слага, по-лесно й е с очилата. Чудя се да настоявам ли да носи лещите, или да я оставя така. Лекарката твърди, че с лещи е възможно да се забави това ускорено нарастване на диоптъра през пубертета, а и моята хубостница носи очила само пред телевизора, компютъра и на чина - няма сила, която да я накара да ходи с очила по улиците или дори вкъщи  Thinking

# 653
  • София
Carmela Biscuit, пРостО кИриЛизАциЯ , да Ви споделя опит с лещи. Първо, носенето на лещи не изключва носенето на очила, а ги допълва. През деня с лещи, вечер се свалят и се слагат очилата. Слагането и свалянето е сложна техника докато се увладее. Няма универсална рецептета, всеки си намира начина и никак не е лесно в началото. Много зависи и от твърдостта на лещите. С първите лещи синът ми нищо не направи. Не можеше да ги слага/сваля. Почти се беше отказал, но в един момент успя да увладее действията. Помогна му една офталмоложка от център Детско здраве. Сега ги ползва всекидневно. По-удобни са от очилата най-вече заради спорт и физическо, а и така бил "по-вървежен"  Joy Наистина носенето на лещи стопира диоптера, въпреки че медицински не е доказано защо точно се получва така. Важно е накой да обясни как точно се хваща клепача, как се вкарва лещата, също и да се прецени да не е обърната. За времетраенето на лещите - много е относително. Технологично можа да са 3 месеца, но те се деформират, надраскват и се налага по-рано да се сменят. Някои (една марка само го имаше този "ефект")се късат. За една година съм купувала лещи на 3 марки. Най-твърдите (ако тази силиконова люспа може да се нарече така) ги слагаше най-лесно, но пък те се слепваха и скъсаха почти веднага.
Не забравяйте и безпроблемното носене на гъзарски слъчеви очила, когато си с лещи  Laughing Не се отказвайте! Успех!

Последна редакция: ср, 02 ное 2011, 19:50 от Neli_ani

# 654
Нели, мерси много за подробния разказ от опит. Знаеш, че е много важен и ценен!  bouquet
Аз пък си мислех, че за спорт, прашинка ... има риск... Сподели и това моля.

Понеже получих и лично съобщение по въпроса ще внеса малко яснота по нашия случай.
Живеем в Добрич и за мен е важно ходенето на очен да е в града ни от гледна точка на удобство. Посещаваме тази лекарка от 3 години(оттогава и седмокласничката носи очилата с този диоптер- задържан е оттогава). Имам й доверие. Тя е една от малкото в нашия град, която си спазва стриктно разширяването на зениците за определяне на диоптер. При нас всъщност се оказа скрито далекогледство, което се вижда от компютър само при разширени зеници.
След като говорихме с офталмоложката за лещи, тя обясни, че задължително тя ще избере най- подходящите лещи от гледна точка на качество(това ми е и удобно, защото какво знам аз за лещите, та да преценявам). Задължително преди да ги вземем, ще проведе обучение на самото дете, как точно да ги слага, маха, поддържа. Не ми спомена за това предимство, което изтъквате- задържане на диоптера. Щерката се е запалила покрай нейна приятелка с малък диоптер, която не си е носила очилата и сега й било по- удобно с лещи. При нас проблема с носенето на очила не стои.

Да обобщя- важно е според мен да си изберем офталмолог и да му се доверяваме след като сме го избрали. Много зависи и от конкретния случай. Спряла съм да се стремя да бъда специалист по всичко...уморих се...

Carmela Biscuit, сега прочетох че дъщеря ти не носи очилата с 3 диоптера!!! Как? Поговорете, да не би да има комплекси, да не би рамките да не й харесват? Аз понеже съм с две дъщери с очила...безпроблемно носещи ги...се учудвам. Слава богу не сме имали подигравки, взехме, сложи ги и толкова! Както споменах по- рано- сменихме рамките- за самочувствие Wink пък живот и здраве по- натам ще опитаме и лещи.

Простете за дългото словоизлияние Simple Smile

# 655
  Oхх, говорите точно за нашия проблем. За две години диоптъра му скочи почти с две единици на всяко око. Ако продължи с това темпо - не знам  Confused.  Може би и аз ще се замисля за лещи. Много ме притеснява обаче слагането/свалянето, а също и дали няма да му дразнят очите.
 Мъжът ми в началото докато свикне смени 3 различни марки за три месеца и вечно беше със зачервени очи. В крайна сметка "си хареса" само едните, които не го дразнеха първите 8 часа след слагането. След работа винаги ги махаше и вечер си беше с очила. За беда загуби капачетата на опаковките, където пишеше какви са и сега не смее да си купи нови.
 Та ако и детето трябва да мине през такива проблеми докато намери подходящите за него лещи - бързо ще се откаже  Rolling Eyes.

Относно носенето на очилата. Когато диоптъра му беше по-малък нямаше сила, която да го накара да сложи очилата. Дори и ТВ гледаше без тях и вечно присвиваше очите. Откакто диоптъра порасна и сложи очилата с новите стъкла, не ги маха. Дори вечер като ляга си ги слага до възглавницата. Като го питам, защо не ги маха поне в къщи /някой ми беше казал, че окото се омързеливя като се носят постоянно очила/, той ми заяви, че щял да се пребие някъде без тях  Rolling Eyes.

# 656
  • София
Нели, мерси много за подробния разказ от опит. Знаеш, че е много важен и ценен!  bouquet
Аз пък си мислех, че за спорт, прашинка ... има риск... Сподели и това моля.

Аз също бях много скептична относно хигиената и други такива неща, но се оказа, че няма никакъв проблем. Лещата прилепва плътно за ириса, като с вакуум и сълзите са напълно достатъчни за самопочистване, както е при нормално състояние. Да живее силиконовта технология!  Laughing Аз много си го харесвам момчето с очила, той също си ги носи с удоволствие, но с лещите му е много по-комфортно. Като ги сложи сутрин и забравя, че има ангажименти към очите си. В класа на сина ми (10 клас, 16 год) всички деца са с лещи, явно след определена възраст - това е избора.  Laughing Има хора, които не могат да им свикнат, или пък получават възпаления, дразнене и други такива. И всеки си прави избора.
Както пише benighted, има значение технологичните харктеристики на лещата - диаметър, дебелина, твърдост. Няма "най-добри" и "лоши" лещи. Има подходящи и неподходящи.

# 657
Neli_ani е абсолючно права - всичко е индивидуално!И аз, и дъщеря ми/тя е на 13години, с диоптър над 3,25/ имаме дълъг опит с лещите.За по-смелите бих препоръчала тези, които не се махат всяка вечер/лично мен най-много ме мъчи слагането и свалянето, но всичко е въпрос на лично усещане и комфорт...

# 658
  • София
Не знам защо, ама нещо не ми допада идеята за лещи, защото не си падам много по това да си слага човек разни чужди твърди тела по чувствителни места като очите.  Бих предпочела очила, те дори са моден аксесоар, символ на престиж. Едни хубави очила, с хубави стъкла и рамки придават и допълнителен чар и авторитет. Очилата отдавна не са синоним на зубърство и смотаност.

# 659
Засега и ние в къщи сме само за очила, но ще видим след време.Аз също съм с диоптър, но не съм се замисляла за лещи.Дребната не ще и да чуе.
Вчера много добре е преподала урока по география.Има 6 ца.На контролното по химия пак 4 ка.Въпреки, че й е интересна и казва, че й харесва, явно за 4 ка си може.Нашата госпожа им е забранила да учат от учебника.Само това, което тя е преподавала.

Общи условия

Активация на акаунт