Мама Седмокласник стяга и за здраве и успехи силно се надява!

• 55 369
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Не знам защо, ама нещо не ми допада идеята за лещи, защото не си падам много по това да си слага човек разни чужди твърди тела по чувствителни места като очите.  Бих предпочела очила, те дори са моден аксесоар, символ на престиж. Едни хубави очила, с хубави стъкла и рамки придават и допълнителен чар и авторитет. Очилата отдавна не са синоним на зубърство и смотаност.

Това си е така, ако успееш да убедиш своето дете...а даже и да убедиш него, остават "отворените" съученици, за които очилата са повод за подигравка!Ако си говорим "по принцип"- отговора на въпроса е ясен, но когато точно твоето дете започне да носи очила и макар не много чувствително да плаче поне веднъж седмично, заради нечии подмятания, аз поне реших, че трябва да опитам и в резултат на този опит, съм повече от доволна...

# 661
Franceska, щом детето няма желание, няма смисъл!Лещите са чудесен вариант за корекция, но само когато го искаш/бъркането в очите не е най-приятното изживяване/

# 662
И моя син се сдоби с очила. Слава богу само -0.5 диоптъра. Ще ги ползва само в училище, защото се оплаква че не вижда на дъската, когато госпожата пише с червен, а не с черен маркер. Аз съм късогледа горе долу от неговата възраст и с малки прекъсвания за лещи винаги съм носила очила. Лещите се оказаха доста "тегав" ангажимент за мене. Бързо се разваляха и ми предизвикваха възпаления. Аз също смятам, че при подходящ избор на  очила, освен медицински имат и естетически ефект.

# 663
  • София
ова с очилата го казвам от опит с моето дете. То никога не е имало съмнения дали да ходи с очила, просто си ги носеше. Установих, че с очилата е като с всичко друго, обхванато от идеята "защо си със шапка, защо си без шапка" - все се намира някой "отворко", който да се опита да каже нещо. Ако двама човека  (деца) си имат конфликт, то всичко може да стане обект на подигравка. Важното е детето да не се поддава и да не поставя чуждата глупост и простащина пред своите интереси. Имаше две кукувици, които се опитаха известно време да се правят на отворени и да й се подиграват за очилата, но доста бързо заглъхна, защото отсреща не получиха това, на което се надяваха. Дори нещата се обърнаха - очилата се оказаха доста атрактивни.

# 664
  • София
Моето момче никога и от никой не е обиждано заради очилата. Нито пък той сам да им е отдавал някакво значение. Той сам поиска лещи защото не виждаше къде е топката (на футбол, който преди тренираше, а сега играе само за кеф, на волейбол или баскет в училище). Изборът си беше единствено и само негов, очите са си негови, стилът си негов.  Peace

# 665
  • с/у ОколоМръсТното
Извинете, че нахлувам в темата ви...
Търсих лещи с Гугъл и разбира се, че бг-мамма всичко знае.  Grinning

Та, аз съм от съседната тема, за 8-мокласниците и от мин. година имах такива терзания относно лещи и ученик, като Вашите.

Ами с 2 думи...
Понеже щерката е в ново школо, много държеше да не я виждат с очила там, а направо с лещи. От миналата уч. година ми говори, че в 8ми клас вече ще е с лещи. А аз не, та не... Не може да си "ровиш" в очите. Не позволявам... Виж баща си (моят мъж носи лещи вече повече от 30г.), виж колко е тегаво и трудно за поставяне... Въобще голям цирк беше, но тя също беше непреклонна.

И ето, малко преди 15.09. я заведох на очен. Беше вдигнала само с 0.25 диоптера на едното око. Ура, зарадвах се и казах на д-рката да пише рецепта за нови очила (от 4г. щерката е с очила и правим по 1 чифт на година... дори и по 2). Но дъщеря ми каза: аааа, не, нали се разбрахме. И аз склоних лекарката да й покаже кое-как. Жената е много мила и старателна. Обясни ни всичко. Показа й как се слагат, как се махат и разясни за видовете лещи и разтвори за съхранение.
На другия ден купих 2бр. лещи и за да съм максимално честна с Вас, ще Ви кажа, че детето ми след 5 дни си слагаше лещите вече и без огледало.

Цялото й личице се промени. Аз, която съм я родила и я знам и с очила и без тях... Не мога да скрия, че без очила е по-добре, по-практично и по-елегантно. Макар, че винаги е била с много красиви рамки. Сега е много по-добре.

Няма да забравя, как в 5ти клас в час по физическо топка я беше ударила точно в основата на носа, където е "захватът" на 2-те стъкла... Направо на косъм беше от счупване.. а ако и очилата й се бяха забили...  ooooh! Не ми се мисли.
Освен всичко друго, с лещи имаш 100% периферно зрение.
Това е моята/нашата история.

Няма нищо страшно и в лещите, стига да си стриктен и внимателен. Ето, аз днес взех поредните 3 комплекта на цена 65лв. Мисля, че за 5-8 месеца ще й стигнат. Така, че и от към цена си е приемливо.

П.П: всички лещи за месечни, макар Бауш и Ломб да предлагат 3 месечни. Просто лещата се носи докато не се скъса или не започне да драска/дразни окото от наклеп (примерно). И ако в къщи се ползват очила, а едномесечните лещите за навън, спокойно може да се носят и до 2-3 месеца.

# 666
  • София
Ние си носим очилата непрекъснато в у-ще, а в къщи само когато учи или чете. Не е искала досега да сменим очилата с лещи, може би защото и приличат, и не са я подигравали в у-ще. Мнението и се мени толкова често напоследък, че нищо чудно да пожелаем и лещи Crazy

# 667
И големият ми син е с очила от 4 клас .Изобщо не са му се подигравали а аз бях много притеснена
как ще го възприеме . Сега още преди да стане от леглото вече си ги е сложил. Май само брат му го дразни за очилата когато се карат. Обещала съм му и лещи, но нашата  лекарка му обясни че трябва да е по-голям за да ги носи и още било  опасно и не се препоръчва  newsm78
Сега от вас научавам че и по-малки от него / той е на 16  /носят лещи .
Шани  сподели моля те каква марка и от къде си взела лещите / може и на лични да не спамим /
А малкия седмокласник се е тръшкал цял един след обяд докато напише един преразказ който имаха за домашно / а аз полудях покрай него / То не бе тръшкане, пъшкане и  мрънкане то не бе чудо - изобщо не знам как ще се разбера с него и как той  ще влезе в ритъм . Да не говорим че е започнал да прави тъпи правописни грешки , които никога не е допускал . Но той си е виновен като не чете книги ще затъпява !
Баткото го тресе пубертет , малкия не желае да учи , аз само крещя и такава е идилията у дома  #Cussing out

# 668
  • под Витоша
Запис да ви следя... Дъщеря ми усилено се готви за кандидатстване и рекох да потърся тема за седмокласници - да обменяме опит и информация Grinning В събота ще се явявате ли на Софийският Математически Турнир?  Днес са им събрали такса за участие - 7лв.

# 669
  • София
moneytalk  welcome При нас е невъзможно да се яви, защото почва от 13 часа турнира, а тя е на курс до 13,30 часа.

# 670
  • София
Моята не иска да ходи, имала да си учи за контролни за понеделник, което одобрявам. Тя не е и подготвена за състезание, така че и да отиде, най-много да реши половината ей така, на общообразователна подготовка. Гледала съм ги задачите от минали години, една част от тях се решават с обичайните знания, но за другите трябва някой да те светне, т.е. нужна е допълнителна подготовка, а не се разчита спонтанно на детето да му дойде на ума как да ги реши.

# 671
  • София
Моето момиче продължава да се пъне и не не иска да прочете "Немили-недраги". Всякакви аргументи извадих, предложих и филма да гледа, само и само да предизвика някакъв интерес.  Mr. Green Онази вечер видях, че чете и попитах със скрита надежда какво?. Оказа се Агата Кристи  Thinking Това е то. Иначе вече има две 6-ци по БЕЛ. По математика в школата са много по-напред с материала и в клас се чувства много знаеща ( за разлика от атмосферата в школата Simple Smile, там положението е друго). Пак и напомних, че на изпита задачите ще са в като школата, а не като теси, които решват в клас, така че сама да си направи изводите  Laughing За математически турнир - въобще не си го и помислям, тя е на светлинни години от тази материя.  Embarassed

# 672
  • София
Аз да се оплача: Вчера хубавеца взе, че счупи ръка, точно под палеца една костица, която заздравявала с гипс за около 45 дни  ooooh! На дясната ръка!!! И сега е мнооого доволен, защото няма да може да пише  #2gunfire
И, изполвайки момента, че съм притеснена за ръката му, ми изтърси, че има 4,25 на контлорно по Литература в училище, върху "На прощаване". И горд - това било най-високата оценка! Дори госпожата в курса му му била казала, че това е най-трудния тест в сборника (явно селядт там и работата им в училище, което приятно ме изненада). И как може да се гордееш с 4? Направо онемях  newsm78

# 673
  • В най - голямото село
Ех Мими виж ги децата на какво са доволни, че сега няма да пише. Детска им работа.
Дано се оправи бързо.
А дъщеря ми хич и не прави напъни да дочете "Немили-недраги", нали взех билети за театър и тя се успокои, но пак ще се разправяме за книгата тези дни.

# 674
Моят хубавец "Немили-недраги" я прочете без проблем още лятото, но " Бай Ганьо" се оказа препъни камък. Голям зор и това е. Останаха му някакви 10-тина страници, които така и не дочете. Дори не знам къде е скрил книгата  Rolling Eyes.
Колкото до състезанието - няма да ходи, въпреки че аз не съм съгласна. Твърди, че нямало да му остане време да си научи. В събота има пробен изпит по БЕЛ в школата, има и преразказ да пише за домашно за школата, а в неделя е на занятия. Отделно от това брат му е рожденик, но аз все си мисля, че няма да се натовари толкова ако отиде на турнира, но... Ако го накарам против волята му, напук на мен, нищо няма да направи и за това ще си спестя нервите и парите.
  Имам въпрос към мамите, чиито деца посещават занятията при Златилов в Междучасие. Как ви се струва наблягането върху материала? Не се ли движат много бавно и не им ли дават много лесни задачи? За моето дете школата по математика се оказа чиста загуба на време, а не предизвикателство. Движат се по-назад с материала отколкото в училище, а и задачите, които решават там за него са лесни, а уж е в групата за напреднали  Thinking. Ще го видя как ще се представи на изпита по Мат. в школата на 12-ти, но сериозно обмислям да го спра.

Общи условия

Активация на акаунт