Отговори
# 540
Галче, преди няколко поста беше писала какви съвети са ти дали за бебето - абсолютно същите неща ми казаха и на мен тук; даже малко се успокоих, като видях, че и на теб са ти ги наговорили същите съвети /понеже някои ми се виждат доста странни/; и ние по причина на времето тук даваме витамин Д - по 5 капки всеки ден, докато стане на 2 год;

Джадед, витамин Д тук казват да се дава от 14-тия ден до 2 год, по 5 капки всеки ден;
т.е. аз кажи-речи, вече 2 седмици го давам всеки ден, не съм забелязала някаква реакция; дори Сара е много интересна, когато започне да се кефи на капкомера на витамина Simple Smile и тя плюе, но аз упорито връщам в устичката и така Simple Smile /нали давам и капки за колики/

Ения, аз всеки пък когато прочета за някоя такава среща със 'съкровища' и отново и отново се благодаря, че нямам свекърва наблизо; но това не пречи да получаваме акъли по телефона; но не мога да се оплача, защото моя човек доста леко ми споменава какво казва неговото семейство /че те нали са голяяяма рода там/, така че не сме стигали до конфронтации;
дано да не се ядосваш и торомозиш много...
иначе, и Сара взе доста сериозно да си 'говори' някакви неща; и да си гука; на сън редовно се усмихва, а вече и доста по-осъзнато се усмихва и когато е будна Simple Smile много е приятно да я наблюдаваш! :*

ние вчера и днес посрещахме разни гости - вчера бяха едни момичета българки, днес - приятел на мъжа ми с жена си и детенцето им; добре, че майка ми още ми е на гости, че иначе не мога да си представя как точно щеше да се случи това огромно готвене, привеждане на къщата във вид като за пред хора, че то и с такова мъничко бебче хич не е лесно да си и домакиня...
//ама хич не ми харесва хората да ми пипат бебчето!!! #Cussing out #Cussing out #Cussing out//

аз преди 2 месеца ви бях споделила, как спонтанно се оказа, че трябва да се изнесем Sad която новина ми докара 'спонтанно' ходене до болницата; в крайна сметка, тогава не се изнесохме, но слеедващата седмица ще трябва някак да извършим тази процедура... не знам кое е по-добре - да се пренасяхме с големия ми корем, или сега с мъничкото ми и беззащитно бебче... и това мероприятие ще го извършваме точно последните дни пред да си замине майка ми - направо пълно блаженство...

# 541
Ей, тия свекърви...Моята засега стои настрана от малкия, въпреки, че живеем заедно. Идва в нашата стая само да му се порадва, а за друго - като къпане например, и нямам доверие. 
Малкия все още не е започнал да гука, само пуска по някоя друга усмивчица от време на време Simple Smile
Витамин Д ми казаха с лъжичка да давам, по 2 капки сутрин.
Честито на всички нови майчета, да са им живи и здрави бебоците  Hug

# 542
  • Варна
ronisum, честита ти щерка Ивета! Да ти е жива и здрава! На теб бързо възстановяване!  bouquet

ения, е много ме изнерви твоята свекърва.  #Cussing out Е бива ли така.. Направо не ми го побира главата как може да не се сещат за някои неща. Аз също имах няколко нервни дена, когато свеки дойде да си види внучката.  CrazyТя се гласеше да идва за 3 седмици докато мъжът и го няма да ми "помага", ама след четирите дни, в които видях какво ме очаква, категорично казах на мъжо, че няма да стане тая.  Naughty Но все пак ще дойде за 1 седмица и аз отсега се настройвам да дишам дълбоко (като при раждането  hahaha hahaha hahaha  ) и да не се ядосвам. Mr. Green

Имам едно въпросче към мамите, които кърмят на поискване. Кога къпете бебчетата си? Малена все още няма установен режим и си яде в различни часове. Което прави изключително трудно спазването на определен час (дори и приблизителен) за къпане. Тя или спи и трябва да я будя, а тогава става кисела и почва да плаче. Или пък се събужда вече толкова гладна, че няма търпение да яде и хич не и се нравят хякакви си там къпания, масажи и процедури.  Crazy Естествено като не е в настроение пропускаме банята, но ми се иска да направим къпането ритуал преди лягане. Моля споделете как процедирате вие?

# 543
  • София
Q-T Къпем Вики между 22.00-23.00 часа. Общо взето така си напасва храненията, че трябва да яде някъде в тоя период. Но пък странното е че тя спи цял ден и нощ и единственото време дето не спи е от 19.00-20.00 до като не я изкъпем и не се наяде. Така, че е лесно щоот не трябва да я будя и да става кисела. Щом усетя че почва да става неспокойна за ядене, една бърза баня и после кърмене  Peace

Имам въпрос към майките на момиченца. Как и какво точно правите за интимната хигиена на девойките. Моята педиатърка каза да я мия, когато сменяме памперс с чиста вода и да не пипам излишно срамните устнички. Е да обаче, днес се заговорих с една майка с толко малко бебче и тя каза че по няколко пъти на ден почиствала отдолу с тампончета напоени с преварена вода, като разтваряла устничките  newsm78 и аз сега незнам да не би нещо да изпускам. Говорих с братовчедка ми, която има две момиченца едното от които още бебче и е със пресни спомени и тя каза да не пипам. Да си я мия само и вечерната баня,  когато слагам във коритото няколко капки душ-гелче и това било достатъчно. Вие как процедирате  newsm78

# 544
Честито на всички нови майчета, да са им живи и здрави бебоците  Hug Hug Hug

При нас коликите са по-малко,но ни държът дълго влага.Много си го гушкам и говоря Simple Smile
Витамин Д давам 1 капка сутрин на гладно.
Кърмим се,много е лакум.Има дни в които иска на час-час и половина даНа вас случвало ли ви се е?

Иве браво на принцесата ти  Hug Hug Hug
Дана и аз не обичам да ми пипат Алекс,докато го видят и му се лепват,като пчели на мед  #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Стана късничко Simple Smile
Хубава вечер  Hug Hug Hug

# 545
На Тод днес му падна пъпчето Flutter

Зори, аз мисля, че още им е рано да спазват разни ритуали бебчетата. Доколкото съм чела до 3-я месец се води адаптационен за тях. Така че може би след това да са готови вече за нашите ритуали не знам Peace. По въпроса ти и Тод пропуска понякога банята, когато просто не мога да издебна подходящ момент за къпане. Особено през уикенда, когато и кака Диди си е вкъщи. Иначе предпочитам предиобяд да го къпем, защото тогава е по-спокоен Peace

Моята свеки дава съвети на сина си по скайпа, "тайно" надявайки се да ми предаде, защото е прекалено дипломатична и знае, че от нея няма да ги възприема hahaha Много ми е добре така, хич не се оплаквам Blush

Мишчица, с каката нищо не съм пипала "там долу" и сега с Тод пак така.

Тара, и при нас е топличко в момента, но с две деца някак ми се струва необходимост някакво "средство за носене", ще видим дали на малчо ще му хареса като пробваме слинг.

Аз днес си взех ей такава възглавница за кърмене http://www.mybrestfriend.com/ и преоткрих гърба и кръста си, така да се каже. Но пък Тод и върху нея си заспива по време на кърмене. Поне ми е по-удобно като откара 1 час в сучене Peace

# 546
Имам нужда от съвет от вас или от момичетата от ЛЛЛ - моята Калинка е на 11 дни и сме само на кърма (без първите 4-5 дена) и от 4 дена не се е акала. Започвам да се притеснявам вече, иначе ми казаха, че не ака, защото усвоява всичко, което изяжда. Предните дни се акаше през ден - беше рядко, не твърдо акото, ама сега вече дали пък не я е хванал някой запек. Вече не съм сигурна колики ли има или запек. Някой с подобен опит да даде съвет?

А да - пробвах днес на два пъти да й направя клизма с термометърче със зехтин, ама не ми се получава.

mary_48, това, което са ти казали – че бебето ти не ака, защото усвоява всичко - е вярно, но се отнася за по-голямо дете, което е на повече от 6 сеdмици (тогава вече не е необичайно да не се изхожда всеки ден). Peace Ти пишеш, че Калина не е акала от 4 дни и това е леко притеснително - обичайно на тази възраст бебетата трябва всяко денонощие да пълнят 6-8 пелени общо (от които най-малко 2-5 наакани - със съдържание поне колкото монета от 1 лев всеки). По колко напишкани памперса има тя? И каква е урината и (добре е да е безцветна или бледожълта, и без силен мирис)? Какво е общото състояние на бебето – жизнена ли е, има ли периоди на активно будуване, плаче ли силно или е по-скоро сънлива? По колко пъти в денонощие суче? От една или от двете гърди се храни и приблизително по колко време на гърда? Даваш ли друго освен кърма (вода, чай и т.н.)? А дали в момента приема нещо против колики? Някои капки против колики могат да предизвикват забавяне на изхожданията.

Важно е да се консултираш с лекаря на детенцето си, за да се установи дали това неизхождане е индикация за проблем и ако се налага да се вземат мерки. Пиши пак какво е казал лекарят и какво препоръчва. Ако отново имаш въпроси или нужда от помощ, ще опитам да ти бъда полезна, с каквото мога. Hug

# 547
Добро утро! Hug
Как сте майчета и коремчета ?
Ние сме добре , баткото понякога се тръшка и то само на мен другите хора ги слуша но ще го стягам аз Mr. Green
Зори аз Дени я къпя половин час след като е яла обикновено между 15 -18 ч се случва и нашта е на поискване понякога яде през час и половина понякога през три .
Измивам устничките с памуче отвътре.
Вчера излизахме на разходка с Емо и Дени и комшийката Julen в комплекса Дружба много хубаво се разходихме . Вече остава да съм смела да сляза и в града с двете деца. Mr. Green
Хайде ние излизаме пак по задачки  днеска ми е и делото за катастрофата стиснете палчета да ми падне глобата  Praynig

# 548
Q-T,
тук категорично препоръчват, че бебче се къпе най-много веднъж в седмицата; като едва ли не, козметика не се ползва Simple Smile
представи си колко изумен беше моя баща, когато по телефона му казах, че бебето вече е на 2-3 дни и не е къпано, защото в болницата не само, че не ги къпят, ами препоръчват и да не се къпе веднага след раждането Simple Smile
аз всеки път, след като имаме 'съкровище' в памперса, мия на мивката, само с вода - много и харесва на Сара тази процедура; дори взех и краченцата да и поливам накрая - много се радва; а като се запознаваме с 'най-хубавото' бебе в огледалото - тогава блаженството е пълно  Heart Eyes
аз я къпя с пяната на себа мед и шампоан за новородени на мустела /от БГ ми ги донесоха нашите като идваха/;

Мишчица,
и аз знам, че не трябва излишно да се пипа; много ми е странно това 'всеки път' да се чисти с тампонче...
честно казано, на няколко пъти толкова сме се омазали, че изпитвам сериозни затруднения как да почистя, но някакси, много внимателно, успявам да разкарам следите Simple Smile
тук също казват да не се третира много; но не знам в БГ какво препоръчват педиатрите...

ние за 25-26 дни се изразходили около 180 памперса /номер 1/ - това не знам добра норма на изразходване ли е Simple Smile сега съм отворила вече пакет номер 2 - в първия момент ми се видяха огромни Simple Smile

аз преди си мислех, че не искам да имаме кенгуру; но миналата седмица бяхме в един мол и се поносихме малко и мъжа ми каза, че вероятно е добре да си вземем едно; няколко дни след това и бебешката сестра каза, че било  добре да се носят в кенгуру /за успокоение и за коликите/ и аз взех да се замислям да взема да поръчам; и тъкмо поръчвам аз от амазон и се появява сестра ми по скайп и казва как баща ми толкова искал да купи обувки на Сара, че купил и кенгуру Simple Smile - щастлив дядо, какво да го правиш Simple Smile та купил той маратонки 17 номер и кенгуру и веднага ги изпратил в колет; пък аз за една бройка и да поръчам и аз и щяхме да се повторим Simple Smile

хубав ден от нас и щастлива седмица!   bouquet

# 549
стойче и аз съм така,нещо си подбирам хората които да го пипат или гушкат,а те всички искат ooooh!    и най-вече незнам защо се изнервям свекървата като го гушка.хубавото е че ходим веднъж седмично при нея с внуците да ги вижда и няма как трябва да и дам да го гушне,ама като гледам как го гушка,едва ли не ще го изтърси и направо 5 пъти се изпотявам.а като и кажа ей така,не така и тя ми вика:еее аз 2 деца съм изгледала Rolling Eyes   и следмалко като го гушна аз и веднага-ПАЗИ МУ ГЛАВАТА- #Cussing out   еее такива реплики много ме дразнят
иначе като цяло не се оплаквам от свекърва ми де,помага жената с каквото трябва,но понякога си ме нервира с някои такива изказвания и действия.добре че не живеем заедно,тогава сигурно щях да се оплаквам Laughing

за къпането,ние се дохранваме но също нямаме режим.спомням си че и краско беше на поискване и наистина докато не ни минаха коликите неможахме да си създадем такъв.след това бяхме като часовник.в 9 се къпехме и в 10 беше заспал.аз предпочитам да го къпя вечер защото спи по хубаво и не се събужда през 1 час,само ако е по-неспокоен.но мисля и аз като галчето,че трябва да минат поне първите 3 месеца,след това ще ги учим на режим Wink

сега след тези почивни дни,краско пак свикна с мен и днес много плака на яслата,усещам че пак няма да иска да заспи на обяд и пак ще трябва да си го взема,но предпочитам,защото в сряда ми се обадиха да го взема че цял ден плакал и като го видях бяха му се потдули очите Confused   е може ли да не ми се обадят да ми кажат.....нямам думи Crossing Arms   дано по-бързо свикне с яслата,че ми се къса сърцето Cry

на мен пък ми е чудно,защо док не ни изписа вит Д  .аз я попитах и тя каза че все още няма да давам... Thinking   на краско изобщо нбе съм давала,че той беше с почти затворена фунтанела,сега незнам какво е положението,но мисля че ще трябва да давам.

имам и едноп питане и тук да запитам.оставяте ли бебчетата да спят в шезлонг или столчето за кола.на алекс много му харесва да спи там,а аз се притеснявам че е някак си много извит или свит и да не се изкриви нещо.знам че са направени за новородено,но все пак като го гледам и незнам,все го местя в кошарата,а там каточели има трънчета и веднага се ококорва Rolling Eyes

# 550
  • София
Честито на всички нови мами, да са им здрави и щастливи рожбите!!!

Мишчица, с Ева не съм правила нищо особено като интимна хигиена, миене 1-2 на ден когато е по0наакана и къпане вечер, това е напълно достатъчно ако няма проблеми.
Зори, и ние сме така с режимите, но аз пък реших, че не е добре да се прави ритуал къпането преди сън, за да не ме обвързва непременно ежедневно часа. Но го къпем вечер между 20.30 и 22.30 все се буди по някое време и гледам да имаме 1 час след ядене. Обикновено като се нахрами го държа да бодърства, да се уригва, говоря му, закачаме го всички в къщи и 1 час минава, докато го сменя, после събличане и риткане 15 мин и сме готови.
Миленка, палчета за тебе.
Иве, браво на Вики, вие ни настигате и ще ни подминете Grinning
Тара, сподели ми малко за 53 см и кенгуруто, аз имам на Чико това, което е с 3 позиции- легнала, към теб и обърнато и все още само в легналата го държа. Чакам консултацията на 28 да попитам кога и как можем  в тази обърната към мен, която ни е най-удобна. Какво е вашето кенгуру, аз все си спомням, че примерно към 3-я месец най-рано ми бяха казали, но може и да бъркам,  newsm78, а как искам вече да си го нося така.
И последно- предстои ни погача, ще търся да чета, че нещо хич не помня какво се правеше в детайли, но може ли да споделите кой какво знае, освен че се прави питка и се канят само женки, имаше май ритуал около питката, но Ева тогава ми беше с такива колики, че нищичко неме интересуваше и съм пропуснала на какво съм присъствала  Mr. Green

# 551
Момичета влизам само да кажа ,че вчера с моята принцеса ни изписаха от родилния дом. Белослава се роди на 21.09.2011г чрез секцио , 3760гр. 52см.

# 552
Здравейте мамчета,

Почти не са останали 2 в 1..скоро май ще се местим в родени Simple Smile

Честито на всички нови бебчета и техните мамчета. Да са живи и здрави малките сладурчета и да носят много радости в къщи.

Ние с Михаела вчера напавихме първа разходка--около 2-3 часа в Морската градина и центъра, спа непробудно.

За режим-и ние не можем да говорим-вчера се храни в 19 ч. после не можах да я сабудя за баня..и я пропуснахме, после папка чак в 00.30 ч. и после в 5. Слава Богу, че се научава да прави паузи, че коремчето нали трябва да почива .. Simple Smile Пък и ние така успяваме да поспим малко повече.
Моята кърма вместо да се увеличава, сякъш намалява..но не си го слагам много присърце, каквото такова-явно не всички са благословени да имат много кърма, а аз давам и от цица, и цедя..уж да подпомогна лактацията..ама няма файда.

Това е от нас.

Желая ви много хубав слънчев ден Simple Smile

# 553
  • София
Хелоу и от мен,

почти не се включвам, ма нямам никакво време, все с домакинска работа или покрай Рада или гледам да поспя щото и аз като Стойчето тия дни сме мрън-мрън от 3-до 5 нощем без да е гладна, просто си мрънка и се кокори, но и това ще отмине.
Леле Ения като прочетох за свекито и полудях.....при мен в родилното в стаята ми имаше една безарабска българка от Украйна и спомянам си като ни докарваха бебетата с шишетата с дохранката и тя облизваше биберона и тогава го пъхаше на детето в устата (сигурно в нейната устна кухина е тип стерелизатор), при което аз едвам не избухнах, но се въздържах......все пак женицата е от Украйна, простено й е!!!!
Здравче за погачата ще ти напиша един дълъг ферман на ЛС или пък що не и тук, защото и другите мамита може да им е интересно ма ще е по-късно малко. Само на кратко за момчетата се прави на 40-ия или малко след 40-ия ден, а за момичета е хубаво между 30-ия и 40-ия ден като идеятат е да не оставала стара мома, тинтири минтири, но аз съм склонна да го направя по-рано от 40-ия ден на Рада. Канят се жени и такива с деца също.....питата ако си я месите вие се замесва и забърква от младо момиче, мома, с живи родители.
После ще ти разкажа и за другите обичаи, но майка ми е акушерка и сигурно съм присъствала на поне 100 погачи в живота си.
Целувки от мен и спящата Рада Госпожина...............

# 554
Привет, момичета!  Hug
Честито на новите майчета! Много здраве и късмет на вас и бебоците ви!    bouquet

Ние сме добре.  Елиза мисля наддава доволно, но ми е много зор събужданенто й докато я кърмя. Сещам се , че и с Иви това ми беше  проблема и дискомфорта  по време на кърменето. Иначе е долу -горе в режим вече, как стана и аз не знам  newsm78 . От 20 часа до към 21 часа бодува, после мием дупето, цокане и в леглото . Изкарава докъм 1 часа, после пак цокане, следващото е в 5 часа и т.н. На сутринта съм  #Crazy ,ноооооо въобще не се оплаквам щото с каката сън не видях до 6 месец.  Crazy

За почистването на срамните устни на момиченцата и на каката и сега винаги почиствам с памуче с преварена вода, защото обикновенно има и вътре останки от акитата, а с миене не мога да ги измия, така ,че....

Погачата съм я планирала за 2.10, а на 5.10 /когато ставаме на 40 дни / ще водя момата на църква да и четат молитва Laughing

Варненки, хайде тази седмица да се организираме да се видим, защото на 6-ти си заминаваме за София и не се знае кога ще дойдем пак на гости . Писах в темата за срещите ни Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт