Кому е нужно това???

• 14 935
  • 299
  •   1
Отговори
# 135

Преди близо 10 години правихме нашата сватба. С музиката, криенето на булката (кокошки, петли, подскачания при нас няма - това мисля е в северна България). И до днес се усмихвам като си спомня и си мисля, че по-хубава сватба от нашата няма ( защото си е наша, но и като гледам на касетата как се вият хората в 2 след полунощ и почти няма тръгнали си гости, значи и на тях им е харесало). Само ме е яд, че трябваше да мине толкова време, че да разбера каква селянка съм, защото съм избрала да направя сватба с музика, а не съм решила само да се подпиша с двама свидетели.

Добре де, как си мислиш че може да представиш сватба с хора, гайди, надиграване и подобни ритуали за нещо друго, освен за селска сватба? Ами това са си селски ритуали. Които са хубави, но на село. Идеята на хората които не са от село (и родителите им и прародителите също, защото тези обичаи няма как да не се предават поне толкова поколения) е че този род ритуали не са си на мястото в градска среда.
И не мога да разбера защо селяните толкова се обиждат като им кажат, че са селяни? Чак почват да се родеят с германците, за да докарат някакви аргументи. Не че не видяхме че при определени обстоятелства и Рамщайн могат да се превърнат в чалгари.  Laughing Селяните са си селяни, те са хубави хора, селата са хубави места, но техните обичаи отиват на техните си места.

Въпросът в темата беше "Кому е нужно всичко това". И аз не разбирам кому е нужно. Била съм само на една такава сватба и си мисля, че всичките ритуали се свеждат до показност пред родата и колкото повече показност има, толкова по-дебели трябва да са пликчетата които се дават на младоженците. Не че моята сватба на която имаше петдесетина приятели не излезе по-скъпа от другата - с петлите и всичките изцепки. Само дето не очаквах никой да ни възстанови разходите, които си платихме аз и мъжът ми, а не родителите ни. Въпрос на манталитет.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 21:45 от Анонимен

# 136
Пак се стигна до едно и също, ама нейсе.
Някой нещо не харесва, казва ЗАЩО не го харесва, след него наскачват 20 човека да му обясняват, че нищо не разбира или се прави на голямата работа или че, виж ли ти, е злобен.

Прави бяха  донякъде от оная статия в Капитал, де. Криво да седим, право да си говорим.
С това .
Не си променяй мнението, това естествено не е нужно .Никой не ти обяснява ,че нищо не разбираш или се правиш на голяма работа или си злобна ,просто други са на друго мнение .
Хубавото ,е че всеки може да си направи сватбата както иска или пък въобще да не направи сватба.
Аз си казах хора пред блока не бих играла ,но те не ми пречат,не ме дразнят  винаги като видя младоженци и придружаващата ги данадания /дори и да не я приемам за моята сватба/  ми става едно такова приятно ,романтично /уж не съм романтик/

Това имам предвид ,че леко започна да обясняваш на тези ,които са имали сватба и са спазили някой традиции как нищо не разбират.....

_Nadinka_ хората са за селяните само ,не са на място на в градската среда  Shocked  Сериозно ли го мислиш .Егати селянката съм детето на народни танци съм записала как съм се напънала за нещо по-градско  newsm78
Абе, да ти кажа много селско мислене ,нищо че си от града .Както казваш -въпрос на манталитет.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 21:48 от Iliana__

# 137
Въпросът в темата беше "Кому е нужно всичко това". И аз не разбирам кому е нужно.
А после ще се борите за градска интелигентност:) Естествено, че е нужно на този, който го прави.

# 138
  • София
Айде, стига, всички сме от село! дори и парижаните.
как кому е нужно! На сватбарите им е нужно! Затова го правят, а не нарочно да нарушават спокойствието на съседите и да си представят селския произход!
въпросните надигравания се правят на трапезата, а не при вземането на булката. И то който иска. На ритуалите хубавото им е, че всеки може да приложи тези, които му харесват. Ако хората си падат по показността, ще направят цирк от всичко. Аз като съм виждала какви масрафи се правят на кръщене или изписване на бебето от болницата, какво да правя, да кажа на хората да не празнуват ли? Ми, така го разбират, така го правят! Не е до самата традиция, а до начина на изпълнение.

# 139
  • Варна
Цитат
Това имам предвид ,че леко започна да обясняваш на тези ,които са имали сватба и са спазили някой традиции как нищо не разбират.....
Щом толкова се държи ТОЧНО на тази традиция с хората пред блока /много традиционно място Mr. Green/, защо не спазват традициите до края? С петела, носията, цялото село на мегдана, кърпите за мъжете и комбинезоните за жените, а! и с чаршафа на сутринта?

Пък и доколкото знам акордеонът е един традиционен за България инструмент ...  Whistling

Iliana__ , много бързо си редактира постинга. Цитатът е твой.

# 140
Въпросът в темата беше "Кому е нужно всичко това". И аз не разбирам кому е нужно.
А после ще се борите за градска интелигентност:) Естествено, че е нужно на този, който го прави.

Ти каза ли нещо?  hahaha

# 141
Пък и доколкото знам акордеонът е един традиционен за България инструмент ...  Whistling
За чаршаВа вече попитах, ма не получих конкретика. Laughing
Ама то било мноо забавно из тея форОми, бе, жалко, че само уикенда мога да се включвам така активно!

# 142
Това с комбинезоните не знам откъде го измислихте, то е традиция толкова, колкото и акордеона:)
Традицията е повелявала да се даряват кръстниците с тъкани ризи. Освен това не е нужно за пореден път да се изпада в някаква крайност 'всичко или нищо'.
Дали някой ще се ожени всред кич, традиция или дискретен лукс си е негова работа. Ако считате, че някой нарушава обществения ред сигнализирайте на съответното място. Но не всеки шум, който чувате, е нарушение.

пп. аз лично съм се занимавала с всякакви танци- от класически балет, през стандартни до народни ( в този ред), така че не ме жалете, а ме канете, на всякаква сватба мога да се впиша  Blush

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 22:06 от Рокси Ashby

# 143
  • Варна
За чаршаВа вече попитах, ма не получих конкретика. Laughing
Ама то било мноо забавно из тея форОми, бе, жалко, че само уикенда мога да се включвам така активно!
То и аз питам, но традиционалистите упорито мълчат. Явно и това е някаква традиция.

# 144

_Nadinka_ хората са за селяните само ,не са на място на в градската среда  Shocked  Сериозно ли го мислиш .Егати селянката съм детето на народни танци съм записала как съм се напънала за нещо по-градско  newsm78
Абе, да ти кажа много селско мислене ,нищо че си от града .Както казваш -въпрос на манталитет.

И къде съм казала, че селяните не могат да живеят в градска среда? Само дето аз не съм отишла на село да си направя рокерската сватба, а те си правят "традиционната" в моя град.
Можеш да си запишеш детето на каквото искаш, даже и на бънджи-скокове. Моето е на балет, плуване и театър, не ги разбирам народните танци.

Селското мислене е точно това, което демонстрираш. Скачаш като ощипана мома, без никой да те е щипал. Това само онлайн де, на яве сте по-други.  Laughing

# 145
  • София
Цитат
Щом толкова се държи ТОЧНО на тази традиция с хората пред блока /много традиционно място Mr. Green/, защо не спазват традициите до края? С петела, носията, цялото село на мегдана, кърпите за мъжете и комбинезоните за жените, а! и с чаршафа на сутринта?

няма конбинезони, защото точно този вид бельо е доста нов в сравнение със обичайните сватбени традиции. Всеки си избира какво да приложи и какво не. Аз, напримерр, не харесвам това с гердана от банкноти, затова и не го правих. Но ми харесаха хорАта при вземането ми, ритането на менчето и извеждането ми от баща ми, хванали за двата края една кърпа. И сватбеният венец над вратата ми хареса. При нас имаше смесица от традиции, защото сме от различни краища на страната. Много си беше добре даже!
къде ти в града жив петел! Все пак, нещата се нагаждат към времето, какво ще го правят хората този петел в града, нали ще уморят животинчето, кой ще го гледа! също и чаршафа. А кой знае, може на петела това да му е била функцията навремето, че май доста булки са приставали още преди венчавката. Сватбата започва с него, и свършва с него, пожертван в името на новото семейство  Simple Smile

# 146
  • Варна
Цитат
къде ти в града жив петел!
Мисля, че с това полемиката се изчерпа.

# 147

къде ти в града жив петел! Все пак, нещата се нагаждат към времето, какво ще го правят хората този петел в града, нали ще уморят животинчето, кой ще го гледа!

И това сме виждали. Наши приятели бяха поканени за кръстници и сватбата се оказа точно такава. Петли и луди музики и танци на Шишковата градинка във Варна. Кръстникът буквално си отишъл по средата на сватбата. Приятелката ми замазала положението, и го извинила с високо кръвно, но и до ден днешен това им е един от най-кошмарните спомени. Повече нито се чуват, нито се виждат с младоженците. Онзи ден ги видяхме в Морската с двете им деца, за които те (кръстниците) нищо не знаеха.

# 148
  • Там,където се събуждам щастлива.
Огромни суми се събират на надиграването ум да ти зайде направо   ooooh!

Мдааа, доста пари могат да се съберат (зависи ти от родата и другите гости). Даденото семейство от : пари в обувката, хорото на булката, надиграване и подаръци си купи доста скъпа кола + други покупки. Naughty Няма лошо, ако само не си воден от меркантилност по време на сватбата си... Sunglasses

Къде я забравихте благата ракия?  Wink Това семейство го спази този обичай, въпреки че  Wink Wink Wink След сватбеният ден дойдоха родата на момичето и се почна едно лееееене на ракия.

Между впрочем в малките села / градове, където имам познати се водят много от : Ако не направим това, какво ще кажат хората. (независимо за какво става въпрос)

# 149
Само ме е яд, че трябваше да мине толкова време, че да разбера каква селянка съм, защото съм избрала да направя сватба с музика, а не съм решила само да се подпиша с двама свидетели.
Хайде, хайде, "селянка" си, спи спокойно! Hug Те, тия гражданя, дето наскачаха тука срещу великата простотия на сватбата с музика, събота и неделя първи си отиват по родните места...

Общи условия

Активация на акаунт